Treća Laportina revolucija: Nekad Rikelme, Deko i Ronaldinjo, danas Grizman, Kutinjo, Pike, Buskets...

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.05.21. | 09:03

Barselona pravi veliku rekonstrukciju tima

Atletiko na pol-poziciji, Real se još nada tituli pred poslednje kolo Primere, Barselona će ovu sezonu završiti – razočarana. Nagomilane probleme koje je ostavio Đosep Marija Bartomeu pokušaće da reši novi predsednik Đoan Laporta, koji je za ovo leto spremio veliku rekonstrukciju timu koja će iz katalonskog kluba oterati minimum 10 igrača, a u idealnoj varijanti, nadaju na stadionu Kamp Nou, čak i njih 15.

Biće to treća Laportina revolucija, pošto je on već dva puta ovako nasilno sekao. Prvi put na leto 2003. godine kada je na klupu doveo Radomira Antića, a iz zima oterao i asa kakav je Huan Roman Rikelme. Uz njega kofere su morali da spakuju Bonano, Enke, Anderson, Kristanva, Frenk de Bur, Fernando Navaro, Sorin, Ročembak, Gaiska Mendijeta, Đovani i Dani Garsija Lara.

Izabrane vesti

Rikelmeov odlazak je bio posebno traumatičan za navijače, ali brzo se sve zaboravilo kada je Laporta u klub doveo Ronaldinja, a zatim i Rustua, Rafaela Markeza, Marija, Đovanija van Bronkhorsta, Rikarda Kvarežmu, Luisa Garsija, pa na zimu i Edgara Davidsa.

Pet godina kasnije još žešća metla. Tada se završio ciklus Frenka Rajkarda na klupi, u šefa struke promovisan je Pep Gvardiola, a Ronaldinjo je na svojoj koži osetio kako je kad te proglase za tehnološki višak. I nije samo on bio na udaru, Laporta je precrtao i Deka, a žrtve su bili i Edmilson, Tiram, Zambrota, Eskero i Đovani dos Santos. Te 2008, u klub su stigli Dani Alves, Martin Kaseres, Sejdu Keita, Aleksander Hleb i – Đerar Pike, koji sada predvodi novi talas nepoželjnih.

Ili preplaćenih. Naime, plan kluba je da, pored trenera Ronalda Kumana, neke igrače oteraju po svaku cenu, pa će tako na transfer listi sigurno biti Neto, Samjuel Umtiiti, Žunior, Miralem Pjanić, Filipe Kutinjo, Mateus, Martin Brajtvajt, Usman Dembele, pa i Antoan Grizman, koga bi u Barsi rado trampili za mlađeg Žoaoa Feliksa. Nesiguran je i Riki Puć.

Neki stariji igrači, poslednjih godina posmatrani kao “svete krave“ Blaugrane, a tu su Đerar Pike, Đordi Alba, Serđo Buskests i Serđi Roberto, ili će otići ili će morati da prihvate značajno smanjenje plata.

I tu dolazimo to problema, jer je sa svima njima hteo da se rastane i Bartomeu, ali je na kraju uspeo da otera samo Artura Vidala, Ivana Rakitića i Luisa Suareza, a ovaj poslednji će, ako Atletiko i prigrli titulu, biti najzaslužniji za takav uspeh Jorgandžija. Svi ostali su odbijali da odu, pošto ugovore kakve imaju u Barsi ne mogu da dobiju ni u jednom drugom klubu.

(1,60) Boka Juniors (3,80) Gvajakil (6,00)

Laporta je ipak do sada uspevao. Dve prve revolucije su mu donele rezultate. Posle prve je vratio titulu nakon pet godina, zatim osvojio i pehar Lige šampiona. Posle one iz 2008. godine stvorena je najmoćnija ekipa u istoriji kluba.

Ova sada joj nije ni senka. Pa da vidimo može li Laporta opet da izvede tako uspešnu rekonstrukciju. Jedan problem postoji: 2003. je doveo tog Ronaldinja, 2008. je očistio put Lionelu Mesiju da preuzme tim. Sada se kao želje pominju Erik Garsija, Memfis Depaj, Serhio Aguero, Feliksa... Nije to ta klasa.


tagovi

Đoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara