Tomas Tuhel (©Reuters)
Tomas Tuhel (©Reuters)

Tuhelov sistem radi: Rezultat zajedništva! Haverc odličan, ali mora još da radi, ogrešio sam se o Pulišića i Abrahama, a tek o Emersona...

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.03.21. | 11:15

Nemački stručnjak sumirao utiske posle rutinske pobede nad Evertonom

Čelsi Tomasa Tuhela funkcioniše! I ređa odlične rezultate, što daje potpuno novu perspektivu sezoni koja je pred odlazak Frenka Lamparda bila gotovo izgubljena.

U trenutku smene trenera Čelsi je bio devetoplasirani tim Premijer lige. Posle jedanaest utakmica pod vođstvom nemačkog stručnjaka, Plavci su sada na sigurnoj četvrtoj poziciji, s potencijalom da napadnu i drugo mesto, što bi došlo kao jak vetar u leđa pred narednu sezonu kada će mogućnost da se napadne titula biti veća.

Izabrane vesti

Subota, 13.30: (4,90) Lids (3,60) Čelsi (1,75)

Čelsi je pod Tuhelovom komandom ostvario osam pobeda i tri remija, uz samo dva primljena gola – na Bramal Lejnu od Šefilda i na Sent Merizu od Sautemptona. Vezanim pobedama nad Liverpulom i Evertonom Čelsi je pokazao stabilnost kakvu je imao samo na momente kod Lamparda, a možda najvažnije od svega je to što je na Enfildu prvi put nadigran rival iz tradicionalnog kruga Velike šestorke. Rutinska pobeda nad Evertonom potvrdila je odličnu formu i da Čelsi ima čemu da se nada.

“Postoji momenat koji je poznat svima, još iz vremena kada smo igrali u mlađim kategorijama ili kada rekreativno igramo fudbal s prijateljima – kada delite posebne trenutke, dobre rezultate, borite se dobro, to sve dođe kao lepak koji donosi bolje rezultate“, izjavio je Tuhel i nastavio:

“Takav momentum može da donese posebnu energiju koja je svakom timu potrebna. Zaista verujem da je fudbal sport gde je timsko zalaganje sve. Osećam snažnu vezu između igrača u svlačionici. Svi rade sve kako bi se držala pozitivna atmosfera i treba da iskoristimo trenutak u kojem se nalazimo. Imati ovako dobre rezultate bez ovakve veze je nemoguće“.

Tuhel je sada postao prvi trener u istoriji Premijer lige kome je uspelo da u prvih pet utakmica na domaćem terenu ne primi nijedan gol. A, što je možda još i važnije, izgleda da je u Kaiju Havercu počeo da budi potencijal dostojan igrača plaćenog 80.000.000 evra. Haverc je u ponedeljak uveče odigrao najbolju ligašku utakmicu otkako je letos stigao iz Bajera jer je pored gola bio konstantna pretnja po gol Džordana Pikforda.

“Jako sam zadovoljan njegovim nastupom. Nemam ni trunku sumnje u njegov kvalitet, talenat i karakter. I dalje mu je potrebno da se adaptira na život u Premijer ligi, na klub gde se na svakoj utakmici igra na pobedu i najviši standardi su potpuno normalna stvar. To je ono što želimo u svakoj utakmici od njega“.

Tuhel je u Čelsiju uspostavio sistem uz adaptivnu formaciju 3-4-2-1, gde je možda najveću žrtvu morao da podnese Kristijan Pulišić. Razlog je prost – Tuhel ne forsira postavku s klasičnim krilima, a Mejson Maunt kao jedan od dvojice igrača iza špica na poziciji polulevo igra prvoklasni fudbal. Čak je i Tuhel priznao da nije bio fer prema Pulišiću jer igra u smanjenom obimu od njegovog dolaska...

“Ne mogu da kažem ništa drugo osim lepih reči. Možda je njegov najveći problem baš to što se dobro poznajemo iz Dortmunda, gde je počinjao utakmice samo u kupu. Moja je odgovornost to što ne igra više i priznajem da nisam fer prema njemu, ali znam koliki njegov uticaj na igru može da bude u završnih pola časa utakmice“.

Pulišić je počeo samo jednu utakmicu otkako je Tuhel na Stamford Bridžu. Bilo je to još krajem januara, u minimalnom trijumfu nad Barnslijem u FA kupu. Doduše, američki reprezentativac je ove sezone imao dosta problema sa povredama i dosad je propustio 12 utakmica.

“U poslednjih nekoliko mečeva nedostajalo mu je malo i sreće. Ne mogu da kažem da manje verujem u njega i njegov kvalitet. Samo je potrebno da bude strpljiv“.

Pulišić i Tuhel (©Reuters)Pulišić i Tuhel (©Reuters)

Nije samo Pulišić neko ko je trpeo zbog Tuhelovog novog sistema. U tom krugu su još Tami Abraham, koji je kod Frenka Lamparda uglavnom počinjao utakmice dok ga nisu prestigli Olivije Žiru i Timo Verner, te Emerson Palmijeri koji je praktično treći levi bek iza Bena Čilvela i Markosa Alonsa.

“Moram da priznam da sam se ogrešio o još jednog momka – Emersona Palmijerija. On možda i najviše trpi zbog mojih odluka. Ne igra, ali je neverovatan momak koji i pored svega trenira s velikom dozom odgovornosti i nikada ne dozvoljava da ga situacija obeshrabri“, priznao je Tuhel i dodao,

“Odluka da ne bude u postavi jednako mi teško pada kao i to da ne igra Tami Abraham. Ali to je samo dokaz koliko nam je jak tim. Svi momci se bore neprestano i tako mora da bude uvek“.

Čelsi u subotu od 13.30 gostuje Lidsu, a zatim sledi i revanš meč osmine finala Lige šampiona protiv madridskog Atletika koji će se najverovatnije opet igrati u Bukureštu, baš kao i prvi susret. Plavci iz prvog meča, gde su nominalno bili gosti, nose minimalnih 1:0 zahvaljujući onim Žiruovim “makazicama“.



tagovi

Tomas TuhelKristijan Pulišić

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara