Niko Janković i Nemanja Bilbija (©hskzrinjski)
Niko Janković i Nemanja Bilbija (©hskzrinjski)

Tuzlaci veliki dužnici Sarajevu, Zrinjski sve bliže vrhu

Vreme čitanja: 6min | pet. 30.09.22. | 11:23

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Bordo tim želi da se revanšira četi Dragana Jovića za debakl u prvom delu sezone (1:5). Šampion loše počeo sezonu, ali i dalje ostaje prvi favorit za titulu

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle reprezentativne pauze, nastavlja se Premijer liga Bosne i Hercegovine. Utakmicama 12. kola počinje druga trećina prvenstva, a danas i sutra na rasporedu su po tri duela. Pošto i dalje radovi na rekonstrukciji terena nisu privedeni kraju, čak sedam od 12 ekipa igraće i dalje na zamenskim stadionima. Do kada, to za sada niko ne zna..

Izabrane vesti

Svim ljubiteljima Premijer lige, ova utakmica će definitivno ostati urezana u sećanje, jer je Tuzla Siti kao gost razmontirao Sarajevo. Bilo je 5:1. Istina, bordo tim je domaćin bio u Zenici, ali to ne može biti opravdanje za prikazano na terenu, jer je i rezultat mogao biti znatno veći da gosti nisu skinuli papučicu sa gasa u zadnjih 15 minuta. Taj trijumf je Tuzlake odveo u uzlaznu putanju, pa su krenuli ka vrhu tabele. Ono što je sigurno jeste da se nešto slično sigurno neće ponoviti, jer se takvi mečevi ne dešavaju svaki dan.

15.00: (2,40) Tuzla Siti (3,10) Sarajevo (2,95)

Međutim, u poslednjih nekoliko mečeva forma Tuzlaka je krenula silaznom putanjom, pa su u pet susreta upisali svega jednu pobedu i čak četiri poraza. Sve to ih je sa prve pozicije poslalo na četvrtu, ali sa samo tri boda zaostatka za vodećom ekipom. Današnji eventualni trijumf sigurno bi vratio stvari na pravo mesto za Tuzlake. Ono što se svakako može očekivati jeste puno pogodaka. Bar je tako do sada bilo kada je Tuzla Siti igrao.

Tim Dragana Jovića je postigao najviše golova (23) u ligi, dok je i odbrana primila poprilično puno golova (15). Zanimljivo, u svih 10 kola do sada, samo je jedna došla manje od tri pogotka, dok je u svim ostalim viđeno tri ili više golova.

"Svesni smo da će ovo biti teška utakmica, da Sarajevo dolazi sa ambicijom da se revanšira za onaj težak poraz sa starta prvenstva, ali i mi imamo svoje ambicije. Želimo zadržati priključak za vrhom tabele. Sarajevo oscilira od odlične igre gde dominira u posedu i stvara puno prilika, čak i nema sreće, do nivoa kakav je pokazan protiv Veleža, gde nije izgledao dobro. Mi se spremamo za ovu njihovu bolju varijantu. U svakom slučaju, ovo su dve ekipe koje igraju na gol više i očekujem kvalitetnu utakmicu“, istakao je trener Tuzlaka Dragan Jović.

Kako je pomenuta utakmica sa početka prvenstva, Tuzli donela uzlet forme, tako je Sarajevu donela obratno. Do tog susreta, bordo tim je izgledao jako dobro. Imao je tri vezana trijumfa, bio prvi na tabeli i igrao lep fudbal. Fijasko koji je doživeo u Zenici bukvalno je stvari okrenuo naopačke, pa od tada kuburi i sa rezultatima i s formom. Ostalo je Sarajevo dužnik Tuzlacima za taj poraz, pa će im to biti najveći motiv. Bordo tim je trenutno bodovno poravnat sa današnjim rivalom, ali uz utakmicu više. Međutim, ukoliko bi Sarajevo uspelo odneti pobedu bio bi to lep korak ka vrhu tabele. Koliko je poraz od Tuzlaka uzdrmao tim, najbolje govori podatak da je od tada uspelo da upiše svega jednu pobedu protiv Leotara. Četiri puta su Sarajlije remizirale, dok su dva puta poražene, pa je u današnjem meču samo pobeda prihvatljiva.

"Znamo kakva nas utakmica očekuje, jer se dobro sećamo tog prvog meča. Tada nam je prekinut niz, ostali smo dužni i sebi i navijačima. Tuzla siti nam je 'ukrao' to što smo imali. Jako su opasni u napadu, brzi i potentni. I oni kao i mi imaju nekoliko izostanaka, ali ćemo u svakom slučaju gledati jedan dobar fudbal. Daćemo sve od sebe da im se revanširamo za prvu utakmicu“, istakao je trener Sarajeva Feđa Dudić.

VELEŽ – POSUŠJE (15.00)

Kada je trofejni BiH stručnjak Amar Osim letos seo na klupu Veleža, činilo se da će mostarski Rođeni biti jedan od pretendenata za titulu. Ipak, kako stvari stoje, biće potrebno još mnogo vremena da se Velež uključi u borbu za vrh kao što je to bio slučaj kod prethodnog trenera. Nikako da Rođeni pronađu recept za dobru formu, jer kada bi se desilo da zablistaju u jednoj utakmici, u narednoj to sve prospu lošom igrom. Iz tog razloga, Velež je tek na osmoj poziciji sa 12 bodova, svega bodom više od pozicije koja vodi u niži rang i pozicije na kojoj je trenutno današnji rival.

Dakle, pobeda je timu iz Mostara neophodna ukoliko misli rasterećenije ući u nastavak prvenstva. Rođeni imaju samo dve poebde, obe na domaćem terenu, ali je to jako malo za klub koji brani titulu Kupa Bosne i Hercegovine. Posle trijumfa nad Tuzla Sitijem od 4:0, usledila su tri remija pa će Velež danas pokušati vratiti na pobednički put što bi ih poslalo u sredinu tabele, ali isto tako dovelo u mnogo povoljniji položaj za nastavak prvenstva.

15.00: (1,75) Velež (3,35) Posušje (4,70)

Još jedan klub koji je bio primoran promeniti trenera u tekućoj sezoni je Posušje. Tim iz Hercegovine je posle loših rezultata odlučio da raskine ugovor sa hrvatskim stručnjakom Ferdom Milinom, pa će njegovi dosadašnji pomoćni danas voditi ekipu, dok se ne imenuje novi šef struke. Posušje je trenutno pretposlednje na tabeli sa 11 bodova, a zanimljiva je činjenica da su do sada igrali mnogo bolje u gostima, nego na svom terenu. Upisalo je dva gostujuća trijumfa i jedan domaći uz dva remija kod kuće. Sigurno te pobede na strani mogu da mu budu motiv više pred današnji duel, jer bi pozitivnim rezultatom uspeo da se približe ekipama izvan opasne zone, dok bi ih poraz stavio u nezgodnu situaciju, jer bi im se, vrlo moguće, približio i poslednjeplasirani Leotar.

ZRINJSKI – SLOBODA (20.00)

Zbog obaveza u Evropi, Zrinjski dobrano kasni sa utakmicama za ostatkom lige, ali Plemići polako ali sigurno sve to stižu i uspevaju bodovno nadoknaditi. Imaju tri utakmice manje, a svega četiri boda su udaljeni od trenutnog lidera tabele. Dakle, Zrinjski je sigurno kvalitetom ispred ostatka lige, jer uprkos sadašnjem ubitačnom ritmu subota-sreda, bez problema stižu vrh tabele. Svesni da im je prva pozicija sve bliža i bliža, večeras će od starta ganjati pobedu. Imali su priliku da tokom prvenstvene pauze, dođu do preko potrebne svežine, pa je za očekivati da opravdaju ulogu favorita.

S druge strane, Sloboda je solidno otvorila sezonu, ali se vrlo brzo dovela u situaciju da je svega jedan bod udaljena od opasne zone, pa će joj svaka utakmica u nastavku biti od velike važnosti. U poslednja četiri meča upisala je jedan poraz i tri remija, ali je očigledno da ima problem s realizacijom. Stigli su Nikola Komazec, Stojan Vranješ i Amer Bekić, ali će trebati vremena da se uklope u tim i donesu preko potreban kvalitet. Na ruku Tuzlacima ne ide raspored, jer je zaista teško očekivati da mogu pomrsiti konce zahuktalom Zrinjskom, ali ukoliko misle izboriti opstanak u ligi, moraće tražiti bodove i na ovakvim gostovanjima.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINA – 12. KOLO

Petak

15.00: (2,40) Tuzla Siti (3,10) Sarajevo (2,95)

15.00: (1,75) Velež (3,35) Posušje (4,70)

20.00: (1,25) Zrinjski (5,20) Sloboda (11,0)

Subota

14.00: (1,28) Borac Banjaluka (5,00) Sloga Doboj (10,0)

15.00: (3,80) Leotar (3,35) Željezničar (1,92)

19.00: Široki Brijeg - Igman Konjic

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1BiHPremijer liga BiHFK SarajevoTuzla SitiZrinjskiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara