Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Ukrajinska elita na dlanu: Ne vidi se kraj dominacije Šahtjora, gazda Dinama razbesneo navijače izborom trenera, Zorja oslabljena

Vreme čitanja: 6min | pet. 21.08.20. | 08:29

Ekipa iz Donjecka favorit da uzme novu krunu. Kijevljani sa iskusnim stručnjakom Mirčeom Lučeskuom pokušaće da pariraju sili Rinata Ahmetova. Tri nova člana elite

Ono što je poslednjih godina Pari Sen Žermen u Francuskoj ili Ludogorec u Bugarskoj, to je Šahtjor u Ukrajini – dominantan tim koji nema pravu konkurenciju. Moćna ekipa biznismena Rinata Ahmetova poslednjih 10 sezona je uzela čak osam titula. U vitrinama ima 13 pehara šampiona ove države bivše SSSR-a, a pet u nizu. Dinamo iz Kijeva je 2014. i 2015. godine prekinuo dominaciju Rudara, ali onda je usledio cunami Šahtjora. Prošle sezone četa portugalskog stručnjaka Luisa Kastra se prošetala u šampionatu Ukrajine. Moćni tim iz Donjecka je imao čak 23 boda više od najpopularnijeg kluba u zemlji, Dinama.

U petak na teren izlaze dva najveća kluba u Ukrajini na startu nove sezone. Oba meča igraju se u prestonici Kijevu. Olimpik iz Donjecka na stadionu Valerij Lobanovski (16.00) dočekuje vicešampiona Dinamo, dok će Šahtjor na Olimpijskom stadionu (18.00) igrati protiv Kolosa, prošle sezone najprijatnijeg iznenađenja šampionata, ekipa iz sela Kovaljevke, blizu Kijeva, koji svoje utakmice igra u prestonici ove države.

Izabrane vesti

Liga je ove sezone proširena sa 12 na 14. Novi članovi elite postali su Minaj, Ruk Ljvov i Inhulets iz Petrove. Igraće se po dvokružnom sistemu, bez prenošenja bodova i plej-ofa, prvi put od sezone 2015/2016. U ovom šampionatu ispada samo jedan klub, a za naredni je predviđena liga sa 16 klubova. Iz druge lige bi ušle tri najbolje ekipe.

Šampion nije imao potrebu nešto da menja

Žunior Moraeš (©Reuters)Žunior Moraeš (©Reuters)

Šahtjor u novu sezonu ulazi sa starim snagama. Uz najbolje ukrajinske fudbalere, tu je čak 11 Brazilaca. Koliko je tim iz Donjceka odličan i u evro okvirima govori podatak da je ove sezone bio polufinalista Lige Evrope. Prošle nedelje je demoliran (0:5) od Intera u Diseldorfu, ali to ne umanjuje veliki uspeh za Šahtjor.

Moćna ekipa biznismena Rinata Ahmetova nastavlja sa uspesima iako ne može da igra na svom stadionu u Donjecku koji je i oštećen posle ratnih dejstava u ovoj oblasti pre nekoliko godina. Ipak, nije odustao od ulaganja u fudbal, a omiljeni su mu Karioke. Prošle sezone najbolji strelac lige sa 19 golova bio je iskusni napadač Žunior Moraeš, koji je rođen u Brazilu, ali ima ukrajinsko državljanstvo.

Tu su odlični domaći igrači, reprezentativci Ukrajine - golman Pjatov, Krivcov, Bondar, Matviljenko i Stepanenko, Gruzin Kočolova i Karioke - Tete, Marlos, Tajson, Dodo, Alan Patrik, Majkon, Fernando... Tim iz Donjecka bi i ove sezone trebalo da vodi glavnu reč u šampionatu Ukrajine. Povređeni su Brazilac Ismaili i Maksim Mališev. Oni nisu igrali prošle nedelje protiv Intera.

Lučesku i kontroverze oko njegovog dolaska u Kijev

Dinamo iz Kijva je prošle sezone umalo ostao i bez mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U poslednjem meču sezone je poražen od Kolosa sa 2:0, ali ni Zorja, rival za drugo mesto, nije uspela da pobedi, pa je ekipa iz prestonice jedva stigla do borbe za Ligu šampiona. Mnogo bure je bilo ovog leta u redovima najpopularnijeg ukrajinskog kluba. Angažovanje trenera dobilo je obrise latinske sapunice. Novi trener postao je vremešeni Rumun Mirčea Lučesku, legenda Šahtjora.

Mirčea Lučesku (©Reuters)Mirčea Lučesku (©Reuters)

Gazda Kijevljana Igor Surkis šokirao je navijače koji su pretili Rumunu. Pod prtitiksom, trofejni stručnjak je posle nekoliko dana dao otkaz, ali je uporni Surkis rekao – Lučesku ostaje i tačka. Nudio je Rumun ostavku, povlačio je, bilo je mnogo kontroverze ovog leta.

"Nikad nisam bio kukavica, Dinamo je za mene bio sportski izazov. Prelazio sam iz Galatasaraja u Bešiktaš, iz Dinama u Rapid iz Bukurešta i uvek su me navijači dočekivali raširenih ruku. Zato ne mogu da prihvatim ovu situaciju. Moj dolazak u Dinamo nije imao veze sa novcem, želeo sam da se vratim u ukrajinski fudbal i vratim ovaj tim na nivo koji mu odgovara pol tradiciji i istoriji“, rekao je Lučesku, koji se posle nekoliko dana pokajao i ostao na kormilu.

Surkis je uspeo da dovede trenera kojeg je hteo. Ne obazire se previše na mišljenje navijača.

"Mislim da su naši navijači pametni i da će shvatiti kada tim počne da napreduje i pokazuje kvalitetan fudbal po profesionalnim vođstvom. Uostalom, imam pravo da pozovem u ekipu koga ja hoću, a Mirčea je veliki profesionalac i motivator i siguran sa de će doneti dobro Dinamu. A ako su to pravi navijači, uživaće u predstojećim uspesima“, izjavio je Surkis.

Na kraju – Lučesku je novi trener Kijevljana, a navijači i dalje ne odustaju od želje da ga oteraju sa kormila. U takvoj situaciji u klubu, iluzorno je očekivati od Dinama da se bori sa "alama" iz Donjecka za titulu. Navijače Dinama je zabolela izjava Lučeska da su Rusija i Ukrajina jedno.

"U Kijevu nikada nećeš biti dobrodošao kao u Donjecku i definitivno nikada nećemo zaboraviti tvoje reči da su Ukrajina i Rusija jedno. Za nas čast, ponos i istorija su važnije od para, kupova i medalja. Nikada nećemo pogaziti svoje principe! Do povratka tima sa odmora imate još jednu šansu pravilnog izbora i mirnog odlaska. Taj izbor važi i za rukovodstvo Dinama“, poručili su navijači.

(©Reuters)(©Reuters)

Možda je olakšavajuća okolnost za Kijevljane što neće biti publike na stadionima, bar na početku sezone, ali pritisak postoji i pitanje je kako će s tim da se nosi Lučesku. Nije bilo ni nekih većih transfera ovog leta. Iz Leha iz Poznanja je stigao Vlodimir Kostevič, dok se Artjom Kravec vratio u klub. Igrao je poslednje sezone za turski Kajzeri. Obojica dolaze kao slobodni igrači, bez obeštećenja. Kravec je dete Dinama, igrao je za ovaj klub od 2006. do 2017. godine. Potpisao je ugovor sa Kijevljanima na dve plus jednu godinu. Osim Kajzerija branio je i boje Štutgarta. Igrao je i za reprezentaciju Ukrajine. Na 23 utakmice je postigao osam golova. Prošle sezone u Kajzeriju ovaj iskusni napadač osam puta je zatresao mrežu u Superligi Turske.

Ekipi su priključeni i neki mladi igrači iz drugog tima Dinama. Otišao je samo Hrvat Josip Pivarić koji je na meti zagrebačkog Dinama. Prošle sezone u prvi plan je iskočio ukrajinski reprezentativac Viktor Cigankov, strelac 14 golova u šampionatu, tri više od Slovenca Benjamina Verbiča.

Odlasci iz Luganjska

Prošle sezone je Zorja igrala odlično, do poslednjeg kola bila kandidat za drugo mesto. Ekipa koja kao domaćin igra u Zaporožju ovog leta je Anderlehtu prodala najboljeg igrača Bogdana Mihaljičenka za 1.500.000 evra. Jevgen Čebrko je pojačao austrijski LASK za 300.000 evra, Silas je kao slobodan igrač otišao u Dinamo iz Minska, dok je Brazilac Ratao pojačao slovačkog šampiona Slovan iz Bratislave.

Kolos je napravio istorijski uspeh, igraće u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Oleksandrija je imao velike ambicije prošle sezone, ali je u finišu pala. Osim Šahtjora i Dinama, stranog trenera ima i Ljvov. Na klupi će biti Gruzin Giorgi Cecadze.

Minaj, novi premijerligaš, pozajmio je dvojicu igrača Šahtjora, Kirlila Meličenka i Dmitrija Pavliša. Ljvov je pre nekolimo dana doveo reprezentativca Estonije Mikela Ainsaua, vezistu koji je dosad igrao za Floru iz Talina.

Dva najbolja kluba igraće na istom stadionu

Zanimljivo, dva najbolja kluba, Dinamo i Šahtjor, igraće utakmice kao domaćini na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Zorja iz Luganjska biće domaćin u Zaporožju. Kolos gradi svoj stadion, ali još nije završen, pa će za početak prvenstva opet da igra na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Druga ekipa iz Donjecka, Olimpik, biće domaćin u prestonici, ali ne na najvećem stadionu već na manjem kompleksu Valerij Lobanovski. Novi član elite Inhulets iz Petrove igraće u Dnjipru.

U elitnoj ligi Ukrajine ne igra nijedan srpski internacionalac.

UKRAJINA – 1. KOLO

Petak

16.00: (15,0) Olimpik Donjeck (7,25) Dinamo Kijev (1,18)

18.00: (1,15) Šahtjor (7,75) Kolos (18,0)

Subota

13.00: (2,30) Ljvov (3,15) Minaj (3,30)

16.00: (2,80) Desna (3,30) Zorija (2,65)

18.30: (1,75) Oleksandrija (3,60) Mariupolj (4,90)

Nedelja

13.00: (3,80) Inhulets (3,35) Dnjipro-1 (2,05)

16.00: (1,85) Vorskla Poltava (3,45) Ruh Ljvov (4,50)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Ukrajina 1UkrajinaŠahtjor DonjeckDinamo KijevZorjaOleksandrijaMirčea Lučesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara