Ultimativna najava Mozzart Bet Superlige Srbije!

Vreme čitanja: 26min | sub. 29.07.23. | 08:00

Ko je koga doveo, a koga prodao, kako su najbolji srpski klubovi izgledali tokom priprema i sa kakvim ambicijama ulaze u novu sezonu domaćeg prvenstva?

Ima li Crvena zvezda konkurenciju? Može li Partizan da demantuje sve priče da je debelo zaostao za večitim rivalom? Ili bar može nazad na drugo mesto? Da li je TSC slabiji bez Petra Ratkova i Luke Ilića ili jači nego prošle sezone? I gde su tu Čukarički i Vojvodina? Ko se još nada plej-ofu, iz senke i evropskoj vizi? A ko bi trebalo da strepi od ispadanja?

O svemu tome, o svim kupovinama i prodajama, o tome kako su izgledali timovi na pripremnim utakmicama i o njihovim nadama pred start nove sezone u Mozzart Bet Superligi... Čitajte u velikoj najavi koju je za vas pripremila redakcija Mozzart Sporta.

Izabrane vesti

Krenimo redom...

CRVENA ZVEZDA: DA LI JE TERZIĆ U PRAVU KAD KAŽE DA NEMA S KIM DA SE MERI U SRBIJI?

Smena generacija počela je lagano, tokom zimskog prelaznog roka, a nastavljena ovog leta kompletnom promenom krvne slike šestostrukog uzastopnog šampiona. Često su govorili odgovorni sa Marakane da je naredni cilj napraviti bržu, moderniju i trkački moćniju Crvenu zvezdu, spremnu da bude konkuretna u Ligi šampiona. Upravo će elitno svetskog takmičenje biti referentna tačka kada je u pitanju uspešnost apsolutnog gospodara Mozzart Bet Superlige.

Crvena zvezda je apsolutni favorit, posebno što je, sa sedmoricom pojačanja, delovala impresivno u pripremnom periodu i na sedam mečeva ostvarila identičan broj pobeda, uz gol razliku 19:2. Deluje da su crveno-beli pogodili sa pojačanjima poput Pitera Olajinke, Žan Filipa Krasoa, Marka Stamenića i Omrija Glazera... Novi trener Barak Bahar, bar u predsezoni, pokupio je simpatije javnosti, pokazavši tendenciju da protiv jačih rivala igra ofanzivno, sa podignutim linijama tima, insistirajući na visokom presingu...

MOZZART BET SUPERLIGA - ŠAMPION

Crvena zvezda 1,10

Partizan 5,00

TSC 6,00

Vojvodina 15,0

Čukarički 20,0

Spartak 100

Novi Pazar 500

Voždovac 1.500

Radnički 1923 1.500

Napredak 1.500

Od nosilaca igra Crvenu zvezdu je napustio samo Strahinja Eraković, pojačavši Zenit u trenutno najvećem transferu leta vrednom sedam miliona evra. Otišao je i Aleksandar Pešić za 1.500.000 evra u Ferencvaroš, a Milan Borjan je, po zahtevu Baraka Bahar, prosleđen u Slovan. Trenutni izgled igračkog kadra Crvene zvezde nije konačan.

Moguće je da će crveno-beli dobiti još pojačanja u veznom redu i napadu, kao i da neko od nosilaca igre napusti Ljutice Bogdana do kraja prelaznog roka.

Došli: Omri Glazer (Hapoel), Uroš Kabić (Vojvodina), Miloš Degenek (Kolubmos), Edmund Ado (Spartak), Žan Filip Kraso (Sent Etjen), Piter Olajinka (Slavija), Marko Stamenić (Kopenhagen).

Otišli: Strahinja Eraković (Zenit), Aleksandar Pešić (Ferencvaroš), Petar Stanić (TSC), Andrija Radulović (Vojvodina), Radovan Pankov (Legija), Milan Borjan (Slovan), Nemanja Motika (OIlmpija), Miloš Gordić (IMT), Nenad Krstičić (penzija), Jovan Mituljikić (Radnički), Veljko Nikolić (Aris), Nikola Stanković (Čukarički)

TSC: BEZ RATKOVA I ILIĆA, SA PANTOVIĆEM, STANIĆEM...

Nakon istorijskog uspeha i drugog mesta u Mozzart Bet Superligi, za TSC tek slede najveći izazovi. Uspeli su u Bačkoj Topoli da urade krucijalnu stvar, a to je da zadrže dobar deo ekipe koja je iznela drugo mesto i izborila plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Od standardnih prvotimaca otišla su „samo“ dvojica: Petar Ratkov u nikad boljem transferu za klub, austrijski Salcburg je odrešio kesu sa pet miliona evra za usluge mladog napadača, dok je Luki Iliću istekla pozajmica, bilo je želje da ostane, ali ga Troa ne pušta na novu pozajmicu, za otkup traže 2.000.000 evra.

Svesni činjenice da ih čeka mnogo više mečeva naredne sezone, odlučili su iz uprave kluba da se pojačaju sve pozicije, od gola do napada. Dugo željeni Miloš Pantović je doveden iz Voždovca, kao i Petar Stanić iz Crvene zvezde, pa bi trebalo da nasledi Luku Ilića kao plejmejker. Tokom priprema je praktikovana ista formacija kao i prethodne takmičarske godine, sa tri igrača u poslednjoj liniji, dva krilna beka, trojicom vezista. Novina je napadački tandem Pantović Jovanović koji je igrao u više prilika. Dva krilna napadača će koristiti tehniku i brzinu, za sada je delovalo da se dobro razumeju.

Za širi spektar opcija u ofanzivi došli su Uroš Milovanović i Marko Rakonjac, klasični centarfori. Lazetić je i tokom pripremnog perioda forsirao visoki presing, pas kroz sredinu, brzu reakciju na oduzetu loptu. Rezultati nisu išli na ruku njegovom timu, posle startne dve pobede su doživeli četiri uzatopna poraza, na dva poslednja meča nisu postigli pogodak. Malo vremena je ostalo do podizanja forme, jer u prvom kolu u Bačku Topolu dolazi Partizan.

Došli: Nikola Simić (Vojvodina), Jovan Vlalukin (RFS), Nikola Kuveljić (Visla Krakov), Miloš Pantović (Voždovac), Petar Stanić (Crvena zvezda), Lazar Mićić (Loznica), Bence Šoš (Debrecen), Aleksandar Ćirković (Krila Sovjetov, pozajmica), Uroš Milovanović (Sporting Hihon, pozajmica), Marko Rakonjac (Lokomotiva Moskva, pozajmica)

Otišli: Nenad Filipović (Čukarički), Petar Ratkov (Red Bul Salcburg), Nikola Bursać (Vizela), Abdul Rašid Fuseini (slobodan igrač), Jug Stanojev (slobodan igrač), Stefan Vukić (Vojvodina), Slobodan Stanojlović (Napredak), Nemanja Krsmanović (Teplice), Adrian Seke (istekla pozajmica), Luka Ilić (istekla pozajmica)

ČUKARIČKI: PO IMENIMA MOŽDA JOŠ I JAČI?

Sezona u kojoj su Brđani zauzeli treće mesto u prvenstvu i stigli do finala Kupa Srbije predstavljala je putokaz za naredne godine, te su na Banovom brdu odlučili da se pre svega fokusiraju na očuvanje igračkog kadra i njegovu nadogradnju.

Izuzev odlaska igrača pozajmljenih iz Crvene zvezde u Čukaričkom se ovog leta nisu odrekli značajnijih aduta iz prethodnog perioda, te Dušan Kerkez u odnosu na prošlu sezonu neće računati na Vladimira Lučića, Radovana Pankova i Zorana Popovića, dok su slobodu u pronalasku nove sredine dobili Almir Aganspahić i Marko Gajić.

Istovremeno, Brđani su otkupili ugovore Mohameda Badamosija i Sambu Sisoka, dok su konkurenciju zaoštrili i povratnici sa pozajmica Bojica Nikčević i Milutin Vidosavljević, ali i novajlije Nenad Filipović, Filip Samurović, Nemanja Ćalasan, Vukašin Jovanović, Luka Subotić, Nikola Stanković, Ze Mario i Mateo Alinvi.

Ozbiljne namere Čukarički je nagovestio već u kontrolnim duelima, pa je ostavio vrlo dobar utisak kako tokom boravka u Sloveniji tako i po povratku u Beograd. Zvaničnu premijeru Brđani dočekuju uz pobedu protiv Makedonije Đorče Petrov (4:0), remije sa Rijekom (0:0), Spartom iz Praga (1:1) i Železničarom (0:0), kao i porazom od MTK (1:2). Tokom tempiranja forme igrači sa Banovog brda su pokazali da osim u prepoznatljivoj formaciji 4-3-2-1 spremnu imaju i alternativu sa tri štopera (3-5-2), a i Dušan Kerkez i Vladimir Matijašević istakli su ambiciju da klub na sva tri fronta ostvari zapažene rezultate, osvoji neki bod na međunarodnoj sceni i ponovo izbori evropsku vizu.

Došli: Nenad Filipović (TSC), Filip Samurović (Mačva), Nemanja Ćalasan (Leišois), Vukašin Jovanović (Apolon), Luka Subotić (Partizan), Nikola Stanković (Crvena zvezda), Ze Mario (Amora) i Mateo Anlivi (Dižon).

Otišli: Almir Aganspahić (Škendija), Marko Gajić (bez kluba), Mateja Zuvić (Železničar), Dario Grgić (Železničar), Aleksandar Kadijević (Radnik).

PARTIZAN: NAPAD RAZNOVRSTAN, ODBRANA OPET ŠKRIPI

Lošije, valjda, ne može. Prošlu je okončao na istorijskom minimumu kad je reč o poziciji na tabeli u prvenstvima po raspadu SFRJ, u narednoj cilja makar drugo mesto, jer koliko god se navijači nadali, a igrači priželjkivali, bolna istina za Partizan je da u ovom trenutku nije u stanju da parira Crvenoj zvezdi. Organizaciono, finansijski, takmičarski... Zato mu je cilj da makar završi ispred TSC-a i Čukaričkog, ne propusti šansu da se okuša u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Eventualno proba da dobije neki derbi, plasira se u grupnu fazu Lige konferencije, možda napadne Kup Srbije kao utešnu nagradu.

Dok ne krenu utakmice i sezona se ne zahukta pogrešno je ceniti mogućnosti tima. Naročito što mu je struktura promenjena i već je dobio drugačiji izgled nego lane. Samo je pitanje za koliko će to biti dovoljno. Ostao je bez kapitena (Slobodana Uroševića) i najboljeg strelca (Rikarda Gomeša), maltene izgubio Fusenija Dijabatea (ne vraća se u Srbiju) što su u startnu hendikepi, ali na osnovu poteza u prelaznom roku deluje da bi mogao da bude napadački potentan. Makar je tu doveo i količinski i kvalitativno dovoljno dobrih opcija da za golove ne mora da brine. Na to upućuju biografija Kalulua, cena Saldanje, brzna Severine, snalažljivost Nikolića... Kad bi se makar dvojica ispostavilo pogocima to bi već moglo da se oceni dobrim potezima.

Rotirao je dosta Parni valjak i na sredini, otarasio se igrača koji mu nisu ništa doneli (Traore, Andrade, Fejsa) i možda je najveća dilema da li je to napravljen pomak, pošto je vraćen Šćekić (nije oduševio u prethodnom mandatu) i angažovan Kanute (pokazao da ima smisla za tu ulogu). I opet će dosta zavisiti na centru od Bibarsa Natha, mada je plan stručnog štaba da mu smanji minutažu, što onda otvara pitanje ko će biti ideolog igre ili će se možda kompozicija tima menjati.

Nova lica su i među stativama, po bokovima, međutim, čeka se još jedan štoper kako bi se, verovatno, zatvorio prelazni rok. I tu ne bi smelo da bude greške, jer su pripreme pokazale da je to najosetljiviji deo tima. I najranjiviji.

Došli: Aleksandar Jovanović (Apolon, Limasol), Aranđel Stojković (TSC), Nikola Antić (Himki), Aleksandar Šćekić (Hapoel Haifa), Frank Kanute (Serkl Briž), Ksander Severina (Den Hag), Nemanja Nikolić (Vojvodina), Aldo Kalulu (Sošo), Mateus Saldanja (Džef junajted).

Otišli: Rikardo Gomeš (Al Šamal), Igor Vujačić (Rubin), Slobodan Urošević (Aris, Limasol), Aleksandar Popović (DAC, Dunajska Streda), Patrik Andrade (Karabag), Ljubomir Fejsa (bez kluba), Hamidu Traore (bez kluba), Milan Lukač (bez kluba), Vanja Vlahović (Atalanta, otkup).

VOJVODINA: PREĐIMO SA REČI NA DELA

Jasno je da Vojvodina u prošloj sezoni nije ispunila zacrtane ambicije, te da apetite Novosađana nikako ne zadovoljava peto mesto na tabeli Mozzart Bet Superlige. Stoga u narednoj Stara dama želi da napravi veliki iskorak. Kako je u intervjuu za Mozzart TV istekao predsednik Vojvodine Dragoljub Zbiljić, spremni su da se uhvate u koštac sa Crvenom zvezdom i u borbi za titulu, ali bi se zadovoljili i drugim mestom na kraju sezone. Uz sve to, Voša želi da ostvari zapažen rezultat na evropskoj sceni, u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

U pripremnim mečevima u Sloveniji, Novosađani nisu prikazali previše dominantnu igru i jasno je da će morati mnogo bolje od toga ukoliko žele da ispune visoke ciljeve. Lale su na Pohorju na pet susreta zabeležile samo jednu pobedu, nad slovenačkom Murom (2:1). Ipak, s druge strane, navijače novosadske Stare dame može da raduje to što izabranici Radoslava Bataka ni u jednom susretu nisu poraženi, a u kontrolnim mečevima upisali su pet remija, računajući i generalnu probu protiv Borca iz Banjaluke. Međutim, na startu evropske sezone, u gostima kod APOEL-a, euforija je splasnula.

Ipak, iz tabora Vojvodine uveravaju da su pripreme odrađene na maksimalnom nivou, te da će se to i videti na terenu kada počne šampionat. Optimizam zasnivaju i na tome što je još odranije formiran kostur tima, za razliku od prošle godine kada se krenulo sa rekonstrukcijom ekipe, pa se nadaju da će u predstojećij sezoni sve biti na jednom višem nivou.

Od početka letnjeg prelaznog roka Vojvodina je angažovala vezistu Asmira Kajevića, špica Stefana Vukića, krilnog napadača Andriju Radulovića, a sa pozajmice vratila svoju decu Mihaila Ivanovića (iz Sampdorije) i Sinišu Tanjgu (iz Majnca). Tu ipak nije kraj, pa čelnici Voše nastoje da do kraja prelaznog roka dovedu još dvojicu novajlija, na poziciji centarfora kako bi se pojačala konkurencija Ivanu Vukčeviću, Stefanu Vukiću i Mihailu Ivanoviću (verovatno Džonatan Bolingi), te najverovatnije na poziciji zadnjeg veznog (želeli su Jevgenija Jablonskog, ali nisu uspeli), na koju je od dolaska Asmira Kajevića premešten Dejan Zukić.

Došli: Asmir Kajević (slobodan igrač), Đorđe Crnomarković (slobodan igrač), Stefan Vukić (TSC), Andrija Radulović (Crvena zvezda), Mihailo Ivanović (vraćen sa pozajmice iz Sampdorije) i Siniša Tanjga (vraćen sa pozajmice iz Majnca).

Otišli: Mirko Topić (Famalikao), Nemanja Ljubisavljević (Makabi Reinah), Nemanja Nikolić (Partizan), Uroš Kabić (Crvena zvezda), Veljko Simić (Omonija, posle isteka ugovora), Nikola Simić (TSC, posle isteka ugovora).

NOVI PAZAR: NOVI PREDSEDNIK, NOVI TRENER I 15 NOVIH IGRAČA

Novi predsednik i trener, skoro potpuno izmenjen tim i formacija sa trojicom pozadi neke su od tekovina letnjih aktivnosti kraj Jošanice i Raške. Šef struke Dragan Aničić suočio se sa očekivanim klasikom u vidu odlaska perjanica iz minule sezone, u kojoj su Pazarci konačno osetili čari plej-ofa i dobacili do visokog šestog mesta u Mozzart Bet Supeligi.

Od igrača koji su najviše uticali na igru i rezultate u takmičarskoj 2022/23, ostao je jedino Miljan Momčilović, koji ima važno mesto i u Aničićevoj viziji. Kvalitativni iskorak mogli bi da naprave Nigerijac iz omladinskog pogona Novog Pazara Adetunđi Rasak Adešina i mladi reprezentativac Srbije Mitar Ergelaš, kojem je Čukarički produžio staž na Džaizkoin areni za još godinu, dok su proletos standardni Danko Kiković i Nikola Bogdanovski trenutno u drugom ili čak trećem planu.

Cifre od 15+ odlazaka i dolazaka nisu izneverene ni ovog puta, sa realnim šansama da se ode i na 20+, s obzirom da je dogovorena pozajmica Fenerbahčeovog tinejdžera i eks Partizanovca novopazarskih korena Ensara Brahića, a da su Crnogorci Ljubomir Pejović i Ivan Bojović pred potpisom. Probe nisu prošli Haris Terzić i Anes Mašić. Poslednje akvizcije Abdulaj Sise i Saša Jovanović možda nagoveštavaju nove dolazne transfere, ali ne bi iznenadili i još neki brzi rastanci, poput nedavnog sa Princom Arturom iz Gane.      

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Iako Aničić preferira agresivan fudbal, sa visokim presingom i velikim brojem igrača u završnici napadačkih akcija, teško da će ova njegova ekipa spakovana u sistem 3-4-1-2 biti naročito efikasna. Plavi su na sedam kontrolnih mečeva postigli osam golova, ali ako se izuzme trijumf od 5:0 nad Rudarem iz Pljevalja u prvom testu dolazi se do razočaravajućeg podatka da su Pazarci protivničke mreže tresli na svakih 180 minuta. Raduje učinak odbrane, koja je na tih sedam utakmica pet puta kapitulirala, uz četiri "klinšita".

U pazarskom taboru priželjkuju da barem ponove dostignuća iz prethodnog šampionata. Raspored ide na ruku, makar na prvi pogled. Ipak, činjenica ja da će Aničićevom orkestru biti potrebno vreme da se naštimuje, ali onda na red dolaze i jači protivnici. Ništa novo je i da će Pazar prva dva susreta kao domaćin, protiv kragujevačkog Radničkog 1923 i novajlije IMT-a, zbog kazne odigrati pred praznim tribinama.           

Došli: Nikola Mirković (Metalac Gornji Milanovac), Bakir Brajlović (Sloga Doboj), Uroš Lazić (Crvena zvezda - pozajmica), Dragan Bojat (Partizan), Abdulaj Sise (Tuzlaspor), Emir Azemović (Kolubara), Aleksandar Šušnjar (Mekartur Sidnej), Rafael Floro (Oulu), Ebenezer Anan (Bolonja - pozajmica), Frane Čirjak (Sarajevo), Stefan Mihajlović (Rad), Nikola Karaklajić (Panahiaki), Saša Jovanović (Radnički Niš), Marko Obradović (Metalurg Bekabad), Savo Arambašić (Partizan).

Otišli: Filip Kljajić (Torpedo Kutaisi), Almin Kahrimanović (Jošanica, pozajmica), Periša Pešukić (Urartu Jerevan), Slobodan Rubežić (Aberdin), Numan Kurdić (Araz Nakdživan), Milan Joksimović (Mladost Lučani), Miloš Mijić (Spartak Subotica), Bojica Nikčević (Čukarički), Miloš Filipović (Kolubara), Slobodan Stanojlović (Napredak Kruševac), Andrija Majdevac (Konjaspor), Hamza Bronja (Čelik Zenica), Filip Jović, Vahid Zimonjić, Samir Radovac, Petar Đuričković, Nenad Gavrić.

VOŽDOVAC: BONUS 15+

Nova sezona, ali stari epitet najmlađeg igračkog kadra Mozzart Ber Superlige Voždovac je zadržao. To nije bio slučaj sa nekolicinom najboljih igrača iz prošle sezone budući da je udarna igla Miloš Pantović prodat TSC-u za 300.000 evra, te da je prošlosezonski kapiten Mihajlo Ivezić otišao u nemačku Cvajtu, odnosno Holštajn Kil za 250.000.

Uz golmana Miloša Krunića koji se po isteku ugovora preselio u redove saudijskog drugoligaša Hadžera, to su najveći udarci koje je prošlogodišnji učenik plej-ofa srpske elite pretrpeo. Upravo će borba za novo doigravanje biti cilj Zmajeva u dolazećoj sezoni, a u skladu sa tim, sportski sektor na čelu sa Bojanom Leontijevićem doveo je pet pojačanja ovog leta. Štoper i napadač stigli su iz Crvene zvezde – Ilija Babić na pozajmicu, a Aleksandar Lukić bez obeštećenja. Vezni red pojačao je Lazar Kojić iz Rada, štopersku liniju Vuk Bogdanović iz Vojvodine (pozajmica), a konkurencija Andriji Katiću na golu biće Vladan Đekić, nekada Zvezdin đak, koji se posle mlađih kategorija Intera, Pize, Kazertane i Viterbezea vratio u Srbiju.

Početkom leta došlo je do rotacije na poziciji glavnog trenera, budući da je Marko Savić preuzeo kormilo od Nikole Puače, mada se suštinski na Krovu TC Stadion nije mnogo toga promenilo budući da je Puača ostao deo stručnog štaba. Voždovac ni ove sezone ne mora da razmišlja o bonusima, budući da ima preko 15 igrača rođenih 2002. godine ili kasnije.

Prošle godine je Voždovac bio jedan od najučinkovitijih domaćina u ligi i time, kao i čvrstom odbranom na Krovu koja ovoga leta nije trpela značajne promene, zavredio ulaznicu za plej-of. Vreme će pokazati može li ekipa prosečne starosti tek nešto više od 21 godine da ponovi prošlogodišnji uspeh.

Došli: Ilija Babić (Crvena zvezda), Aleksandar Lukić (Crvena zvezda), Vladan Đekić (Viterbeze), Lazar Kojić (Rad), Vuk Bogdanović (Vojvodina)

Otišli: Miloš Pantović (TSC), Marko Ivezić (Holštajn Kil), Marko Kunić (Hadžer), Haris Kadrić (Podbeskidzije), Nenad Nikić (Tuzla Siti).

RADNIČKI 1923: POSLE PLEJ-OFA, EVROPSKI SNOVI

Odličnim igrama i plasmanom među osam najboljih ekipa u prošlogodišnjem prvenstvu fudbaleri Radničkog 1923 podigli su lestvicu očekivanja kod navijača pred početak nove superligaške trke. Čini se da su dani borbe za opstanak stvar prošlosti za Kragujevčane i da bi učešće u plej-ofu trebalo da postane neka vrsta standarda za šumadijskog superligaša.

Dobri rezultati u pripremnim utakmicama samo su dodatno razbuktali plamen optimizma kod pristalica Crvenih, koje se nadaju da bi Radnički 1923 u novoj sezoni mogao da ode korak dalje i stane u red kandidata za dobijanje evropske vize. Ipak, rezultati u pripremnom periodu često znaju da budu varljiva kategorija, pa će sam početak prvenstva dati jasniju sliku o realnim dometima Šumadinaca u predstojećoj sezoni.

Što se tiče igračkog kadra, Kragujevčani mogu da budu zadovoljni činjenicom da su koliko-toliko uspeli da sačuvaju gro prošlosezonskog tima, iako su tokom letnje pauze ostali bez nekoliko važnih karika, poput prvog strelca Milutina Vidosavljevića, komandanta odbrane Filipa Ivanovića, lucidnog Brazilca Evandra da Silve i iskusnog Luke Milunovića, koji je dao značajan doprinos ekipi, posebno u plej-ofu. 

Skroman budžet za superligaške prilike vezao je ruke Šumadincima i u ovom prelaznom roku, ali su uprkos tome uspeli da osveže svoje redove nekolicinom veoma kvalitetnih igrača. Tako su se na listi pojačanja šumadijskog superligaša našla dvojica možda i najboljih igrača Prve lige Srbije na svojim pozicijama, Miloš Ristić i Aleksandar Popović, dok je upražnjeno mesto štopera popunio iskusni Slobodan Simović. Najegzotičnije pojačanje Kragujevčana u ovom prelaznom roku svakako je francuski internacionalac Kilijan Bevis, koji je došao sa Malte, a najviše odjeka imao je transfer Milana Vidakova, svojevremeno najboljeg strelca Prve lige Srbije, kao i dolazak talentovanog Jovana Mituljikića na pozajmicu iz Crvene zvezde.

Deluje da će Radnički 1923 i u novoj sezoni imati jedan jako zanimljiv tim, spoj mladosti i iskustva, sa igračima različitih profila, koji bi ukoliko uspešno prebrodi pakleni raspored u prvih šest kola mogao ponovo da se upusti u borbu za gornji deo tabele. 

Došli: Miloš Ristić (Sloboda Užice), Slobodan Simović (Kolubara), Kilijan Bevis (Valeta), Aleksandar Popović (Mačva), Nikola Grbović (Radnički SM), Bojan Adžić (Spartak), Jovan Mituljikić (pozajmica iz Crvene zvezde), Milan Vidakov (Vojvodina), Matija Gluščević (slobodan igrač).

Otišli: Milutin Vidosavljević (Čukarički), Evandro da Silva (AFB), Nikola Vlajković (Radnički Niš), Lazar Raičević (Javor Matis), Đorđe Maksimović (Hougang), Luka Milunović (Perak), Filip Ivanović (bez kluba), Dragoljub Srnić (bez kluba), Dajan Ponjević (bez kluba), Luka Malić (bez kluba).

NAPREDAK: SAMO GOL, NAŠ JE BOL

Na prvi pogled Napredak, prema imenima, ima slabiju ekipu od prošlosezonske, na drugi, a prema rečima Dragana Perišića, možda ovaj sastav Čarapana može da igra lepršavije i brže, ali je definitivno izgubio snagu u nekim osobenostima igre koje su ga krasile prethodne takmičarske godine.

Najjača karakteristika ofanzive Kruševljana bila je igra na prekidu. I nije se tu radilo samo o izvanrednim ubačajima Nemanje Krstića, koji je tako i postao prvi asistent ekipe, već i u dobroj realizaciji, a Napredak je sa Šarićem, Kerkezom i Matićem imao odličnu skok igru. Ono što je Nemanja Krstić radio u crvenom dresu, na istom terenu, u žuto- crnom Trajalovom, radio je Filip Krstić, koji je od ovog leta Napretkov igrač. No, trebalo bi najpre doznati hoće li se mladi vezista izboriti za prvih 11, a onda koliko će Putinčanin, Đeković, ali pre svega novalije uspeti da nadoknade nekad i te kako ubojito oružje.

Sa druge strane, Čarapanima je skoro cele sezone nedostajala svežina i okretnost, pa Perišić sa potpuno novom ekipom želi da poboljša te segmente igre. Sintagma - sa potpunom novom ekipom - može biti najveći problem kruševačkog superligaša, bar na početku sezone.

Čak 24 rotacije izvršio je Napredak ovog leta. Deset novih lica nadoknadilo je 14 odlazaka, a videćemo koliko i na koji način. Kako je rekao novalija, Uroš Nenadović, pre par dana Napredak je bio na 60 posto kapaciteta, a nadaju se da će do premijere protiv Železničara biti na 90 i da će toliko biti dovoljno za trijumf protiv debitanta.

Kruševljane ovog leta ne samo da je napustilo više od pola sastava, već su mnogi od njih bili i te kako važni za Napretkovu igru. Ne treba ni razmišljati puno o tome da je tim na gubitku posle odlazaka jednog od najboljih golmana lige, Nikole Petrića, kapitena Dejana Kerkeza, najboljih strelaca Marka Šarića i Nebojše Bastajića, kao i najboljeg asistenta Nemanje Krstića, pa i Nikole Stankovića, koji se posle sjajne epizode u Napretku, a preko Crvene zvezde, otisnuo na Banovo brdo. Interesantno je pomenuti da je, u jeku evropskih transfera u Saudijsku Arabiju, upravo Napredak klub sa Starog kontinenta koji je imao najviše odlazaka na Bliski istok. Dres Al Bukirija nosiće Nemanja Petrić, Nebojša Bastajić i Marko Pantić, a Al Šeibov Bojan Matić.

Probali su sportski direktor, Mladen Dodić, i šef struke, Dragan Perišić, da sve to nadoknade i pod Bagdalu jesu stigla neka od poznatih imena sa naših terena, poput Vladimira Bajića, Siniše Babića, Branislava Tomića i Slobodana Stanojlovića. Brzo uklapanje linija predstavljaće svakako ključni problem za Napretkovu struku. Ako je nešto ipak dobro to je da su Čarapani u Sloveniji imali skoro kompletan sastav koji im je danas na raspolaganju. Možda je najveći problem bio izostanak novog kapitena, Marka Putinčanina, koji se sve do ove nedelje oporavljao od povrede, pa je Napredak na njegovoj poziciji posezao za alternativama, a to je izgledalo upravo tako.

Ruku na srcu, nije sastav Čarapana blistao cele prošle sezone, koliko-toliko uspeo je Perišić da zategne tim kad treba i ulije mu borbenost u krv. Dovoljno za siguran opstanak, što je na proleće i bilo jedino važno. Razočaravajuće je izgledao i Napretkov špic napada koji je ukupno pet puta pogodio okvir i ima prostora za struku da u novi sastav implementira ono što u prethodni nije uspeo.

Došli: Vladimir Bajić (Niki Volos, Grčka), Jovan Marinković (Spartak Subotica), Dejan Parađina (Vršac), Filip Krstić (Trajal), Filip Jović (Prodeftiki, Grčka), Siniša Babić (Al Nasr, Libija), Branislav Tomić (Rudar Prijedor), Dušan Stoiljković (Turon, Uzbekistan), Slobodan Stanojlović (TSC), Uroš Nenadović (Alaškert, Jermenija)

Otišli: Nikola Petrić (Al Bukiri, Saudijska Arabija), Josip Projić (kraj karijere), Dejan Kerkez (Spartak Subotica), Klemen Bolha, Nemanja Krstić (Hamrun, Malta), Marko Pantić (Al Bukiri, Saudijska Arabija), Nikola Knežević (Crvena zvezda), Nikola Stanković (Čukarički), Nebojša Bastajić (Al Bukiri, Saudijska Arabija), Bojan Matić (Al Šeib, Saudijska Arabija), Jovan Zogović, Marko Šarić, Bojan Čečarić, Mark Oliver Rosnup (Levadija, Estonija)

RADNIČKI NIŠ: “LAJF KOUČ“ NIKOLA TRAJKOVIĆ

Posle jedne od najkošmarnijih sezona u istoriji kluba, i to baš na stogodišnjicu, jedina misao svima u niškom Radničkom je – bilo, ne ponovilo se! Bilo je dosta kadrovskih promena, počev od stručnog štaba, ali je novi trener Nikola Trajković pre svega imao za cilj da promeni mentalitet ekipe, povrati joj samopouzdanje i izvuče je iz kandži letargije, u kojima se nalazila čitave prethodne sezone.

Ekipa je odigrala neuobičajeno mali broj pripremnih utakmica – samo dve u Bugarskoj, uz pobedu nad Politehnikom (2:1) i ubedljiv poraz od Boteva u Plovdivu (0:3). Potom je srpskoligaš Žitorađa poslužila za „pumpanje mišića“ rezervistima (9:0), a u dva okršaja sa rivalima iz Mozzart Bet Superlige na Čairu ekipa nije primila gol – Radnik (1:0) i Mladost Lučani (0:0), što bi trebalo da je znak da je defanzivno trenutno spremnija za start šampionata nego ofanzivno.

Biće tu još promena, klub neće propustiti priliku da zaradi ukoliko se pojave adekvatne ponude za Škrbića, Jamkama, nekog od dvojice golmana, a očekuje se dolazak bar još jednog štopera. A mnogo toga zavisiće od starta sezone, gde Nišlije drugu godinu zaredom nisu imale sreće sa žrebom, pošto u prva četiri kola igraju sa predstavnicima Srbije u evrokupovima, od čega tri meča u gostima.

Radnički jeste tri puta u pet sezona uspevao da izbori plasman u Evropu, ali je, isto tako, dva puta u prethodna tri prvenstva izbegao ispadanje u niži rang tek u foto-finišu, tako da bi plasman u plej-of, u sezoni pred nama, verujemo, bio rezultat kojim bi na Čairu bili zadovoljni.

Došli: Pavle Ivelja (Grafičar), Vasilije Bakić (Kolubara), Aleksandar Vojnović (Borac Banjaluka), Milorad Stajić (Grafičar), Vanja Ilić (Kolubara), Nikola Vlajković (Radnički Kragujevac), Đuro Zec (-), Endi Kumi (Kotoku Rojals, Gana), Džejmi Rašić (Dubočica), Islam Feruz (-), Lijam Ajad (Santa Lusia, Malta).

Otišli: Boris Varga, Stefan Marjanović, Stefan Dimić (Telavi, Gruzija), Saša Jovanović (Novi Pazar), Milan Savić, Marko Đurišić, Nikola Andrić, Nemanja Jovičić (Metalac).

JAVOR: ĆURČIĆEV PROJEKAT, GODINA DRUGA

Neočekivano mirno kraj Moravice. Javor je ovog puta rešio da isproba značenje reči – kontinuitet. Samo pet dolazaka, malo i odlazaka, ništa što bi moglo da natera navijače da poskoče.

Međutim, ne znači to da je uprava Javora sedela skrštenih ruku. Nego samo da je promenila filozofiju. Ovog se leta opredelila da prvenstveno sačuva kostur iz prošle sezone i pojača tamo gde je nužno. A sportski direktor Radovan Ćurčić svakako je prošle godine i birao ove igrače. Sada je samo dopunio tim.

Od 20-godišnjeg Strahinje Manojlovića se očekuje da nastavi sa dobrim potezima među stativama, dok će u polju ponajviše zavisiti od tri “sezone” starijeg Luke Gojkovića, nesumnjivo prve zvezde tima. Očekuje se da pomogne i Todor Petrović, sa 28 godina već ima iskustva igranja u Kazahstanu, Ukrajini, čak i Španiji i Vijetnamu, dok je Zvonimir Petrović bio u Poljskoj i prošle sezone slovenačkoj Gorici. Jasno je da bi veza trebalo da bude čvršća.

Novina je i da će dojučerašnji golman Đorđe Lazović sada u stručnom štabu. Kao trener golmana naravno.

Prioritetni cilj kao i svake sezone da se izbegne borba za opstanak, a trenutno možda i značajnija klupska ambicija je – nov stadion. Planira se već godinama, ali se još čekaju dozvole lokalne samouprave.

Došli: Todor Petrović (bez kluba), Stefan Tešić (Budućnost Valjevo), Lazar Raičević (Radnički 1923), Zvonimir Petrović (NK Gorica), Lazar Selenić (Mladost Lučani)

Otišli: Aleksandar Vulić (Spartak), Bratislav Đukić (Telavi), Kosta Janjić (FAP Priboj),

SPARTAK SUBOTICA: GENERAL KERŽAKOV

Plavi golubovi su uz teške muke opstali prošle sezone, pa su se tokom leta bacili na posao ne bi li napravili tim koji može da dosegne do plej-ofa. Za trenera je doveden čuveni Aleksandar Keržakov, jedan od najvećih igrača u istoriji ruskog fudbala.

Kao strateg je još uvek u usponu, vodio je mlađe selekcije „Zbornaje komande“, dva kluba u matičnoj zemlji i jedan na Kipru. Od njega se ipak očekuje da svojim autoritetom i znanjem podigne sve u klubu na viši nivo. Mogu povoljno Subotičani da ocene prelazni rok, jeste da su ostali bez dva kvalitetna fudbalera, ali su inkasirali 700.000 evra. Ukupno je devet igrača napustilo tim iz Subotice.

Edmund Ado je prešao u Crvenu zvezdu, kapiten Nikola Srećković u Vislu Plok. Nakon više godina otišao je Noboru Šimura, vetaran i rekorder po broju nastupa u Mozzart Bet Superligi, Janko Tumbasević, se vratio u Lučane.

U klub je stigao povratnik, Dejan Kerkez, koji je u Napretku nosio kapitensku traku, Miloš Mijić je doveden iz Novog Pazara da pojača navalu. Uspeli su da zadrže Luku Bijelovića, koji je ostavio dobar utisak i tokom priprema.

Ako je suditi po rezultatima, Spartak je na dobrom putu. Na šest kontrolnih utakmica tim je bez poraza, uz četiri upisana trijumfa. Slavili su protiv direktnih rivala iz prvenstva, lučanske Mladosti, IMT-a i Javora, u generalnoj probi je pobeđen RFK Novi Sad. Nagoveštava se bolja sezona na krajnjem severu Srbije.

Došli: Aleksandar Vulić (Javor), Strahinja Tanasijević (Mladost Novi Sad), Miloš Mijić (Novi Pazar), Miloš Opačić (Rad), Dejan Kerkez (Napredak)

Otišli: Edmund Ado (Crvena zvezda), Noboru Šimura (Port, Tajland), Jovan Marinković (Napredak), Janko Tumbasević (Mladost Lučani), Bojan Adžić (Radnički Kragujevac), Nikola Srećković (Visla Plok), Miloš Ostojić (Zvijezda 09), Mišo Dubljanić (slobodan igrač), Nikola Bursać (istekla pozajmica), Miloš Opačić (Radnički Pirot, pozajmica)

MLADOST LUČANI: TRIDESETE SU NOVE DVADESETE

Kako gurati mlade igrače, talente, za koje se raspituju veći klubovi, a da u isto vreme to ne dovede klub u situaciju da se grčevito bori za opstanak? Odgovor na to pitanje Mladost iz Lučana nije pronašla prošle sezone, iako je hrabro krenula u šampionat sa nekoliko bonusa u prvoj postavi. A, onda su rezultati počeli da trpe. I na proleće je „stara garda“ morala da čupa klub iz opasne zone.

Lekcija je naučena. Zato je Mladost tokom letnje pijace dovela novi kontigent iskusnih, prekaljenih superligaških igrača. Jedan od njih je i rekorder Mozzart Bet Superlige po broju odigranih utakmica – Janko Tumbasević. Koji ima 38 godina. U četvrtu deceniju ušli su i Milan Joksimović (33), defanzivac stigao iz Novog Pazara, štoper Marko Tomić (31), povratnik iz Litvanije.

Kada se na njih dodaju golman Saša Stevanović (38), kapiten Ivan Milošević (38), krila Nemanja Tomić (35), Žarko Udovičić (35), pa ofanzivci Marko Mirić (36), Vladimir Radivojević (37), jasno je da će Mladost imati ubedljivo najstariji sastav u ligi.

Biće tu i mladih igrača, koji će gledati da se uz starije hrane iskustvom, kao što je napadač Uroš Sremčević (17), za kojeg je već bilo upita iz Italije, dok je Nikola Jojić (19) već dosta toga i naučio i pokazao u prošloj, debitantskoj sezoni u Mozzart Bet Superligi.

U pripremnom periodu Mladost nije blistala, teško je postizala golove, a slavila je jedino protiv Voždovca (2:1). Lek za neefikasnost trebalo bi da donese novajlija iz austrijskog Sent Peltena Jakuba Silue.

Došli: Janko Tumbasević (Spartak), Milan Joksimović (Novi Pazar), Marko Tomić (Panevežis, Litvanija), Jakuba Silue (Sent Pelten, Austrija),

Otišli: Milan Marčić (Bunjodkor, Uzbekistan), Aleksandar Ješić (Žetsu, Kazahstan), Miroslav Maričić (Inđija).

RADNIK: OPET NOVI TRENER, NOVA I EKIPA

Od svih 16 superligaša, Surduličani su uz Novi Pazar najdrastičnije promenili kadar tokom pauze i bukvalno su krenuli od nule u formiranju ekipe za domaći šampionat. Kako na terenu, tako i na klupi, jer je poverenje da taj posao obavi dobio trener debitant na elitnoj sceni - Zoran Ljubinković, jedan od najmlađih stručnjaka u novoj sezoni Mozzart Bet Superlige, i po stažu i po godinama.

I mnogo moćniji klubovi od Radnika osetili bi odlazak čak 13 igrača, plus trener (Slavoljub Đorđević) pod čijom komandom je proletos načinjen istinski podvig u vidu povratka otpisanih i zato postoji opravdana bojazan da start sezone ne bude traumatičan kao pre godinu dana. Nema dileme da će neki „kapitalac“ stići na jug Srbije u smiraj prelaznog roka, samo da se do tada ne podeblja bodovni zaostatak, a raspored u prva četiri kola i nije tako loš.

Radnik je na Zlatiboru remizirao bez golova sa malteškim Balzanom i sa Radničkim iz Sremske Mitrovice (1:1), jedinu pobedu u pripremnom periodu ostvario protiv Jedinstva iz Bijelog Polja (5:0), ali je po silasku sa planine poražen od niškog Radničkog (0:1) na Čairu i Dubočice (1:2) na svom terenu.

Došli: Luka Čumić (Zlatibor), Mihajlo Baić (Lokomotiva, Hrvatska), Aleksandar Kadijević (Čukarički), Matvej Martinkevič (Vojvodina), Miloš Vranjanin (Kišvarda, Mađarska), Mateja Gašić (Rad), Haris Hajdarević (Željezničar),

Otišli: Uroš Lazić (Novi Pazar), Dušan Hodžić (Tuzla Siti, BiH), Taras Bondarenko (Trenčin, Slovačka), Dušan Stevanović (Persebaja, Indonezija), Ranko Jokić (Borac Banjaluka), Uroš Stojanović (Urartu, Jermenija), Edin Rustemović (Željezničar, BiH), Nemanja Subotić (Inđija), Davor Nedeljković (Dubočica), Zoran Danoski (-), Andrija Radulović (Vojvodina), Dejan Dražić (Etnikos, Kipar), Milan Makarić (Borac Banjaluka).

IMT: UPOZNAJTE MILOŠA LUKOVIĆA

Miloš Luković (©Starsport)Miloš Luković (©Starsport)

Drugi najefikasniji tim Mozzart Bet Prve lige u prethodnoj sezoni ima ambiciju da pelcer napadačkog fudbala prenese i u elitno društvo, ali je jasno da će to ići malo teže, posebno jer će Traktoristi prvi put u istoriji kluba osetiti superligaški fudbal. Pride neće moći da ga igraju na svom terenu usled činjenice da stadion kraj Hale sportova ne ispunjava kriterijume, pa će privremeni dom novobeogradskog kluba biti Stadion Voždovca. Zbog toga je uostalom najveći deo priprema obavio na veštačkoj podlozi. I mada iz novobeogradskog kluba pucaju na više od puke borbe za opstanak, jasno je da će sve posle očuvanja superligaškog statusa doći samo kao bonus.

Budući da je reč o mladoj ekipi, većinski sastavljenoj od igrača mlađih od 26 godina, koji pride nemaju bogzna kakvo iskustvo igranja u Mozzart Bet Superligi, odlazak Alena Stevanovića u Indiju mogao bi da bude veliki udarac za svlačionicu, a ogroman hendikep predstavlja i to što strateg ekipe Nebojša Jandrić čitavu polusezonu neće moći da računa na povređenog Uroša Ćosića zbog čega je na kraju krajeva i doveden Zarija Lambulić. To međutim nije garancija da Miloš Gordić, kojeg je Crvena zvezda poslala na kaljenje u IMT, neće imati pune ruke posla na golu. Zajedno sa Gordićem među Traktoriste je trebalo da stigne i Jovan Mituljikić, ali kako je taj posao propao, IMT je pred početak prvenstva angažovao Viktora Živojinovića i Strahinju Čarapića, koji su proteklu sezonu proveli na pozajmicama u Prvoj ligi.

Najveće nade IMT će nesumnjivo polagati u Miloša Lukovića, i dalje maloletnog napadača koji je prošlu godinu završio kao najbolji strelac šampionata, a valja obratiti pažnju i na vezistu Nikolu Vukića (2004), takođe poniklog u omladinskoj školi kluba sa Novog Beograda, te Vladimira Radočaja koji podjednako dobro namešta i postiže golove.

Došli: Zarija Lambulić (Beroe), Nikola Glišić (Crvena Zvezda), Miloš Gordić (Crvena Zvezda), Šedrak Čarls (Crvena Zvezda), Viktor Živojinović (Radnički Niš), Bojan Vukmirović (FK 1. maj Ruma), Irfan Zulfić (Tekstilac Odžaci), Strahinja Čarapić (FK TSC), Viktor Živojinović (Radnički Niš), Stefan Nikolić (Partizan)

Otišli: Milorad Kojić (Dubočica), Dejan Vidić (Sloga Doboj), Alen Stevanović (Jamšedpur)

ŽELEZNIČAR PANČEVO: ŽELJIN GENIJE DARIO GRGIĆ

Dario Grgić (©Starsport)Dario Grgić (©Starsport)

Još jedan debitant u Mozzart Bet Superligi čiji će jedini cilj biti da se u njemu i zadrži. Mnogo se promena dogodilo u klubu iz Pančeva tokom leta, između ostalog i na klupi koju je u pauzi između sezona od Vladimira Gaćinovića preuzeo Predrag Rogan. Dizelka je vrlo aktivna u dosadašnjem toku prelaznog roka, zapravo jedna od aktivnijih, budući da je potpisala dvocifren broj igrača. Preciznije - njih 12, uglavnom već dokazanih i naviknutih na zahteve elitnog društva, koji su se odlučili da prihvate poziv novopečenog superligaša i vrate se u domaći fudbal.

Prvenstveno tu mislimo na bivšeg štopera Partizana Vojislava Stankovića, Nikolu Stojadinovića, koji u radnoj knižici ima klubove poput Osasune i Udinezea, pa i nekadašnjeg desnog beka Vojvodine Ivana Lakićevića, koji istina, u prethodnih godinu dana nije imao klub, ali je prethodno sticao iskustvo u Đenovi, Veneciji i Ređini... Kada njima dodamo još kapitena Marka Jovanovića, takođe bivšeg centralnog beka crno-belih, te doskorašnjeg levog beka Crvene zvezde Stefana Hajdina, koji su u timu od prošle sezone, jasno je da će defanzivna linija Železničara pre svega odisati iskustvom.

Veliki posao Pančevci su uradili time što su od Čukaričkog uspeli da otkupe Darija Grgića, jednog od najboljih fudbalra Mozzart Bet Prve lige u prethodnoj sezoni koju je “Željin genije“, kako su ga prozvali u Železničaru, završio sa 13 golova. Zajedno sa njim sa Banovog brda na pozajmicu je stigao i Matija Zuvić, a konkurenciju na krilnim pozicijama pored njega trebalo bi da posle ne preterano uspešnih epizoda u inostranstvu zaoštre još Branislav Knežević (Elće) i Lazar Romanić (PAS Lamija), dok je sam špic napada pojačao iskusni ukrajinski internacionalac Evgenij Pavlov.

Došli: Lazar Romanić (PAS Lamija), Dario Grgić (Čukarički), Dušan Pantelić (Tuzla Siti), Evgenij Pavlov (Vršac), Aleksandar Stanković (Grafičar), Nikola Vujadinović (Mladost GAT), Mateja Zuvić (Čukarički), Vojislav Stanković (Nefči Baku), Filip Markišić (Rad), David Ivić (Crvena Zvezda), Branislav Kneževič (Elće), Ivan Lakićević (slobodan igrač)

Otišli: Milan Mirosavljev (Kolubara), Luka Janković (Sloboda Užice), Saša Tomanović (Zvijezda 09), Aleksandar Sinčević (Radnički Beograd), Saleta Kordić (bez kluba).

MOZZART BET SUPERLIGA, 1. KOLO:

Subota:

18.55 (1,58) Čukarički (3,90) Radnički Niš (6,00)

18.55 (2,10) Spartak (3,35) IMT (3,60)

21.00 (2,85) TSC (3,00) Partizan (2,75)

21.00 (2,65) Voždovac (3,10) Javor (2,85)

Nedelja:

18.55 (2,15) Napredak (3,25) Železničar (3,60)

18.55 (2,25) Novi Pazar (3,15) Radnički 1923 (3,45)

20.00 (1,20) Crvena zvezda (6,75) Vojvodina (14,0)

Ponedeljak:

19.00 (2,00) Mladost (3,40) Radnik (3,90)


tagovi

Mozzart Bet SuperligaFK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaČukaričkiBarak BaharIgor DuljajRadoslav BatakDušan KerkezŽarko Lazetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara