Jovšić, Stevanović i Popović (© Star sport)
Jovšić, Stevanović i Popović (© Star sport)

Tajna uspeha: Stevanović odbranio penal čak i Nathu, delovao je 15 centimetara viši od golmana Sočija

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.08.21. | 16:59

Trener Nemanja Jovšić o pripremi i detaljima nezaboravnog revanša sa ruskim timom

Uvreženo mišljenje da su penali lutrija, Partizanov stručni štab je razvejao i na praktičnom primeru pokazao šta znači besprekorna priprema. Ima onih koji se pozivaju na sreću ili splet okolnosti, međutim, kao veliki detaljista Aleksandar Stanojević je bio spreman čak i na udarce sa bele tačke, o čemu svedoči niz detalja iz revanša sa Sočijem.

Prvi je u činjenici da su sva četiri izvođača bila precizna (nije bilo potrebe da Nikola Terzić puca peti), drugi da su fudbaleri ruskog predstavnika jednom pročitani (uz stativu na početku), a treći da je Nemanja Stevanović poslat na teren deset minuta pre kraja produžetka i na taj način ušao u ritam, taman da izraste u jednog od junaka.

Izabrane vesti

Penali su specifični. Koliko zavise od golmana, toliko i od izvođača, često ogroman uticaj ima i ambijent, u četvrtak veče nam je išao na ruku. U nezaboravnoj atmosferi, Neca je dobio ogromnu inijekciju samopouzdanja sa tribina, bukvalno je porastao, iako pet centimetara niži činilo se da je 15 centimetar viši od Soslana Džanaeva“, ponosno za Mozzart Sport govori Nemanja Jovšić, trener golmana Partizana, apostrofirajući ogorman doprinos momka iz Loznice plasmanu u plej-of Lige konferencija.

Kročio je Stevanović na teren u 110. minutu, u ne baš uobičajenom tajmingu za rokadu golmana, međutim, Jovšić napominje da je reč o internom dogovoru s kojim je i prvi izbor u liku Aleksandra Popovića bio upoznat.

Prilikom penal serija golmani mahom ulaze minut, dva pre kraja drugog produžetka. U ovoj situaciji morali smo da reagujemo drugačije, ostao nam je samo jedan termin za zamene, a imali smo umorne igrače, iskorišćen je trenutak da Neca dobije šansu kad i Ivan Obradović. S druge strane, zna Stevanović koliko mu verujemo, da je ušao u 91. ili 119. minutu, efekat bi bio isti. Popović je znao da će biti zamenjen kako se penali budu približavali. Kao njihovog učitelja, raduje me što su obojica prihvatila da budu u svrsi kluba, poštujući pravilo „Partizan je iznad svih“, potisnuvši u drugi plan lične interese i želju da budu na liniji. Kakvo zajedništvo među njima vlada dalo se primetiti kad je Stevanović s klupe bodrio mlađeg kolegu dok nije ušao, a Popović Necu prilikom udaraca sa 11 metara. Svaka im čast“.

Posle odlaska Vladimira Stojkovća u Saudijsku Arabiju status prvog golmana preuzeo je Popović, bio je uverljiv na gostovanju u Dunajskoj Stredi i Sočiju, možda bi i ostao na crti i za penale da se u četvrtak jutro Nemanja Stevanović nije probudio s takvim samopouzdanjem da se činilo kako može da pokori svet, ne samo izbaci Ruse.

„Postoji nekoliko razloga zašto smo izabrali Stevanovića. Prvo, stariji je od Popovića, iskusniji, ima više penal serija u karijerama. Ne samo da ih ima, nego ih je branio, što ga automatski stavlja u povoljniji položaj. Nama je ulio sigurnost. Bio je projektovan Neca da brani sve utakmice Kupa Srbije prošle sezone, baš zbog takvih situacija, ali usled povrede ramena na pripremama u Turskoj nije dočekao šansu. Svejedno, bili smo ubeđeni u njegove sposobnosti. U sredu jutro, kad smo izašli na teren da vežbamo penale, Neca je ušao u fantastičnu seriju. Četiri ili pet uzastopnih udaraca je zaustavio. Odbranio je čak i Bibarsu Nathu, čoveku koji u evropskim okvirima izvodi sigurno jedanaesterce. Tad smo prelomili šta nam valja činiti uveče“.

Podrška konkurenata (© Star sport)Podrška konkurenata (© Star sport)

S obzirom da je Soči mlad klub (osnovan pre tri godine), da nema iskustvo igranja na evropskoj sceni (debitovao ovog leta), te da samo dve sezone učestvuje u Premijer ligi Rusije logično je zapitati se odakle je stručni štab prikupio informacije gde i kako njegovi fudbaleri tuku s „kreča“. Očigledno je skauting odrađen dobro, pošto je Stevanović pročitao Brazilca Rodrigaoa.

Nadam se da će javnost razumeti ako ti detalji ostanu među nama. Mogu samo da kažem da se snalazimo, dovijamo, bavimo svakim gestom i proučavamo apsolutno svakog pojedinca. Da ne oktirvam previše. Pogotovo što imamo još protivnika, možda će biti sličnih situacija“.

Jedna od upečatljivijih scena od četvrtka veče je ona kad Nemanja Jovšić u blokče zapisuje instrukcije imenjaku Stevanoviću, a sve pogledom prati Aleksandar Popović.

Takozvane „puškice“ nisu zabranjene. Na evropskim ztakmicama video sam razne načine kako se golmani podsećaju gde ko šutira, jedan je na bočici s vodom nalepio imena izvođača i strane koje biraju, drugi vole da pamte, treći da se podsete. U svakom slučaju, Stevanović nije nosio ceduljicu sa sobom, imamo druge načine kominikacije“.

Možda budu na snazi u repriznom terminu protiv Santa Klare.

Način na koji smo eliminisali Soči i ambijent u kome smo disali zajedno sa publikom daje nam vetar u leđa da možemo da odemo korak dalje. Voleo bih da protiv Portugalaca rešimo ranije, međutim, ako opet budu odlučivali penali, bićemo spremni“, uverava Nemanja Jovšić, učitelj Partizanovih golmana.

SVAKOM GOLMANU PO 33,33 ODSTO

Neposredno posle odlaska Vladimira Stojkovića u Al Fejhu, doveo je Partizan Milana Lukača, a iskusni golman dobio zadatak da zaoštri konkurenciju među stativama, gde su se na početku ove sezone već istakli Alesandar Popović i Nemanja Stevanović.

Nije fraza, imamo tri odlična golmana i sve ćemo ih koristiti. Ne mogu da kažem ko je najbolji. Ne što neću, nego... Pazite, Lukač je ostao navijačima u lepom sećanju ukrotivši dva penala na večitom derbiju, što je izuzetna vrednost, dok su Popović i Stevanović to radili na evropskim utakmicama, a one bude posebne emocije i pamte se. Svima bih dao po 33,33 odsto, nemam problem da bilo ko od njih stane među stative u narednim penal serijama“, dodao je Jovšić.


tagovi

Nemanja JovšićNemanja StevanovićAleksandar PopovićLiga konferencijeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara