Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Sreda u Seriji A: Vlahović za istoriju, zamka za Milan u Empoliju

Vreme čitanja: 9min | sre. 22.12.21. | 13:55

Danas poslednjih sedam utakmica šampionata Italije u 2021. godini. Sve oči biće uperena u srpskog napadača. Rosoneri bez sedmorice igrača u Toskani. Promo kvota u Mozzartu na trijumf Lacija u Veneciji – 2,00

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Među timovima koji se bore za vrh tabele najneugodiniji zadatak ima Milan protiv Empolija koji prolazi kroz jedan od najboljih perioda u svojoj istoriji, u ravni sa danima kada su na klupi bili Lučano Spaleti i Mauricio Sari. U Veroni, u velikom srpskom derbiju na kome ćemo od starta meče gledati petoricu Srba u dresovima domaćina i Fjorentine, Dušan Vlahović ima priliku da ostavi iza sebe Kristijana Ronalda i stigne legendarnog Gunara Nordala koji je u 1950. godine postigao 36 golova.

Izabrane vesti

Inter protiv Torina želi da stavi trijumfalni potpis na 2021. godinu, a u Rimu 50 hiljada navijača Rome će pozdraviti heroje iz Bergama. Napoli ne bi trebalo da ima većih problema protiv Specije koja se nalazi u rasulu i sa trenerom koga čeka otkaz prvog dana u 2022. godini.

INTER - TORINO (18.30)

Nije bilo tako uvek, ali u poslednje dve sezone Inter je redovno izlazio na kraj sa Torinom, nekad uz više a nekad uz manje znoja. Podsetimo čitavu prošlu deceniju Torino je bio veoma neugodan klijent za Nerazure. Na osam mečeva na San Siru pre 2020. Inter je samo dva put uspeo da pobedi Granate. Sa Konteom na klupi taj trend je promenjen.

Inter je u ovoj godini zabeležio 18 pobeda na svom terenu, najviše u pet najjačih liga Evrope. Međutim, čak i da stigne 19 trijumf neće dostići rekorde Juventusa (2016) i Torina (1948) koji su nanizali 20 pobeda.

U ovoj sezoni samo su se Juventus i Atalanta spasili poraza od Intera na Meaci. Na drugoj strani Torino nema bogzna kakav učinak na gostovanjima: pet bodova na osam mečeva. Ali, u Apijano Đentileu bi trebalo da budu oprezni, tim Ivana Jurića jeste gubio po pravilu mečeve protiv velikih klubova, ali je to uvek bilo sa tesnim rezultatom i često nezasluženo.

18.30: (1,35) Inter (5,50) Torino (9,50)

Simone Inzagi želi da završi trijumfalnon 2021. godinu i da iskoristi priliku da poveća prednost u odnosu na Atalantu i da stavi pritisak na Milan koji će igrati kasnije sa Empolijem. U slučaju pobede Nerazura i poraza Rosonera razlika između dva kluba bi skočila na sedam bodova.

Inter ne može da računa samo na povređenog Koreu i suspendovanog Barelu (kartoni). U tim se vraća Darmjan (biće na klupi), a Vidal će zameniti Barelu u veznoj liniji. Lautaro Martinez je siguran starter, dok Sančez ima male šanse da ugrozi Džeka u početnoj postavi.

Vredi pomenuti da je Lautaro Martinez upisao svoje ime u strelce na poslednjih pet mečeva Serije A kao i da je na poslednja četiri okršaja sa Torinom, u prethodne dve sezone, svaki put primoravao golmana Granata da vadi loptu iz mreže.

Torino je došao u Milanu bez četvorice napadača, kapitean Belotija, Praeta, Edere i Verdija. Vanja Milinković Savić i Saša Lukić su pozvani da pruže još jednu vrhunsku partiju. To što Torino ima duplo više bodova nego prošle godine, u velikoj meri, je njihova zasluga.

INTER 3-5-2: Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Damfris, Vidal, Brozović, Čalhanoglu, Perišić - Džeko, Lautaro Martinez

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Điđi, Bremer, Bonđorno - Singo, Lukić, Pobega, Vojvoda - Brekalo, Pjaca - Sanabrija

EMPOLI - MILAN (20.45)

Empoli se nalazi u uzlaznoj formi, Milan u padu. Rosoneri su na poslednjih sedam mečeve osvojili samo osam bodova dok je toskanski klub u zadnjih pet kola nanizao tri pobede, među kojima i onu protiv Napolija, i dva remija.

Milan je u toskansku varoš stigao bez sedmorice prvotimaca. Spisku na kome su Kjer, Kalabrija, Rebić, Leao, Plicari i Pelegri se dodao i Zlatan Ibrahimović. Stefano Pioli ne želi da rizikujej Šveđanina koji se požalio na koleno i iz predsotrožnosti je ostavljen u lombardijskoj prestonici.

Napad Milana će predvoditi Olivije Žiru. Francuz nije bio starter u timu Miilana gotovo dva meseca, poslednji put je počeo meč protiv Torina krajem oktobra. Žiru će u Empoliju morati da pokaže da je uspeo da izbegne “Pipovo prokletstvo” i to neće biti nimalo lako. Na ruku Milana ide činjenica da je Empoli mnogo opasniji kao gost nego kao domaćin o čemu svedoči učinak Andrecolijevih momaka na “Kastelaniju” i na gostovanjima.

20.45: (4,30) Empoli (3,70) Milan (1,90)

Rosoneri imaju impertiv pobede imajući u vidu da se Juventus približio na pet bodova a pre nego što počne utakmica u Empoliju, Fjorentina i Roma bi takođe mogli da budu na samo pet bodova razlike doko bi Inter mogao da pobegne na sedam.

U tom kontekstu će Pioli i njegovi izabranici morati da dokažu da su kadri da se nose sa velikim pritiskom. Oko sastava nema mnogo dilema, jedina nedoumica je oko Diaza koji je neprepoznatljiv u poslednje vreme i Krunića koji bi mogao da bude rešenje iz nužde za ofanzivnog pleja. Tim pre što se Krunić afirmisao u Seriji A noseći dres Empolija.

Sa velikim nabojem utakmicu čeka Kutrone koji je prošao sve selekcije Milana stigao i do prvog tima a onda je bio škartiran. Posle Petanje, koji je imao svoju deo kolača “osvete” u nedelju, i Kutrone bi mogao da “zasladi” Božićne praznike.

EMPOLI 4-3-1-2: Vikario - Stojanović, Romanjoli, Luperto, Parizi - Henderson, Riči, Zurkovski - Bajrami - Kutrone, Pinamonti

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Florenci, Tomori, Romanjoli, Ernandez - Benaser, Tonali - Mesijas, Diaz (Krunić), Salemaker - Žiru

NAPOLI - SPECIJA (20.45)

Uprkos odsustvu velikog broja igrača Napoli ne bi trebalo da ima većih problema sa Specijom i pored toga što jučerašnji pogrešan korak Atalante protiv Đenove upozorava da u Seriji A nema unapred upisanih pobeda.

Kapiten Lorenco Insinje neće moći da pomogne svojim drugovima jer je pozitivan na Kovid-19, dok će Angisa, Mario Rui i Rahmani morati da budu veoma oprezni: žuti karton na meču sa Specijom znači preskakanja velikog dvoboja sa Juventusom u prvom meču u 2022. godini.

U startnu postavu Napolija se vraća Mertens, kao i Mario Rui koji se oporavio od povrede. Od prvog minuta ćemo videti i Lobotku koji je istisnuo iz tima Demea, dok će Elmas zameniti Insinjea.

Specija je u totalnom rasulu. Tijago Mota je praktično dobio otkaz, ali vlasnici Specije čekaju 1. januar da ozvaniče odluku kako ne bi platili klauzulu iz ugovora koja predviđa odštetu za Italo-Brazilca u slučaju da bude otpušten pre Nove godine.

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Mario Rui - Angisa, Lobotka - Lozano, Zjelinski, Elmas – Mertens

SPECIJA3-5-2: Provedel - Amijan, Erlić, Nikolau - Đazi, Kovalenko, Kivior, Mađore, Reca - Manaj, Enzola

ROMA - SAMPDORIJA (18.30)

Preko 50 hiljada navijača će se sliti na Olimpiko večeras i pored toga što je radni dan i što meč počinje u 18.30. Još jedan dokaza o karnevlaskoj klimi i velikoj podršci koju uživa Žoze Murinjo. Navijači Rome kao “leminzi” slede portugalskog stručnjaka, a pobeda protiv Atalante u Bergamu ih je samo dodatno učvrstila u uverenju da je Murinjo u pravu za sve što kaže.

----------

Sve mečeve Serija A možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------

Đalorosi su na poslednja tri susreta sa Sampdorijom u Rimu redovno odnosila tri boda. Od 2012 . godine nije viđen remi između dva tima na Olimpiku. Inače, Murinjova Roma ima solidan učinak na domaćem terenu u ovoj sezoni, od mogućih 27 bodova, osvojili su 19.

Veliku sigurnost i optimizam u redove Rimljana unosi odlična forma Krisa Smolinga. Sa Englezom u timu, Roma je u ovoj sezoni pet puta sačuvala svoju mrežu a na devet mečeva u kojima je igrao stameni defanzivac zabeležila je sedam pobeda i dva poraza.

18.30: (1,55) Roma (4,30) Sampdorija (6,75)

Smoling je neka vrsta fudbalskog “pigmaliona” pošto je očiglednod da su Mančini i Ibanjez kompletno drugačiji igrači kada je on na terenu, prosto se transformišu u pouzdane, neprolazne i izuzetno inteligentne defanzivce.

Puno toga se očekuje od Zaniola, koji je postigao prvi gol u Seriji A posle 515 dana protiv Atalante, i Abrahama. Bivši centafor Čelsija je zatresao četiri puta mrežu na poslednjih šest utakmica u Seriji A. Inače, na raspolaganje Murinju se vraća El Šaravi tako da su samo kapiten Pelegrini i Spinacola i dalje van stroja u Trigoriji.

Sampdorija je sa četiri boda u poslednja dva kola uplovila u mirnije vode i trener Roberto D’Aversa će, uprkos svemu, jesti “panetone” (tradicionalni božićni kolač u Italiji) sa svojim igračima u Boljasku.

Džoker Sampdorije je Gabijadini. Italijan je u poslednja četiri gola redovno tresao mreže i uz Kandrevu je postao oslonac tima Dorijana.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Karsdorp, Veretu, Kristante, Mhitarjan, Vinja - Zaniolo, Abraham

SAMPDORIJA 4-4-2: Falkone - Berežinski, Jošida, Koli, Auđelo - Kandreva, Ekdal, Silva, Torsbi - Gabijadini, Kaputo (Kvaljarela)

VERONA - FJORENTINA (18.30)

Ljubičasti su streptomicin za Veronu na Bentegodiju. Fjrorentina je pobedila tim iz Veneta čak šest puta na poslednjih sedam gosotovanja u gradu Romea i Julije. Interasantan je podatak da dva tim nisu odigrala nerešeno u Veroni više od 20 godina, tačnije od februara 2000. Takođe, Fjorentina je odigrala samo jedan nerešen meču Seriji A, prošle nedelje sa Sasuolom, dok je Verona samo jednom podelila bodove na svom stadionu (sa Kaljarijem).

Večerašnji duel će biti pravi srpski derbi. U redovima domaćiina ćemo videti Ivana Ilića i Darka Lazovića, a u redovima gostiju čak trojicu, Dušana Vlahovića, Nikolu Milenkovića i Aleksu Terzića koji će zameniti suspendovanog kapitena Biragija na poziciji levog beka.

Sve oči će biti uperene u Dušana Vlahovića. Srpski centarfor je tresao redovno mreže na poslednjih šest mečeva i u poslednjih 30 godina niko sem Batistute nije s takom revnošću otkucavao golgeterski karton, iz nedelje u nedelju. Rekord Batigola je 11 uzastopnih mečeva. U teoriji, Dušan bi posle Ronalda, mogao da stigne i drugi mit Serije A, Gunara Nordala koji drži rekord sa 36 golova o jednoj kalendarskoj godini, zabijenih 1950.

Verona se nalazi u blagom rezultatskom padu, mada, ruku na srce, Verona nije zaslužila poreze ni protiv Atalante ni protiv Torina. Igor Tudor ima velike problem u odbrani, budući da su Davidovič i Ginter povređeni, a Manjeni i Čekerini ne igraju zbog kartona. Tako ćemo imati bukvalno skrpljenu odbrambenu liniju.

VERONA 3-4-2-1: Montipo - Šutalo, Četin, Kazale - Faraoni, Tameze, Ilić, Lazović - Barak, Kaprari - Simeone

FJORENTINA 4-3-3: Teračano - Odriozola, Milenković, Kvarta, Terzić - Bonaventura, Toreira, Dankan - Gonzales, Vlahović, Saponara

VENECIJA - LACIO (16.30)

Prošlo je dve decenije od poslednjeg susreta Venecije i Lacija u Seriji A, ali ostaje činjenica da Lacio nije pobedio tim iz Veneta u Laguni već 74 godine. U poslednjih pet odmeravanja snaga Venecija je na svom terenu odnela tri pobede i uknjižila je dva remija sa Lacijom.

Venecija se pokazala kao veoma tvrd orah na svom terenu za velike klubove, osim za Inter. Tima Paola Zanetija je pobedio Romu i Fjorentinu i remizirao je sa Juventusom, uz to postigli su gol nas svim mečevima kao domaćin isključujući dvoboj sa Nerazurima.

Lacio ima katastrofalan učinak u ovoj sezoni kao gost. Samo osam bodova na devet utakmica, manje od boda po meču. Takođe, odnosi u Formelu su poprilično nategnuti. Sari je ušao u klinč sa svim senatorima kreirajući rivalstvo između starosedelaca i novih.

Nije samo u pitanju odnos Sarija prema Sergeju Milinkoviću Saviću već i prema Luisu Albertu, Lukašu Lejvi, Frančesku Ačerbiju, Manuelu Lacariju i Stefanu Raduu. Igračima koji su vratili Lacio na evropsku fudbalsku mapu i bili su stubovi tima Simonea Inzagija.

U Laguni neće biti Čira Imobilea koji je pozitivan na Kovid-19. Hisaj nije u najboljem stanju, ali je došao u Veneciju i trebalo bi da bude na klupi. Jedina dilema oko sastava se odnosi na Bašića i Luisa Alberta, sa Hrvatom u prednosti nad Špancem.

VENECIJA 4-3-3: Romero - Ebuehi, Kaldara, Čekaroni, Haps - Črnigoj, Vaka, Kijin - Aramu, Anri, Johnsen

LACIO 4-3-3: Strakoša - Lacari, Luiz Felipe, Ačerbi, Marušić - Milinković, Kataldi, Bašić - Pedro, F. Anderson, Zakanji

--------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

SERIJA A - 19. KOLO

Utorak

Đenova - Atalanta 0:0

Juventus - Kaljari 2:0 (1:0)

/Ken 40, Bernardeski 83/

Sreda

16.30: (2,15) Sasuolo (3,60) Bolonja (3,50)

16.30: (3,90) Venecija (3,50) Lacio (2,05)

18.30: (1,55) Roma (4,30) Sampdorija (6,75)

18.30: (1,35) Inter (5,50) Torino (9,50)

18.30: (3,25) Verona (3,50) Fjorentina (2,30)

20.45: (4,30) Empoli (3,70) Milan (1,90)

20.45: (1,25) Napoli (6,75) Specija (13,0)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Udineze - Salernitana



tagovi

ac milanInter MilanMilanInterSerija AItalija

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara