Če Adams i Valerij Bondar (©Reuters)
Če Adams i Valerij Bondar (©Reuters)

Škotska sprema još jednu osvetu, Ukrajina stvara napetost

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.09.22. | 13:03

Liga nacija: Tartan armija dočekuje Republiku Irsku u petom kolu Grupe 1 divizije B i još nije zaboravila poraz 0:3 u Dablinu

Reprezentacija Škotske ima više posla od ostalih selekcija tokom ove međunarodne pauze. Pošto je prva utakmica protiv Ukrajine morala da se nadoknadi tokom nedelje, Tartan armija će imati ukupno tri izazova do sredine sledeće sedmice. Posle izuzetno visoke pobede na domaćem terenu od 3:0 u sredu uveče protiv plavo-žutih, sledi još jedna utakmica kod kuće za vikend. Ovog puta u goste u 5. kolu Grupe 1 divizije B Lige nacija dolaze komšije Irci (20.45).

Ukoliko izabranici selektora Stiva Klarka uspeju da ponove učinak iz meča sa Ukrajincima, drastično bi uvećali šanse da odbrane prvo mesto i obezbede plasman u diviziju A. Motivacije ne bi trebalo da nedostaje, jer su Momci u zelenom iznenađujuće slavili u prvom meču u Dablinu sa 3:0.

Izabrane vesti

Međutim, to je bio jedini poraz Škota u takmičenju do sada, zbog čega Kiran Tirni i saigrači zauzimaju prvo mesto i imaju sudbinu u sopstvenim rukama. Najstarija fudbalska reprezentacija na svetu želi da napravi prvi i možda odlučujući korak.

Na Hempden parku se večeras očekuje pravi ostrvski duel i mnogo toga će biti na kocki za oba tima. Dok domaća Škotska nastoji da nadogradi odlično izdanje nad Ukrajinom, Republika Irska ne namerava da čeka eventualnu pobedu Jermenije nad plavo-žutima koja bi mogla da je spusti na poslednje mesto.

20.45: (2,00) Škotska (3,20) Republika Irska (4,20)

Rezultat Tartan armije pre tri dana, u kombinaciji sa poslednjom utakmicom protiv Jermenije, značio je da ona ima najbolji napad u grupi, postigavši devet pogodaka. Ali Škotska mora budno da pazi na Irce i selektor Klark je toga svestan.

"Veoma sam zadovoljan načinom na koji smo odigrali utakmicu protiv Ukrajinaca. Svi koji su izašli na teren pokazali su odlučnost i hrabrost, svi igrači zaslužuju priznanje. Ali ne smemo da spavamo na lovorikama, jer nas čeka veoma izazovna utakmica protiv Iraca. Oni igraju sličan fudbal kao mi, dobro nas poznaju i mogu da pruže dobar timski učinak", ocenio je nekadašnji strateg VBA, Redinga i Kilmarnoka.

Škoti moraju bez Patersona, koji se povredio na meču protiv Ukrajinaca. Nema ni kapitena Endija Robertsona, a u ambulanti su i Džon Soutar i Grant Hanli. Ni gosti neće stići kompletni, jer im nedostaje dvojac Kajomhin Keleher i Darag Lenihan. Ako irci žele da razmišljaju - barem hipotetički - o promociji na viši nivo, onda mora da pobedi.

15.00: (6,50) Jermenija (3,90) Ukrajina (1,55)

Ukrajina nije dobro počela septembarski ciklus Lige nacija i poražena je iznenađujuće teško od Škotske. Izgubila je prvo mesto u Grupi 1 i želi da mu se vrati što pre, ako je moguće danas kada je čeka gostovanje Jermeniji u Jerevanu (15.00).

Domaća Jermenija ima priliku da se skloni sa dna tabele. Trenutno ima samo tri boda i njen put kroz Ligu nacija nikako ne ide u dobrom smeru. Jermenija je odmah na početku nove godine uspela da pobedi, kada je na svom terenu golom Eduarda Spercjana uspela da savlada Republiku Irsku i malo šokirala širu javnost. Međutim, onda je ponovo upala u poznatu kolotečinu i izgubila u sva naredna tri duela.

U dva od ta tri duela sa Škotskom, Ukrajinom i ponovo Tartan armijom, nije postigla nijedan gol. To bi ofanzivni vezista Tigran Barseđan želeo da promeni.

"Imamo problema u napadu kada je u pitanju završnica. Često nam nedostaje više prisebnosti i moramo da napredujemo u ovom pogledu. Moramo da budemo malo konkretniji. Ali verujem da ćemo uspeti da budemo bolji, a sa Ukrajinom ćemo pokazati da se ne plašimo nijednog protivnika", rekao je igrač Slovana iz Bratislave.

Poslednji duel nije prošao najbolje za Jermeniju i tokom njega su igrači Hoakina Kaparosa vrlo često vadili loptu iz svoje mreže. Iako su poveli protiv Škotske, poraženi su sa 4:1, a Kamo i Arman Hovanisjan su dobili crvene kartone. Španac sada ionako nije zvao nijednog od njih, ali problem mu predstavlja neigranje kapitena Varazdata Harojana i Eduarda Spercjana koji su sakupili previše žutih kartona. S druge strane, Ukrajincima nedostaju povređeni univerzalac Oleksandr Zinčenko, potom Mikola Šaparenko, Viktor Kovalenko i Eduard Sobol.

Ukrajina je završila prvi duel novog ciklusa Lige nacija sa Škotskom, ali bi ga verovatno najradije zaboravila. Primila je tri gola u Škotskoj i pala na drugo mesto na tabeli. Sada želi nazad lidersku poziciju, a da bi to uradila mora da pobedi u Jerevanu.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

--------------

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

GRUPA 1

15.00: (6,50) Jermenija (3,90) Ukrajina (1,55)

20.45: (2,00) Škotska (3,20) Republika Irska (4,20)

GRUPA 2

20.45: (2,35) Izrael (3,10) Albanija (3,25)

Otkazano

Island – Rusija

GRUPA 4

20.45: (1,95) Srbija (3,45) Švedska (4,00)

20.45: (3,80) Slovenija (3,35) Norveška (2,05)

*** kvote su podložne promenama

GRUPA 3

Petak

Bosna i Hercegovina - Crna Gora 1:0 (1:0)

/Demirović 45+1/

Finska - Rumunija 1:1 (1:0)

/Puki 12 - Tanase 52/



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija Škotskereprezentacija škotskeFudbalska reprezentacija Republike Irskereprezentacija Republike Irskereprezentacija Jermenijereprezentacija Ukrajine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara