Tumbaković objasnio nepozivanje Ljajića i Maksimovića: To su kriterijumi sistema

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.11.20. | 12:47

Selektor govorio o kvalitetima Škotske, zaraženom Đuričiću, šansi da zaigraju Ristić i Kostić

Selektor Srbije Ljubiša Tumabković je danas u ranim jutarnjim satima otvorio karte i saopštio spisak igrača za duel protiv Škotske (12. novembar)... Verujemo da je na taj način počela lepa epizoda u ovdašnjem fudbalu, odnosno da će Orlovi u duelu sa ostrvskom selekcijom overiti plasman na Prvenstvo Evrope koji se čeka pune dve decenije.

Srpska javnost je bila oduševljena posle trijumfa u polufinalu baraža protiv Norveške, kao retko kada Orlovi su odigrali najbolje kada je najvažnije. Međutim, selektor A tima Ljubiša Tumbaković pokušao je danas da spusti loptu. Svestan je iskusni stručnjak da treba pobedi Škotsku i da ekipu sa impresivnim nizom ne treba potcenjivati. Odnosno da se ne postavlja ražanj dok je zec u šumi.

Izabrane vesti

„Čini mi se da nemamo pravu sliku o kvalitetu i dimenziji škotskog fudbala. To je jedna od najstarijih fudbalskih zemalja na svetu, počeli su da se bave ovim sportom pre 150 godina. Njihov derbi je poznat širom sveta. Međutim, to je prošlost. U sadašnjosti imaju neke vanserijske igrače poput Mektominija i Robertsona. Na kraju krajeva došli su do finala baraža. Od poslednjih osam mečeva dobili su šest. Igraju čvrsto, disciplinovano, jako. Možda nemaju kvalitet Halanda, Edegarda, Berga, međutim Škotska je čvršća, kompaktnija i agresivnija. Uporni su u ostvarivanju krajnjeg cilja, što je deo njihovog mentaliteta“, poručio je Ljubiša Tumbaković.

Trofejni stručnjak tvrdi da je način igre ostrvske selekcije proučen do tančina.

„Apsolvirali smo njihov način i stil igre. Imaju polivalente igrače, što omogućava njihovom treneru da bude kreativan. I da se prilagodi... Mi na drugoj strani ne možemo da pobegnemo od našeg načina igre. Moramo da ga napravimo i da malo odstupamo. Hoćemo da nama bude ugodno protiv takvog rivala“.

Jasno je da se Srbija nalazi pred velikim ciljem, ali i duelom koji nosi sa sobom veliko opterećenje. Postoji mišljenje da će reprezentativcima Srbije biti lakše zbog praznih tribina Marakane.

„Nikada nije lakše pred praznim stadionima. Mi smo hendikepirani. Bilo bi bolje i ubedljivije da imamo podršku navijača. I motivacioni detalj bi bio na većem nivou. Ali dovoljan motiv je igranje za reprezentaciju. To što igramo finale baraža, utakmicu za odlazak na Prvenstvo Evrope je jak motiv da se potvrdidmo. Neće nam nedostajati motiva, već mir, atmosfera i ambijent“.

Imaće i Škotska veliko opterećenje.

„Nisu igrali na završnoj smotri od 1996. godine. Sada imaju šansu i to na svom terenu. Može to da bude psihološko opterećenje, isto kao i kada smo mi u pitanju. Favoriti smo i igramo kod kuće. Moramo da pokažemo veću želju od rivala“.

Ljubiša Tumbaković je ponovo pozvao širok kadar, čak 31 fudbalera. Najavio je seču posle mečeva protiv Mađarske i Turske.

„Rekao sam da ću zvati manje, ali su i meni rekli da neće biti korone. Igramo tri utakmice u novembru, pre toga je redovno klupsko kolo 8. novembra. Dakle, za četiri dana bi pojedinci odigrali četiri meča. To ne bi bilo humano, mada bi meni bilo lakše da imam manji broj igrača“.

Kratko je govorio Tumbaković o suspenziji i kazni UEFA, a obrazložio je odluku o nepozivanju Nikola Maksimovića i Adema Ljajića.

„Spisak je formiran na osnovu forme i kriterijuma sistema. Ne bih se vraćao na pojedince, ako nisu na ovom okupljanju. Ima tu još par igrača koje nismo pozvali za ovo okupljanje. Ovo je moja odluka. Želimo da napravimo rezulat. Budemo kompaktni u ovom ciklusu, pa ćemo onda direktnije da pričamo“.

Govorio je u problemima sa povredama Orlova. Dugo su van stroja Ristić i Kostić, dok je Đuričić zaražen virusom korona.

„Nadam se da će 9. novembra biti u našem kampu. Ristić nije igrao od meča sa Turskom, Kostić pre toga. Oni su u završnoj fazi oporavka, očekujem da za vikend imaju minutažu. Znate da Filip ima problem sa koronom, verujem da će to da se sanira. On je igrač koji je skrenuo pažnju na sebe“.


tagovi

Ljubiša TumbakovićfssFSSAdem LjajićNikola Maksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara