©Reuters
©Reuters

Sudar Tigrova na putu do svetskog trona

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.02.21. | 10:01

U prvom četvrtfinalnom susretu Svetskog klupskog prvenstva sastaju se Tigrovi iz Ulsana i San Nikolasa, dok će nešto kasnije snage odmeriti domaćin turnira Al Duhail i afrički šampion Al Ahli

Pandemija virusa korona odložila je i Svetsko klupsko prvenstvo, pa tako smotra osvajača kontinentalnih klupskih šampionata počinje danas (15.00) duelom između Tigresa i Ulsan Hjundaija. U pitanju su osvajači Konkakaf i azijske Lige šampiona, dok će se par časova kasnije (18.30) sastati Al Duhail iz Katara iz Al Ahli iz Egipta. Učešće na turniru u Dohi otkazala je ekipa Oukland Sitija, pa će se tako pobednik duela između ekipa iz Meksika i Koreje u polufinalu sastati sa Palmeirasom (osvajač Kopa Libertadores), dok će bolji iz duela prvaka Katara i Afrike na megdan minhenskom Bajernu (osvajač Lige šampiona).

Ekipa Ulsana je poslednju utakmicu takođe odigrala u Kataru. Pre mesec i po dana je u finalu azijske Lige šampiona savladala ekipu Persepolisa iz Irana (2:1) i tako se okitila kontinentalnom titulom. Sa druge strane je Tigres posle tri poraza u finalima konačno došao do trofeja u elitnom takmičenju Konkakaf zone pod palicom trenera Rikarda Feretija.

Izabrane vesti

Duel Tigrova iz Meksika i Južne Koreje predstavljaće i 10. susret između meksičkih i azijskih ekipa na Svetskom klupskom prvenstvu. Tigresu je ovo prvo učešće na planetarnoj smotri, pa će pokušati da poravna rezultat, kako su klubovi iz Azije slavili u pet navrata protiv ekipa iz Meksika, koje su bile bolje četiri puta. Poslednji put su se ekipe iz Meksika i Azije susrele 2019. godine, kada je Monterej savladao Al Sad iz Katara.

Što se tiče vrednosti timova koji učestvuju na predstojećem turniru, jasno je da je evropski šampion Bajern na prvom mestu, drugi je Palmeiras, dok je treća ekipa Tigresa. Vrednost meksičkog sastava se procenjuje na 59.400.000 evra, dok je Ulsan daleko ispod sa vrednošću od 19.080.000 evra (u meksičkoj ligi manje vredi samo Keretaro). Samo vrednost četvorice igrača UANL-a prebacuje cenu čitave korejske ekipe. U pitanju su Leo Fernandez (7.500.000 evra), Gvido Pizaro, Karlos Salsedo i Karlos Gonzales (5.000.000 evra), dok je najvredniji član Ulsana vezista Jun Bit Garam. Fudbaler kojeg u domovini porede sa Mihaelom Balakom vredi 1.200.000 evra na svetskom tržištu.

Tigres je na početku sezone u Meksiku ostvario dve pobede u prva četiri kola, uz jedan remi i poraz, ali trener Fereti može da bude zadovoljan startom, posebno jer nije mogao da računa na Andre Pjer Žinjaka u poslednja dva meča. Francuz se ipak oporavio i doputovao sa ekipom u Katar, pa se očekuje i u startnoj postavi. Sa druge strane, Ulsan je poslednji meč odigrao pre mesec i po dana (pomenuto finale Lige šampiona protiv Persepolisa) i praktično van takmičarskog ritma dočekuje četvrtfinalni susret Svetskog prvenstva za klubove. Ipak, Tigrovi iz Ulsana su u dominantnom maniru uzeli trofej u azijskoj Ligi šampiona, dobili su svih devet mečeva na turniru i primili tek šest golova. U finalu je dvostruki strelac bio Žunior Negao, legenda Ulsana, ali je on u međuvremenu napustio ekipu.

Pitanje je ipak da li će Fereti od starta ukazati šansu rovitom Žinjaku i od starta sezone odličnom Karlosu Gonzalesu (dva pogotka), koji takođe nije potpuno spreman. Dvojac bi mogao da ostane na klupi ukoliko se do početka utakmice ne zaključi da su sposobni da igraju od prvog minuta. U ekipi Hong Mjong Boa se od starta u postavi očekuje australijski internacionalac Džejson Dejvidson, dok bi debi u dresu Ulsana mogao da ostvari Šin Hjung Min. Pojačanje iz Hamburga, Lukas Hinterser, najverovatnije će meč početi na klupi.

Vezista Ulsana Von Dujae ističe da će njegova ekipa učiniti sve da ostvari što bolji plasman.

"Mislim da svi igrači imaju isti cilj: da idemo što dalje možemo. Najpre želimo da pobedimo u sledećoj utakmici. Tek kada to uradimo možemo da mislimo o krajnjem cilju".

Brazilski stručnjak Rikardo Fereti, poznatiji kao Tuka, navodi da će njegova ekipa imati poštovanje prema svakom protivniku, ali da se nikoga ne boji.

"Nadmetaćemo se sa svakim timom sa kojim se budemo susreli, od prvog do poslednjeg, bez potcenjivanja. Kako turnir bude odmicao biće nam sve teže, ali moramo da zadržimo pristup pun poštovanja, ali da se nikoga ne bojimo".

Duel Al Duhaila i Al Ahlija će sa druge strane biti sedmi susret arapskih ekipa na Svetskom klupskom prvenstvu. Pobednika ovog meča u polufinalu čeka najteži zadatak na turniru, igraće sa minhenskim Bajernom u borbi za finale.

Al Duhail je loše počeo sezonu u Kataru, ima čak 13 bodova manje od lidera na tabeli. Ipak, ovo mu je prvo učešće na Mundijalu za klubove i želi da ostavi što bolji utisak. Trener Sabri Lamuši je svestan da je njegova ekipa autsajder, ali to želi da iskoristi kao dodatnu motivaciju i da pokuša iz senke da dođe do rezultata. Ekipa je doživela poraze na dva poslednja susreta u ligi, ali je uspela da popravi raspoloženje pobedom nad Al Ahlijem iz Dohe u kupu (6:0).

Lamuši će za protivnika u četvrtfinalu imati jedan od najtrofejnijih klubova na svetu. Al Ahli iz Kaira je 42 puta bio nacionalni prvak, nikada nije ispao iz egipatske prve lige, dok je na međunarodnom nivou osvojio devet titula u afričkoj Ligi šampiona.

Crveni Đavoli se na Svetsko klupsko prvenstvo vraćaju posle sedam godina pauze, u novembru su došli do nove titule u elitnom takmičenju Afrike. U dramatičnom finalu bili su bolji od Zamaleka (2:1), gol odluke je postigao Mohamed Magdi Kafša na četiri minuta do kraja utakmice. Veliki su favorit i u večerašnjem duelu, a četa Pitsa Mosimanea je bez poraza na čak 32 vezane utakmice.

Kada su postave u pitanju, Lamuši će u tim najverovatnije vratiti bivšeg igrača minhenskog Bajerna i Juventusa Mehdija Benatiju, u prvoj postavi se očekuje i pozajmljeni fudbaler Palmeirasa Dudu, dok bi napad Al Duhaila trebalo da predvodi Mišel Olunga, koji je nedavno pojačao ekipu iz Kašive Rejsola. Mosimane će sa druge strane izvesno izvesti ekipu koja je 26. januara remizirala sa Piramidsima (0:0) u 10. kolu egipatske Premijer lige.

SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - ČETVRTFINALE

Četvrtak

15.00: (1,65) Tigres (3,80) Ulsan (5,50)

18.30: (3,35) Al Duhail (3,35) Al Ahli (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoAndre Pjer ŽinjakTigresUlsanAl DuhailAl Ahli Kairo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara