Foto: Reuters, AFP
Foto: Reuters, AFP

Šlagvort za letnju pijacu: Haland za potvrdu Sitijeve moći, Real kopirao slučaj "Alaba"

Vreme čitanja: 7min | ned. 05.06.22. | 09:57

Izdvajamo najveće i najupečatljivije transfere u Ligama petice mesec dana uoči početka letnjeg prelaznog roka, a za nekoliko vrlo zanimljivih poslova postarli su se Aston Vila i Borusija iz Dortmunda

Nešto manje od mesec dana ostalo je do zvaničnog otvaranja letnjeg sajma fudbalera, ali to nije predstavljalo blokadu pojedinim klubovima iz Liga petice, da i pre nego što prelazni rok zaživi, zaključe nekolicinu ozbiljnih transfera i dodatno ojačaju kostur tima uoči priprema za narednu sezonu.

Najzaposleniji bili su premijerligaši – Mančester Siti, Aston Vila i Lids su zajedničkim snagama već spiskali oko 160.000.000 evra. Bundeligaši su za sada doveli pojačanja u vrednosti oko 80.000.000 evra, u Italiji je Napoli bio poprilično aktivan...

Izabrane vesti

PREMIJER LIGA

Bez konkurencije, u Engleskoj je sportski sektor Aston Vile radio punom parom. Ali pre nego što se osvrnemo na pojačanja koja je dobio Stiven Džerard, pozabavićemo se transfer bombom koja je 10. maja odjeknula Evropom!

Bilo je jasno da će Erling Haland dolazećeg leta napustiti Dortmund, a baš tog dana Mančester Siti se oglasio rečima – “Haland je naš!“ Rešio je Siti da stavi tačku na priču koja je poput Mbapeove, imala potencijal da preraste u višemesečnu transfer sagu.

Iako se mesecima unazad znalo da će od jula biti dostupan po ceni od 75.000.000 (izlazna klauzula) i što je specijalizovani Transfermarkt već zaveo njegov transfer pod tom sumom, postoje spekulacije da su ga Građani platili Borusiji nekih 15.000.000 manje. Dok zvanična cifra ne izađe na videlo, možemo samo da konstatujemo da je Mančester Siti uboo džek-pot i da je Pep Gvardiola konačno dobio špica sposobnog za 25 ili više golova u engleskoj eliti.

Možda nije baš najpreciznije reći da je klub sa Etihada oduvao konkurenciju u vidu Real Madrida i Barselone, budući da je prvi čovek Katalonaca Đoan Laporta jasno stavio do znanja da neće ugroziti finansije kluba u rizik dovođenjem skupocenim igrača, a da je Realova prva meta bio Kilijan Mbape.

U svakom slučaju, Haland će vrlo brzo postati jedan od najplaćenijih, ako ne i najplaćeniji fudbaler Premijer lige, imajući u vidu prve projekcije njegove godišnje neto zarade od 30.000.000 evra. Njegovom ocu Alf-Ingeu će na račun leći 30.000.000 evra provizije, a Norvežanin će dobiti šansu da ućutka sve one kritičare koji poslednjih godina viču da je lako postizati u proseku gol po meču, kada se takmičite u Bundesligi.

Neće Haland biti jedino pojačanje Sitija koji već juri levog beka Marka Kukurelju iz Brajtona i vreba zamenu za Fernandinja u veznom redu. Međutim Aston Vila je već sada završila većinu poslova i za sada joj se mora odati priznanje, jer transferi koje je napravila, bar na papiru deluju vrlo probrano i kvalitetno - zaključno sa jučerašnjim otkupom (3.500.000) švedskog golmana Robina Olsena sa pozajmice iz Rome.

Marseljevog Bubakara Kamaru su zimus jurili velikani poput Bajerna, Barselone, Čelsija, a pet meseci kasnije birmingemski klub je uspeo da ga potpiše bez obeštećenja. Nešto ranije, uprava je procenila da je Filipe Kutinjo od januara prikazao fudbal dostojan otkupa, pa je Barseloni isplaćeno 20.000.000 evra. Ako je zadržavanje Kutinja bio očekivan potez, Vila je ozbiljno iznenadila javnost objavom da dolazi Dijego Karlos. Već duže vreme je štoperski par Sevilje Kunde – Karlos bio jedan od traženijih u Evropi, u vezu sa Karlosom dovođeni su Mančester Junajted, pa čak i Real Madrid, a nakon negodovanja što zimus nije pušten u Njukasl, Brazilac je ipak našao put do Premijer lige. Taj put je popločala Vila sa 31.000.000 evra.

Kada je reč o Totenhemu, zimus su mnogi sumnjali u poslove sportskog direktora Fabija Paratičija koji je Antoniju Konteu iz Juventusa doveo Rodriga Bentankura i Dejana Kuluševskog. Pale su i neke optužbe da bivši prvi opertivac Juvea “pegla knjige“ Staroj Dami, ali vreme je pokazalo da su obojica bili pogoci Sparsa. Sada je Konte uspeo da ubedi svog nekadašnjeg univerzalca Ivana Perišića koji nije produžio ugovor sa Interom, da mu se pridruži u Londonu. Njegovo iskustvo moglo bi da bude izuzetno značajno Totenhemu, iako 33-godišnji hrvatski internacionalac nema iskustvo igranja u Premijer ligi.

Iskustva uopšteno manjka i 21-godišnjem Amerikancu Brendenu Aronsonu, ali to nije sprečilo Lids da se za opstanak u Premijer ligi časti najskupljom kupovinom u istoriji kluba, vrednom čak 33.000.000 evra. Nema sumnje da je ofanzivni vezista bio izratita želja trenera Džesija Marša koji je sa njim sarađivao šest meseci u Salcburgu. Austrijski klub je tako i pre početka prelaznog roka prihodovao već 63.000.000 od prodaje fudbalera jer je Borusiji iz Dortmunda prodao Karima Adejemija.

BUNDESLIGA

Zapravo, Borusija je zaradu od prve zvzezde tima Erlinga Halanda odmah usmerila na dovođenje zamene u špicu i posle višemesečnih spekulacija, zaista angažovala Adejemija. Čitavog proleća pominjala se mogućnost da se Nemac vrati u Bajern u čijim je mlađim kategorijama bio od osme do desete godine, ali je Borusija bila konkretnija i ubedila Salcburg sa 30.000.000 evra fiksno i mogućnost da šampion Austrije zaradi još 2.500.000 kroz bonuse.

Još početkom februara Milioneri su ubedili Niklasa Zilea da po isteku ugovora sa Bajernom pređe u njihove redove, a tri meseca kasnije potpisom novopečenog reprezentativca Nemačke Nika Šloterbeka napravili štoperski tandem za narednih nekoliko sezona. Šloterbeka je pokušao da im ukrade upravo bavarski gigant, ali je klub sa Vestfalena ipak pobedio plativši Frajburgu 20.000.000 evra fiksno, dok potencijalni bonusi iznose 5.000.000. Samo 48 sati nakon gubitka Šloterbeka, Frajburg je promovisao zamenu – Matijasa Gintera. Razbio je Ginter stereotip da se u fudbalu sve vrti oko novca i pokazao da romantika nije u potpunosti izumrla.

"Želeo sam da uradim nešto posebno u karijeri, a za mene nema ništa posebnije nego da se vratim u svoj grad i klub u kom sam počeo”, rekao je Ginter iako su ga želeli Bajern, pa i italijanski velikani poput Intera i Juventusa.

Da se vratimo na Borusiju. Obično je Bajern bio taj koji joj je uzimao igrače, ali na neki način i Zile i Šloterbek predstavljaju malu osvetu Milionera... Iako je Bajern poprilično samouvereno poručio rivalu da zabaoravi na šampionsku titulu, a počasni predsednik Uli Henes prokomentarisao pojačanja Borusije rečima: “Drugo mesto im je zagarantovano”.

Podsetićemo i da je Dortmund nedavno pronašao zamenu za Aksela Vitsela u Turčinu Salihu Ozdžanu i da je 24-godišnji centralni vezista plaćen Kelnu 5.000.000 evra.

Za razliku od Borusije, Bajern je ozvaničio jedino dolazak Ajaksovog Nusaira Mazrauija. Desni bek će stići kao slobodna igrač, ali budite sigurni da se Bavarci neće tu zaustaviti. Na pomolu je transfer Rajana Gravenberha, takođe iz Ajaksa, a kako stvari stoje, uzeće minhenski gigant i Liverpulovog Sadija Manea godinu dana pre nego što mu istekne ugovor.

Bilo je pitanje vremena kada će najveći talenat češkog fudbala Adam Hložek napustiti Spartu, a proces odlaska iz Praga ubrzao je Bajer Leverkuzen. Sparta je prihvatila ponudu Farmaceuta vrednu 13.000.000 evra za popularnog češkog Kristijana Ronalda i momka kojeg bije glas da je talentovaniji od Tomaša Rosickog. Hložek je tako posto druga najskuplja prodaja u istoriji praškog velikana, baš iza Rosickog (14.500.000 po odlasku u Dortmund), ujedno i treći najunosniji izlazni transfer u istoriji češkog fudbala gde je rekorder Tomaš Souček sa 16.200.000.

Da zatvorimo priču o Nemcima informacijom da je Volfzburg angažovao levokrilong poljskog vunderkinda Jakuba Kaminskog. Lehu iz Poznanja je na konto obeštećenja za 19-godišnjaka isplaćeno čak 10.000.000 evra. Reč je o trećem najskupljem fudbaleru koji je napustio poljski fudbal pošto rekord drže Jakub Moder i Kacper Kozlovski sa po 11.000.000.

PRIMERA

Kada je reč o španskoj Primeri, Kraljevski klub je kao i prošlog leta kraljevski poslovao. Po istom modelu po kojem je lane ugrabio Bajernovog Davida Alabu, Real Madrid se dokopao još jednog vrhunskog defanzivca. Želeo je Juventus Antonija Ridigera, hteo je i Bajern da ga vidi u svojim redovima, ali reprezentativac Nemačke kojem je isticao ugovor sa Čelsijem, odabrao najveći klub na svetu i sa njim će naredne godine braniti evropski tron. Godišnja plata od 9.000.000 nije predstavljala nikakav problem za Blankose budući da su Tonija uzeli bez obeštećenja.

Barselona je konretizovala dovođenje Franka Kesija iz Milana bez obeštećenja, dok je Atletiko Madrid za 6.500.000 evra pazario Samjuela Lina, levokrilnog Brazila i jednog od najboljih igrača Žil Visentea koji je u minuloj sezoni postigao 12 i namestio još pet golova za u portugalskoj Primeiri.

SERIJA A

Ako izuzmemo činjenicu da je Juventus od Fiorentine zvanično otkupio Federika Kjezu (koji je već dve godine u klubu) za 40.000.000 evra, da su Inter i Atalanta sa pozajmica zvanično zadržali Hoakina Koreu (Laciju pripalo 23.600.000) i Žeremija Bogu (22.000.000 na račun Sasuola), te da se Milan tek sprema da napravi bum na tržištu fudbalera, jedino je Napoli pravio konkretne korake pre starta prelaznok roka.

Klub sa juga Italije se davno oprostio sa napuljskim sinom Lorencom Insinjeom i ekspresno pronašao zamenu za omalenog Italijana koji se seli u Toronto, odnosno MLS. Gazda kluba Aurelio De Laurentis je aminovao transfer od 10.000.000 evra za talentovanog Gruzijca Hviču Kvarackeliju. Jedino što ostaje nejasno u čitavoj priči jeste na čiji račun je otišao novac budući da je pre par meseci zbog rata u Ukrajini Hviča sporazumno raskinuo ugovor sa kazanjskim Rubinom i zaigrao u domovini za Dinamo Batumi. Transfermarkt tvrdi da je gruzijski klub dobio ogromnu finansijsku injekciju, pojedini italijanski mediji da je ipak ruski klub zaradio novac.

Bilo kako bilo, Napoli nije tu stao već za 15.000.000 izdejstvovao transfer Matijasa Oliveire, levog beka Hetafea. Dakle, solidno je ojačao levu stranu terena, mada na papiru je to daleko od pojačanja koja garantuju trku za Skudeto iz koje je ove sezone ispao u završnici šampionata.

Francuzi su za razliku od ostale četiri elitne lige Starog kontinenta, za sada poprilično mirovali. Jedino je Pari Sen Žermen otkupio ugovor Sportingovog Nuna Mendeša. U svakom slučaju, Siti, Vila, Real, Dortmund, pa i Napoli, dali su nam pravi šlagvort za početak prelaznog roka, a šta nas još čeka do 1. juna kada će letnja pijaca biti i zvanično otvorena, od ponedeljka ćete moći da pratite uživo u Mozzartovom tradicionalnom transfer blogu.


tagovi

Letnji prelazni rok 2022TransferiErling HalandMančester SitiAston VilaReal MadridAntonio RidigerBorusija DortmundBajern Minhen

Obaveštavaj me

Man. Siti
Real Madrid
Dortmund
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara