Simon Rožman (©Reuters)
Simon Rožman (©Reuters)

Sarajevo više nema pravo na kiks, Rožman pred zidom

Vreme čitanja: 5min | sub. 09.03.24. | 10:16

Prvi mečevi 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na programu su ove subote

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

U naredna tri dana biće odigrano 22. kolo fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine. Poslednje u drugom delu prvenstva, pošto će već od narednog vikenda krenuti završni treći deo koji će biti raspoređen po pozicijama na tabeli. Iako se na tabeli otprilike zna ko će se boriti za šta, ostaje nepoznanica na kojim će pozicijama završiti određeni klubovi i kakav će status imati pred poslednji deo. Zato je vrlo važno ostvariti dobar rezultat pred ulazak u foto finiš šampionata. Ove subote igraju se tri meča, a fokus će biti u Sarajevu. 

Izabrane vesti


18.30: (1,33) Sarajevo (4,70) Igman (8,50)


Kada je početkom sezone Simon Rožman seo na klupu Sarajeva, delovalo je to kao dobar potez i činilo se kao dugotrajno rešenje. Tokom celog prvog dela, to se ispostavilo tačnim, ali kako je krenulo fudbalsko proleće sve su veće sumnje u slovenačkog stručnjaka, i sve češće se u javnosti postavljaju rokovi do kada bi mogao postati bivši. Sve je krenulo od osmine finala Kupa, u kojem je Sarajevo tek nakon penala eliminisalo prvoligaša Slobodu. Činilo se da će u prvenstvu stvari ići nabolje, ali…Prvog kola proleća, bodove sa Koševa odneo je Široki Brijeg. I to nakon fudbalske lekcije očitane bordo timu.

Ako se tada progledalo kroz prste slovenačkom strategu, u narednom kolu sigurno nije. Sarajevo je poraženo od fenjeraša Zvijezde, pa se već tada počelo licitirati sa njegovim naslednicima. Neretko se u javnosti mogla čuti priča da su Rožmanovi dani odbrojani, međutim i dalje je tu. Navijače je koliko-toliko kupio remijem u Banjaluci sa Borcem, u prvom meču četvrtfinala Kupa, koji im daje solidne šanse pred revanš, ali je opet sve dobrano uprskano debaklom od Željezničara u gradskom derbiju. Pristalice bordo tima pogotovo boli činjenica da Sarajevo izgleda kao ekipa bez glave i repa, bez jasnog cilja i igre.

Uzevši u obzir da je zajedno sa sportskim direktorom Senijadom Ibričićem, trener Simon Rožman imao odrešene ruke u izboru pojačanja, a pride i napravili izuzetno skupu ekipu, pitanje je koliko će Uprava ali i navijači Sarajeva imati sluha za loše rezultate. Trenutno je Bordo tim tek na četvrtom mestu sa 33 boda, dva manje od Veleža koji se nalazi na poziciji koja vodi u Evropu. Sarajevo će imati za cilj spasiti sezonu izlaskom na međunarodnu scenu, tako da prava na kiks više nemaju. Početi osvajati bodove za mir u kući" ili tražiti drakonskije rešenje. Da je đavo odneo šalu, svestan je i aktuelni šef struke Sarajeva. 

„Prihvatam sve kritike, uputite ih na mene jer sam ja vođa ovog tima. Ja verujem da igrači mogu igrati bolje i siguran sam da će na sledećim utakmcama to pokazati. Ja znam gde sam došao, i šta su naši ciljevi. Još uvek smo blizu Evrope. U svakoj sledećoj utakmici nam je imperativ pobeda. Jedan pozitivan rezultat nam može vratiti samopouzdanje. Kakav bih ja bio vođa kada ne bih bio optimističan. Kada ne budem video svetlo ispred sebe pružiću ruku... Možete pomoći tako što kritikujete mene, pustite igrače“, poručio je Rožman pred duel sa Igmanom.  

Dok Sarajevo traži izlaz iz krize, Igman pokušava izaći iz zone koja vodi u niži rang. Mada, teško im ide jer su i dalje pretposlednji sa 22 boda, ali svega jednim manje od devetog Željezničara. Nije dobro krenulo za tim iz Konjica ovog proleća, pa su u tri utakmice upisali svega tri boda. Prvo domaći poraz od Goška, potom gostujući debakl od Zrinjskog, i onda tri zlata vredna boda protiv Širokog Brijega, koja ih još drže na nivou vode. Ono što ih može radovati jeste činjenica da su prošle sezone odneli sva tri boda sa Koševa u poslednjem meču sezone, ali tada je i domaćin bio mnogo rasterećeniji nego sada. Međutim, i pomenuti pritisak Sarajeva može biti dvosekli mač. 

„Možda smo u ovom prolećnom delu očekivali malo više, ali opet smo tu negde sa konkurentima. Bitno je da držimo priključak i da se ne predajemo. Svestan sam ja da je Sarajevo favorit, ali mi nećemo otići sa belom zastavom. Imamo iskusnu ekipu koja zna igrati ovakve utakmice i verujem da možemo ostati neporaženi“, istakao je Edis Mulalić.  


13.00: (1,77) Široki Brijeg (3,40) Sloga Doboj (4,50)


Ako bi se gledala tabela samo od prolećnog dela tabele, ove dve ekipe bile bi u samom vrhu. Pogotovo se to odnosi na Široki Brijeg, koji je upisao dve pobede nad sarajevskim klubovima, da bi potom ostao poražen u Konjicu. Posle toga, došla je i pobeda u Kupu nad Veležom što je dodatno podiglo samopouzdanje. Očito da je novi trener Dino Skender doneo novu energiju u klub, pa Širokobriježani sada igraju mnogo efikasnije nego što je to bio slučaj jesenas.

Ni činjenica da domaće utakmice igraju u Čitluku im ne predstavlja puno problema, jer su tu padali i Željezničar i Velež, pa će teško biti i Slogi. Dobojlije i dalje predstavljaju najprijatnije iznenađenje prvenstva. Pobede nad Igmanom i Goškom, te remiji sa Veležom i Zrinjskim, mogu doneti apsolutno zadovoljstvo u tim Vlada Jagodića. Sudeći po prethodnim utakmicama, vrlo lako bi Sloga mogla postići pogodak, a pošto i Široki igra na gol više, mi prognoziramo da će oba tima postići gol.  

 

16.00: (3,00) GOŠK (3,00) Posušje (2,40)


Hercegovački derbi koji će privući veliku pažnju javnosti zbog još jedne činjenice. Bivši trener Goška Denis Ćorić sada sedi na klupi Posušja i preporodio ih je. Dok je domaće u ovo proleće uveo Admir Adžem i upisao tri boda na otvaranju prvenstva, gosti blistaju. Pet utakmica i svih pet pobeda, uz svega dva primljena gola. Iščupalo se Posušje iz borbe za opstanak, i bar za sada plove ka mirnoj luci.

Na svom kontu imaju 29 bodova i mogu da budu apsolutno zadovoljni. Gošk ima šest bodova manje i nalazi se svega jedan bod iznad opasne zone, pa će imati veliki pritisak pred ovaj duel. Ukoliko uspeju savladati rivala, biće im lakše ući zu treći deo prvenstva, dok bi u slučaju eventualnog neuspeha dobrano smanjili šanse za opstanak.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 22. KOLO

Subota

13.00: (1,77) Široki Brijeg (3,40) Sloga Doboj (4,50)

16.00: (3,00) GOŠK (3,00) Posušje (2,40)

18.30: (1,33) Sarajevo (4,70) Igman (8,50)

Nedelja

14.00: Zvijezda - Željezničar

19.00 Zrinjski - Borac Banjaluka

Ponedeljak

18.00: Velež - Tuzla Siti

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1FK SarajevoSarajevoŠiroki BrijegPosušje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara