Luiz Adrijano i Andre-Pjer Žinjak (©AFP, ©Reuters)
Luiz Adrijano i Andre-Pjer Žinjak (©AFP, ©Reuters)

Tigres bi da razbije meksičko prokletstvo, ali pita se Palmeiras

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.02.21. | 13:13

Večeras na programu prvi polufinalni susret u okviru FIFA Svetskog klupskog prvenstva za klubove

Posle Amerike, svet. Palmeiras i Tigres igraju večeras u Kataru za prvo mesto u finalu FIFA klupskog svetskog prvenstva (19.00). Ovo će biti prvi nastup Zelenih na ovogodišnjem takmičenju, dok je meksički sastav u četvrtfinalu bio bolji od korejskog Ulsana. Drugo polufinale na programu je u ponedeljak, a u njemu se sukobljavaju egipatski Al Ahli i minhenski Bajern.

Palmeiras je plasman na Svetskom prvenstvu za klubove rezervisao osvajanjem Kopa Libertadores u januaru, posle više od 21 godine pošto ga je podigao prvi put. U finalu je savladao trostrukog šampiona Santos, ali tek u produžetku.

Izabrane vesti

Međutim, i pored uspeha na internacionalnoj sceni, Verdao nije imao najbolju sezonu u domaćoj akciji. Trenutno zauzima šesto mesto u brazilskom prvenstvu, zaostajući za vodećim Internasionalom 13 bodova. Sastav Abela Fereire je bez pobede u poslednja četiri ligaška meča, sakupivši za to vreme samo dva boda, pa kontinentalni trofej daje blistavo svetlo u inače razočaravajućoj kampanji. Međutim, Palmeiras može da se pohvali vrlo jakim defanzivnim rekordom, i samo lider Internasional primio je manje golova.

Fereira će se nadati da će njegova ekipa i u sudaru sa Tigresom da demonstrira odbrambenu sposobnost, kako bi osigurali borbu za još jedan trofej. Portugalski stručnjak na raspolaganju ima gotovo kompletnu formaciju, a potrudio se i da poštedi nosioce igre proteklog utorka protiv Vaska u prvenstvu, gde je očigledno sav fokus usmerio na polufinale u Kataru.

Sa druge strane, Tigres se plasirao na klupski Svetski kup zahvaljujući osvajanju prvog pehara u Ligi šampiona KONKAKAF zone. Pobedio je Los Angeles FC sa 2:1 u finalu, golovima Uga Ajale i Andrea-Pjera Žinjaka, anuliravši pogodak Dijega Rosija. Prethodne godine ekipa Rikarda Feretija pala je na poslednjoj prepreci u kontinentalnom takmičenju, izgubivši u finalu sa 2:1 od meksičkog rivala Montereja.

Uspeh u Ligi šampiona pomogao je Tigresu da utvrdi svoj autoritet na kontinentu, posle njegovog uspona u poslednjih nekoliko godina, pomažući mu da izraste u jednu od najboljih ekipa u Severnoj Americi.

Los Auriazulesi su do okršaja sa Palmeirasom stigli pošto su porazili korejski Ulsan sa 2:1, zahvaljujući iskusnov francuskom egzekutoru Žinjaku. To će Feretijevim pulenima pružiti samopouzdanje da mogu da izbore još jednu pobedu u ovom takmičenju i plasiraju se u finale.

Tigres pokušava i da ispiše istoriju protiv Palmeirasa. Nikada se nije desilo da meksički tim pobedi rivala iz Južne Amerike na klupskom Svetskom prvenstvu. Do sada su viđena četiri meča, i u njima pobede Vaska nad Nekaksom (2000), LDU-a nad Pačukom (2008), Atletico Nasional nad Klub Amerikom (2016) i Gremio u sudaru sa Pačukom (2017).

Palmeiras će biti bez krila Veslija, koji utakmicu propušta zbog povrede mišića, a nedostajaće Verdau i kreativni vezista Alanzinjo. Sa druge strane, Tigres nema problema oko sastava i Žinjak će još jednom imati priliku da predvodi navalnu liniju Tigrova.

FIFA SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - POLUFINALE (KATAR)

Nedelja

19.00: (2,45) Palmeiras (3,05) Tigres (3,15)

Ponedeljak

19.00: (15,0) Al Ahli (8,50) Bajern (1,15)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvofifa svetsko prvenstvo klubovaTigresPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara