Stankovićev 21 bod u Ligi Evrope za dve sezone, još jedan garantuje prolećni spektakl na Marakani

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.11.21. | 08:05

Ekipa koju predvodi temperamentni strateg drugu godinu uzastopno premašila broj od 10 osvojenih bodova u grupnoj fazi drugog po kvalitetu takmičenja na Starom kontinentu

Crvena zvezda je prošle sezone sa 11 osvojenih bodova u Ligi Evrope postavila novi rekord srpskih klubova u grupnoj fazi evropskih kupova, a nakon sinoćnjih rezultata u grupi F nedostaje joj upravo još jedan kako bi obezbedila zagarantovan plasman u drugu uzastopnu nokaut fazu ovog takmičenja. Ekipa Dejana Stankovića je slavljem nad Ludogorecom (1:0) preuzela prvo mesto u grupi sa 10 osvojenih bodova i u slučaju da izbegne poraz u Bragi nastaviće takmičenje u Ligi Evrope. Time bi bio osiguran barem jedan spektakl na punoj Marakani što je nešto čega su se sasvim sigurno poprilično uželele pristalice srpskog šampiona.


Izabrane vesti

Učešće u Evropi početkom naredne godine već je obezbeđeno, ali nokaut faza Lige konferencije ne znači i da bi crveno-beli na startu eliminacione faze zasigurno imali atraktivnog protivnika. Sa druge strane, u Ligi Evrope bi to gotovo bilo izvesno, posebno što će koncentraciju kvaliteta dodatno povećati trećeplasirani timovi iz grupne faze Lige šampiona.

Stanković u ovom trenutku može da se podiči i činjenicom da je apsolutni rekorder Crvene zvezde po broju osvojenih bodova u grupnim fazama takmičenja. Premašio je Vladana Milojevića, koji je u tri vezane grupne faze osvojio 16 bodova, ali je njegov prethodnik objektivno imao i teži posao, s obzirom da je dva puta igrao grupnu fazu Lige šampiona, u kojoj je ukupno osvojio sedam bodova. Ipak, činjenica je i da je Stanković u dve uzastopne sezone uspeo da nadmaši Milojevićevih devet bodova iz sezone 2017/2018, kada su crveno-beli prošli u 1/16 finala Lige Evope iza Arsenala (13 bodova), a ispred Kelna (šest) i BATE Borisova (pet). Pored toga, ima priliku i da dodatno popravi bodovni saldo ove sezone.

U svakom slučaju, prilično impozantno deluje i činjenica da je Crvena zvezda u te tri grupne faze Lige Evrope, kod dvojice trenera, doživela samo tri poraza. I to po jedan u svakoj sezoni. Na ukupno 17 mečeva, do sada, srpski šampion je zabeležio osam pobeda i četiri remija, a sasvim sigurno niko na stadionu "Rajko Mitić" ne bi imao ništa protiv da bude zabeležen i peti nerešen rezultat u tom nizu.

"Šta god da bude protiv Brage u Portugalu, mi smo pobedili. Momci su pokazali odanost klubu, pokazali su volju i želju da se bore protiv svega. Pobednici su šta god da se desi, da li budemo prvi, drugi ili treći. Sve kad se sabere i oduzme pobedili smo", rekao je Stanković posle sinoćnje pobede nad Ludogorecom.

Aktuelna generacija Crvene zvezde može da se pohvali i da je dva puta uzastopno ostvarila po tri pobede u grupnoj fazi takmičenja. U sezoni 2005/2006. u Kupu UEFA ostvarena je samo pobeda nad Romom, mada se tada igrao jedan krug, dok su u sezoni 2007/2008. zabeležena sva četiri poraza. U sezoni 2017/2018. dva puta je savladan Keln, potom su u grupama Lige šampiona pobeđivani Liverpul i Olimpijakos. Prošle sezone u Ligi Evrope dva puta je pao Gent, a jednom Liberec.

Crveno-beli iza sebe imaju turbulentnu evropsku sezonu, koja je započeta sa ambicijama da se ponovo zaigra u elitnom takmičenju. Ipak, na tom putu je Stankovićev tim zaustavljen od moldavskog Šerifa, ali je uspeo da se konsoliduje i sa dve pobede nad Klužom dođe do grupne faze Lige Evrope. Crvena zvezda je već imala dve meč lopte, koje su odložene zahvaljujući pobedama Midtjilanda u poslednja dva kola, ali je ostala i treća, odlučujuća šansa u Bragi 9. decembra (21.00). Srpski šampion je sinoćnjim slavljem omogućio da sam odlučuje o svojoj sudbini u poslednjem kolu, ali bi okršaj u Razgradu mogao značajno da mu olakša posao. Ukoliko Midtjiland ne pobedi u Bugarskoj, Stankovićev tim će sigurno takmičenje nastaviti u Ligi Evrope, a u Bragi bi igrao za direktan plasman u osminu finala.

Ipak, mnogo više razloga za brigu pred poslednje kolo ima Karlos Karvaljal, s obzirom da Crvena zvezda nimalo nije poželjan protivnik. Od pomenuta tri poraza u Ligi Evrope u poslednjih pet godina, dva su doživljena na Marakani sa igračem manje protiv Arsenala i Midtjilanda (oba po 0:1), a samo jedan na strani od Hofenhajma (0:2).


tagovi

Dejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara