Rikardo na treningu Partizana (partizanfk.com)
Rikardo na treningu Partizana (partizanfk.com)

Stanojević skida pritisak sa Rikarda: Neka postigne deset golova, takav špic nam je falio u Evropi i derbijima

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.06.21. | 15:00

„Odbio je ponude dva ili tri puta veće od Partizanove“, kaže trener crno-belih posle povratka napadača i dodaje da ima vremena da Gomeš uđe u ritam do starta sezone

Dočekao ga je Partizan drugi, a Aleksandar Stanojević prvi put. Vratio se Rikardo Gomeš u Partizan, u sredu jutro odradi premijerni trening među dobro poznatim licima i napokon se stavio na raspolaganju treneru koji ga je želeo još pre tri leta, dok je bio angažovan u Saudijskoj Arabiji.

Tad nije želeo da remeti voljeni klub i gosposki se povukao iz pregovora, da bi ovog juna konačno stisnuo ruku napadaču iz Zelenortskih Ostrva. Štaviše, za razliku od javnosti koja se pita može li u kvalitetnijem timu nego onom iz takmičarske 2018/19 da ponovi učinak iz prethodnog mandata (26 pogodaka), Stanojević mu u startu skida pritisak sa ramena.

Izabrane vesti

Davali smo u prošlom prvenstvu prosečno dva i po gola po utakmici, ne znam kad je prethodno bio takav prosek, ali nam je u teškim utakmicama, poput evropskih ili večitog derbija, falio golgeter poput Rikarda. Nismo imali problem da tresemo mreže, ali nam je nešto nedostajalo u jakim mečevima. Od nas neće imati opterećenje, neka postigne i deset golova“, umirujuće deluju reči šefa stručnog štaba na povratnika u tabor srpskog viceprvaka. „Okretan je, brz, šutira iz svih pozicija. Dao je i u Drugoj ligi Portugala 24 gola, tad mi se dopao, međutim, otišao je u mnogo veći klub i ispalo je dobro i za njega i za Partizan“.

Na pomen džentlmenskog povlačenje iz pregovora juna 2018. Stanojević širi osmeh.

Skautirao smo ga dok sam bio trener Kacije, da bih, posle saznanja da pregovora s Partizanom i da je blizu potpisa, dogovorio sa Ivicom Ilievom da odustanem od angažmana. Ima toliko fudbalera na evropskom i svetskom tržištu, ne bi bilo baš profesionalno da uzmem onog koji je pregovorao s Partizanom“.

Sad su zajedno, u misiji napada na trofeje koji Parnom valjku izmiču dve godine.

Zadovoljan sam potpisom. Želeli smo da ga angažujemo, najznačajnije je što je sam Rikardo hteo da dođe u Partizan. Pouzdano znamo da je imao finansijski boljih ponuda nego što je naš klub mogao da mu pruži. Ima emociju prema Partizanu. Lepo mu je bilo ovde. Doveli smo proverenog igrača. Važno je da oseća klub. Da, hteli smo i Žulijena Ngoja, nema Belgijanac pojma gde je Srbija, kamoli da oseća klub, što znači da se ne vodimo samo time, ali je bolje ako možete da sklopite i jedno i drugo. Bio nam je potreban pokretljiv napadač, visok, koristan u defanzivnom i ofanzivnom prekidu. Rikardova najveća osobina je da je golgeter“.

Radna etika Gomeša nije sporna. Za Partizanovu struku izazov je da ga spremi do početka evropskih kvalifikacija i dvomeč sa Dunajskom Stredom iz Slovačke.

„Bio je u takmičarskom ritmu, pre mesec dana završio sezonu u Turskoj (pozajmica Erzurumu). Kasniće malo što se toga tiče, ne znam koliko ćemo moći da ga koristimo u kontrolnom meču sa Krakovijom. Bićemo malo u zaostatku, ali ima vremena do prve takmičarske utakmice. Poznaje sve zahteve. Ima dovoljno vremena da uđe u ritam, Videćemo da li će biti dovoljno da napravimo sinhronizaciju u napadu“.

Rikardo je toliko insistirao na povratku u Beograd da je odbio dve unosne ponude.

Iliev mi je rekao da je ponuda iz Sudijske Arabije (tražili ga Al Hilal i Al Nasr, op. au) bila više nego duplo, možda i troduplo veća u odnosu na Partizanovu na godišnjem nivou. Iliev je taj ugovor video, imao ga je u ruci. Pitajte njega, bolje zna. Nije profesionalno da kažem koji je klub u pitanju, ali to je činjenica“, dodao je Aleksandar Stanojević.

SUMA BI NAM ZNAČIO, KOČI GA VIZA

U ekspediciji Partizana u Ptuju i dalje čekaju Sejdubu Sumu, međutim, Gvinejac je još u Beogradu.

„U utorak veče, kada sam se čuo s Ilievim, rekao mi je da ima problema s slovenačkom vizom. Ne može da dođe. Da li će, kad će, šta će... Administrativni problemi“, uverava Stanojević, s tim što ima pojedinaca koji veruju da bi omaleni vezista hranio loptama baš Rikarda.

„Znači nam svaki igrač. Očekujemo još jednog napadača. Želeli smo Rikarda i Engoja, sad ćemo videti da li ćemo još jednog. Značilo bi nam da je Suma tu. Videćemo i da li će neko otići. Voleo bih da imam sve igrače na raspolaganju, ali je to teško“.

NEĆE SE PONOVITI „SLUČAJ SAVIĆ“

Tokom srede Partizan je napustio Maki Banjak, kapiten Vladmir Stojković ima ponudu iz Saudijske Arabije, pominju se mogući odlasci Saše Zdjelara i Lazara Markovića, ali bliži se početak sezone.

Pričaćemo, postaviti granicu dokad igrači mogu da idu, jedino ne mogu da kažem. „Od danas niko ne može“. Nadam se samo da neće otići neko sedam dana pred evropsku utakmicu. Onda možemo da napravimo dogovor da ostane barem za prvo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija. Da ne bude kao sa Stefanom Savićem, kad je otišao tri dana pred početak kvalifikacija za Ligu šampiona. Ne verujem da će se sada desiti situacija da nam neko ode na taj način“, siguran je Stanojević.

RAZOČARANI ZBOG NGOJA

Planiran je i praktično završen transfer Žulijena Ngoja iz Eupena u Partizan, ali krilni napadač, ipak, neće pojačati crno-bele, koji uveliko tragaju za drugim rešenjem.

„Bio je Ngoj prvi pik. Iliev ga je skautirao još od decembra. Partizan bi mu predstavljao odskočnu dasku, doneo bi nam individualni kvalitet. Izvanredan igrač. Može sam da reši utakmicu. Svi smo bili razočarani, bio je u Beogradu, upoznali smo ga...“


tagovi

RikardoAleksandar StanojevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara