Stadion Vojvodine, Foto: Starsport
Stadion Vojvodine, Foto: Starsport

Superligaški podstanari, Novi Sad premali za tri kluba

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.05.22. | 11:17

Dva od tri glavna pretendenta na mesta u eliti iz Prve lige nemaju stadione koji ispunjavaju kriterijume takmičenja

Superligaški standardi, jasno definisani pavilnikom, između ostalog, predviđaju optimalne kriterijume po pitanju stadiona na kojima se igraju susreti elitnog ranga takmičenja, a kada rezultati nadmaše infrastrukturne uslove dolazi i do problema koji u srpskom fudbalu iz izolovanog slučaja preti da preraste u učestalu pojavu. Naime, plasman Proletera u najviši rang takmičenja srpskog fudbala pre nekoliko sezona doneo je iznuđeno rešenje i drugi tim sa epitetom domaćina na stadionu Vojvodine, a trenutna situacija u plej-ofu Prve lige nagoveštava nove "podstanare" u eliti. Dva kola pre kraja mnoga pitanja vezana za plasman klubova u Superligi i Prvoj ligi Srbije stoje otvorena, međutim, određene rasplete je moguće naslutiti, poput gotovo izvesnog istorijskog plasmana novosadske Mladosti u elitu.

Klub iz srpske Atine na korak je od matematički obezbeđene karte za viši rang, a ostvarenje cilja sa sobom bi donelo pitanje organizacije utakmica debitanta u Superligi. Okolnosti po potencijalnog novajliju u superligaškom društvu daleko su od povoljnih, kada je u pitanju prinudni dom, naročito u slučaju da Proleter obezbedi opstanak jer bi fizički bilo neizvodljivo da sva tri kluba iz Novog Sada utakmice igraju na Karađorđu. U tom slučaju, najizvesniji je scenario po kojem bi Mladost tražila privremeni dom van Novog Sada, a kao opcija se nameće stadion OFK Bačke.

Izabrane vesti

San o eliti opravdano sanja i IMT, koji kao trećeplasirani ima znatno teži posao od Mladosti, međutim, ukoliko ne uspeju da preteknu Novosađane ili Javor, Traktoristi će imati i priliku za popravni kroz baraž. Činjenica da stadion kraj Hale sportova ne ispunjava superligške kriterijume primorala bi IMT takođe na potragu za privremenim domom.

Iako je rano za projekcije, podatak da su dva od tri najozbiljnija kandidata za plasman u elitu klubovi koji ne ispunjavaju superligaške standarde nameće niz pitanja, od ulaganja u infrastrukturu (koja su istini za volju počela širom Srbije) do suštine igranja utakmica sa statusom "podstanara", posebno ukoliko bi klub bio domaćin van svog grada i ukoliko se u obzir uzme svakako veoma skromna poseta.

Nesporni rezultati i fenomenalne sezone Mladosti i IMT-a, zasluženo su doveli pomenuti dvojac u situaciju da sanjaju istorijske uspehe, međutim činjenica je da na dugoročnom planu izostanak doma adekvatnog za elitu stvara znatno veći problem. Podsetimo, u sezoni 2019/20 Grafičar je sa 54 boda završio na deobi prvog mesta sa Zlatiborom, međutim upravo zbog izostanka adekvatnog stadiona ljubičasti su odlučili da se odreknu elite te je upražnjeno mesto zauzeo Novi Pazar.

Primer Proletera nije jedini kada su u pitanju superligaški "podstanari", a u korist klubova bez adekvatnog stadiona ide scenario TSC-a. Tim iz Bačke Topole po ulasku u elitu započeo je projekat izgradnje stadiona, a u međuvremenu je nominalni domaćin bio u susednoj Senti. Prinudno rešenje trjalo je nešto više od dve sezone, ali se može reći da se čekanje isplatilo s obzirom na to da je danas pretendent na Evropu u međuvremenu dobio reprezentativan stadion.

SUPERLIGA, PLEJ-AUT, 36. KOLO

Subota

17.00: (2.00) Kolubara (3.30) Proleter (3.60)

19.00: (2.90) Metalac (3.20) Mladost (2.35)

19.00: (2.15) Spartak (3.10) Radnički Kragujevac (3.40)

Nedelja

14.25: Novi Pazar - Radnik

*Kvote su podložne promenama

PRVA LIGA SRBIJE, PLEJ-OF, 36. KOLO

Nedelja

17.00: IMT - Železničar

17.00: Loznica - Inđija

17.00: Radnički SM - Mladost

17.00: Žarkovo - Javor

PRVA LIGA, PLEJ-AUT, 36. KOLO

Subota

17.00: OFK Bačka - Mačva

17.00: Grafičar - Zlatibor

17:00: Kabel - Budućnost

17.00: Rad - Timok



tagovi

InđijaFK InđijaTSC Bačka TopolaIMTProleter Novi SadMladost Novi Sad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara