Stadion Koševo (©Reuters)
Stadion Koševo (©Reuters)

Sarajevo nikad veći favorit u utakmici sezone

Vreme čitanja: 6min | ned. 08.10.23. | 12:51

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Spektakl večeras (20.30) na Koševu pred sigurno dobro popunjenim tribinama

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine 10. kolo startovalo je u petak pobedom Veleža nad Posušjem. Zvijezda i Tuzla Siti su remizirali. Danas se igraju tri, a za suta je ostala jedna utakmica. Međutim, sve nekako pada u zapećak kada na red dođe gradski derbi sarajevskih rivala.

Izabrane vesti

Upravo će meč između Sarajeva i Željezničara večeras (20.30) obeležiti ovo kolo, a zanimljivo je da nikada Sarajevo nije bilo veći favorit protiv Željezničara nego što je slučaj sada.

SARAJEVO – ŽELJEZNIČAR (20.30)

Iako su utakmice između večitih gradskih rivala uvek na stranu ostavljale formu, statistiku i sve druge okolnosti, nepobitna je činjenica da ovaj derbi Sarajevo dočekuje u mnogo boljem raspoloženju. Smena trenera već na samom startu sezone pokazala je koliko ozbiljne namere ima Bordo tim u pohodu na šampionsku titulu.

20.30: (1,55) Sarajevo (3,80) Željezničar (5,80)

Odmah posle domaćeg poraza od Sloge u prvom kolu, ekipu je preuzeo slovenački stručnjak Simon Rožman i preporodio je. Šest pobeda i po jedan remi i poraz epilog su njegovog mandata u Sarajevu koji će sigurno biti nastavljane. Deluje da ekipa ima plan, ima glavu i rep i ozbiljna je u nameri da poremeti situaciju na samom vrhu tabele.

Trenutno je Sarajevo na trećem mestu sa 16 bodova i utakmicom manje od drugoplasiranog Veleža, dok je Borac prvi sa pet bodova više. Dakle, ukoliko se danas trijumfuje Bordo tim će preskočiti Velež na drugom mestu i čekati kiks Borca kako bi mu još više duvao za vrat. Tribine najvećeg stadiona u Bosni i Hercegovini će sigurno biti dobrano ispunjene i očekuje se spektakl.

Međutim, neće se domaćin toliko uzdati u trenutnu formu, jer to zna biti mač sa dve oštrice. Činjenica je da je Sarajevo ulazi u meč kao favorit, ali ovakve utakmice sa sobom uvek nose posebne neizvesne draži.

Što se nas tiče, jedva čekamo utakmicu. Imamo opet šansu da se svima pokažemo u najboljem izdanju. Želimo igrati kao i do sada, prezentovati se tako da ljudi imaju šta videti, te da budu sretni i veseli. To je osnovni cilj od samog početka. Dosta je bilo govora o tome da je utakmica specifična, a jasno je da će protivnik biti na nivou energije na kojoj do sada nije bio. Želim da su moji igrači takvi na svakom treningu, nije bitno ko je na drugoj strani. Oni imaju iskusnu ekipu, neće to biti otvoren meč, ali mi mislimo o sebi. Atmosfera je super, dobro se radi, igrači su sve bolji i bolji i sitnice idu u smeru u kojem to želimo“, najavio je trener Sarajeva Simon Rožman veliki derbi.

Dok u Sarajevu za sada sve ide kako treba, u Željezničaru je situacija drugačija. Tek u prošlom kolu prekinut je katastrofalan niz od pet uzastopnih poraza. Pride, i ta pobeda je došla u poslednjim sekundama, ali je za Plave najbitnije da su konačno upisali tri boda.

Poražen je Željo od Veleža, Goška, Sloge Doboj, Zrinjskog, te Slobode u Kupu BiH. Visio je mač nad glavom treneru Nerminu Bašiću, ali je ipak u prethodnom kolu savladan Široki Brijeg, pa će mladi stručnjak od toga pokušati napraviti neku šok terapiju. Znaju i u gostujućem taboru da svaka kriza ima svoj kraj, pa se nadaju da bi od ovog večitog derbija stvari mogle ići na bolje.

Željo je trenutno sedmi sa 12 bodova, svega četiri više od pozicije koja vodi u niži rang. Ipak, ista tolika razlika je i u odnosu na trećeplasirano Sarajevo, pa bi današnji dobar rezultat mogao Željezničar gurnuti i u gornji deo tabele. Bilo kako bilo, znaju i u plavom taboru da u ovakvim utakmicama forma i statistika nema preveliku važnost pa će pokušati nadmudriti komšije.

"Utakmica sa Širokim je bila uvertira za najvažniju utakmicu u sezoni i bitna da prekinemo loš niz.Imam osećaj da su igrači prodisali, vratili su se osmesi… Nismo mi gubili glavu ni posle pet poraza u kratkom periodu. Igrači su osetili da imaju podršku i da treba da nastave da rade. Ti momenti ti daju da narasteš kroz te stvari. Nije moglo bolje se desiti – pobeda u poslednjim trenucima utakmice koja ti vraća emocije koje si imao. To ti pred derbi daje samopouzdanje da možeš nešto napraviti. U derbijima nije bitna ni forma, čak ni neke taktičke stvari. Tu neke stvari lebde u zraku. Nadam se da ćemo se nadigravati i da ćemo pobediti", dodao je Nermin Bašić pred najveću utakmicu sezone.

Ovo će biti jubilarni 15.gradski derbi. Željezničar ima u dosadašnjim okršajima 46 pobeda, Sarajevo 44, a 59 mečeva završeno je bez pobednika. Plavi sa Grbavice postigli su 183 pogotka, a Sarajevo četiri manje.

GOŠK – BORAC (15.00)

Današnji program otvoriće duel u Gabeli između Goška i Borca. Iako su se ove sezone tek vratili u najveći rang, fudbaleri Goška ostavili su više nego dobar utisak. Posle male krize u samom početku usledila je nešto bolja serija koja ih je dovela do sredine tabele. Bod u meču sa Sarajevom gde su vodili do poslednjih trenutaka, te čudesan preokret i pobeda na Grbavici nad Željom, pokazala je timu da može da igra sa najvećim klubovima u državi.

Trenutno su 9. sa 11 bodova, pa bi današnji dobar rezultat znatno učvrstio tim u sigurnoj zoni. Ipak, biće im jako nezgodno jer u Gabelu stiže zahuktali Borac. Forma u kojoj igraju Banjalučani je zaista neverovatna. Kada su u prvom kolu poraženi na Grbavici 2:0, kao da ih je neko naljutio, pa od tada tim Vinka Marinovića zna samo za pobede.

Vezali su ih sedam i zasluženo se našli na čelu tabele. Pritom, postigli su čak 20 golova, a primili svega pet što pokazuje ozbiljnost u svim delovima tima. Borac je preuzeo lidersku poziciju i ne namerava je ispustiti. U Gabelu putuje sa ogromnim samopouzdanjem i sudeći po svemu, to bi moglo biti dovoljno za nova tri boda i ostanak na liderskoj poziciji.

ŠIROKI BRIJEG – IGMAN (18.00)

Široki Brijeg je jako dobro otvorio sezonu. Novi trener Marijan Budimir je skockao tim po svojoj meri i krenuo odlično. U prvih šest mečeva upisamo je pet pobeda i jedan remi. Ipak, usledila su dva poraza, od Borca i Želje, pa je Široki pao na četvrto mesto, ali sa 16 bodova što je i dalje jako fina zaliha da se ostane pri samom vrhu. Napravio je tim sa Pecare respektabilnu ekipu i sigurno će do samog kraja igrati zapaženu ulogu u borbi za vrh tabele, a pre odlaska na reprezentativnu pauzu, biće potrebno vratiti samopouzdanje i optimizam.

Upravo je današnja utakmica idealna za to, jer u goste stiže poljuljani Igman. Ekipa koja je dobro otvorila sezonu sa tri pobede u prva četiri meča, ali je onda usledio strmoglav pad. Pet vezanih poraza, što je ekipu dovelo tek na deseto mesto, a trenera Dženisa Ćosića koštalo posla. Tim je preuzeo bivši trener Željezničara Edis Mulalić i imaće danas debi. Podići ekipu iz letargije na vrlo teškom gostovanju biće vraški težak posao, ali već je to radio u bivšim klubovima, pa se očekuje da Igman bude tvrd orah za domaćina.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

------------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 10. KOLO

Petak

Velež – Posušje 2:1 (0:0)

/Haskić 46, Džafrić 62 – Begić 71/

Subota

Zvijezda – Tuzla Siti 1:1 (0:0)

/Maksimović 65 – Pantelić 62/

Nedelja

15.00: (3,90) GOŠK Gabela (3,30) Borac Banjaluka (1,92)

18.00: (1,55) Široki Brijeg (3,80) Igman (5,80)

20.30: (1,55) Sarajevo (3,80) Željezničar (5,80)

Ponedeljak

18.00: Zrinjski - Sloga Doboj

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bosna i HercegovinaBiH 1FK SarajevoSarajevoFK ŽeljezničarŽeljezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara