Klop i Firmino (© AFP)
Klop i Firmino (© AFP)

U hevi metal orkestru Bobi Firmino svira 12 instrumenata

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.11.20. | 19:11

Definicija fudbala Jirgena Klopa

Prošle su dve godine otkako je Jirgen Klop izgovorio rečenicu koja tek protokom vremena dobija na značaju:

Izabrane vesti

„Mohamed Salah je svetska klasa, ali ne svaki dan. I Sadio Mane je svetska klasa, međutim, ne svaki dan. Roberto Firmino? E, on je svetska klasa svaki dan“.

Beše to septembra 2018, na početku sezone krunisane titulom prvaka Evrope. U međuvremenu je Liverpul osvojio i tri decenije čekani trofej Premijer lige. I svaki put je Brazilac opravdao status jednog od najvažnijih, ako ne i najvažnijeg, prvotimca ekipe.

Možda se to ne vidi kroz brojke, jer ima od njega efikasnijih igrača, ali struka je s razlogom pokazala ka bivšem napadaču Hofenhajma. Ka njemu su usmereni i reflektori posle poslednje pobede, nad Lesterom, uobličene baš pogotkom glavom za konačnih 3:0.

Bobiju je uvek važno da postiže golove, ali Firmino je kompletan igrač. Fudbalski tim je nalik orkestru, sastavljen od ljudi koji sviraju različite instrumente, neki glasnije od drugih, ali baš ti drugi su važni za ritam muzike“, pomalo filozifski će Klop u nameri da dočara značaj napadača.

Firmino nije kao Robert Levandovski, Karim Benzema ili Zlatan Ibrahimović, centarfor starog kova, koji će dati najmanje po 20 golova u sezoni. Ne, Brazilac će, atipično za poreklo, progutati ponos i igrati za tim. U hevi metal orkestru kakav je Klopov latiće se svega: od klavijatura do basa.

Bobi kao da svira 12 instrumenata u našem orkestru. Izuzetno je bitan za ritam. Možemo i bez njega da igramo kvalitetno, ali ga u svakom slučaju i svuda želim uvek na terenu. Ako pogledate brojke, stvarno volim kad je u sastavu. Izuzetan je“.

Ove sezone, doduše, samo dva gola na 13 mečeva. Neko će reći „malo“. Klop će kazati da se njegov uticaj na igru ekipe ne vidi u statističkim kolonama i ko je makar jednom gledao Crvene shvatiće koliko je Nemac u pravu, a Firmino važan za izgradnju akcija. To što nosi „devetku“ ne sprečava ga da dejstvuje kao – „desetka“.

„Nimalo nisam zabrinut, ni po jednom pitanju, kad je reč o Bobiju. Znam da s vremena na vreme postiže golove, ovaj u nedelju protiv Lestera bio je baš važan, a posebno mi se dopala reakcija ekipe prilikom proslave. Ogromne emocije su isplivale na površinu. Očigledno da cela svlačionica čita medije, nažalost, uočili su igrači pojedine kritičke komentare na račun Firmina, zato su bili posebno srećni što je on zatresao mrežu“.

Priliku da popravi učinak imaće već u sredu protiv Atalante u četvrtom kolu Lige šampiona. Imaće pored sebe i Mohameda Salaha, Egipćanin se oporavio od virusa korona. U Bergamu je bilo 5:0 za engleski sastav, što nagoveštava još jednu goleadu, međutim, strateg tima sa Enfilda podiže obrve.

Moramo da budemo krajnje oprezni. Mnogo je teško igrati protiv sistema markacije „čovek na čoveka“, koji Atalanta godinama uspešno sprovodi. I ništa ne menja, uvek igra isto ili slično. Pokušaćemo da izvučemo najbolje što možemo iz date situacije“, zaključio je Jirgen Klop.


tagovi

Roberto FirminoJirgen KlopLiverpulLiga šampiona

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara