Uroš Stojanov već treću sezonu na Farskim Ostrvima (©Privatna arhiva)
Uroš Stojanov već treću sezonu na Farskim Ostrvima (©Privatna arhiva)

Sve o ligi Farskih Ostrva: Klaksvik favorit, HB bez prvog strelca, B36 podmlađen, legija stranaca u Argiru

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.03.22. | 08:15

Srpski napadač Uroš Stojanov za čitaoce Mozzart Sporta približio je elitni šampionat malene države sa 53.664 stanovnika

Lopta počinje da se kotrlja i na severu Evrope. Vreme je za elitni šampionat Farskih Ostrva. Ova malena država sa 53.664 stanovnika (prema popisu iz januara ove godine), smeštena je na severnoatlantskom aphipelagu, 320 kilometara od Škotske, i na pola puta do Norveške i Islanda, a konstitutivni je deo Kraljevine Danske sa visokim stepenom autonomije. Najvažnija sporedna stvar na svetu napreduje meteorskim koracima u zemlji između Atlantika i Norveškog mora ukupne površine 1.400 kvadratnih kilometara.

Utakmicom 07 Vestur Sorvagura i Vikingura danas (15.00) počinje nova sezona u ovoj egzotičnoj državi. Branilac krune je Ki Klaksvik, ujedno i najtrofejniji klub u zemlji sa 19 naslova prvaka. On će predstavljati Farska Ostrva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će u kvalifikacijama za Ligu konferencije narednog leta da učestvuju timovi iz glavnog grada Toršavna, vicešampion HB i pobednik kupa B36. Farska Ostrva su na 44. mestu po UEFA koeficijentu od 55 članica. Sadašnji naziv Premijer liga datira od 2005. godine. Legenda lige je napadač Runavika Klemint Olsen, strelac 212 golova u šampionatu ove malene države.

Izabrane vesti

Liga će i ove sezone imati 10 klubova. Novi članovi elite su postali Skala i AB Argir. Najveću vrednost (procena Transfermarkta) imaju fudbaleri šampiona Ki Klaksvika – 2.480.000 evra, a zatim slede HB – 1.830.000, B36 – 1.210.000… Na začelju su povratnici u najbolje društvo Skala (535.000) i AB Argir (525.000). Igraće se trokružni sistem sa 27 kola.

15.00: (4,10) 07 Vestur Sorvagur (4,10) Vikingur (1,65)

Prethodih godina, dosta Srba igralo je na Farskim Ostrvima. U narednom šampionatu ostala su četvorica starosedelaca – Uroš Stojanov u B36 Toršavnu, Deni Pavlović u Ki Klaksviku, Vukašin Tomić u Skali i Filip Đorđević u EB Strejmuru. Najviše, uslovno rečeno, stranih fudbalera ima Danska (17), a osim Srbije četvoricu imaju i Amerikanci, a po dvojicu Argentinci i Finci.

Pretprošle sezone, Kikinđanin Uroš Stojanov je bio najbolji strelac šampionata sa 17 golova u dresu Fuglafjordura, koji je ispao iz elite prošle godine. Sredinom protekle sezone je prešao u daleko bolji tim, B36 Toršavn i s njim osvojio kup i izborio kvalifikacije za Ligu konferencije.

Iskusni napadač je u Srbiji branio boje Donjeg Srema i Radničkog iz Pirota, igrao je i u Jedinstvu iz Bihaća, Zvijezdi iz Gradačca, Rudaru iz Pljevalja, a bio je internacionalac na Kipru, u Grčkoj i u dva navrata na Tajlandu. Ovo ću mu biti treća sezona u ovoj ligi.

Kao i prethodnih godina, za čitaoce Mozzart Sporta, Stojanov nam je približio ovaj šampionat koji će od subote da se nađe na tiketima pasioniranih kladilaca.

"Proveo sam odličnih godinu i po dana u Fuglafjorduru, postigao dosta golova i nosim samo lepe uspomene. Sad sam već šest meseci u B36, velikom klubu na Farskim Ostrvima, vrlo dobro organizovanom sa visokim ciljevima. Na kraju prošle sezone smo uspeli da osvojimo kup i na taj način spasimo sezonu, plasiramo se u kvalifikacije za Ligu konferencije. U novom šampionatu cilj je da budemo među prva tri, da odbranimo trofej u Kupu Farskih Ostrva i stignemo što dalje u Evropi“, rekao je Stojanov na početku razgovora za naš portal.

Ima li većeg pritiska u novom klubu?

"Nema pritiska, ali su očekivanja veća. Na svakoj utakmici se ide na pobedu, ali pritisak ne postoji u toj meri da mora da se dobije svaki meč. Mislim da ce biti teško da se umešamo u borbu za titulu. Realno je da budemo u borbi sa HB-om i Vikingurom za drugo mesto".

Filip Đorđević i Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)Filip Đorđević i Uroš Stojanov (©Privatna arhiva)

Da li je B36 jači ili slabiji ove sezone?

"Napustilo nas je nekoliko standardnih igrača iz prošle sezone, nekoliko Farana je nastavilo karijere u Danskoj, dvojica Danaca Sebastijan Pingel i Matijas Trane više nisu s nama. Nedostajeće nam kapiten Andrijas Eriksen koji se na teren vraća tek na leto. Doveli smo par igrača, bićemo mlađi nego lane. Ja sam jedini sa više od 30 godina. Imamo dobru hemiju i očekujem da će to dobro da funkcioniše. Teško je uporediti da li smo jači nego prošle godine, ali mislim da sad imamo bolju ekipu“.

Premijerna sezona je bila najbolja sa 17 golova. Prošle godine devet pogodaka, tri u novom klubu. Šta je cilj ove sezone?

"Pretprošla godina je bila moja prva i najbolja sezona na Farskim Ostrvima. Potajno se nadam da bi nešto slično mogao da ponovim i ove. Moje ambicije su uvek 10+ golova, to je početni cilj. Dobro smo se spremili i sa nestrpljenjem očekujem start sezone“.

18.00: (13,0) Skala (8,00) Ki Klaksvik (1,13)

Ki Klaksvik je prošle sezone pobegao najbližem pratiocu BH Toršavnu 11 bodova. Može li ove godine nego da mu se suprostavi?

"Definitivno je Klaksvik najbolji tim na Farskim Ostrvima. Beleži odlične rezultate u poslednjih par godina, tako da očekujem da će opet da bude šampion. Ima kvalitetne Farane pojačane strancima i ozbiljan je tim. Što se HB tiče ostao je bez najboljeg strelca iz prošle sezone, Danca Mikela Dala, koji je pojačao islandski Leiknir. Postigao je 27 golova u prvenstvu u 2021. Vratio se u klub Ari Mor Jonson koji je prethodne četiri godine boravio u norveškom Sandnesu".

Kakva je situacija sa ostalim ekipama?

"Velika je razlika između prvih pet ekipa i ostatka lige. EB Strejmur se najviše pojačao od ekipa iz donjeg dela, tako da od njega očekujem dobre rezultate ove sezone. U klub je stigao Filip Đorđević koji je sa mnom igrao u Fuglafjorduru. Sto se tiče opstanka, boriće se AB, Skala, B68 Toftir. Ove ekipe će teško da osvajaju bodove protiv najboljih pet timova, pa će u direktnim dvobojima da odluče koja dva tima napuštaju elitni rang“.

Klemint Olsen je legenda Farskih Ostrva (©Reuters)Klemint Olsen je legenda Farskih Ostrva (©Reuters)

Koji klub bi mogao da bude iznenađenje šampionata?

"Mozda najveća zanimljivost predstavlja povratnik u ligu, AB Argir. Ima ubedljivo najviše stranaca u timu, čak 11. Tu su Skandinavci, kao i trojica Amerikanaca, dvojice Argentinaca, Somalijac, Jamajčanin... Iznanadili su sve novajlijama, s obzirom da postoje ograničenja u broju stranaca. Biće zanimljivo ko će od tih pojačanja da igra“.

Kakva je stituacija s bivšim klubom Fuglafjordurom koji će ove godine igrati u drugom rangu na Farskim Ostrvima?

"Moj bivši klub je, nažalost, napustio društvo najboljih. Posle mog odlaska, otišao je i Filip Đorđević. Zajedno smo učestvovali kod 44 od 51 golova za godinu i po. Nadam se da će se konsolidovati i uspeti da se vrate što pre u najviši rang. Ove sezone treniraće ih Aleksandar Jovević. Igrao je u nekoliko klubova ovde i bio trener B68 prošle sezone“.

Iz malenog Fuglafjordura preseleli ste se u mnogo veći Toršavn. Ima li razlike?

"Toršavn je glavni grad gde se sve dešava. Postoji mnoga interesantna mesta gde možete da provedete vreme. Mogu reći da se Toršavn znatno razlikuje od ostatka Ostrva. Lepše je i kvalitetnije za život. Nudi dosta aktivnosti, sadržaja, pa sam se dobro uklopio“, zaključio je Stojanov.

FARSKA OSTRVA 1 – 1. KOLO

Subota

15.00: (4,10) 07 Vestur Sorvagur (4,10) Vikingur (1,65)

16.00: Argrir HB - Toršavn

18.00: (13,0) Skala (8,00) Ki Klaksvik (1,13)

Nedelja

16.00: B36 Toršavn - Toftir

16.00: EB Strejmur - Runavik

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Uroš StojanovB36 ToršavnKi KlaksvikHB ToršavnFarska Ostrva 1Farska Ostrva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara