Pep Gvardiola 2008. godine protiv Visle Krakov (©AFP)
Pep Gvardiola 2008. godine protiv Visle Krakov (©AFP)

Sudbina ili ko zna šta li je: Gvardiola protiv svog prvog dželata za finale Svetskog klupskog prvenstva

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.12.23. | 12:12

Premijerni poraz kao trener legendarni Pep doživeo 2008. u Poljskoj protiv Visle, koju je predvodio Maćej Skorza. Aktuelni strateg Urave posle 15 godina ponovo protiv Španca, sada na kormilu Mančester Sitija

Ovogodišnje Svetsko klupsko prvenstvo polako ulazi u završnu fazu. Fluminense je prvi finalista pošto je bio bolji od egipatskog velikana Al Ahlija sa 2:0, dok će ovog utorka u drugom polufinalu na teren najveći pretendent na pehar – aktuelni šampion Evrope Mančester Siti. Građani su posle višegodišnjih napora dominirali prethodnim izdanjem elite Starog kontinenta, i prvi put se pojavljuju na prestižnom klupskom prvenstvu planete, gde će se zadovoljiti samo osvajanjem najvrednijeg trofeja. U duelu sa azijskim prvakom Uravom u Džedi, Siti važi za ogromnog favorita. Mada, kormilar Japanaca Maćej Skorza zna kako se pobeđuje Pep Gvardiola.

Na početku impresivne trenerske karijere, Gvardiola se suočio sa Vislom iz Krakova. Pošto je preuzeo Barselonu u leto 2008, naleteo je na tadašnjeg šampiona Poljske u kvalifikacijama za evropsku elitu. Visla je u Krakovu napravila senzaciju jer je savladala katalonski tim sa 1:0. Bio je to revanš okršaja, koji je na Kamp Nou pripao Blaugrani sa 4:0. Trijumf Poljaka je bio samo stvar prestiža, jer im nije dozvolio da prođu u grupnu fazu. Kako bilo, bio je to prvi neuspeh Barse u sudarima sa poljskim predstavnicima, kao i početni poraz Gvardiole u ulozi šefa struke. Maćej Skorza može da bude ponosan na tu činjenicu.

Izabrane vesti

Prošlo je nešto više od 15 godina i oba trenera će se ponovo sastati na suprotnim stranama. Poljak je trener Urava Red Dajmondsa, dok Katalonac upravlja Mančester Sitijem. Danas u 19.00 po srednjoevropskom vremenu u polufinalu Svetskog klupskog prvenstva japanski klub izaziva Engleze. Izraziti favorit je prvak Engleske i pobednik Lige šampiona, ali tako je bilo i 2008. godine, kada su se Visla Krakov i trener Skorza suočili sa Barselonom pod Gvardiolom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

19.00: (12,0) Urava (6,50) Mančester Siti (1,22)

Engleski velikan je prošle sezone osvojio gotovo sve što je mogao. Pored trijumfa u Ligi šampiona i odbrane krune u Premijer ligi, svojoj kolekciji je dodao i trofej iz FA kupa, pošto je u finalu pobedio gradskog rivala Mančester Junajted sa 2:1. Trenutno, međutim, nije potpuno suveren i sigurno neće biti lako da ponovi ove uspehe. Međutim, sada su Građani potpuno koncentrisani na nastup u Saudijskoj Arabiji.

Pre teškog puta odigrali su u subotu ligaški duel sa Kristal Palasom i nisu mogli da se zadovolje nerešenim rezultatom 2:2. Naglo su pali na tabeli na trenutno četvrto mesto, sa pet bodova zaostatka za liderom Arsenalom. Pored toga, Građani trenutno moraju da se izbore sa mogućim odsustvom svoje najveće zvezde Erlinga Halanda, koji još radi na oporavku noge i zbog toga je njegovo učešće u utorak ozbiljno ugroženo.

NAJVEĆE KVOTE NA SVETU NA CRVENU ZVEZDU, PARTIZAN MOZZART BET, MANČESTER SITI I ČELSI

Japanski klub se treći put u istoriji takmiči na Svetskom klupskom prvenstvu, a najveći uspeh mu je bilo treće mesto 2007. godine, pa sada može da ode korak dalje. Urava je već u petak ušla u turnir, pošto je u četvrtfinalu pokazala odgovornu defanzivu protiv meksičkog Leona. O njenom prolasku u najbolja četiri odlučio je Holanđanin Aleks Šalk, oko četvrt sata pre finalnog zvižduka.

Ova dva tima nikada ranije nisu igrala jedan protiv drugog. Urava ni na koji način ne bi trebalo da ima prednost u igri i radije će čekati greške protivnika.

"Suočiti se sa takvim timom kao što je Mančester Siti je ogromna čast za nas. To je događaj koji se dešava jednom u životu. Imamo svu motivaciju da pobedimo i prođemo u finale, iako će to biti težak zadatak. Međutim, ovaj format nam odgovara i sve može da se desi", optimistično je rekao veteran sredine terena Ken Ivao.

Poljski strateg Skorza će verovatno da koristi skoro istih 11 kao protiv Leona, samo što desni bek Hiroki Sakai još neće biti spreman zbog povrede. Pored Halanda, Gvardioli će verovatno nedostajati i belgijski dvojac Kevin De BrujneŽeremi Doku.

"To je turnir na kojem još nismo igrali, a protiv pobedničkih klubova sa pojedinačnih kontinenata nameravamo da pokažemo da smo zaista najbolji. Pred nama su dve utakmice i učinićemo sve da ih pobedimo", rekao je 52-godišnji Gvardiola.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO – POLUFINALE (DŽEDA)

Ponedeljak

Fluminense - Al Ahli 2:0 (0:0)

/Arijas 71pen, Kenedi 90/

Utorak

19.00: (12,0) Urava (6,50) Mančester Siti (1,22)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoUrava RedsMančester SitiPep GvardiolaVisla KrakovMaćej Skorza

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara