Ivica Dragutinović nakon pobede nad Rumunijom i plasmana na Mundijal 2010. godine(MN Press)
Ivica Dragutinović nakon pobede nad Rumunijom i plasmana na Mundijal 2010. godine(MN Press)

Saveti Ivice Dragutinovića: Pazite se! Biće kao u balonu, biće guranja, štipanja i namernog gaženja

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.11.21. | 07:54

Bivši reprezentativac Srbije priželjkuje lep rođendaski poklon od naslednika

Imaju kvalitet da igraju najlepši fudbal, ali su čuveni i po tome što imaju naviku da provokacijama rivala nasuku na tanak led. Ivica Dragutinović to dobro zna, jedan je od retkih igrača koji je u karijeri osetio kako izgleda kad protivnički trener pesnicom zamane na tebe, kao što je Luiz Felipe Skolari nasrnuo na tadašnjeg beka Srbije septembra 2007. godine. Dragutinović ipak ne želi da se vraća na čuveni okršaj sa bivšim selektorom Portugalije. Želi samo jedno.

Izabrane vesti

"Upravo slavim rođendan i realno bi najlepši poklon mogao da mi bude naš plasman na Svetsko prvenstvo. Ne samo za mene, nego za celu Srbiju. I stvarno se nadam da će momci uspeti da naprave dobar rezultat, odnosno da pobede u Lisabonu", raportira Dragutinović iz sunčane Sevilje na svoj 46. rođendan.

Aleksandar Mitrović daje gol (3,00)

Proslava ga ipak ne sprečava da odvoji vreme za Mozzart Sport i Dušanu Tadiću i drugovima poželi sreću pred večerašnji okršaj na Lužu. Sreća će im biti preko potrebna. Ali možda još bitnije, biće im potreban mir u glavi. I tu se vraćamo na Skolarija, više u vidu metafore, jer Dragutinović nikako ne želi da poredi dvomeč iz 2007. sa ovim danas i skrene priču sa teme.

"Da sam u svlačionici, samo bi ih posavetovao da budu sve vreme svesni kakve provokacije mogu da očekuju. Da se čuvaju toga, da ne dobijemo neki crveni karton ili dva žuta", apeluje Dragutinović.

Šta konkretno mogu da očekuju od toga naši reprezentativci?

"Biće dosta guranja, biće sigurno nekog štipanja, namernog gaženja preko kopački. Biće Povlačenja za dres, komentara raznih. Svako ko je igrao običan fudbal u balonu, pa kad vidiš da neko hoće kavgu... E, to je to. Moraju da budu pribrani, da ostanu mirne glave, a vrelog srca što mi kažemo".

Ne treba zaboraviti ni da će se utakmica igrati na lisabonskom Lužu kapaciteta 64.000 mesta. Ni sudiji Danijeleu Orsatu neće biti lako.

"Kad je u interesu Portugalaca da odu na Svetsko prvenstvo biće spremni na sve. Takav je njihov mentalitet, tako i kroz život funkcionišu. Biće pritisaka, možda i nekih sudijskih nelogičnosti, sitnih nepravdi, treba to shvatiti, nikako da se, recimo, šutne lopta posle sudijskog zvižduka, da nas skupo ne košta. I sudije greše, a sada će da budu pod pritiskom sa svih strana. Em je Portugal jedna od najboljih selekcija sveta, em pun stadion...", upozorava Dragutinović.

Dušan Vlahović daje gol (3,00)

Zna i zašto...

"Daj Bože da toga ne bude, ali da apelujemo za svaki slučaj. Jer naš mentalitet je takav da odmah planemo, nekad ne umemo da prećutimo, a nekad je pametno da prećutiš. Posebno kad svi znamo šta je naš cilj. Plasman na Mundijal bi bio krucijalna stvar za naš fudbal, a nama kao rasadniku talenata jeste mesto na takvom takmičenju".

Taj cilj ćemo, bez obzira na rezultat u Lisabonu, moći da ostvarimo i preko baraža. A možemo li taj džinovski korak da napravimo već u Portugaliji?

"Iskreno, ja sam nekako mnogo pozitivan. Imamo izuzetne igrače, selektor Dragan Stojković je doneo neku pozitivnu energiju u naš tim, da uvek idemo na pobedu, a to je mnogo bitno za naš mentalitet. Naravno, nije tu želju uvek lako preneti na teren, ali sama ta ideja te gura napred i mentalno i fizički i stvarno mislim da imamo reprezentaciju koja može da iznenadi Portugalce".

Pitaće se i domaćini, a objektivno je individualni kvalitet na njihovoj strani. Kada ipak uporedimo igre dve reprezentacije, ne izgleda da tu postoji baš razlika u klasi? Dragutinović je saglasan, mada upozorava da jedna utakmica, ona Portugalaca protiv Irske u Dablinu, ne bi smela nikoga da zavara.

"Ne kažem da ne izgledaju kao pravi tim, ali deluje da nisu u najboljem trenutku kao kolektiv. Dosta im mladih igrača tek ulazi, neki igrače iz ritma stoprocentnog davanja za reprezentaciju. Može to malo da nam olakša. S druge strane, Svetsko prvenstvo će verovatno biti poslednje veliko takmičenje Kristijana Ronalda i zbog toga je odlazak u Katar za njih imperativ. A znajući njegov mentalitet, jer toliko smo puta igrali ovde u Španiji, i za samog Kristijana Ronalda".

Kad se već dotakosmo jednog od dvojice najboljih u 21. veku, kako protiv Ronalda? Igor Duljaj u prvoj utakmici te 2007. i Dragutinović u drugoj, obavili su strašan posao u "zaključavanju" prve portugalske zvezde....

"Prvo, ne postoji igrač koga je nemoguće zaustaviti, samo treba shvatiti protiv koga igraš. Kristijano je neko ko je prirodno gol igrač i koji i u situaciji sa malim mogućnostima može da ti da gol. Bitno je, mnogo je bitno, da mu ne damo prostora da primi loptu, okrene se i krene licem u licem na naše defanzivce. Svi znamo kakve su mu brzinske vrline i koliko je tehnički potkovan".

Dušan Tadić daje gol (4,00)

Zvuči prosto, u praksi je pak mnogo teže, ali Dragutinović ima par saveta da ponudi.

"Kad izgubimo loptu, mora neko odmah da bude uz njega, da li desni ili levi bek ili štoper, nebitno, ko god da mu je najbliži. Svaki defanzivac mora da ima u glavi da on ne sme da primi loptu i da se okrene. Jer onda ćemo morati da ga dupliramo, a onda će on da im stvara višak, drugi igrači će da nam ulaze iza leđa. Sad, toga su sigurno svi svesni, ali imaš taj detalj da nekad napadači ne daju gol iz tri ili četiri šanse, a nekad uđe iz prve poluprilike. Pitanje je dakle i kako će on da uđe u utakmicu. I zato je bitno da mi budemo pravi u prvih 15 ili 20 minuta, da im ne damo mogućnost da sa šansom ili dve dignu i publiku na noge i da taj pritisak poraste odmah".

O dilemama da li sa jednim ili dvojicom špica ili onoj o tome ko će na desnog beka, Dragutinović ne želi ni da priča.

"Neumesno je da mi razgovaramo oko toga koga bi ko postavio gde. Selektor zna dobro kako će namesti ekipu, a i ne treba mi da se fokusiramo na jedno mesto, bilo koja pozicija da je u pitanju. Ta licitiranja nam ništa neće doneti. Stojković je i pre početka kvalifikacija rekao da će da odluči utakmica u Portugaliji, zna sigurno dobro šta će da radi. Tako da ne treba da gubimo vreme na tu priču. Hajde da im damo podršku. Svim srcem uz njih", završava Dragutinović.

Svim srcem!


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeOrlovifudbal SrbijaIvica Dragutinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara