Startuje "Nacionalna klasa" - nikad brojnija druga liga Argentine

Vreme čitanja: 10min | pet. 11.02.22. | 20:35

Čak 37 ekipa od ove sezone boriće se u Primeri nasional, a među glavnim kandidatima za promociju od gradskih ekipa nalaze se Kilmes, Fero Karil Oeste, Almirante Braun, Deportivo Moron, a tu je Almagro. Provincijske ekipe od kojih se očekuje da se upuste u borbu za najviši rang su San Martin iz Tukumana, Belgrano iz Kordobe, Agropekuario, Himnasija iz Huhuija i Atletiko Guemes

Deportivo Moron i Tristan Suarez noćas (23.55) će započeti novu sezonu "Uspona", kako od milošte Argentinci nazivaju drugi nacionalni rang takmičenja. Glavna novina u odnosu na minulu godinu je da će se ovoga puta za promociju u elitni rang nadmetati čak 37 timova, što je apsolutni rekord za ovu zemlju. Zapravo, u svetu samo egipatska druga liga, koja sadrži 48 ekipa raspoređenih u tri zone premašuje ovu brojku.

Ipak, ovo je Argentina. Mesto gde fudbal i zvanično ima najdužu ligašku tradiciju van Starog kontinenta, a da ne spominjemo tu uzavrelu latinoameričku strast, kao i gradski šmek nižerazrednog fudbala, koji je izrazito naglašen u večnim vatrama Ajresa. Ukupno 25 timova je činilo stari sistem Nasional B lige, i bio je na snazi sve do 2018. godine, pa se s pravom postavlja pitanje kako je za tako kratko vreme cifra došla na 37 učesnika?

Izabrane vesti

Suzbijanje padova i dekretirana promocija pet ekipa iz Primere B Metropolitano i Federal A Lige 2019. godine bile su posledica preduzetih mera zbog prekida šampionata usled pojave pandemije korona virusa. Broj timova popeo se za još dva, jer prethodne sezone iz identičnih razloga nije bilo ispadanja, a po dva sastava iz Metropolitan regije Fedaralnih liga (uz dva koja su promovisana u Primeru) pristupilo je drugoj Nacionalnoj diviziji. U čast četrdesetogodišnjice rata za Foklandska ostrva (tj. Malvinska kako ih zovu Argentinci), koja će biti obeležena 2. aprila, ovosezonsko izdanje drugog po jačini fudbalskog ranga u Argentini, poneće ime "Malvinas Argentinas".

Za razliku od protekla dva izdanja, ova verzija Nasional B lige biće jedinstvena, što znači da nema podele na dve zone, već će svako igrati protiv svakoga u 36 predviđenih kola, ostavljajući u svakom terminu po jedan slobodan tim (zbog neparnog broja učesnika). Pojedini će putovati mnogo kilometara, drugi, opet manje, tu do komšiluka, dve ulice dalje.

23.55: (2,30) Deportivo Moron (2,90) Tristan Suarez (3,35)

Šampion će biti automatski promovisan i neće morati da igra finale. Od 2. do 13. mesta timovi će proći kroz nekoliko kvalifikacionih etapa za drugo mesto u Prvoj ligi. Prvo kolo kvalifikacija igraće timovi koji se nalaze od 4. do 13. mesta, u sukobima kroz jedan meč, koji će biti odigran na terenu bolje plasiranog. U drugom kolu će učestvovati petorica klasifikovanih iz prvog i 3. sa opšte tabele, koji će se ponovo sastati u jednom okršaju sa lokalitetom boljeplasiranog iz ligaškog dela takmičenja. Najzad, drugoplasirani će se priključiti tek od polufinala, koje će se igrati dvokružno, baš kao i finale. Da, biće i ispadanja. Ovoga puta će se i za opstanak boriti klubovi koji se nalaze u donjem delu tabele, što znači da neće biti primenjen sistem najmanjih koeficijenata. Dva najlošija će se spustiti u Metropolitan B ili Federal A ligu, u zavisnosti prema potrebi. Prvi, odnosno ligaški deo prvenstva, trebalo bi da se završi pre početka Svetskog prvenstva u Kataru, a sam kraj naznačen je za 21. decembar.

U ovoj novoj godini biće četiri nova člana divizije, to su: Flandrija i Sakačipas, apsolutni debitanti u ovom rangu, koji su proizašli iz Metropolitan B lige, dok su se Deportivo Madrin, takođe debitant, i Čako For Ever, koji se vraća u drugu diviziju posle 23 godine, izdigli iz Federal A Lige. Prethodne sezone, u najviši rang plasirali su se Tigre i Barakas Sentral.

Geografski, 37 timova su raspoređeni na sledeći način: čak18 je sa šireg područja Buenos Ajresa, od čeka sedam iz samog centra grada, pet je iz provincije Buenos Ajres, tri iz Kordobe, tri iz Mendoze, dva iz Santjaga del Estera i Čubuta i po jedan iz Santa Fea, Huhuja, Čaka, San Huana i Tukumana.

Ponovna jedinstvenost lige znači i da se na vatrenu scenu prestonice posle dve godine vraćaju pojedini klasici. Ulaskom Sakačispasa, obnovljeno je rivalstvo sa Deportivo Riestrom, poznato kao Klasiko Malevo. Tu je još i čuveni okršaj između Čakarite i Atlante (Klasiko de Vila Krespo), kao i druga rivalstva poput: Almirante Braun – Deportivo Moron (Klasiko zapadne zone), Almagro – Estudijantes BA (Klasiko Tres de Febrero) i Ol Bojs – Nueva Čikago (Klasiko Asenso). Što se tiče provincijalaca, i tu će biti žestokih okršaja poput Klasiko Mendosina između Independijentea iz Rividavije i Himnasije iz Mendose, a tu je i dvoboj dve provincije i Klasiko Čako-Korijentes čiji su akteri Deportivo Mandiju i Čako For Ever.

Što se tiče favorita u najdužoj sezoni ikada, po ambicijama, željama, ali i radu na angažovanju novih pojačanja, izdvaja se nekoliko timova. Od gradskih ekipa to su Kilmes, Fero Karil Oeste, Almirante Braun, Deportivo Moron, a tu je Almagro. Provincijske ekipe od kojih se očekuje da se upuste u borbu za najviši rang su San Martin iz Tukumana, Belgrano iz Kordobe, Agropekuario, Himnasija iz Huhuija i Atletiko Guemes.

KILMES

Kilmes je jedan od najstarijih klubova u Argentini, osnovan 1887. godine, i nekadašnji je šampion iz 1912. i 1978, koji se našao u drugom stepenu takmičenja, drugi put u poslednjih deset godina. Ove sezone, nastupima u Nasional B ligi, Kilmes će premašiti broj sezona provedenih u drugom rangu, u odnosu na one provedene u eliti, sa 63 naspram 61. Prošle sezone ligaški deo prvenstva Serveserosi su završili na drugom mestu Zone A, sa samo bodom manje od Tigrea. Kao takvi ušli su kvalifikacije i dospeli do re-finala za promociju u najjači rang, u kom su poraženi od Barakas Sentrala. Novi trener Kilmesa je Leandro Benitez, koji je došao krajem decembra prošle godine, pošto je klub prekinuo saradnju sa Fakundom Savom, posle izgubljenog finala. Zadatak je kristalno jasan. Kilmes mora biti deo elite, jer opšte gledano tu i pripada. Od zvučnijih pojačanja, klub je angažovao ofanzivnog vezistu Ivana Kolmana iz Argentinos Juniorsa, tu je i Matijas Kortave koji se vratio iz čileanske Makare, kao i Ivan Erkiaga koji je stigao iz Estudijantesa. U klubu je i dalje legendarni Marijano Pavone.

FERO KARIL OESTE

Još jedan bivši šampion Argentine iz 1982. i 1984. godine u ovom rangu je Fero Karil Oeste. Mali gigant iz Kabaljita već više od 20 godina tavori u Nasional B ligi, a poslednju deceniju je konstantan učesnik doigravanja za najviši rang. Prošle sezone, Zeleni su završili kao drugoplasirani u zoni B, sa samo bodom zaostatka za Barakas Sentralom. Kao takvi, u polufinalu plej-ofa eliminisani su od Kilmesa ukupnim rezultatom 2:1. I ove sezone od njih se očekuje visok plasman i borba za povratak u elitu. Posle eliminacije u polufinalu Favio Orsi smenjen je sa mesta glavnog stratega, a kao njegovi zamenu klub je krajem prošle godine postavio Manuela Fernandesa, nekadašnjeg zapovednika Agropekuarija. U dosadašnjem prelaznom roku, koji za klubove Nasional B lige traje do 17. februara, Fero je uspeo da angažuje ozbiljna pojačanja iz Primera divizije, kao što su Fernando Markez iz Union Santa Fea, Marselo Minjo iz Rosario Sentrala i Nauel Arena iz Godoj Kruza. Klub su napustili Federiko Fatori (Urakan) i Tomas Molina (LDU Kito).

ALMIRANTE BRAUN

Navijač Almirante Brauna je veliki fan Lionela Mesija (©AFP)Navijač Almirante Brauna je veliki fan Lionela Mesija (©AFP)

Almirante Braun, klub iz zapadne zone Buenos Ajresa, protekle sezone imao je zapaženu ulogu u okviru zone A, gde je zauzeo treće mesto, sa istim brojem bodova kao i Kilmes, što znači da ga je samo bod delio od prvoplasiranog Tigrea. Fregata Admirala Brauna je tako ušla u kvalifikacije, gde je eliminisana u polufinalu od Barakas Sentrala ukupnim rezultatom 3:2. Almirante Braun nikada nije bio član elitnog društva, mada je u nekoliko navrata bio nadomak istorijskog uspeha. Za razliku od pojedinih direktnih rivala, Fregata je zadržala na mestu glavnog stratega iz prethodne sezone Horhea Nardoza. Kao jedino zvanično pojačanje, u klub je došao Ignasio Kolombini iz Atlante, dok su Leandro Flores iz Banfilda, Nikolas del Priore iz Independijentea, Fakundo Mater iz Argentinos Juniorsa i Arijel Lusero iz Ol Bojsa došli na jednogodišnje pozajmice. Klub je napustio Ignasio Largo koji je za obeštećenje od 500.000 evra prešao u Taljeres iz Kordobe.

DEPORTIVO MORON

Takođe klub iz zapadne zone glavnog grada, Deportivo Moron, zajedno sa Almirante Braunom će osvežiti Klasiko iz ovog kraja. Kao i njegov najveći, a vrlo verovatno i direktni rival, Deportivo Moron je prethodne sezone takođe bio učenik plej-ofa, u kom je zaustavljen već u četvrtfinalu od Kilmesa posle lošijeg izvođenja jedanaesteraca, pri ukupnom rezultatu iz dvomeča 3:3. Petlovi iz La Mantase, nekadašnji su članovi elite, istina u samo jednoj sezoni iz 1969, ali istorijski gledano, to je najveći domen i uspeh ovog kluba. U Nasional B ligi su već 16 godina, sa povremenim izletima do trećeg ranga i Primere B Metro. Po ugledu na ostale favorite, i Moron je posle eliminacije raskinuo saradnju sa Lukasom Bovaljiom, i na mesto glavnog stratega doveo Urugvajca Alehandra Orfila. U tim su od zvučnijih pojačanja pristigli levi bek Fernando Bersano iz Taljeresa, desni bek Damijan Adin iz Dok Suda i Santijago Ubeda iz paragvajskog prvoligaša Amerike del Sur.

ALMAGRO

Istorijski gledano, Klub Almagro je bio poslednji učesnik najjačeg ranga argentinskog fudbala poreklom iz zapadnog Buenos Ajrersa. bilo je to 2005. godine. U poslednjoj deceniji, nekoliko puta se našao u finalu za promociju, ali na njegovu žalost uvek se to završavalo nesrećnim ishodom. Protekle godine bio je među favoritima, ali se u finišu sezone nije pokazao, gde je na kraju završio na 9. mestu zone B, sa 10 bodova zaostatka za prvim timom na poziciji za plej-of. Sjedinjavanjem lige, posle dve godine, na gradsku scenu vraća se jedan od urbanih derbija protiv Estudijantesa (BA), poznatiji kao Klasiko Tres de Febrero. Valter Perazo se zadržao na mestu trenera. Almagro se nije preterano bavio dovođenjem pojačanja u prelaznom periodu, na pozajmice su stigli defanzivni vezista Agustin Bolivar iz Himnasije i štoper Maurisio Guzman, takođe iz La Plate, ali ovoga puta iz tabora Estudijantesa. Klub je napustio Ezjekjel Piovi koji je za sumu od 630.000 evra prešao u ekvadorski LDU Kito.

SAN MARTIN IZ TUKUMANA

Kao jedan od najozbiljnijih kandidata za povratak u elitu iz provincije smatra se San Martin. Za sastav iz Tukumana se može reći da je u periodu osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka bio redovan član najjačeg društva. Poslednji put u Primeri nastupao je 2018. godine, kada je ispao u Nasional B. Prošle sezone, ligaški deo prvenstva završio je na 4. mestu zone A sa 57 osvojenih bodova, dva manje od Kilmesa i Almirante Brauna, i tri manje od prvoplasiranog Tigrea. Ništa manje se od Svetaca ne očekuje ni ove godine, koje će kao i prethodne, predvoditi Pablo Danijel de Muner. Klub nije angažovao neka konkretna pojačanja, ali se zato na La Sitadelu slilo dosta dobrih pozajmica kao što su: Valentin Laralde iz Defense i Hustisije, Hose Luis Sinistera iz Lanusa, Milton Seliz iz Tigrea i Federiko Huordan iz ekvadorske Kuenke.

ATLETIKO BELGRANO

Nebesko-plavi iz Kordobe, nekada učesnici internacionalnih nadmetanja, već četvrtu godinu zaredom nadmetaće se u drugoj kategoriji nacionalnog fudbala. Podsećanja radi, Atletiko Belgrano je onaj klub koji je u sezoni 2010/2011 u promociji za najviši rang eliminisao veliki River Plejt. Ipak, najuspešnija era Belgrana pod vođstvom Rikarda Zjelinskog završiila se još pre pet godina, od kada je krenuo sunovrat. Prošle sezone, Gusari iz Kordobe su bili nadomak plasmana u plej-of, ali igra u samom finišu sezone nije ispunilla očekivanja, završivši kao šesti u zoni A. Giljermo Fare je na Hihante de Alberdi došao u maju prošle godine, s namerom da ponovi uspeh i promociju kao sa Sentral Kordobom u sezoni 2018/2019, međutim u prvom pokušaju nije mu se posrećilo. Čelnici kluba, odlučili su da mu pruže još jednu šansu, ali i ozbiljno su ga naoružali za novu sezonu. U klub su stigli: Gabrijel Kampanjuči iz šampionskog Kolona, Maksimilijano Kamba iz Himnasije (LP), Fabijan Bordagaraj iz Defense i Hustisije i Hoakim Susvieljes iz ekvadorskog Delfina.

Među kandidatima koji još mogu da ugroze klubove iz Buenos Ajresa su Agropekuario, koji već nekoliko sezona zadaje ozbiljne probleme prestoničkim ekipama, Himnasija iz Huhuija, takođe nekadašnji član elitnog društva, a od prošle sezone u trku za najjačim rangom uključio se i Atletiko Guemes kome je takmičenje u Nasional B ligi najviši domet u istoriji kluba.

Od još jednog nekadašnjeg šampiona Argentine, Čakarita Juniorsa, ni ove sezone se ne očekuje bitniji pomak, prvenstveno u rešavanju internih klupskih problema, a potom i takmičarskih. Sa druge strane, za Atlantu, njegovog najvećeg rivala i nekadašnjeg osvajača Kupa Argentine, to se ne može reći. Postoje naznake da bi Boemi konačno mogli da se uključe u borbu, makar za pozicije u plej-ofu. Kao znaci za to su angažovanje Leandra Floresa iz Lanusa, Hulijana Marsionija iz Njuels Old Bojsa i Danijela Sagioma, trojice igrača koji dolaze iz prvoligaških timova.

ARGENTINA 2 - 1. KOLO

Petak

23.55: (2,30) Deportivo Moron (2,90) Tristan Suarez (3,35)

Subota

21.00: (2,20) Almagro (3,00) Atletiko Mitre (3,45)

21.00: (3,20) Deportivo Madrin (3,00) Agropekuario (2,30)

21.00: (2,65) Flandrija (2,65) Defensores de Belgrano (3,05)

21.00: (2,75) Vila Dalmine (2,65) Giljermo Braun (2,95)

23.15: (3,30) Temperlej (2,85) San Martin (2,35)

23.55: (1,95) Alvarado (3,25) Sakačispas (3,80)

Nedelja

01.00: (2,50) Himnasija i Esgrima (2,70) Atletiko Braun (3,20)

01.15: (2,40) Ol Bojs (2,80) Atlanta (3,25)

01.30: (1,68) Almirante Braun (3,45) Čakarita (5,10)

21.00: Deportivo Maipu - Independijente Rivadavija

21.30: Himnasija Mendoza - San Martin San Huan

23.55: Atletiko Guemes - Estudijantes Kaseros

Ponedeljak

01.15: Estudijantes Rio Kvarto - Instituto

21.00: Deportivo Riestra - Deportivo Santamarina

21.00: San Telmo - Čako For Ever

23.15: Nueva Čikago - Fero Karil Oeste

Utorak

01.30: Belgrano - Atletiko Rafaela

*** kvote su podložne promenama

TABELA DRUGIH LIGA ARGENTINE IZ 2021.

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 2KilmesFeroSan Martin TukumanBelgranoAgropekuarioJužna AmerikaArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara