Nemanja Matić slavi sa Maksensom Kakeroom (©AFP)
Nemanja Matić slavi sa Maksensom Kakeroom (©AFP)

Senzacija sa srpskim vlasnikom izaziva Matićev Lion za finale Kupa

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 12:24

Valansjen na putu da ispadne u treću ligu, ali se bori za Olimpikom za mogućnost osvajanja trofeja

Valansjen ima zaista jadnu sezonu u francuskoj Ligi 2. Neće proći mnogo vremena pre nego što će njegovo ispadanje u treći rang uskoro postati stvarnost. S druge strane, klub koji je u vlasništvu srpskog biznismena Dragana Šolaka radi veoma dobar posao u Kupu Francuske, gde je stigao do polufinala. Crveno-beli sanjaju da bi mogli da se izbori za proboj u borbu za vredan trofej. Ipak, gostima će biti veoma teško da ostvare željeni uspeh, jer stižu na megdan velikanu iz Liona.

U Olimpiku ne očekuju ništa osim prolaska u finale protiv beznadežno poslednjeg tima druge francuske lige. Bukvalno bi bilo čudo da klub sa severa Francuske savlada prvoligaša koji je na proleće uhvatio pobednički talas i konstantno napreduje na tabeli u Ligi 1.

Izabrane vesti

Osim osvajanja trofeja, OL ima još jednu motivaciju. Nije jasno da li će svoj put do kvalifikacija za evropske kupove uspešno završiti kroz ligašku fazu, pa sledeći mogući put za momke trenera Pjera Saža vodi preko nacionalnog Kupa.

20.45: (1,20) Lion (6,75) Valansjen (14,0)

U svakom slučaju, u Ligi Evrope naredne sezone može da igra samo osvajač najmasovnijeg francuskog takmičenja. Lion ima još samo dva protivnika na putu do ovog cilja, a to su mučni VAFC i bolji iz dvoboja između PSŽ-a i Rena. Ovaj duel na programu je u sredu.

"Ovo je najvažnija utakmica u karijerama mnogih igrača", rekao je 36-godišnji gostujući defanzivac Žofri Kafo. "Mi nismo favoriti, pa moramo da budemo u stanju da nateramo protivnika da sumnja u sebe. Tek tada bismo mogli da postignemo nešto istorijsko".

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Poslednji put Valansjen je uspeo da se nađe u finalu Kupa Francuske davne 1951. godine, a igrao je i u polufinalu 1970.

"Već smo mnogo postigli u ovom takmičenju", ocenio je dosadašnji napredak Ahmed Kantari, trener crveno-belih. "Moramo da budemo ratnici, da budemo spremni da ostavimo dušu na terenu. Biće to jedna od najvažnijih i najlepših utakmica u istoriji kluba".

Lion četvrti put u poslednjih pet izdanja Kupa Francuske nastupa u polufinalu. OL je izbacio Strazbur penalima u osmini finala i već je navikao navijače da se nalazi na pretposlednjoj prepreci ovog takmičenja. Ipak, prolaz u finale bila je druga priča, jer je Lion eliminisan u prethodna četiri okršaja u ovoj fazi.

Pod Sažom tim sa Grupama stadiona nije dobro prolazio samo na ovom turniru, već je među najboljim timovima u francuskom vrhu u 2024. U ovoj godini je osvojio 19 bodova u šampinatu, a samo je Ren bio bolji sa 20. Lion je trenutno 10. na tabeli pošto je bio u opasnosti od ispadanja kada je Saž stigao, kao i Nemanja Matić, koji je nezamenjiv u veznom redu.

KUP FRANCUSKE - POLUFINALE

Utorak

20.45: (1,20) Lion (6,75) Valansjen (14,0)

Sreda

21.10: (1,45) PSŽ (4,50) Ren (7,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup FrancuskeLionNemanja MatićDragan ŠolakValensijan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara