SERIJA A 2022/2023: Pričaće se srpski na celoj "Čizmi", Murinjova Roma staje na crtu velikima sa severa

Vreme čitanja: 26min | sub. 13.08.22. | 10:58

Utakmice aktuelnog šampiona Milana i Udinezea, kao i Sampdorije i Atalante (subota, 18.30), otvoriće 121. sezonu italijanskog prvenstva

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Posle dugo vremena u Italiji ćemo imati najmanje četiri tima, Milan, Inter, Juventus i Roma koji će se boriti za šampionsku titulu. Četvrto mesto u Seriji A (garantuje učešće u Ligi šampiona) u sledećoj sezoni neće biti nagrada već utešna premija, osim ako neko iz druge linije, Lacio, Napoli, Fjorentina ili Atalanta ne pretubmaba karte južno od Alpa, i izbaci neki od timova “velike četvorke” iz Lige šampiona.

Izabrane vesti

Kao i uvek kada prvenstvo počinje dok je prelazni rok u toku, svaku prognozu ili analizu moramo uzeti sa rezervom. Jedini tim među velikima koji neće pretrpeti značajnije promene do kraja prelaznog roka, kako na ulazu tako i na izlazu, je Milan. Šampion Italije je ujedno i tim koji je napravio najmanje promena u startnoj postavi u odnosu na prethodno prvenstvo, što je svakako pozitivan signal budući da je prosek starosti igrača Rosonera ispod 25 godina, a sve perjanice tima od Tea Ernandeza i Fikajoa Tomorija preko Sandra Tonalija i Ismaela Benasera do Rafe Leaa i tek pridošlog Šarla De Ketelara imaju 25 ili manje godine.

Inter i Roma strahuju da posle odlično odrađenog prelaznog roka na ulazu ne ostanu bez jednog top igrača u završnici prelaznog roka. Nije tajna da Milan Škrinjar ide u PSŽ ako Francuzi stave na sto 70 miliona ili da Nikolo Zaniolo uzima avion za London ako Totenhem uplati 50 miliona na račun Rome. Ni Inter ni Roma ne bi izašli iz trke za skudeto, ali bi značajno smanjili svoje šanse ako ostanu bez dvojice pomenutih igrača.

Za razliku od Intera i Rome, Juventus i Napoli se nadaju da bi u poslednjih petnaestak dana fudbalske pijace mogli da stignu do željenih i preko potrebnih pojačanja. Nema sumnje da Bjankoneri i Azuri mogu da naprave najveći kvalitativni skok ako Andrea Anjeli i Džon Elkan, odnosno Aurelio De Laurentis, otvore novčanik i omoguće Federiku Kerubiniju i njegovom imenjaku i kolegi Đuntoliju da privedu kraju pregovore sa targetiranim fudbalerima.

Laciju takođe stoji iznad glave kao Damoklov mač mogućnost da ostane bez dvojice stubova veznog reda, Sergeja Milinkvovića-Savića i Luisa Alberta. Milinković-Savić ima reč predsednika Lotita da će ga pustiti ako u Formelo stigne odgovarajuća ponuda velikog kluba, a Luis Alberto već živi kao samac braku sa Mauricijom Sarijem i Lacijom.

Fjorentina je sa potpisivanjem novog ugovora sa Nikolom Milenkovićem kompletirala u potpunosti tim koji po svojoj strukturi može da napadne mesta između četvrte i šeste pozicije u Seriji A. Nepodeljeno je mišljenje je da će Ljubičasti biti veliko otkriće ako Luka Jović pronađe zlatnu žicu iz frankfurtskih dana.

Atalanta je velika nepoznanica. Kada se završi ciklus ili se menja trener, što je najčešće slučaj, ili se menja tim. U Bergamu nisu uradili ni jedno ni drugo. Gasperini je ostao u Zingoniji, a dobar deo tima je ostao na okupu sa par pojačanja. Sam Gasperini je bez okolišanja ove nedelje rekao da nije zadovoljan dosadašnjim prelaznim rokom i da je očekivao da ima drugačiji tim na raspolaganju pred start prvenstva. Ne bi se moglo reći da je početak obećavajući, ali imajući u vidu težak karakter Gasperinija, bilo bi neoprezno otpisati ga pre početka bitke.

Torino, Sasuolo i Bolonja će se ponovo naći u zlatnoj sredini: podjednako daleko od evropskih kup takmičenja i zone ispadanje. Njima treba dodati i Moncu. I pored toga što je tim iz Briance apsolutni debitant u Seriji A, Adrijano Galijani je sa novcem Silvija Berluskonija dao ozbiljan tim u ruke Đovanija Strope i ne bi trebalo da ima velikih problema da obezbedi opstanak u Seriji A.

Svi ostali timovi će imati samo jedan cilj: stići što pre do kvote 40 bodova koja garantuje prvoligaški status. U toj grupi timova možemo da nazremo dve podgrupe. U prvoj bližoj opstanku figuriraju Sampdorija, Udineze, Empoli i Verona, dok su u najnepovoljnijoj situaciji Leće, Kremoneze, Specija i Salernitana.

------------------

SVI ŠAMPIONI SERIJE A

36 – Juventus

19 – Inter, Milan

9 – Đenova

7 – Torino, Bolonja, Pro Verčeli

3 – Roma

2 – Napoli, Lacio, Fjorentina

1 – Kaljari, Kasale, Noveze, Verona, Sampdorija

------------------

U borbi za titulu i mesta u Evropi ne treba potceniti ulogu i harizmu trenera. Žoze Murinjo je za samo godinu dana transformisao Romu od tima koji je igrao Ligu konferencija do družine koja može da osvoji skudeto. Maks Alegri je osvojio najviše skudeta među kolegama. Simone Inzagi je u prvoj godini na klupi Intera okrznuo skudeto i naučio je važnu lekciju a u novoj sezoni će imati Lukakua. Stefano Pioili ima jedini mlad tim u kontratendenciji sa ostalim protivnicima koji su se i ovom prelaznom roku oslanjali na proverene, a neki bi rekli, i islužene igrače. Lučano Spaleti mora da naviguje Napolijevim brodom u najvećoj tranzicionoj epizodi od dolaska Aurelija De Laurentisa na čelo kluba. Mauricio Sari je oblikovao tim Lacija po svojo slici i prilici. Vinčenco Italijano je osvojio 24 boda više od svojih prethodnika na klupi Fjorentine i pored toga što je na pola puta ostao bez Dušana Vlahovića. Đan Pjero Gasperini će biti u velikoj prednosti jer neće imati obaveze u Evropi što nija beznačajno u anomalnoj godini sa poremećenim kalendarom zbog Mundijala koji se igra gde mu nije mesto a još manje vreme.

Inter je prvi favorit za osvajanje titule. Nerazuri su uz Napoli imali najjači tim i u prošloj sezoni i ostali su kratkih rukava zbog Inzagijevog nesnalaženja u odsudnim trenucima. Nema svrhe zavaravati se, sa Antonijom Konteom na klupi, Inter bi u prošloj sezoni osvojio skudeto par kola pre kraja. Inter je ostao bez Perišića, ali je jači, pre svega za Lukakua, a Inzagi je dobio alternative za Handanovića na kraju karijere (Onana), Marcela Brozovića čiji mišići počinju da popuštaju (Aslani) i za Čalhanoglua koji ima prevelike pauze u igri za tim koji pretenduje da osvaja titule (Mhitarjan).

------------------------

Sve utakmice Serije A ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------

Milan i Roma su u drugom redu. U sportu je najteže ponoviti uspeh u više-manje ravnopravnoj konkurenciji ili kada se do titule stiže iz pozicije autsajdera, tako da će Milan imati veoma težak zadatak da odbrani titulu. Nije slučajno da je poslednji sastav Rosonera koji je uspeo da odbrani kruno bio onaj Fabija Kapela sa Dejanom Savićevićem pre 27 godina.

Roma je u velikom naletu. U Večnom gradu sve pulsira. U vazduhu se oseća magija iz godina kada je Vučica prišivala trobojni štit na prsa. Žoze Murinjo je uspeo da obezbedi veoma kompetitivni tim gotovo bez potrošenog evra. Sa dolaskom Vajnalduma u Rimu se više ne priča o “fab four” već o “fab five”. Velika komparativna prednost Rome u odnosu na druge takmace u borbi za skudeto je Murinjo, silno motivisan da pokaže svojim kritičarima da su mu rano održali sportsko opelo definišući ga kao “prokuvalog” trenera, bez ideja i snage, da poput Klopa i Gvardiole evolvira svoju fudbalsku mantru.

Žoze Murinjo (©Reuters)Žoze Murinjo (©Reuters)

U Kontinasi imamo previše nepoznanica da bi mogli da damo preciznu kolokaciju Juventusa. Nije u pitanju samo konačni ishod prelaznog roka i ko će pojačati redove Bjankonera, već i šta će biti sa Polom Pogbom i njegovom povredom kolena koja je mnogo ozbiljnija nego što se misli kao i u kakvom će se stanju vratiti Anhel di Marija posle Svetskog prvenstva u Kataru gde Argentina pleše svoj “Last dance” u želji da kruniše Mesijevu generaciju titulom prvaka. Takođe, i pubalgija Dušana Vlahovića je dosadna i neprijatna okolnost koja može da zagorča život srpskom asu i Juveu.

Lučano Spaleti je najuspešniji trener među onima koji nisu osvojili skudeto. Nema mesta gde toskanski stručnjak nije obavio dobar posao, poboljšao pojedinačne kvalitete igrača i rejting kluba, bez obzira da li se radilo o Empoliju i Udinezeu ili Romi koju je doveo na korak do titule prvaka i sa kojom je osvojio poslednji domaći trofej (Kup Italije 2008. godine), Intera koji je vratio u Ligu šampiona posle sedam godina i Napolija sa kojim je do par kola pre kraja u prošlom prvenstvu bio u trci za naslov šampiona. Ovosezonski izazov će biti najveći u njegovoj karijeri: zadržati Napoli u Ligi šampiona sa redimenzioniranim timom biće ravno podvigu.

Mauricio Sari je već napravio veliku revoluciju u Formelu. Od Roberta Mančinija, a to će reći u poslednjih 20 godina, a pogotovo od kada je Klaudio Lotito preuzeo klub, nijedan trener nije imao tako snažnu ulogu kao toskanski stručnjak. U sukobu sa sportskim direktorom Iglijem Tareom Sari je izašao kao pobednik ubedivši Lotita da prvi put u svojoj biznis karijeri potroši više od 50 miliona evra za pojačanja. Lacio nije doveo zvezde poput Lukakua, Dibale, Di Marije, Pogbe, niti mlade igrače koji obećavaju poput De Ketelara ili Raspadorija, ali su sva nova pojačanja savršeno komplementana sa Sarijevom filozofijom i vizijom igre i što je za njega najvažnije, spremni da ga bespogovorno prate.

Ono što je Roma u trci za skudeto, to je Fjorentina u borbi za četvrto mesto. Poput Đalorosih koji bi ako se Dibala vrati u najbolje dane značajno skočili na listi favorita za osvajanje prvenstva, tako i Ljubičasti sa Lukom Jovićem mogu da se vinu do neslućenih visina. Najlepši komplimentu srpkog internacionalcu je udelio Paolo Kondo, jedan od najcenjenijih fudbalskih komentatora u Italiji, koji je pozvao sve one koji sumnjaju u Luku da pogledaju golove koje je postizao u dresu Ajntrahta zbog kojih ga je Real Madrid platio preko 60 miliona evra. Kondo je uporedio Jovića sa najboljim izdanjem Gonzala Iguaina.

KAKO ĆE IGRATI LIDERI U SERIJI A

INTER NAJJAČI, MILAN NAJPERSPEKTIVNIJI, JUVE NAJZAGONETNIJI, ROMA NAPUMPANA, REVOLUCIONARNI NAPOLI, LACIO PO UKUSU SARIJA

Prelazni rok u Seriji A je pokazao da se mogu stvarati odlični timovi sa malo novca, ali i sa ulaganjem u mlade snage. Inter je napravio miks iskustva i mladosti, Juventus i Roma su igrali na kartu proverenih i prekaljenih igrača, Napoli i Lacio su izvršili revoluciju podmlađujući značajno startne postave, Milan je nastavio da ulaže novac u mlade i perspektivne igrače.

Šta spaja Dibalu, Matića, Pogbu, Di Mariju, Mhitarjana, Romanjolija, Vesina, Origija? Nisu koštali nijedan evro, ne računajući provizije, svoje nove klubove. Šta povezuje Lukakua, Vajnalduma i Jovića? Čelsi, PSŽ i Real Madrid su ih platili “suvim zlatom” (Vajnaldum je dobio novac za potpis, a zatim i faraonsku platu od skoro 10 miliona evra) dok u sledećoj sezoni će biti sreća Intera, Rome i Fjorentine.

Kriza, finansijski fer plej, vlasnici koji razmišljaju samo o profitu ili bez kapaciteta i želje da investiraju, primorali su generalne, tehničke i sportske direktore italijanskih klubova da budu maštoviti, kreativni, razboriti i pažljivi na svaki evro. Rečju, finansijske teškoće su pretvorili u vrlinu.

U Premijer lige je barem dest igrača plaćeno više od 50 miliona evra. PSŽ je po običaju trošio najviše iako je novi sportski direktor Kampos manje darežljiv od njegovog prethodnika Leonarda. Bajern je uložio sto miliona evra u dovođenje De Lihta i Manea. Real je platio Čuamenija 80 miliona, a Barselona još više za Levandovskog i Rafinju. U Italiji je najskuplji transfer Bremea, 40 miliona evra plus bonusi, sledi De Ketelar koji je koštao 32 miliona plus tri miliona kroz bonuse. Svi ostali transferi su koštali manje.

Indikativno je i da su četiri tima koji će predstavljati Italiju Ligi šampiona (Milian, Inter, Napoli i Juve) smanjili ukupan iznos plata za gotovo 75 miliona evra.

MILAN

Fudbaleri Milana (©Reuters)Fudbaleri Milana (©Reuters)

Milan je u tekućem prelaznom roku ostao bez Franka Kesija i Alesija Romanjolija kojima je istekao ugovor tako da su Milanelo, poput Donarume i Čalhanoglua, napustili bez evra obeštećenja. Paolo Maldini i Riki Masara su još prošle godine kupili Pobegu i Adlija ostavivši ih na kaljanju u Torinu odnosno Bordou, Origi je stigao, kao što smo naveli, bez evra obeštećenja, dok je Šarl De Ketelar najvažnije i najskuplje pojačanja za Piolijev tim.

Rosoneri imaju u ovom prelaznom roku budžet od 50 miliona evra, dve trećine su otišle na De Ketelara. Ostatak od 18 miliona evra mora da potroši na dovođenje jednog veznog igrača i defanzivca.

Milan će u novoj sezoni igrati i dalje sa formacijom 4-2-3-1, ali će najverovatnije Pioli mnogo više varirati. Vrlo je verovatno da će iskusni stručnjak probati i formacije 4-3-3 koja bi omogućila da igra sa Tonalijem, Benaserom i Pobegom, a nije isključeno i da igra sa 4-3-1-2, odnosno De Ketelerom ili Adlijem u ulozi ofanzivnog pleja i napadačkim tandemom Leao - Žiru.

------------------

Kvota u Mozzartu da će Milan da osvoji titulu je 5,00

------------------

Najveći adut šampiona Italije će biti Leao. Imajući u vidu da je Pioli imao strpljenja za Tonalijem, Leao, Teom Ernandezom i da je zbog toga bio višestruko nagrađen, nema sumnje da će i De Ketelar imati dovoljno vremena da se adaptira i prilagodi u novoj sredini.

Ako bismo tražili slabu tačku u sastavu Rosonera onda su to špic napada i desni krilni napadač. Žiru van Francuske nije nikada postigao više od 20 golova u jednom prvenstvu, Origi je još manje tresao mreže, Rebić ima prevelike oscilacije u igri, a Ibrahimović puni 41-u godinu.

Mesijas i Salemekers su prosečni igrači koji bi i u mnogo slabijim timovima od Milana muku mučili da dobiju pristojnu minutažu, a kamoli da imaju status startera.

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Kalulu, Tomori, Teo Ernandez - Tonali, Benaser - Mesijas, DE KETELAR, Leao - Žiru

INTER

Lautaro Martinez (©Reuters)Lautaro Martinez (©Reuters)

Inter su napustili ovog leta Andrea Ranokja i Ivan Perišić, a u Apijano Đentileu su se jedva otarasili, tek uz bogate višemilionske otpremnine, dvojice Čileanaca Artura Viđala i Aleksisa Sančeza. Ugovor je istekao Matijasu Vesinu, a Andrea Pinamonti je prodat Sasuolu.

Tim Simonea Inzagija su pored Romelua Lukakua pojačali, golman Onana, Raul Bellanova, Kristijan Aslani i Henrik Mhitarjan. Generalni direktor Bepe Marota i sportski direktor Pjero Auzilio su, podsetimo, još u januaru angažovali Robina Gosensa imajući u vidu odlazak Perišića. Dolazak Lukakua je najvažniji događaj prelaznog roka u Italiji. Uz svo dužnu poštovanje prema ostalim igračima, nijedan ne pomera granice i odnos snaga u Seriji A kao Belgijanac.

Generalno gledano, Interu nedostaje samo još jedan centralni defanzivac, umesto Ranokje, i nije isključeno da to bude u poslednjim danima prelaznog roka Frančesko Ačerbi, mada bi Marota trebalo da razmisli dobro imajući iskustva sa Koreom i Kaisedom, bivšim igračima Lacija na kojima je Inzagi insistirao. Ačerbi ima preveliku platu da bi bio rezerva i previše godine da bi mu se garantovao ugovor do 2025. Takođe, iskustvo sa Vidalom i Sančezom bi trebalo da služi kao opomena i nauk.

Prelazni rok Inter bi bio za desetku da nije gorčine koja je ostala posle epizoda sa Dibalom i Bremerom. Marota i Auzilio su odradili sjajnom posao, imali igrače u rukama, ali bez odobrenja kineskih vlasnika nisu molgli ništa da urade i tako je Argentinac završio u Romi, a Brazilac u Juventusu.

------------------

Kvota u Mozzartu da će Inter da osvoji titulu je 2,80

------------------

Najjača karta Intera u sledećem šampionatu će biti napadački tandem Lu-La ( Lukaku - Lautaro Martinez). U mladom Kristijanu Aslaniju, Inzagi je dobio alternativu za Brozovića, Belanova je “dupli” na poziciji desnog spoljnog pored Dumfrisa. Mhitarjan je, uprkos godinama ako sudimo po prošloj sezoni, bolje rešenje od Čalhanoglua.

Eventualne probleme Inter bi mogao da ima sa De Frajom. Holanđanin je prošle godine odigrao najlošiju sezonu od kada je došao u Italiju pre osam godina. Da li se radi o prolaznoj fazi ili silaznoj liniji videće se vrlo brzo.

Potencijalna zamka za Inzagija će biti uloga golmana. Handanović je već duže vremena na meti navijača i svaki njegov kiks, a sve ih je više u poslednje vreme, se žestoko kritikuje. Jednostavno, ne oprašta mu se derbi iz prošle sezone koji je preokrenuo tok prvenstva jer se veruje da bi, hipotetički, sa razmenjenim golamanima, Menjan na golu Intera, a Handanović na Milanovom, Nerazuri dobili derbi bez problema. Sa dovođenjem Onane Inter je prvi put stavio u pitanje status sigurnog startera slovanačkog golmana i Simone neće imati lak zadatak da izvrši smenu na golu Intera posle deset godina.

INTER 3-5-2: Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Dumfrirs, Barela, Brozović, MHITARJAN, Gosens - Lautaro Martinez, LUKAKU

NAPOLI

Fudbaleri Napolija (©Reuters)Fudbaleri Napolija (©Reuters)

Tim Lučana Spaletija je doživeo najveće promene u ovom prelaznom roku. Ruku na srce Azuri su redimenzionirani: od tima koji se borio za skudeto pretvoren je u ekipu za koju bi osvajanje četvrtog mesta bilo više od podviga. Drugim rečima, veći bi bio uspeh da Napoli osvoji četvrto mesto u predstojećem prvenstvu nego da je osvojio skudeto u prethodnom.

Način na koji su se Insinje, Kulibali i Mertens oprostili od Napulja i Napolija nedvosmisleno ukazuje da je podno Vezuva završena jedna epoha i počinje sasvim nova i neizvesna.

Napoli su napustili Insinje, Mertens, Kulibali, Ospina, Gulam, Malkvi, Manolas, Petanja, a kofere je spremio i Fabijan Ruiz. S druge strane, redove tima iz Napulja su pojačali Hviča Kvarachelija, Ostigard, Kim, Olivera, Sirigu i njima bi trebalo da se dodaju Raspadori i Čolito Simeone, plus jedan igrač veznog reda.

Dovoljno je uporediti imena otišlih i došlih igrača da bi se imala jasna ideja šta se dogodilo u prethodna dva meseca u Napulju. Predsednik Aurelio De Laurentis je buvkalnlo razmontira o tim s ciljem da smanji ukupan iznos plata i prosek godina tima: uspeo je u obe namere. Međutim, kako se to kaže u šali, riskira se ozbiljno da operacija bude uspešna, a pacijent mrtav, odnosno u slučaju Napolija da ne obezbedi mesto u Evropi sledeće godine.

------------------

Kvota u Mozzartu da će Napoli da završi među četiri najbolja je 2,80

------------------

Uzdanica Napolija je Viktor Osimen. Na plećima Nigerijca leži najveći teret odgovornosti u sledećoj sezoni. Kvarachelija i Raspadori su velike opklade De Laurentisa u napadu, baš kao i Ostigard i Kim u odbrani. Olivera, pak, je svakako poboljšanje na poziciji levog beka umesto Marija Ruija.

Prvenstvo koje počinje će otvoriti prostor i za Lozana, Elmasa i Zjelinskog koji će sa Angisom, Lobotkom i Demeom činiti grupu starosedelaca uz kapitena Di Lorenca, Rahmanija i Huana Žesusa.

Ostaje problem Lučana Spaletija. Toskanski stručnjak nema kapacitet, barem tako kaže njegova lična istorija, da izdrži dugo pritisak loših rezultata. Upravo zbog te činjenice mnogi su spremni da se opklade da Spaleti neće jesti “panetone” za Božić u Kaste Volturnu.

NAPOLI 4-3-3: Meret - DI Lorenco, Rahmani, KIM, OLIVERA - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Lozano, Osimen, KVARACHELIJA

JUVENTUS

Igrači Juventusa tokom pripremne utakmice (©Reuters)Igrači Juventusa tokom pripremne utakmice (©Reuters)

Uz Napoli, Juventus je doživeo najveće promene u odnosu na prethodnu sezonu. U prethodnih par nedelja iz Kontinase su otišli Kjelini, Dibala, De Liht, Morata, Bernardeski, Remzi, Pelegrini. Kofere imaju spremne i Rabio, Rovela i Rugani. S druge strane, Alegrijev park igrača su pojačali DI Marija, Pogba, Bremer, Kostić i u sledeće dve nedelje bi morala da dođu barem još tri-četiri pojačanja. Jedan defanzivac, dva igrača veznog reda i jedan napadač, odnosno vice Vlahović.

Trener Alegri mora da rekonstruiše iz temelja ekipu praveći takozvani instant tim sposoban da već u ovoj sezoni osvoji trofeje. Svi igrači koje je Juve doveo ili ima nameru da ih angažuje su iskusni, provereni, gotovo igrači koji ne bi trebalo da gube mnogo vremena na prilagođavanje, jer vremena nema.

Slabosti Juve se ogledaju upravo u toj grčevitoj želji da se što pre otvori novi trijumfalni ciklus. To moranje je i proizvelo seriju grešaka Andree Anjelija i Džona Elkana, od izbora rukovodilaca u klubu, trenera do igrača. Razlika između Juventusa i drugih klubova što Stara dame može sebi da priušti takve greške jer iza sebe ima jednu od najbogatijih i najmoćnijih familija u Evropi, luksuz s kojim ne mogu da se pohvale ni klubovi iz Milana, a kamoli iz Rima i Napulja.

Dolazak Kostića u redove Juventusa otvara Alegriju mogućnost da menja stil igre i formacijske postavke, uključujući i konzervativne tipa 3-5-2 i 4-4-2, budući da je srpski reprezentativac idealan za pokrivanje celog boka. U prošloj sezoni je Alegri često morao da adaptira vezne igrače u spoljne vezne: eksperimenti koji nisu doneli željene rezultate.

------------------

Kvota u Mozzartu da će Juventus da osvoji titulu je 2,90

------------------

Pol Pogba je trebalo da bude najjače oružje Juvea u novoj sezoni, kažemo trebalo jer se u međuvremenu pretvorio u Ahilovu petu Stare dame. Federiko Kjeza drugi stub novog Juventusa se neće vratiti na teren pre januara, Bonuči je već u godinama i pitanje je koliko utakmica može da odigra novi kapiten.

Okreni obrni, ostaje trozubac Di Marija - Vlahović - Kostić jedina koliko toliko solidna uzdanica torinksog kluba. Ako oni ne budu proradili od starta prvenstva, Juve čeka još jedna anonimna sezona.

Najslabije tačke Jvuentusa su vezna linija i pozicija legvog beka pošto je Aleks Sandro bleda senka sebe samog od pre par godina kad je koštao 60.000.000 evra.

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni - Danilo, Bonuči, BREMER - Kvadrado, Zakaria, Lokateli, POGBA, KOSTIĆ - DI MARIJA, Vlahović

LACIO

Čiro Imobile i Sergej Milinković-Savić (©Reuters)Čiro Imobile i Sergej Milinković-Savić (©Reuters)

Mauricio Sari je gotovo očistio tim Lacija od elemenata koji mu nisu po volji. Jedino je Luis Alberto i dalje u Formelu. Istini za volju i Frančesko Ačerbi je i dalje tu, ali je svima jasno da je samo pitanje dana kada će otići iz Rima.

Lacio su napustili prethodnih nedelja Strakoša, Rejna, Luiz Felipe, Lukaš Lejva, Murići, Vavro i još nekoliko igrača koji su bili na marginama prvog tima već duže vreme. Predsednik Klaudio Lotito je doveo golmane Provedela i Maksimijana, defanzivce Romanjolija, Kazalea i Hilu, režisera igre Markosa Antonija i iskusnog Vesina, kao i talentovanog krilnog napadača Kančelijerija.

Sari je zadovoljan poslom koji je odradio predsednik Lotito i pored toga što je želeo Emersona Palmijerija za levog beka, Ivana Ilića umesto Luisa Alberta na sredini terena i jednog klasičnog centarfora koji bi bio alternativa Imobileu.

Nije isključeno da Ivan Ilić stigne u Lacio do kraja prelaznog roka, ali samo ako Luis Alberto pronađe novu luku gde bi nastavio svoju karijeru.

------------------

Kvota u Mozzartu da će Lacio da završi među četiri najbolja je 7,00

------------------

Sarija čeka veliki posao jer mora da uigra novu odbranu i vezni red. Napad je funkcionisao savršeno i u prethodnoj sezoni, Lacio je postigao 77 golova, samo je Inter zatresao mrežu više puta, ali je primio čak 58 golova. Nedopustivo za tim sa velikim ambicijama u Seriji A. To objašnjava zašto insistira Sari na Iliću i Emersonu Palmijerijiu.

Tačke oslonca Lacija i u sledećoj sezoni će biti Sergej Milinković-Savić i Čiro Imobile, njih dvojica su bukvalno pluća na kojima su Nebeskoplavi opstajali u vrhu italijanskog fudbala svih ovih godina.

LACIO 4-3-3: PROVEDEL - Lacari, KAZALE, ROMANJOLI, Marušić - Milinković, MARKOS ANTONIO, VESINO - Felipe Anderson, Imobile, Zakanji.

ROMA

Slavlje Rominih fudbalera (©Reuters)Slavlje Rominih fudbalera (©Reuters)

Roma je tim koji će najverovatnije najviše napredovati u sledećoj sezoni. Spektakularan prelazni rok Đalorosih je savršen šlagvort za ono što čeka Rimljane u predstojećoj sezoni. Roma je ostala bez Mhitarjana, Veretua, Viljara, Karlesa Pereza i najverovatnije će otići i Šomurodov, a tim su pojačali asovi poput Dibale, Vajnalduma i Matića.

Konačan sud o prelaznom roku Rome zavisi od Nikoloa Zaniola, odnosno da li će ostati u RImu ili ne. Sa Zaniolom i eventualno još jednim defanzivcem i Belotijem kao alternativom za Ejbrahama, Roma ima tim da osvoji Ligu Evrope i da se bori do kraja za skudeto.

Takođe, treba dodati de će Roma moći da računa na Spinacolu koji je preskočio gotovo celu prethodnu sezonu zbog teške povrede kolena, a i mladi Zalevski je napredovao koracima od sedam milja. Indikativan je da je Roma morala prošle godine da kupi Vinju da bi rešila pitanje levog beka, a sada ima dvojicu odličnih igrača koji pokrivaju ceo levi bek, luksuz koji nema gotovo nijedan tim u Seriji A.

------------------

Kvota u Mozzartu da će Roma da završi među četiri najbolja je 1,90

------------------

Biće interesantno videti kako će Murinjo raspoređivati snage svojih igrača i posebno petorice tenora: Ejbraham, Dibala, Zaniolo, Pelegrini, Vajnaldum, plus Matić i Kristante.

Jedina slaba tačka Rome je što Smoling nema adekvatnu zamenu. Bez Engleza odbrana Rome je previše ranjiva jer Mančini i Ibanjeza gube tačku oslonca kada nema bivšeg defanzivca Junajteda i pružaju daleko lošije partije.

ROMA 3-4-1-2: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjeza - Karsdorp, Vajnaldum, Pelegrini, Spinacola - Dibala - Zaniolo, Ejbraham

SRBI U SERIJI A: POLA REPREZENTACIJE SRBIJE IGRA NA APENINSKOM POLUOSTRVU

Sa dolaskom Filpa Kostića, Luke Jovića i Nemanje Radonjića čak 13 igrača sa šireg spiska Dragan Stojkovića Piksija za Mundijal u Kataru će igrati u Seriji A. Njima treba dodati i Nemanju Matića koji je takođe stigao na Čizmu ovog leta i pojačaće redove naših zvezda predvođenih Sergejom Milinkovićem-Savićem i Dušanom Vlahovićem. U prevodu, Serija A će biti najvažnije prvenstvo za našu reprezentaciju i selektora pred Svetsko prvenstvo u novembru i decembru.

U najjačoj italijanskoj ligi će nastupati dosada najveći broj igrača iz Srbije, čak 17, a njima možemo da dodamo i Srbe koji igraju za druge reprezentacije, poput Marka Arnautovića, Rada Krunića, Milana Đurića, Lazara Samardžića, Adama Marušića, Petra Stojanovića. Kada se sve sabere, bilo bi ih za dva tima. Takođe, imajući u vidu realizatorske sposobnosti, vrlo je verovatno da Srbi prvi put postignu i više od 100 golova u Seriji A.

Drugi indikativni podatak važnosti naših igrača u svojim timovima je da će Nikola Milenković i Saša Lukić biti kapiteni Fjorentine i Torina, dok je Sergej Milinković-Savić zamenik kapitena u Laciju, a Darko Lazović u Veroni.

U prethodnim sezonama Milinković-Savić i Vlahović su bili naši najbolji igrači u Seriji A, u novom izdanju italijanskog šampionata će imati veliku konkurenciju u Joviću, Matiću, Kostiću, Milenkoviću, ali i Iliću, Lukiću i Radonjiću.

Sa velikim očekivanjima u novu avanturu ulaze i Filip Đuričić koji se vratio u Sampdoriju i pokušaće da na Marasiju izvadi kartu za Katar, zatim Vanja Milinković-Savić koji je na dobrom putu da ponovo bude starter na golu Torina.

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ (LACIO) po svemu sudeći će početi svoju osmu sezonu u Laciju. U rimskom klubu samo je Radu duže u Formelu od srpskog asa. Prošlu sezonu je Sergej završio sa “dabl-dabl” učinkom (golovi i asistencije) i uz Čira Imobilea je glavna uzdanica rimskog tima čije su ambicije da se vrati u Ligu šampiona. Sergej će u novoj sezoni igrati bliže protivničkom golu tako da je vrlo verovatno da će ponoviti učinak iz prethodne sezone.

DUŠAN VLAHOVIĆ (JUVENTUS) se nije obradovao dolasku Filipa Kostića samo zato što mu je zemljak, veći i zato što je novo krilo Ajntrahta najbolji prijatelj napadača s obzirom na to da u proseku daje 13 završnih pasova napadačima, od koji su barem tri stopostotne šanse. Upravo ono što nedostaje Vlahoviću od kada je došao u Juventus. Primera radi, Vlahović je protiv Atletiko Madrida na poslednjoj prijateljskoj utakmici dobio samo osam lopti, od kojih nijedna nije bila upotrebljiva ili adekvatna da se definiše kao korisna za stvaranje šanse. Sa Kostićem na levom krilu i Di Marijom na desnom i sa još jednim igračem veznog reda koji zna da pravovremeno lansira Vlahovića u otvoreni prostor, cilj od 30 golova u ovoj sezoni neće biti nedostižan.

NEMANJA MATIĆ (INTER) je već sve osvojio u Rimu svojim ponašenjem i činjenicom da posle samo dva meseca može da komunicira na italijanskom jeziku. Srpski as je takođe pokazao svoje liderske i ljudske kvalitete kada je bez problema dao dres sa brojem 21 Paulu Dibali i uzeo 8. Nije slučajno da su Dibala i Matić već postali nerazdvojni u Trigoriji. Žoze Murinjo je uveren da Matić može da u Romi odigra na vrhunskom nivou još dve sezone pre nego što okači kopačke o klin ili se oprosti od velikih evropskih šampionata. Ritam u Seriji A je niži od onog u Premijer ligi i utakmice su mnogo više taktičke nego na Ostrvu što će istaći vanserijsku inteligenciju Matića i osećaj za prostor. Takođe, nema sumnje da će Matić biti produžena ruka Murinja na terenu.

FILIP KOSTIĆ (JUVENTUS) nije fudbalska zvezda, ali je veoma malo igrača koji su korisni na terenu kao on. Priznanje MVP-ija Lige Evrope je samo evidentan dokaz Kostićevih kvaliteta. Filip nije nikada u svojoj karijeri postizao mnogo golova, ali ih je zato darežljivo nameštao saigračima i to se od njega očekuje i u dresu Bjankonera. Maks Alegri je insistirao na Kostiću jer je on taktički igrač koji se savršeno uklapa u zamisli trenera Juvea. Kostić je sedmi Srbin u dresu Juvea (Jugović, Mirković, Kovačević, Ergić, Krasić, Vlahović), osim Ergića koji je praktično samo “protutnjao” kroz Torino , samo je Krasić ostavio loš utisak iako je odigrao odlično prvu sezonu u dresu Bjankonera. Ostaje samo mali žal što Kostić nije ranije došao u Seriju A, nego tek na pragu tridesete godine.

LUKA JOVIĆ (FJORENTINA) je po mnogima igrač koji bi mogao da bude veliko otkriće u Seriji A. U Italije se ne prati mnogo Bundesliga tako da je Jović ovdašnjoj publici poznat samo po imenu. Srećom postoji Jutjub pa su mnogi otkrili kvalitete srpskog asa gledajući bogatu i raznoliku kolekciju golova u dresu Ajntrahta iz Frankfurta. Ovde je je reč o dvostrukoj opkladi od koje bi najviše koristi mogla da ima reprezentacija Srbije: Luka se opkladio dolazeći u Firencu da može da lansira ponovo svoju karijeru, a Fjorentina da će u Srbinu naći novog Batistutu ili Tonija ili svog Gonzala Iguaina sa kojim su Jovića uproredili najcenjeniji italijanski komentatori. U Firenci očekuju da Jović u ovoj sezoni postigne barem 20 golova, budući da se odlazak Vlahovića i te kako osetio prošlog januara, kako kroz manji broj golova tako i prosek osvojenih bodova.

FILIP ĐURIČIĆ (SAMPDORIJA) će pokušati da pronađe put za povratak na veliku pozornicu Serije A posle veoma maleroznog perioda koji ga prati od početka pandemije koronavirusa. Đuričić je prešao iz Sasuola u Sampdoriju, tačnije vratio se u klub u kome je počeo svoju italijansku avanturu. Imajući u vidu stil igre koji neguje Marko Đampaolo i njegovu slabost prema ofanzivnim plej igračima poput Filipa, ako zdravlje posluži srpskog reprezentativca iz Đenove će nam stizati dosta dobrih vesti.

NIKOLA MILENKOVIĆ (FJORENTINA) je na kraju prelomio, dosadilo mu je da čeka velike timove, i odlučio da je bolje biti kapiten i lider Fjorentine nego da se bori za status prvotimca u Interu ili Juventusu. Milenković će u novoj sezoni biti i kapiten Fjorentine pošto je Biragi na izlaznim vratima kluba iz Firence. U prethodnoj sezoni Milenković i Igor su se veoma dobro uigrali i postali su standardni par centralnih bekova Vinčenca Italijana, ove godine će imati iza sebe i mnogo pouzdanijeg čuvara mreže u Goliniju.

MATIJA NASTASIĆ (FJORENTINA) je imali veoma lošu prethodnu sezonu u Fjorentini. Bio je masakriran povredama, a onda kada je dobio šansu bio je poprilično malerozan. I pored toga što se nekome može učiniti na prvi pogled veteran, Matija još nije napunio 30 godina, i svakako da još uvek ima vremena da da novi smisao svojoj karijeri. Inače, bilo je reči prethodnih dana da bi Nastasić mogao da nastavi karijeru i u Lečeu gde je sportski direktor Pantaleo Korvino koji ga je kao tinejdžera doveo iz Partizana u Fjorentinu.

ALEKSA TERZIĆ (FJORENTINA) bi mogao da dobije ozbiljnu šansu u sledećoj sezoni ako Biragi, kao što se čini, nastavio karijeru u Premijer ligi u redovima novog premijerligaša Notingem Foresta. Srpski bek je bio prilično zatvoren u prethodnom šampionatu i imao je vrlo limitranu minutažu i pored toga što je prethodno bio među najzaslužnijima za povratak Empolija u Seriju A.

SAŠA LUKIĆ (TORINO) je najviše napredovao od srpkih fudbalera u Seriji A prethodne godine. Vezista Torina je doživeo pravu igračku renesansu sa Ivanom Jurićem na klupi. Saša nije samo postavio lične rekorde u broju postignutih golova, asistencija i u drugim parametrima, već se nametnuo kao lider Granata što je rezultiralo njegovim proglašenjem za kapitena tima uz gromoglasnu podršku navijača Torina. Od Lukića se očekuje da nastavi započetim putem i da vodi Torino bez velikih trzavica kroz šampionat.

NEMANJA RADONJIĆ (TORINO) je još jedna opklada Ivana Jurića. Hrvatski stručnjak je i u Torinu, kao i u Đenovi i Veroni uspostavio odličnu saradnju sa srpskim fudbalerima. Radonjić bi mogao da bude novi Jurićev “Lazović”, odnosno da kao što je omogućio Čačaninu da postane igrač za Seriju A to isto učini i za Nemanju. Štaviše, Radonjić je maštovitiji igrač od Lazovića i sa Jurićem bi mogao čak da se transformiše u igrača koji postiže po desetak golova po sezoni.

Dušan Vlahović i Nikola Milenković (©Starsport)Dušan Vlahović i Nikola Milenković (©Starsport)

DARKO LAZOVIĆ (VERONA) je postao prvi stranac ovog proleća koji je probio plafon od 100 utakmica u Seriji A za Veronu. Posle Jurića i Tudroa i novi trener Čofi se uzda vezanih očiju u srpskog reprezentativca koji će i u novom šampionatu špartati po levoj strani s ciljem da obezbedi poziv za Mundijal, obezbedi opstanak Veroni i približi se kvoti od 150 utakmica u Seriji A sa grbom Verone.

IVAN ILIĆ (VERONA) je uz Sašu Lukića najviše napredovao u prethodnom šampionatu. Razvojni put koji je srpski vezni igrač počeo sa Jurićem nastavio je sa Tudorom i ako se Lacio “oslobodi” Luisa Alberta nema sumnje da će umesto sa Lazovićem u u sledećoj sezoni igrati sa Sergejom Milinkovićem-Savićem. Ilić je jedan od najboljih veznih igrača u Seriji A rođenih posle 2000. godine i Sari u njemu vidi idealnog veznjaka za davanje čvrstine sredini terena Lacija što je neophodni uslov da Nebeskoplavi smanje broj primljenih golova. Naravno, ne bi bilo loše da Ivan odigra još jednu sezonu u Veroni, ali vreme je da napravi kvalitativni skok u svojoj karijeri.

VANJA MILINKOVIĆ-SAVIĆ (TORINO) je uspeo da se vrati u igru za ulogu startera u redovima Granata. To nije bilo nimalo izvesno na početku priprema kada se govorilo da bi Vanja mogao da napusti Torino i potraži fudbalsku sreću u nekom drugom klubu. Te glasine nisu demoralisale mlađeg Milinkovića, radio je više nego ikad i to se islatilo: uspeo je da primora Jurića da ozbiljno razmisli da li da poverio čuvanje gola njemu ili Beriši.

MILE SVILAR (ROMA) je došao u Romu da bi učio od Ruija Patrisija. Srpski čuvar mreže neće imati mnogo prilika da brani u ovoj sezoni, ali se zato očekuje da sledeće godine postane prvi golman Rome. Žoze Murinjo je isplanirao isti razvojni put za Svilara kroz koji su u Romi prošli bi Alison. Na Miletu je da bude strpljiv, marljiv i da bude spreman kada se ukaže prilika.

IVAN RADOVANOVIĆ (SALERNITANA) počinje svoju 15 sezonu u Seriji A. Prošlo je 14 godina od dolaska Radovanovića na Apeninsko poluostrvu u Bergamo, odakle ga je Atalanta poslala na kaljenje u Pizu. Ivan je, osim tima iz grada sa Krivim tornjem i Boginje, nosio dres Bolonje, Novare, Kjeva, Đenove, da bi prošlog proleća bio jedan od aktera najneverovatnijeg spasavanja prvoligaškog statusa u režiji Salernitane. Ivan na pragu 34 godine je i dalje igrač od velikog poverenja Davidea Nikole sa kojim je imao odličnu saradnju u Đenovi gde je i počeo da igra u ulozi centralnog beka sa zadatkom da bude inicijator akcija.

MARKO LAZETIĆ (MILAN) neće imati mnogo šansi da igra za Milan u ovoj sezoni i pored toga što ga je Gazeta delo Sport uvrstila među mlade fudbalere Serije A koji najviše obećavaju. Za bivšeg napadača Crvene Zvezde bi najbolje bilo da ga Rosoneri pošalju u neki od slabijih klubova Serije A gde bi mogao da ima ozbiljnu minutažu i da nastavi proces napredovanja i razvijanja u centarfora velikog kalibra.

SRPSKI TIM SERIJE A 3-5-2: Vanja MIilnković-Savić - Nikola Milenković, Ivan Radovanović, Matija Nastasić - Darko Lazović, Sergej Milinković-Savić, Saša Lukić, Ivan Ilić, Filp Kostić - Luka Jović, Dušan Vlahović

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------

SERIJA A – 1. KOLO

Subota

18.30: (1,50) Milan (4,40) Udineze (7,50)

18.30: (5,00) Sampdorija (3,70) Atalanta (1,80)

20.45: (11,0) Leče (6,50) Inter (1,28)

20.45: (2,65) Monca (3,10) Torino (3,00)

Nedelja

18.30: (1,40) Fjorentina (4,90) Kremoneze (9,00)

18.30: (1,60) Lacio (4,10) Bolonja (6,25)

20.45: (7,50) Salernitana (4,40) Roma (1,50)

20.45: (2,55) Specija (3,25) Empoli (3,05)

Ponedeljak

18.30: (3,50) Verona (3,50) Napoli (2,20)

20.45: (1,48) Juventus (4,60) Sasuolo (7,50)

***Kvote su podložne promenama

РROGNOZA ZAVRŠNE TABELE SERIJE A 2022/2023

1 -INTER

2 - ROMA

3 - MILAN

4 - JUVENTUS

5 - LACIO

6 - FJORENTINA

7 - ATALANTA

8 - NAPOLI

9 - MONCA

10 - SASUOLO

11- BOLONJA

12 - TORINO

13 - UDINEZE

14 - SAMPDORIJA

15 - VERONA

16 - EMPOLI

17 - SALERNITANA

18 - SPECIJA

19 - LEĆE

20 - KREMONEZE

TABELA ZA SEZONU 2021/2022



tagovi

Teo ErnandezDušan VlahovićSaša LukićNemanja RadonjićSergej Milinković SavićAdrijano GalijaniDarko LazovićVanja Milinković Savić

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara