Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

Stanojević menja reljef Partizana u odbrani: Proba sistem sa trojicom pozadi, posebna uloga Ivana Obradovića

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.06.21. | 16:07

Uvodni treninzi u Sloveniji pokazali opredeljenje trenera crno-belih da ima opciju više kad je formacija u pitanju, a da na nju ne troši izmenu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Slovenije)

Ljubiša Tumbaković je za vreme selektorskog mandata prekomponovao ekipu tako da igra sa trojicom fudbalera u poslednjoj liniji. Njegov naslednik na klupi, Dragan Stojković Piksi na isti način je posložio reprezentativce u prva tri susreta mundijalskih kvalifikacija. Neke mečeve Crvene zvezde u Ligi Evrope Dejan Stanković je počinjao u identičnom sistemu, a taj trend će stići i na suprotnu stranu Topčiderskog brda, pošto Aleksandar Stanojević planira da promeni formaciju Partizana.

Izabrane vesti

Želeo je to da uradi odmah po povratku, zatim na zimskim pripremama u Turskoj, ali je u oba slučaja bilo prečih stvari. U Sloveniji su na programu fini radovi. Tokom boravka u Ptuju, gde ekipa hvata zalet za novu sezonu, ima dovoljno vremena, a sudeći na osnovu početnih treninga već je počeo da radi na drugačijem sistemu. Stanojevićeva ideja je da na nekim utakmicama, zavisno od rivala, Partizan ispred golmana igra sa trojicom, uz napomenu da to ne znači obavezno tri štopera, već da se tokom igre ekipa transformiše, na primer, iz 4-2-3-1 u 3-5-2 ili 3-2-4-1.

Interesantno, stručni štab Partizana ne planira da koristi izmenu, igrača s klupe, već da pomeranjem fudbalera dobije drugačiji reljef. Na tom uobličavanju radi se ovih dana u Ptuju, a nagoveštaj takvog stila viđen je u pojedinim fazama prvog kontrolnog susreta, sa Murom.

„Formacija je samo postavka profilisanih igrača. Italijanska reprezentacija igra 4-3-3, a svaki napad počinje u rasporedu 3-2-5. Kada napada, igra s tri pozadi, kada se brani sa četiri“, crta Stanojević jednu od šema koja mu se dopada.

U slučaju crno-belih to znači sledeće: Igor Vujačić i Siniša Saničanin „zakucani“ kao centralni defanzivci u sistemu sa četiri igrača poslednje linije, Aleksandar Miljković desno, a Ivan Obradović levo. S tim što ofanzivne karakteristike omogućavaju Obradoviću da iznese loptu i istrči visoko, Miljković bi ostao u odbrani, koja bi dobila drugačiju konfiguraciju, jer bi, iako desni bek, obavljao i ulogu štopera (nije mu strana, igrao je u mlađim kategorijama). Možda najveći razlog što se Stanojeviću ukazala šansa da radi na promeni formacije leži u činjenici da je Partizan angažovao Sinišu Saničanina, a u klubu kažu da ga odlikuje vrlo dobra igra levom nogom, pa bi reprezentativac Bosne i Hercegovine pokrio i deo bekovske pozicije, kad Obradović ode na tuđu polovinu terena.

Koliko je Obradović ofanzivan, toliko Miljković nije. Teško je očekivati da drži celu stranu i zato je pojavljivanje Aleksandra Lutovca na mestu krila – nešto slično što igra Darko Lazović u Veroni ili selekciji Srbije – bitno kako Partizan dobio prodornost. A prethodna sezona pokazala je da Lutovac, iako ofanzivniji igrač, može da zakpri i pozadi, kad je potrebno.

Dakle: Miljković, Vujačić, Saničanin, Obradović kad se Partizan brani, prva trojica ostaju u odbrani kad Obradović krene napred, Lutovac kao opcija bek-krilo da pomaže Miljkoviću.

Za dane buduće čak i Maki Banjak, ako Kamerunac ne ode tokom leta, jer je prošle jeseni pojedine mečeve igrao maltene kao bek.

„Kad kažem da igramo s tri, možda nećemo striktno tako. Može, recimo, Obradović da bude u toj trojci u začetku napada. Zavisi ko će otići, a ko ostati“, dodaje Stanojević, suočen i sa drugačijom ulogom pojedinaca u ofanzivnom redu, ako promeni formaciju. „Nemanja Jović iziskuje određeni stil igre, imamo Bibarsa Natha i Sejdubu Sumu, mnogo je kombinatorike. Mnogo igrača vam diktira kako da igrate“.

Sve kao posledica svetskog trenda.

„Fudbal u ovom trenutku ide ka tome da je formacija samo pitanje ulaska u igru, a da se to tokom meča menja. Pogledajte Italijane i Čelsi. Stalno se menja. I ja sam za to da se menja“, završio je Aleksandar Stanojević.


tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićIvan Obradović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara