Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Trenutak evolucije Gojasa, Santos plašljiv u gostima

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.05.22. | 21:41

Brazil 1: Gojas popravio formu i pun samopouzdanja dočekuje Santastiko sa Vile Belmiro u sklopu 6. kola Serije A

Pomalo rasterećen posle prekida dugog posta, i to u klasiku protiv Atletiko Gojaniensea, ali i sa vraćenim sampouzdanjem, ovosezonski povratnik u brazilsku elitu Gojas će noćas (01.00) biti domaćin Santosu u meču koji će zatvoriti 6. kolo Serije A. Uprkos činjenici da je Sera Dourada, posle više od dve godine renoviranja ponovo stavljen na raspolaganje, Gojas je odlučio da nastavi da svoje utakmice igra na malom stadionu Haile Pinjeiro u Gojaniji.

Posle niza od osam utakmica bez pobede, Gojas je u nedelju 8. maja prekinuo period agonije. Tim Zelenih slavio je minimalnim rezultatom kao gost u klasiku protiv Atletiko Gojaniensea. Jedini gol na meču postigao je Elvis Araužo i to pre isteka prvog minuta utakmice. Ipak, u 26. minutu gostjući sastav ostao je sa igračem manje zbog isključenja Enrikea Lodeira. Uprkos tome što je veći deo duela bio brojčano nadmoćan, uspeo je da zadrži rezultat. Zmajevi su loptu u svom posedu imali čak 77% vremena, stvorili su 33 prilike za udarac, njih sedam je bilo direktno u okvir gola na kojem je stajao Antonio Tadeu, jedan od najviše zaslužnih za prekid negativne serije.

Izabrane vesti

Gojas se ovom pobedom osvetio za raniji poraz u finalu saveznog šampionata Gojano 2022. U prethodnom kolu Esmeraldino je ugostio jednog od favorita za ovogodišnji Brazileirao, Atletiko Mineiro i uspeo da izvuče nerešen ishod 2:2. Očigledno je da je ovo trenutak evolucije u Gojasu. Ipak, veliki problem tima koji predvodi Žair Ventura je nedostatak intenziteta u realizaciji odbrambenog sektora, gde je odnos postignutih i primljenih golova šest prema devet u poslednjih pet mečeva.

23.55: (2,90) Gojas (3,10) Santos (2,55)

Trenutno, Gojas u prvenstvu Brazila zauzima 16. poziciju, sa pet osvojenih bodova na isto toliko odigranih utakmica. Njihov dosadašnji učinak je jedna pobeda, dva remija i dva poraza. Opet, sa nedavnim dobrim rezultatima, Esmeraldino je napustio zonu ispadanja.

Domaći sastav će za ovaj meč imati dve prinudne izmene zbog suspenzije. Vezista Enrike Lordelo, koji je isključen protiv Atletiko Gojaniensea, trebalo bi da ustupi mesto Felipeu Bastosu, dok će levi bek Huan Pablo Vilela (20) zameniti Danila Barselosa, koji je dobio treći žuti karton i takođe odrađuje suspenziju. Pored toga, na spisku se neće naći Sidnej koji se oporavlja od problema sa mišićima potkolenice, Hugo Fereira koji leči povredu levog kolena i Luiz Filipe koji je doživeo napuknuće ukrštenih ligamenata u kolenu i koji najverovatnije neće nastupati do kraja 2022. godine.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Sa druge strane, Santos je sredinom nedelje imao baveze i u Kupu Brazila. Gojas je doživeo ranu eliminaciju iz ovog takmičenja i imao slobodnu čitavu nedelju da se pripremi za ovaj duel. Alvinegrosi su se izborili za opstanak na turniru i uspeli da se plasiraju u osminu finala tako što su preokrenuli rezultat i minimalan zaostatak iz prvog meča protiv Koritibe. Posle poraza u Kouto Pereiri Santos je na svojoj Vili Belmiro slavio sa 3:0. Ipak, trebalo je vremena da se prođe kroz defanzivni blok kluba iz Parane. To se dogodilo samo na startu drugog dela igre pogotkom Markosa Leonarda, a onda su ofanzivni naleti uzeli maha. U 61. minutu Medson je duplirao prednost, a samo dva minuta kasnije Rodrigo Fernandes postigao treći gol za domaće i postavio konačan rezultat. Time je ekipa koju predvodi argentinski stručnjak Fabijan Bustos ostvarila treću uzastopnu pobedu u svim takmičenjima.

U nedelju 8. maja, u sklopu 5. kola Serije A, takođe na Vila Belmiro, Santos je savladao Kujabu rezultatom 4:1 i na taj način napredovao do 10 osvojenih bodova, ostvarenih iz tri pobede, jednog remija, ali i uz jedan pretrpljen poraz. Dosadašnji rezultati tim Santosa postavili su na 3. mesto, dva boda manje od lidera Korintijansa, koji ima utakmicu više. U navedenim mečevima ofanzivne tranzicije funkcionisale do savršenstva i Bustosovi ljudi su ispunili plan igre koji je osmislio Argentinac. Među dosadašnjom statistikom mora se izdvojiti i to da je posle pet odigranih kola Santos, uz Koritibu, najefikasniji napadački tim. Sa 10 datih golova u pet utakmica, Peike postiže u proseku dva gola po utakmici.

Pošto je odslužio suspenziju u Kupu Brazila argentinski stručnjak se vraća na klupu za meč protiv Gojasa. Pored njega, u tim se vratio i defanzivac Majkon, koji je bio pošteđen u meču sredinom nedelje, protiv Koritibe. Angelo, koji radi se oporavlja od povrede butnog mišića, još je van tima.

Opšti utisak je da je Santos mnogo plašljiv kada deluje van svog terena, što mu ne ide u korist kada ispred sebe ima Gojas koji je obično konzervativan u svojim strategijama, naročito kada su u pitanju nastupi kod kuće. Tim iz Gojanije prolazi kroz zanimljiv trenutak pod komandom Žaira Venture, ali postavlja se pitanje da li će imati snage da ograniči napade Santosa, koji je u poslednje vreme našao najbolju integraciju pod vođstvom Fabijana Bustosa i dolazi iz sjajnih uzastopnih pobeda nad Koritibom i Kujabom, u mečevima gde je ukupno postigao sedam golova, dok je njeova odbrana tek jednom kapitulirala.

BRAZIL 1 – 6. KOLO

Subota

Palmeiras – Bragantino 2:0 (1:0)

/Danilo 30, Veiga 90+9pen/

Seara – Flamengo 2:2 (1:2)

/Mendoza 26, Paraiba 90+1 - Arao 7, 38/

Internasional - Korintijans 2:2 (2:1)

/Patrik 25, Vanderson 44 - Gustavo 30, Žo 64/

Atletiko Mineiro - Atletiko Gojaniense 2:0 (1:0)

/Freitas 14ag, Hulk 72/

Nedelja

Fluminense - Atletiko Paranaense 2:1 (1:0)

/Kano 8, 78 - Mateus 90+1/

Sao Paulo - Kujaba /u toku/

22.30: (2,05) Koritiba (3,35 Amerika Mineiro (3,80)

23.00: (2,45) Avai (3,00) Žuventud (3,20)

23.00: (2,30) Botafogo (3,00) Fortaleza (3,50)

23.55: (2,90) Gojas (3,10) Santos (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1GojasSantos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara