Luis Enrike (©Reuters)
Luis Enrike (©Reuters)

Španci u zaboravljenoj atmosferi u Tbilisiju traže prekid druge najlošije serije u istoriji

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.03.21. | 12:03

Furija bez pobede na sedam vezanih mečeva na strani, što je najgori niz još od 1949. godine

Stadion Karmenes u Granadi nije bio taličan za Španiju na startu kvalifikacija za Mundijal. Ostao je gorak ukus posle remija sa Grčkom (1:1) i pored očekivane dominacija na terenu. Priliku za popravni izabranici Luisa Enrikea imaju večeras u Tbilisiju (18.00), gde će ih ugostiti selekcija Gruzije. Na stadionu Boris Paičadze se očekuje i oko 16.000 gledalaca, kako je zbog povoljnije epidemiološke situacije u Gruziji dodeljena dozvola za popunjavanje 30 odsto kapaciteta na tribinama.

18.00: (12,0) Gruzija (6,50) Španija (1,23)

Izabrane vesti

Imali su loptu preko 70 odsto vremena u svojim nogama, rivala sveli na samo jedan šut za 90 minuta, ali je put do mreže Odisejasa Vlahodimosa pronašao samo Alvaro Morata. Heleni su do zlatnog boda došli sa golom sjajnog Anastasijosa Bakasetasa sa kreča i tako Enrikeu zadali glavobolje na samom startu kvalifikacija. Na poslednjih pet mečeva u svim takmičenjima Furija je upisala samo jedan trijumf (6:0 protiv Nemačke), a u Gruziji će pokušati da prekine i crnu seriju na strani, kako na gostovanjima za pobedu ne zna na sedam vezanih utakmica (od septembra 2019. godine). Lošiji niz državni tim Španije imao je jedino pre 72 godine, kada je posle pet remija i tri poraza uspeo da savlada Francusku (5:1). Dok su se mučili van granica svoje zemlje, Španci su kod kuće sve do susreta sa Grčkom bili impresivni: sedam pobeda uz gol razliku 30:0. Kada na to dodamo da još od 1957. godine nisu počeli nijedan takmičarski ciklus sa dve utakmice bez trijumfa, jasno je da je važnost duela sa Gruzijom daleko veća od tri boda.

Luis Enrike će, naravno, još jednom promešati karte. Kod njega je to redovna pojava od kako je preuzeo kormilo reprezentacije, dosada nijednom nije vezao dva susreta sa istih 11, a od debija je u čak devet navrata (od 18 utakmica) u potpunsti menjao ekipu koja je izlazila na teren. Serhio Ramos je odigrao 45 minuta protiv Grčke, ali je otkriveno da je to bio dogovor pre meča, pa ga treba ponovo očekivati u timu. Markos Ljorente će još jednom na poziciju desnog beka, kako su Dani Karvahal i Serhi Roberto povređeni. Morata je bio jedini strelac protiv Helena, pa nema razloga da još jednom ne pročita svoje ime na spisku igrača koji će početi meč, a podršku bi trebalo da mu pružaju Dani Olmo i Feran Tores, Mikel Ojarzabal i Pedri se očekuju na klupi. Đordi Alba bi po levoj strani u odbrani trebalo da dobije prednost u odnosu na Hosea Gaju, dok se David De Hea i Serhio Buskets očekuju na klupi za rezervne igrače. Među stativama će prema najavama stajati čuvar mreže Atletik Bilbaa Unaj Simon.

Gruzija je sa druge strane sa novim selektorom Vilijem Sanjolom porazom otpočela borbu za Katar, ali je odigrala dobar meč protiv protiv Švedske (0:1). Bili su Gruzini ravnopravan rival u Solni, a bez bodova su ipak ostali zahvaljujući pogotku Viktora Klasona iz 35. minuta. Nisu dosad upisali nijedan nastup na planetarnim i kontinentalnim smotrama, teško će to uspeti da urade i ovoga puta, ali su dokazali da se neće predati i da imaju šta da ponude. Bez pobede na šest vezanih utakmica u svim takmičenjima, a posle poraza od Šveđana i predstojećeg susreta sa Španijom očekuje ih i težak duel sa selekcijom Grčke. U prethodna tri kvalifikaciona ciklusa za Svetska prvenstva ostvarili su svega jednu pobedu, dok su se sa Špancima dosad tri puta sastajali. Pretrpeli su tesan poraz 2012. godine (0:1), godinu dana kasnije je Furija bila nešto ubedljivija u Albaseteu (2:0), a pred odlazak Španije na Euro 2016. godine uspeli su da upišu i pobedu (1:0).

Sanjol će imati sve igrače na raspolaganju i ovoga puta, a procena je i da neće praviti nikakve promene u odnosu na utakmicu od pre nekoliko dana u Švedskoj. Najistureniji će tako ponovo biti napadač Anatorzisa Gorđi Kvilitaija, traku oko ruke će nositi Jaba Kankava (najbolji strelac sa 10 golova), kojem će društvo u veznom redu praviti 26-godišnji fudbaler Kartagene Gorđi Aburjanija.

Šveđani će posle pobede nad Gruzijom gostovati na stadionu Fadilj Vokri u Pirštini, protiv selekcije Kosova*, koja je preskočila prvo kolo i večeras počinje kvalifikacije (20.45).

20.45: (5,40) Tzv. Kosovo (3,70) Švedska (1,67)

Glavna vest u Švedskoj u poslednjih par nedelja je povratak Zlatana Ibrahimovića u reprezentaciju posle gotovo pet godina pauze. Napadač Milana se našao u startnoj postavi na startu kvalifikacionog ciklusa i odmah pokazao koliko će značiti reprezentaciji, kako je spojio Klasona sa golom, jedinim na utakmici. Posle remija Španije i Grčke, pobeda u drugom kolu ima još veći značaj, kako bi se zadržala bodovna prednost u odnosu na najveće rivale u borbi za prvo mesto i direktan plasman na Mundijal.

Ove dve selekcije su se već jednom susrele u prijateljskom meču pre nešto više od godinu dana, kada su u bitno oslabljenim sastavima megdan delila na neutralnom terenu u Dohi, a Skandinavci su upisali minimalnu pobedu (1:0).

Selektor Jane Anderson neće bitno menjati postavu, kako posle večerašnjeg susreta njegovoj ekipi predstoji još prijateljski meč sa Estonijom, koji će jasno biti šansa za isprobavanje drugačijih kombinacija i ukazivanje prilika igračima koji nisu u prvom planu. Jedine promene mogli bi da vidimo u veznom redu, kako bi Matijas Svanberg mogao da odmeni veterana Sebastijana Larsona, koji je odigrao svih 90 minuta minulog četvrtka, kao i uz desnu aut liniju u odbrani, gde bi Emil Kraft mogao da odmeni Mikaela Lustiga. U napadu će društvo centarforu Real Sosijedada Aleksandru Isaku praviti Ibrahimović (84 minuta protiv Gruzije) ili Markus Berg, Emil Forsberg se ponovo očekuje na klupi.

GRUPA B

Nedelja

18.00: (12,0) Gruzija (6,50) Španija (1,23)

20.45: (5,40) Tzv. Kosovo (3,70) Švedska (1,67)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

ŠpanijaGruzijaŠvedskaLuis EnrikeZlatan Ibrahimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara