Milan Borjan, Ilija Stolica, Aleksandar Čavrić i Aleksandar Popović (©Reuters, ©MN Press)
Milan Borjan, Ilija Stolica, Aleksandar Čavrić i Aleksandar Popović (©Reuters, ©MN Press)

Slovačka elita prepuna bivših zvezdaša i partizanovaca: Borjan prva zvezda prelaznog roka, nova šansa za Stolicu

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.07.23. | 12:54

Šampion Slovan jači nego prošle sezone, napada šestu vezanu krunu. Najveći rivali su DAC Streda i Spartak Trnava. Žilina opet s klincima, ima ubedljivo najmlađi tim, prosek godina manje od 21. Na mapu se vraćaju Košice, klub koji je proslavio Nemanja Matić

Slovački šampionat ne puca od kvaliteta, ali veliki broj srpskih fudbalera godinama zarađuju pečalbarski hleb u ovoj državi. Slovan iz Bratislave je dominantan tim, ima pet vezanih titula, sa 13 je rekorder u zemlji koja je od 1993. godine samostalna posle mirnog rastanka sa Češkom (nekadašnja Čehoslovačka).

Posle godina posrtanja u elitu se vraćaju Košice, tim u kojoj je profesionalnu karijeru počeo i Nemanja Matić, sada as Rome, nekadašnji igrač Benfike, Čelsija i Mančester Junajteda. Mikulaš je ispao iz najboljeg društva. Slovan je odbranio titulu prošle sezone sa samo dva boda više od DAC Dunajske Strede, dok je Spartak iz Trnave osvojio Kup Slovačke.

Izabrane vesti

Prva zvezda prelaznog roka je doskorašnji kapiten Crvene zvezde Milan Borjan koji je stigao na jednogodišnju pozajmicu u redove Slovana, pošto na kanadskog reprezentativca novi trener crveno-belih Barak Bahar nije računao. Iskusni čuvar mreže je odlilčno branio ovog meseca u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pogotovo je bio impresivan u revanšu prvog kola protiv luksemburškog Svift Esperanža, kada je odbranio penal i nekoliko zicera domaćim fudbalerima.

Osmorica Srba igraju u Slovačkoj. Dugo godina uzdanica Slovana je nekadašnji mladi reprezentativac i bivši igrač OFK Beograda Aleksandar Čavrić. Bilo je priča da će put Rusije, u Rubin, ali je i dalje u Bratislavi i predvodi četu Vladimira Vajsa u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Posle pozajmice u turskom Bandirmasporu, Ivan Šaponjić se vratio u Slovan, ali nekadašnji zlatni omladinac Srbije sa Mundijalita na Novom Zelandu i bivši napadač madridskog Atletika nije bio u planovima trenera šampiona ovog leta i verovato će da napusti Slovan.

20.30: (2,15) Banska Bistrica (3,35) Podbrezova (3,15)

U DAC Dunajskoj Stredi je nekadašnja nada Crvene zvezde Željko Gavrić. Najnovije pojačanje slovačkog vicešampiona je doskorašnji golman Partizana Aleksandar Popović. Još jedan bivši igrač crveno-belih, vezista Filip Bainović, novi je fudbaler Spartaka iz Trnave. Lazar Stojsavljević i Njegoš Kupusović brane boje Trenčina, a Boris Krstić Žiline.

Uzdanica DAC-a je crnogorski reprezentativac Nikola Krstović, nekadašnji napadač Zvezde, koji se nije proslavio na Marakani, ali je odličan nekoliko sezona u redovima tima koji preti da sruši dominaciju Slovana naredne sezone.

----------------------------------

ŠAMPIONI SLOVAČKE

Slovan Bratislava 13

Žilina 7

Košice 2

Petržalka 2

Inter Bratilava 2

Trenčin 2

Spartak Trnava 1

Ružomberok 1

--------------------------------

Četiri kluba su promenili trenera između dve sezone. Na klupi Trenčina sedeće bivši strateg Partizana Ilija Stolica koji menja Čeha Františeka Straku. Peter Tomko je zamenio Petera Struhara na klupi Ružomberoka, Vladimir Cifanič je umesto Ivana Galadu u Zlate Moravceu, a Marek Petruš je novi strateg Mihalovcea.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Slovan i u novi šampionat ulazi s pol-pozicije. Vladimir Vajs je već dve godine na kormilu tima, dok je kapiten najtofejnijeg kluba u zemlji njegov sin, istog imena. Slovački prvak nije platio ni evro za obeštećenja. Osim Milana Borjana, na pozajmicu je doveden Hrvat Marko Tolić iz zagrebačkog Dinama, dok su pojačanje kao slobodni igrači Grk Kirijakos Savidis i Sesar Blekmen, reprezentativac Paname. On stiže iz konkurentskog DAC-a. Od poznatijih igrača tu je veteran Juraj Kucka, nekadašaji fudbaler Milan, Đenove, Parme i Votforda. Vredno pojačanje je i Austrijanac Kevin Vimer iz bečkog Rapida.

Tim iz prestonice je jači. Na početku sezone prioritet kluba iz Bratislave je grupna faza nekog od evropskih takmičenja, pa će verovatno domaći šampionat da bude u drugom planu.

Nikola Krstović (©MN Press)Nikola Krstović (©MN Press)

Crnogorac Nikola Krstović biće glavna uzdanica DAC-a u napadu na premijernu titulu u Slovačkoj. Tri put je ekipa iz Dunajske Strede bila vicešampion. Nekadašnji igrač Crvene zvezde je prošle sezone postigao 18 golova u prvenstvu. On je procenjen na 2.200.000 evra i najskuplji je igrač slovačkog vicešampiona.

Željko Gavrić je otkupljen od Ferencvaroša. Pojačanja su u Kristijan Herc iz Grashopersa, iskusni tandem iz češkog Plzenja Miroslav Kacer i Ales Čermak, kao i Samuel Petras iz Žiline. Adrijan Gula je drugu sezonu na klupi tima u gradu u kome živi većinsko mađarsko stanovništvo.

MLAĐARIJA IZ ŽILINE, PROSEK GODINA MANJE OD 21

Žilina je godinama u finansijskim problemima, pa je prinuđena da igra s mladim snagama. Najstariji igrač nekadašnjeg šampiona Jan Minarik ima samo 26 godina. Čak šestorica dolaze iz Afrike. Nekadašnji omladinac Partizana Boris Krstić je prošle godine stigao u redove zeleno-žutih. Prošle godine je stigao u B tim, a sada je prekomandovan u najbolju ekipu Žiline koji drugu godinu predvodi s klupe Jaroslav Hinek.

Osim Krstića šansu da se dokaže dobio je i mladi Martin Gomola. Otišli su Samuel Petras u DAC, Roland Galcik u Podbrezovu, Samuel Sula u Zlate Moravce, Benson Anang u grčki Otelos, Tibir Slebodnik u Bansku Bistricu…

Spartak iz Trnave je imao odlilčnu sezonu, treće mesto u prvenstvu i pehar Kupa Slovačke. Mihal Gašparik već dve godine je kormilar crveno-crnih. Filip Bainović i Filip Azango su pojačali nekadašnjeg šampiona iz Trenčina, Marko Đuričin iz Rijeke, Martin Sulek iz Visle Plocka, Adrijan Zeljković iz Tabor Sežane… Najveći hendikep je dolazak pouzdanog grčkog veziste Kirijakosa Savidisa u šampiona Slovana. Spartak ima jak domaći teren, veliku podršku navijača i mogao bi da se umeša u borbu za titulu sa Slovanom i DAC-om.

Ružomberok u novi šampionat ulazi s novim trenerom Peterom Tomkom. Otišli su Aleksander Mazis, Matej Madenka, Marko Kelema, Aleks Holub… Jural Kotula iz Mihalovcea i Samuel Lavrinčik iz Trenčina su novajlije. Očekuje se borba za prvih šest, odnosno plej-of i eventualni izlazak u Evropu.

KOLIKO MOŽE STOLICA NA KLUPI TRENČINA?

Ilija Stolica vodiće naredne sezone Trenčin. Posle kratkog i neuspešnog boravka u Humskoj, nova šansa za nekadašnjeg selektora mlade reprezentacije Srbije. Čak 11 igrača je napustilo ekipu. Stigli su Ukrajinac Taras Bondarenko iz Radnika iz Surdulice, Lukas Skovjasa iz Čeških Buđejovica, Damijan Baris iz Podbrezove… U klubu su čak četvorica Nigerijaca - Sandej Džud, Hilari Gong, Činonso Emeka i Džesi Akila.

Ostale ekipe biće zadovoljne da izbegnu opstanak, a nepoznanica je koliko mogu Košice, povratnik u najjači rang. Najviše stranaca dolaze iz Nigerije – 13, a slede Češka (10), Gana i Srbija (8)… Slovan ima ubedljivo najstariji tim u ligi, s prosekom godina od 27,2, dok je nekadašnji šampion Žilina najmlađa ekipa sa samo 20,9.

Sistem takmičenja se nije menajo. Igraće se dvokružni sistem sa 22 kola, plus dodatnih 10 u plej-ofu (prvih šest), odnosno plej-autu.

SLOVAČKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.30: (2,15) Banska Bistrica (3,35) Podbrezova (3,15)

Subota

18.00: (1,80) Skalica (3,45) Zlate Moravce (4,20)

18.00: (4,20) Zemplin Mihalovce (3,45) DAC Streda (1,80)

20.30: (4,80) Košice (3,50) Slovan (1,70)

Nedelja

18.00: (1,57) Spartak Trnava (3,50) Trenčin (5,80)

18.00: (2,30) Žilina (3,35) Ružomberok (2,90)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Milan BorjanIlija StolicaDunajska StredaSlovan BratislavaNikola KrstovićSpartak TrnavaSlovačka 1SlovačkaVladimir Vajs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara