Lionel Mesi (©Reuters)
Lionel Mesi (©Reuters)

Svi razlozi Mesijevog odlaska iz Barselone: Otac Horhe, Laporta, plata, tim i neispunjena želja Romero

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.08.21. | 21:58

Katalonska štampa otkriva najnovije detalje, dok klub na svom sajtu govori o regulativama La Lige

Prvo je madridska Marka zapalila vatru, a nedugo zatim aktivirana je svetska bomba - Lionel Mesi napušta Barselonu pošto nema mogućnosti da se radi na produžetku ugovora!

15. avgust, 20.00: (1,73) Barselona (3,60) Sosijedad (5,00)

Izabrane vesti

Posle 21 godine ukupnog Mesijevog boravka u Barseloni, 38 trofeja i brojnih rekorda – puklo je! U danu kada su se Horhe Mesi i Đoan Laporta sastali kako bi dogovorili uslove produžetka saradnje, sve je stalo i došlo se do ćorsokaka posle kojeg više nije bilo nazad. Barselona je ubrzo potvrdila spekulacije i zapalila fudbalski svet. Ovo niko nije mogao da zamisli, uprkos svemu što je Barselona proživela u poslednjih godinu dana i koliko su Mesijevi odnosi s klubom zastranili...

Velika je pometnja u Španiji nastala zbog odluke prvog čoveka La Lige Havijera Tebasa da proda gotovo 11 odsto udela u takmičenju investicionom fondu CVC Kapital Partners na period od 50 godina po ceni od 2,6 milijardi evra radi pod izgovorom "daljeg rasta i razvoja", što je dovelo do pobune kod Reala i Barselone, te optužbi o tome da niko nije bio upoznat o pojedinostima ove transakcije.

Opet, katalonski dnevnik Mundo Deportivo ubrzo je u javnost izašao sa svim ključnim detaljima Mesijevog rastanka sa Barselonom, prema saznanjima njihovih izvora. Prvi faktor je – Đoan Laporta. Predsednik katalonskog velikana bio je ključna figura šoudauna koji je prethodio razgovorima s Mesijevim ocem. Uprkos lošoj finansijskoj situaciji, na sastanku sa Bordom direktora Laporta je uspeo da se izbori za to da klub pristane na sve uslove koje je Mesi kontinuirano postavljao od prvog dana promena na vrhu, ali je zatim došlo do potpunog zaokreta. Horhe Mesi je počeo da da iznosi nove zahteve, što je dovelo do toga da Laporta podigne ručnu i prekine dalje razgovore. Navodno umoran od svih uslova, zahteva, želja...

A jedna od njih bila je dovođenje Kristijana Romera. Atalantin štoper i šampion Južne Amerike sa Argentinom bio je izričita želja Mesija za jačanje tima na deficitarnoj poziciji štopera. Kako klub nije uspeo da završi transfer odmah zbog loše finansijske situacije, Mesijevo nezadovoljstvo počelo je da raste, što je kasnije dovelo do ovakvog raspleta.

Mundo Deportivo tvrdi da je Barselona pre nekoliko sedmica pokušala da angažuje Romera, ali je Atalanta postavila previsoke uslove – 50.000.000 evra odmah! Barselona je navodno pokušala sa sledećom varijantom – 40.000.000 evra u ratama, plus 10.000.000 evra u bonusima. Atalanta se još nije oglasila povodom ovog predloga, tako da teoretski još postoji šansa da se transfer zaista dogodi.

Sve to dovodi do problema o kojem se već neko vreme priča – Mesi smatra da Barselona nema dovoljno konkurentan tim za ispunjavanje najvećih klupskih ciljeva. Posle prošlogodišnjeg fijaska, Laportina uprava uradila je sve kako bi se tim pojačao na ključnim pozicijama. Dovedeni su Mesijev kum Serhio Aguero, zatim Memfis Depaj i Erik Garsija, ali to nije bilo dovoljno da Argentinac bude potpuno zadovoljan. Prvenstveno zato što smatra da se nije uradilo dovoljno na dovođenju Romera, ali i bar jednog pojačanja svetske klase.

Na kraju, razlog zašto do produžetka saradnje nije došlo piše se danima, sedmicama. Radi se o visini plate i ograničenjima sa kojima se Barselona suočava jer je zbog ranjih davanja igračima premašila dozvoljenu granicu, zbog čega sada mora da drastično smanji plate, kako bi se registrovali novi igrači bez problema. Upravo je deo Barseloninog saopšenja probudio najveću diskusiju, jer se piše o "regulativama La Lige koji ne dozvoljavaju da se ugovor potpiše i sprovede u delo". Da li se radi o pritisku Barselone na La Ligu da olabavi kaiš, ratu sa prvim čovekom takmičenja Havijerom Tebasom ili je po sredi nešto treće - pokazaće vreme.

Lionel Mesi (©Reuters)Lionel Mesi (©Reuters)

Šuškalo se o tome da bi Barselona mogla da proda Serđija Roberta, Serhija Busketsa i Đordija Albu kako bi se smanjio pritisak na kasu i zadržao Mesi, ali je svima od prvog momenta bilo jasno da Argentinac mora da povuče potez i pristane na platu daleko nižu od dosadašnje. A, kako javlja drugi katalonski list Sport, u pitanju je smanjenje od čak 70 odsto! Kako se nezvanično piše, kada je Horhe Mesi čuo Laportin predlog, samo je ustao i otišao. Ovo je, doduše, oprečna informacija od one objavljene na sajtu Barselone gde stoji da je "dogovor postignut" između dve strane, ali da zbog "finansijskih i strukturnih problema ne može da dođe do realizacije".

Kako se navodi, ovaj četvrtak, 5. avgust, trebalo je da bude samo dan kada bi dve strane trebalo da potvrde zajednički interes o produžetku ugovora. Ali, novac je ponovo igrao ključnu ulogu. I pitanje je kako će sada stvari teći dalje...



tagovi

Lionel Mesiletnji prelazni rok 2021BarselonaHorhe Mesi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara