Džejmi Vardi i Kajl Voker (©Reuters)
Džejmi Vardi i Kajl Voker (©Reuters)

Siti dolazi po osvetu, Tuhel zaključao Čelsijevu bravu

Vreme čitanja: 5min | sub. 03.04.21. | 09:20

Nastavlja se Premijer liga Engleske, na programu je 30. kolo

Tradicija sugeriše da bi derbi runde trebalo da odigraju Arsenal i Liverpul, međutim svi ostali parametri ukazuju na to da će sve prštati na King Pauer stadionu. Tamo će se, u okviru 30. runde Premijer lige, sudariti dva od tri najefikasnija tima prvenstva - Lester dočekuje Mančester Siti (18.30).

Iako ga možda mnogi na startu sezone nisu očekivali tu, Lester u poslednju četvrtinu sezone ulazi sa izglednim šansama da sačuva poziciju koja naredne sezone garantuje mesto u Ligi šampiona. Trenutno je trećeplasiran, sa sedam bodova prednosti u odnosu na petoplasirani Vest Hem, i pobedom nad Mančester Sitijem, drugom u sezoni, još jednom bi samo potvrdio da mu mesto tamo i pripada.

Izabrane vesti

18.30: (5,50) Lester (3,80) Mančester Siti (1,65)

Neposredno pre međunarodne pauze izgledalo je da se igrači Brendana Rodžersa vraćaju u dobru formu. Ako je neko bio skeptičan posle surovih 5:0 protiv fenjeraša Šefild Junajteda, usledio je blistav trijumf nad nad Mančester Junajtedom sa 3:1 u okviru FA kupa.

Međutim, osim što želi da što pre stavi ruke na pehar prvaka, plavi mančesterski tim želi i revanš za poraz iz prvog dela sezone. Bio je to prvi od tri neuspeha Građana u prvenstvu i ujedno najbolniji (2:5). Radile su tada Lisice, a pogotovo Džejmi Vardi sa tri gola, šta su poželeli sa odbranom Sitija. Ali, ekipa Pepa Gvardiole iz tog perioda sušta je suprotnost sadašnjoj. Posle pet komada primljenih u samo toj utakmici, na preostalih 29 Sitijeva odbrana kapitulirala je još svega 16 puta, a na sedam od prethodnih 11 susreta u svim takmičenjima Edersonova mreža ostala je netaknuta.

Ujedno, Građani se posle fenomenalne serije od 25 pobeda iz 26 okršaja u svim takmičenjima baškare na vrhu sa 14 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca Mančester Junajted. Naredna sedmica Sitiju donosi prvu utakmicu četvrtfinala Lige šampiona sa Borusijom iz Dortmunda, što je sigurno meč koji ima prioritet nad ovim, pa se očekuje da Gvardiola pažljivo odabere sastav za večerašnji duel.

Lester je ove sezone mnogo više bodova osvojio na strani. Štaviše, trenutno je najuspešniji gost Premijer lige, dok kod kuće i ne blista preterano, ali je i pored toga na King Paueru savladao i Liverpul i Čelsi, pa i Mančester Junajted nedavno u FA kupu. Ni Siti u poslednje vreme nije najbolje prolazio u domu Lisica. Slavio je na samo dva od poslednjih šest gostovanja Lesteru u svim takmičenjima, kada je jedino i uspevao da sačuva mrežu.

13.30: (1,25) Čelsi (5,80) VBA (12,0)

Prvi na teren u današnjem programu Premijer lige izlaze Čelsi i Vest Bromvič (13.30). Plavci će nastojati da ojačaju svoj položaj na četvrtoj poziciji i nastave tamo gde su stali pre reprezentativne pauze. Čelsi je slavio sa 2:0 nad Šefild Junajtedom u FA kupu pre dve sedmice, dok je Vest Brom, koji je i dalje ukorenjen u zoni ispadanja, pretrpeo poraz od 1:0 od Kristal Palasa u ligi na poslednjoj utakmici.

Forma londonskog sastava pod vođstvom Tomasa Tuhela bila je izuzetna, pošto je slavio na 10 i remizirao na četiri od ukupno 14 okršaja u svim takmičenjima. Dakle, otkako je Nemac krajem januara zamenio Frenka Lamparda na mestu glavnog trenera, Čelsi ne zna za poraz. Takođe, tim sa Stamford Bridža prošao je u polufinale FA kupa, gde će se suočiti sa Mančester Sitijem, a pored toga očekuje ga četvrtfinale Lige šampiona već kroz par dana protiv Porta.

Čelsi se takođe popeo na četvrto mesto na tabeli Premijer lige, dva boda je daleko od petoplasiranog Vest Hema, ali trka za pozicije u Ligi šampiona je i dalje veoma otvorena, a Totenhem, Liverpul i Everton se još nadaju da mogu u Top 4.

Tuhelova ekipa ima treći najbolji domaći rekord u šampionatu ove sezone, ali je zapravo pobedila samo u sedam od 14 ligaških mečeva na Stamfordu i sigurno će biti oprezna kako joj se odmaranje usled međunarodne pauze ne bi obilo o glavu.

Vest Bromu su očajnički potrebni bodovi ovog vikenda, ali iz vrlo različitih razloga, jer se Vrećice bore za život na dnu divizije. Zbor od 18 bodova iz 29 mečeva ostavio je ekipu Sema Alardajsa na 19. poziciji, 10 bodova daleko od zone bezbednih i teško je zamisliti scenario po kojem će se oni spasiti.

16.00: (1,57) Lids (4,00) Šefild Junajted (6,00)

Suprotno ekipi iz Birmingema, čini se da je opstanak zagarantovan Lids Junajtedu, koji ima najbolji učinak od tri promovisane ekipe, i sada lovi što bolju poziciju u finišu. Četa Barsela Bijelse danas je domaćin fenjerašu Šefild Junajtedu (16.00).

Lids je 11. na tabeli sa 39 bodova, dok su Oštrice do sada sakupile svega 14. Pobeda nad Fulamom uoči međunarodne pauze bila je ključna za jorkširski sastav, završivši niz od tri duela bez pobede i ublaživši veliki pritisak. I danas će težiti slavlju, jer mu raspored nije naklonjen u naredna tri duela. Sastaće se sa Mančester Sitijem, Liverpulom i Mančester Junajtedom, i otuda mu je danas prilika da uzme tri važna boda.

Sa druge strane, Šefild Junajted ima još devet mečeva kako bi spasao sezonu, ali njegov oblik forme na nedavnim mečevima ne uliva poverenje da će preživeti. Nedavna smena menadžera Krisa Vajldera nije ublažila stvari za tim, a u njihovom posljednjem meču, uprkos naporima, poraženi su 2:0 od Čelsija u FA kupu.

PREMIJER LIGA - 30. KOLO

Subota

13.30: (1,25) Čelsi (5,80) VBA (12,0)

16.00: (1,57) Lids (4,00) Šefild Junajted (6,00)

18.30: (5,50) Lester (3,80) Mančester Siti (1,65)

21.00: (2,85) Arsenal (3,30) Liverpul (2,50)

Nedelja

13.00: (2,20) Sautempton (3,25) Barnli (3,45)

15.05: (5,40) Njukasl (3,70) Totenhem (1,67)

17.30: (2,50) Aston Vila (3,10) Fulam (3,00)

20.30: (1,65) Mančester Junajted (3,70) Brajton (5,70)

Ponedeljak

19.00: (1,85) Everton (3,40) Kristal Palas (4,60)

21.15: (2,90) Vulverhempton (2,95) Vest Hem (2,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester SitiČelsiLids JunajtedlidsLester SitiLesterVest Bromvič AlbionVBAŠefild junajted

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara