Gabrijel Milito (©AFP)
Gabrijel Milito (©AFP)

Umesto da odmore za presudne kontinentalne okršaje, Independijente i Argentinos Juniorsi bez kompromisa

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.07.21. | 22:50

Argentina: Oba trenera najavila najjače postave u 1. kolu Primere, bez obzira što ih očekuju revanš mečevi u Kopa Sudamerikani i Kopa Libertadores

Iako im predstoje revanš dueli na međunarodnoj sceni, Independijente i Argentinos Juniorsi neće se ustručavati da pokažu svoje najveće adute na debiju u nacionalnom prvenstvu. Prvi susret posle gotovo godinu i po dana u argentinskoj Primera diviziji Đavoli iz Aveljanede odigraće noćas (01.15) na svom stadionu posvećenom Oslobodiocima Amerike, kada im u goste dolaze čuvene Bube iz La Paternala.

Tim Hulija Falsionija, kao i oni koje predvodi Gabrijel Milito, učesnici su KONMEBOL-ovih takmičenja, Kopa Sudamerikane, odnosno Kopa Libertadores, pa je prolazak u narednu rundu na internacionalnoj sceni prioritet. Logičan scenario usred ovakvih okolnosti za oba stručnjaka bile bi alternativne postave za noćašnji okršaj, u kojoj pritisak, za tri boda na početku nove sezone, gotovo i da ne postoji. Međutim, po najavama, ni jedni ni drugi neće se povući pred izazovima koji im predstoje, i u prvom kolu nacionalnog prvenstva izaći će u najjačim sastavima sa kojim raspolažu u datom trenutku.

Izabrane vesti

01.15: (1,75) Independijente (3,45) Argentinos Juniors (5,20)

Independijente mora da nadoknadi i pokuša da preokrene zaostatak iz prvog meča osmine finala Kopa Sudamerikane, gde je sredinom nedelje pretrpeo minimalan poraz na gostovanju u Brazilu, od prošlogodišnjeg finaliste Santosa. Sa druge strane, Argentinos Juniorsi nastavili su sa onim što već decenijama umeju najbolje da rade, a to je da predstavljaju pravu noćnu moru za brojne velikane, naročito za one iz svoje zemlje. Čuveni tim Buba predvođen nekadašnjim defanzivcem i najmlađim kapitenom u istoriji Independijentea Gabrijelom Militom prethodne nedelje u osmini finala Kopa Libertadores uspeo je da izvuče remi 1:1 sa River Plejtom i to u gostima na zdanju Monumentala.

Budući da Independijente ima malo više individualnih varijanti i rešenja na određenim pozicijama u timu, i da mu se kao domaćinu pripisuje blaga prednost, stiče se utisak da je pred Falsionijem nešto lakši zadatak u odnosu na njegovog kolegu sa suprotne strane. Ali, Argentinos Juniorsi su ko zna koji put na proteklom susretu sa Riverom pokazali da znaju da isplaniraju teške utakmice, naročito u gostima, kada je situacija dosta komplikovanija i kada im ista ni najmanje naruku.

Posle poraza od Santosa, a pre revanša u Aveljanedi, Falsioni neće nikome dati oduška i imaće na raspolaganju ceo svoj tim za noćašnji okršaj. Za razliku od susreta u Kopa Sudamerikani, jedina promena najavljena je u defanzivi, gde će Serhio Bereto početi utakmicu umesto mlađanog Havijera Ostačuka (21). U napadu, kao najistureniji igrač u formaciji, ponovo će se naći Silvio Romero, a iz veznog reda pri ofanzivi podršku će mu pružati krilni igrači Sebastijan Palasios i Kolumbijac Andreas Felipe Roa. Među stativama nalazi se standardni urugvajski čuvar mreže Sebastijan Sosa, dok će odbranom komandovati iskusni Huan Manuel Insauralde.

Sa druge strane, Gabrijel Milito nema tako veliki dijapazon igrača kao njegov kolega, a koji bi predstavljali alternativna rešenja za noćašnji duel. Ipak, među minimalnim izmenama u odnosu na meč sa Riverom nalazi se Enco Kalinski. Nekadašnji član šampionskih generacija San Lorenca i Estudijantesa trebalo bi da na sredini terena zameni Jonatana Gomeza. Paragvajsku "dugu devetku" Gabrijela Avalosa trebalo bi u startnoj postavi da zameni ovogodišnje pojačanje iz Rasinga, Nikolas Gaston Renijero, dok bi se na poziciji ofanzivnog veznog umesto Gabrijela Aučea našao mladi Mateo Koronel.

Independijente i Argentinos Juniorsi imaju veliku istoriju međusobnih duela, a od kojih se naročito pamte dueli iz sezone 1985. Tada su oba takmaca učestvovala u Kopa Libertadores. Bube iz La Paternala kao šampioni Argentine za prethodnu sezonu u Metropolitano formatu, a Đavoli kao kontinentalni šampioni, kada su takođe u sezoni ranije podigli svoj sedmi i poslednji pehar u ovom takmičenju. Kao takvi, odigrali su dva susreta u polufinalnoj Grupi B, gde je pored njih, bolivijski Bluming imao samo ulogu posmatrača. U prvom meču Juniorsi su kod kuće odigrali nerešeno 2:2, dok su revanš u Aveljanedi rešili u svoju korist 2:1 i tako obezbedili finale sa Amerikom iz Kalija, u kom su kasnije trijumfovali za svoj prvi i jedini pehar namenjen Oslobodiocima Amerike.

Na poslednjih 10 okršaja ovih timova, Independijente je ostvario pet pobeda, računajući i poslednji duel koji je odigran krajem decembra prošle godine, kada su u gostima slavili sa 2:0. Argentinos Juniorsi su u pomenutom periodu tri susreta rešili u svoju korist, poslednji put pre dve godine minimalnim rezultatom, takođe u gostima, dok su u međuvremenu dva susreta završena nerešenim ishodom.

ARGENTINA 1 – 1. KOLO

Subota

Union Santa Fe – Boka Juniors 1:1 (0:1)

/Markez 81 – Obando 10/

Sarmijento – Estudijantes 0:3 (0:0)

/Apaolaza 52, 58, Kastro 54/

Aldosivi - Patronato 0:2 (0:1)

/Sosa 6, Lejs 50/

Lanus - Atletiko Tukuman 4:2 (2:1)

/Sand 26pen, 47, Lopez 45, Malkora 90+2 - Eredija 35, Karera 67/

Njuels Old Bojs - Taljeres Kordoba 3:2 (0:2)

/Kompanjući 62, Garo 76, Kristaldo 78 - Santos 27, Auzkuji 45+1/

Himnasija La Plata - Platense 2:2 (0:2)

/Perez Garsija 73, Frata 88 - Mansilja 31, Tisera 38/

Nedelja

Velez Sarsfild - Rasing 0:0

Urakan - Defensa i Hustisija u toku

Arsenal Sarandi - San Lorenco u toku

23.00: (1,65) River Plejt (3,80) Kolon (5,50)

Ponedeljak

01.15: (1,75) Independijente (3,45) Argentinos Juniors (5,20)

23.00: (3,20) Sentral Kordoba (3,00) Banfild (2,45)

Utorak

01.15: (2,75) Godoj Kruz (3,10) Rosario (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Južna AmerikaIndependijenteArgentinos Juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara