Marko Livaja, Damjan Daničić, Milsav Oršić i Nemanja Glavičić (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Marko Livaja, Damjan Daničić, Milsav Oršić i Nemanja Glavičić (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Skener HNL-a: Rasprodaja na Maksimiru, Osijek, Rijeka i Hajduk u pohodu na "nedodirljivi" Dinamo

Vreme čitanja: 7min | pet. 16.07.21. | 10:09

Utakmicom aktuelnog prvaka i Slaven Belupa, u petak od 18.55 časova počinje nova sezona šampionata Hrvatske. Promo kvota u Mozzartu na trijumf Zagrepčana 1.35.

Deset klubova iz sedam gradova i jedan večiti šampion. Novo, 31. fudbalsko prvenstvo Hrvatske počinje u petak, a najveći i najteži zadatak pred učesnicima je kako da sa trona skinu Dinamo iz Zagreba.

Modri će naravno i ove sezone da budu apsolutni favoriti za titulu. Osvojili su poslednja četiri šampionata, 14 od poslednjih 15, a ukupno čak 22. Prema svoj logistici, finansijama i ugledu u inostranstvu nema im ravnih u Hrvatskoj. Inostrani kapital podigao je Rijeku, Osijek i Goricu, ali i dalje je Dinamo za koplje ispred njih.

Izabrane vesti

18.55: (1,33) Dinamo Zagreb (4,70) Slaven Belupo (8,50)

Ovog leta su Zagrepčani ponovo imali jedan sjajan transfer, kojim su praktično zatvorili budžet za novu sezonu. Joško Gvardiol je potpisao za Lajpcig, Nemci su platili obeštećenje od 18.800.000 evra i tako ga načinili četvrtim najskupljim fudbalerom kojeg je Dinamo ikada prodao. Skuplje su otišli samo Marko Pjaca (Juventus), Luka Modrić (Totenhem) i Dani Olmo (Lajpcig), čiji transferi su iznosili oko 22.500.000 evra.

Ozbiljne finansije kojima raspolaže Dinamo dovele su do toga da su se na Maksimiru malo nagomilali igrači. Trener Damir Krznar gotovo da ni nije dobio svežu krv ovog leta, kupljen je samo Josip Mišić iz Sportinga iz Lisabona za 1.400.000 evra, dok je Duje Čop stigao iz Standarda bez obeštećenja. Zagrepčani su kaparisali i Denija Jurića iz Šibenika, za 1.000.000 evra, ali će 23-godišnji napadač ostati u tom klubu na pozajmici.

Za sada su i dalje u klubu napadači koji su doveli Dinamo prošle sezone do četvrtfinala Lige Evrope, Milsav Oršić, Bruno Petković i Mario Gavranović, stigao je i Čop, tako da Jurić trenutno ne bi dobio minutažu kakvu želi u dresu Dinama.

Trenutno u Dinamu najviše brinu kako da prodaju suvišne igrače, među kojima je i srpski fudbaler Komnen Andrić, čija pozajmica u Ufu je istekla. Pored Andrića sa pozajmice su se vratili i Amer Gojak, koji je igrao za Torino, i portugalski fudbaler Ivo Pinto, koji se nije pokazao u Rio Aveu. Obojica su na transfer listi, baš kao i Atijemven, Bulat, Lovcac, Barton… Neće biti iznenađenje ako neko od njih potpiše za nekog drugog hrvatskog prvoligaša.

IZAZIVAČI OSIJEK, RIJEKA I HAJDUK SPLIT

Ramon Mierez (©YouTube)Ramon Mierez (©YouTube)

Kada smo kod njih, za sada je najveći posao odradio vicešampion Osijek. Otkupio je argentinskog napadača Ramona Miereza od Alavesa za 2.500.000 evra. Dokazao je 24-godišnji napadač da vredi tu svotu novca, pošto je prošle sezone igrajući na pozajmici postigao 22 gola i bio je najbolji strelac u ligi. Osijek je angažovao i jedno pojačanje iz Superlige Srbije, bez obeštećenja je doveo iz Vojvodine Slavka Bralića.

Na klupi Osiječana i dalje sedi Nenad Bjelica, jedan od najuspešnijih trenera Dinama u novijoj istoriji. Ovaj 49-godišnji stručnjak je na Maksimir doneo ukupno četiri trofeja (dve titule, Kup Hrvatske i Superkup Hrvatske), a prošle godine se vratio u rodni Osijek i prvi put seo na klupu tima u kojem je svojevremeno započeo igračku karijeru. Kao što je poznato, mađarski kapital je "ušao" u Osijek, kao što je u Srbiji u TSC Bačku Topolu, što Bjelici daje mogućnost da mirnije glave sastavlja tim za velika dela.

Među kandidatima za titulu je i Rijeka, koja je ovog leta dovela trojicu stranaca, sve napadače. Iz novog drugoligaša Varaždina za 500.000 evra stigao je 24-godišnji Kolumbijac Horhe Obergon, iz Majnca je na pozajmicu stigao fudbaler iz Gane Isah Abas, a iz Šibenika je angažovan bez obeštećenja njegov sunarodnik Prins Ampem. S druge strane, bar do sada, nije bilo značajnijih odlazaka.

Hajduk iz Splita tradicionalno luta sa pojačanjima. Ponovo je stigao kontigent igrača iz inostranstva, a najzvučnije ime je slovenački napadač Jan Mlakar, koji je bio član premijerligaša Brajtona. Tu je i mađarski bek Lovrenčič, kao i bivši štoper Hanovera Josip Elez. Hajduk je poslednju titulu osvojio 2005. godine, ukupno šestu, a po svim prognozama ne spada baš u red najužih favorita za tron u novoj sezoni. Nadu Splićanima podgreva najviše ostanak Marka Livaje i kapitena Lovrea Kalinića, koji su nesumnjvo među najvećim zvezdama hrvatskog šampionata.

SRBI U HRVATSKOJ BEZ VELIKIH AMBICIJA

Za što bolji plasman boriće se trojica srpskih fubalera. Andrića smo već pomenuli, mada on očekuje transfer, a tu su još i Nemanja Glavčić i Damjan Daničić. Glavčić je član Slaven Belupa, koji ga je kupio još pre dve godine od subotičkog Spartaka. Ovaj 24-godišnji vezista je do sada odigrao 76 mečeva za tim iz Koprivnice, postigao je šest golova i zabeležio osam asistencija.

Daničić je s druge strane i dalje zvanično član Dinama iz Zagreba, ali nije u planu Modrih. Ovog leta je prešao na pozajmicu u Istru, gde će pokušati da se dokaže na velikoj sceni i pomogne timu da izbori opstanak.

Hrvatski šampionat će ponovo da se igra četvorokružno, sa ukupno 36 kola. Iz lige će ispasti samo najslabiji tim, šampion će u kvalifikacije za Ligu šampiona, a pozicije dva i tri (možda i četiri, u zavisnosti od rezultata u Kupu) vode u kvalifikacije za Ligu konferencije. Kao što smo pomenuli već, igraće se u sedam različitih gradova, a samo prestonica Zagreb ima više od jednog prvoligaša. Pored Dinama tu su i njegova filijala Lokomotiva, kao i novi prvoligaš Hrvatski Dragovoljac. Prvoligaše imaju još Split, Osijek, Rijeka, Velika Gorica, Šibenik i Koprivnica, ali stadion sa većim kapacitetom od 9.000 sedećih mesta osim Dinamovog Maksimira (35.123) i Hajdukovog Poljuda (34.198) ima samo još Osijek. Gradski vrt ima 17.061 stolicu. Svi ostali stadioni su neuporedivo manji.

HRVATI JURE SUPERLIGU SRBIJE

Hrvatska liga je inače trenutno 20. u Evropi prema rang listi UEFA. Zahvaljujući rezultatima hrvatskih klubova na međunarodnoj sceni, samo je za jednu poziciju lošije plasirana od Superlige Srbije. Imaće priliku da pretekne naš šampionat već ove sezone, ako tamošnji klubovi budu beležili bolje rezultate. Neće im biti jednostavno, pre svega zato što Crvena zvezda i ove godine brani mali broj bodova, a veliki je favorit da se nađe u grupnoj fazi nekog od takmičenja.

Ove godine Dinamo predstavlja Hrvatsku u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Osijek, Hajduk i Rijeka u doigravanju za Ligu konferencije. Zagrepčani su već eliminisali islandski Valur u 1. kolu sa ukupnih 5:2, a naredni rival biće im kiparska Omonija. Hrvatski predstavnici u najmlađem takmičenju UEFA bili su slobodni u 1. kolu, a u 2. će Hajduk da igra protiv kazahstanskog Tobola, Osijek protiv poljskog Pogona, a Rijeka će odmeriti snage sa Gzira Junajtedom sa Malte.

Prošle sezone je u prvenstvu Hrvatske postignuto 456 golova. U proseku smo gledali 2,53 pogotka po meču. Najviše ih je naravno postigao Dinamo, 84, a pratili su ga Gorica sa 60, Osijek sa 59 i Rijeka sa 51. Najlošija odbrana i 61 primljen gol koštali su Varaždin selidbe u niži rang, dok su u poslednjem kolu opstanak izborili Lokomotiva i Istra. Zagrepčani su primili 60 golova i imali su dva poena više od Varaždina, dok je između njih bila Istra sa 52 primljena gola i bodom manje od Lokomotive.

Činjenica da je većina prvoligaša ovog leta uglavnom pojačavala svoje napadačke linije hrabri nas da ćemo i ove sezone gledati efikasno prvenstvo. Možda i malo uzbudljiviju borbu za titulu.

DINAMO ZAGREB

Došli:

Josip Mišić (Sporting Lisabon) 1.400.000 evra

Deni Jurić (Šibenik) 1.000.000

Duje Čop (Standard) bez obeštećenja

Otišli, Joško Gvardiol (Lajpcig) 18.800.000 evra

Izet Hajrović (Aris) bez obeštećenja

Vinko Soldo (Slaven Belupo) bez obeštećenja

Antonio Marin (Šibenik) pozajmica

Deni Jurić (Šibenik) pozajmica

OSIJEK

Došli

Ramon Mierez (Alaves) 2.500.000

Sime Gržan (Istra) bez obeštećenja

Amer Hiroš (Mladost Kakanj) bez obeštećenja

Slavko Bralić (Vojvodina) bez obeštećenja

Darko Nejašmić (Hajduk Split) pozajmica

Otišli

Josip Vuković (Hajduk Split) bez obeštećenja

Dion Drena Beljo (Istra) pozajmica

Talis (Honved) pozajmica

RIJEKA

Došli

Horhe Obregon (Varaždin) 500.000

Nedeljko Labrović (Šibenik) bez obeštećenja

Bernard Karica (Dinamo Zagreb) bez obeštećenja

Prins Ampem (Šibenik) bez obeštećenja

Isah Abas (Majnc) pozajmica

Otišli

Jasmin Čeliković (Tuzla siti) bez obeštećenja

HAJDUK SPLIT

Došli

Josip Elez (Hanover) bez obeštećenja

Gergo Lovrenčič (Ferencvaroš) bez obeštećenja

Josip Vuković (Osijek) bez obeštećenja

Jan Mlakar (Brajton) bez obeštećenja

Otišli

Stanko Jurić (Parma) 2.000.000

Leon Kreković (Beršot) 200.000

Basel Džradi (Apolon) bez obeštećenja

Darko Nejasmić (Osijek) pozajmica

GORICA

Došli

Dominik Kotarski (Ajaks) pozajmica

Toni Fruk (Fjorentina) pozajmica

Saša Marjanović (Inter Zaprešić) bez obeštećenja

Otišli

Šerif Ndiaje (Geztepe) 1.150.000

Kristijan Kahlina (Ludogorec) 350.000

Gojko Gadže (Zrinjski) bez obeštećenja

Džiloan Hamad (Erebro) bez obeštećenja

Ognjen Mudrinski (Jagelonija) istekla pozajmica

ŠIBENIK

Došli

Stefan Perić (Volfsberger) bez obeštećenja

Kol Dasilva (Lester) bez obeštećenja

Ivan Delić (Slaven Belupo) bez obeštećenja

Huan Kamilo Mesa (Amerika) bez obeštećenja

Stipe Bačelić-Grgić (Slaven Belupo) bez obeštećenja

Deni Jurić (Dinamo Zagreb) pozajmica

Antonio Marin (Dinamo Zagreb) pozajmica

Otišli

Deni Jurić (Dinamo Zagreb) 1.000.000

Nedeljko Labrović (Rijeka) bez obeštećenja

Gordon Šildenfeld (Aris Limasol) bez obeštećenja

Prins Ampem (Rijeka) bez obeštećenja

SLAVEN BELUPO

Došli

Mario Marina (Sabah) bez obeštećenja

Mateo Monjac (Orijent) bez obeštećenja

Anton Marković (Rot-Vajs Erfurt) bez obeštećenja

Nedim Hadžić (Mladost Kakanj) bez obeštećenja

Mihael Mlinarić (Gorica) bez obeštećenja

Vinko Soldo (Dinamo Zagreb) bez obeštećenja

Ivan Šušak (Maribor) bez obeštećenja

Mateo Kocijan (Tehničar) bez obeštećenja

Otišli

Miroslav Iličić (Istra) bez obeštećenja

Frano Mlinar (Istra) bez obeštećenja

Ivan Delić (Šibenik) bez obeštećenja

Stipe Bačelić-Grgić (Šibenik) bez obeštećenja

LOKOMOTIVA ZAGREB

Došli

Džastin de Has (PSV Ajndhoven) bez obeštećenja

Marko Dabro (Bijelo Brdo) bez obeštećenja

Nikola Soldo (Inter Zaprešić) bez obeštećenja

Hajdin Salihu (Ljapi Podujevo) bez obeštećenja

Otišli

Nikola Pejović (Proleter Novi Sad) bez obeštećenja

Šerif Kalaku (Teuta) pozajmica

Dominik Kovačić (Krajova) bez obeštećenja

Bruno Karoglan (Hrvatski Dragovoljac) bez obeštećenja

Bruno Ždunić (Željezničar) pozajmica

Mutir Čajia – bez kluba, istekao ugovor

ISTRA

Došli

Bernardo Matić (Rasing Santander) bez obeštećenja

Rafa Navaro (Alaves) bez obeštećenja

Einar Galilea (Alaves) bez obeštećenja

Miroslav Iličić (Slaven Belupo) bez obeštećenja

Frano Mlinar (Slaven Belupo) bez obeštećenja

Damjan Daničić (Dinamo Zagreb) pozajmica

Otišli

Sime Gržan (Osijek) bez obeštećenja

Taiči Hara (Alaves) bez obeštećenja

Stefan Lončar (Novi Pazar) bez obeštećenja

Donato Bernobić (Bijelo Brdo) pozajmica

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Došli

Vinko Petković (Varaždin) bez obeštećenja

Ivan Mamić (Međumurje) bez obeštećenja

Filip Jazvić (Cibalija) bez obeštećenja

Otišli -

HRVATSKA 1 – 1. KOLO

Petak

18.55: (1,33) Dinamo Zagreb (4,70) Slaven Belupo (8,50)

21.00: (1,38) Osijek (4,30) Šibenik (8,00)

Subota

18.55: Lokomotiva Zagreb – Hajduk Split

21.00: (1,87) Rijeka (3,40) Gorica (4,00)

Nedelja

18.55: Istra – Hrvatski Dragovoljac

***Kvote su podložne promenama

TABELA HNL-a IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Hrvatska 1Dinamo ZagrebOsijekRijekaHajduk Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara