Konačno, stiže najbolji argentinski fudbal

Vreme čitanja: 22min | pet. 16.07.21. | 18:58

Boka Juniors brani krunu. Plavo-žuti s Bombonjere otvaraju sezonu noćas u Santa Feu protiv Uniona. Karlos Tevez napustio šampiona. River Plejt prvi favorit za titulu

Vreme je za Tango Argentino. Nema velikih zvezdi, Karlos Tevez je napustio Boku, River Plejt je ostao bez Kolumbijca Rafaela Santosa Borea, ali najbolja liga Gaučosa ima svoju draž. Talenti niču kao pečurke posle kiše. Pršti od velikana, timova koji su osvajali kontinentalne krune. U zemlji je euforija posle titule na Kopa Amerika i skidanje s trona ljutog rivala Brazila. Lionel Mesi je konačno prigrlio toliko željeni i dugo čekani trofej najboljeg tima Južne Amerike.

Vratimo se na start klupske sezone. Najbolja liga Gaučosa vraća se posle 16 meseci pauze. U prethodnom periodu odigrana su dva izdanje Liga kupa u kojima su slavili Boka Juniors i Kolon. Branilac krune u šampionatu je Boka koja je prošle sezone za bod bila bolja od ljutog rivala River Plejta.

Izabrane vesti

Većina klubova je imala skoro jednoipomesečnu pauzu posle kraja drugog izdanja Liga kupa. Prethodne nedelje na teren je izašlo devet klubova koji predstavljaju Argentinu u međunodnim kupovima. U Kopa Libertadoresu je šest timova - River Plejt, Boka Juniors, Velez Sarsfild, Rasing, Defensa i Hustisija i Argentinos Juniors, a u Kopa Sudamerikana u osmini finala su Independijente, Arsenal Sarandi i Rosario.

Liga broji 26 klubova. Novi članovi elite postali su Sarmijento Hunin i Platense. Igraće se jednokružni sistem sa 25 kola, a kraj prvenstva je predviđen za 12. decembar. Šampion će se plasirati u Kopa Libertadores 2022. godine. To pravo je već izborio Kolon kao pobednik Liga kupa ove godine. Ostali predstavnici Argentine u dva međunarodna kupa, Libertadores i Sudamerikana odrediće zbirna tabela Lige Profesional i Liga kupa. Trenutno na toj listi vodi Velez sa 31 bodom, Kolon ima 25, Boka Juniors i Estudijantes po 22, a River Plejt ima 21.

I u Argentinu, kao i u Brazilu, treneri se menjaju kao na traci. Ove godine čak 13 timova je promenilo stručnjake na klupi. Novi kormilari postali su Sebastijan Mendez (Godoj Kruz), Hulio Sezar Falkioni (Independijente), Huan Antonio Pici (Rasing), Omar de Felipe (Atletiko Tukuman), Gustavo Koleoni (Sentral Kordoba), Rikardo Zijelinski (Estudijantes), Gabrijel Milito (Argentinos Juniors), Fernando Gago (Aldosivi), Sebastijan Bekasese (Defensa i Hustisija), Frank Dario Kudelka (Urakan), Leonardo Madelon (Platense), Paolo Montero (San Lorenco) i Fernando Gamboa (Njuels Old Bojs). San Lorenco i Njuels Old Bojs su ove godine promenili dvojicu stručnjaka.

Prema proceni portala Transfermakt najveću tržišnu vrednost imaju fudbaleri River Plejta – 119.980.000 evra, a zatim slede Boka Juniors (87.130.000), Velez Sarsfild (62.380.000), Independijente (46.680.000), Lanus (46.180.000), Taljeres (42.630.000), Rasing (42.530.000). Najmanje su procenjeni igrači Patronata (7.680.000). Atletiko Tukuman, Platense, Sarmijento Hunin i Arsenal Sarandi igraće bez stranaca, a najviše inostranih fudbalera imaće Boka Juniors i Taljeres - po sedam.

RIVER PLEJT – GALJARDO GLAVNI ADUT, ROMERO ZAMENIO BOREA

Fudbaleri River Plejta (©Reuters)Fudbaleri River Plejta (©Reuters)

Večiti kandidat za titulu River Plejt nije dobro odigrao dva izdanja Liga kupa Argentine. Poslednjih nekoliko meseci bilo je dosta promena u redovima Mlionera. Iskusni vezista Naćo Fernandez preselio se u brazilski Atletiko Mineiro, dok je poslednji odlazak kolumbijskog napadača Rafaeala Santosa Borea. On je kao slobodan igrač pojačao Ajntraht iz Frankfurta. Uprava Mlionera brzo je reagovala, pa je iz gradskog rivala Defense i Hustisije doveden Brajan Romero, najzaslužaniji za titulu ovog malo kluba iz Buenos Ajresa prošle sezone u Kopa Sudamerikani. On je imao debi pre nekoliko dana u prvom meču osminie finala Kopa Libertadores kada je na Monumentalu bilo samo 1:1 protiv gradskog rivala Argentinos Juniorsa.

Nedelja, 23.00: (1,65) River Plejt (3,80) Kolon (5,50)

Najveći adut slavnog kluba je trener Marselo Galjardo koji je već sedam godina kormilar Rivera. Sveža krv u redove Milionera stigla je tokom zime, kada su klub pojačali Agustin Palavesino i Agustin Fontana. Iskusni golman Franko Armani i Gonzalo Montijel su stubovi u odbrani. Na sredini terena glavni kreator ostaje Urugvajac Nikolas De La Kruz. Osim pridošlice Romera najviše se očekuje od napadača Matijasa Suareza.

River je kadar za titulu, ali potrebno je buđenje. Poslednje dve godine kao da su se Milioneri uspavali posle osvajanja Kopa Libertadores u u onom čuvenom dvomeču finala Kopa Libertadores protiv ljutog rivala Boke Juniors 2018. godine koje je za završeno na madridskom Bernabeu.

DOŠLI: Brajan Romero (Defensa i Hustisija, 2.120.000), Hose Paradela (Himnasija La Plata, 2.310.000), Agustin Fontana (Banfild, 1.440.000), Agustin Palavesino (Deportivo Kali, 1.440.000), Alek Vigo (Kolon).

OTIŠLI: Rafael Santos Bore (Ajntraht Frankfurt), Huan Fernando Kintero (Šendžen, 5.900.000), Santijago Sosa (Atlanta, 4.950.000), Naćo Fernandez (Atletiko Mineiro, 4.950.000), Kristijam Fereira (Kolon).

RASING – PICI PREPORODIO AKADEMIKE IZ AVELJANEDE, VRATIO SE LISANDRO LOPEZ

Enco Kopeti (©Reuters)Enco Kopeti (©Reuters)

Lutao je prethodnih godina Rasing. Akademici iz Aveljanade su imalu turbulentan period krajem prošle godine. Legenda kluba Dijego Milito je napustio funkciju sportskog direktora zbog sukoba sa upravom. Otišao je i trener Sebastijan Bakesese, sadašnji kormilar Defense i Hustisije, a na njegovo mesto stigao je Huan Antonio Pici.

Uspeo je iskusni stručnjak da stablizuje ekipu ove godine. Rasing je igrao finala Liga kupa, ali je poražen od Kolona u San Huanu sa 3:0. Nekadašnji šampion Južne Amerike ima odličan rezultat s Morumbija protiv Sao Paula (1:1) u prvom meču osmine finala Kopa Libertadores i priliku da ponovi prošlogodišnji uspeh kada je stigao među osam najboljih u najjačem takmičenju Južne Amerike.

Nedelja, 01.15: (2,45) Velez Sarsfild (3,00) Rasing (3,20)

Ove godine najboji igrač tima je Tomas Čankalaj koji je pozajmljeni igrač Kolona (ostaće do kraja godine u Aveljanedi). Jedan od aduta je Enco Kopeti, a početkom meseca se u klub vratio veteran Lisandro Lopez. On je početkom godine pojačao Atlantu, ali je odigrao samo dva meča za tim iz MLS-a, pa je opet u voljenom klubu. U 38. godini biće Picijev džoker. U timu je još jedan iskusni napadač Dario Cvitanić.

DOŠLI: Anibal Moreno (Njuels Old Bojs, pozajmica do kraja godine, 800.000), Tomas Čankalaj (Kolon, pozajmica do kraja godine), Maksimilijano Lovera (Olimpijakos, pozajmica do kraja godine, 500.000), Ignjasio Pjati (San Lorenco), Lisandro Lopez (Atlanta).

OTIŠLI: Augusto Solari (Selta Vigo, 500.000), Lorenco Melgareho (Libertad).

INDEPENDIJENTE – VELIKAN ŽELI POVRATAK U KOPA LIBERTADORES

Fudbaleri Independijentea (©Reuters)Fudbaleri Independijentea (©Reuters)

Najtrofeniji klub Južne Amerike, Independijente, poslednjih godina tavori. Ove sezone boriće se za titilu u Kopa Sudamerikani. Prvi cilj kluba je povratak u Kopa Libertadores. Na klupi je došlo do promene početkom godine. Iskusni Hulio Falkioni pokušaće da stabilizuje velikana iz Aveljanede. Kapiten tima je Silvio Romero, a Independijete ima u svojim redovima bisera, 18-godišnjeg Alana Velaska koji je procenjen na 12.000.000 evra i već sada je na meti velikih klubova iz Evrope.

Počektom godine stigao je Kolumbijac Andres Roa iz Deportivo Kalija. Otišli su zimus važni igrači u MLS ligu. Sesilio Domingez je pojačao novog člana američke elite Ostin, dok je Alan Franko stigao u južnomeričku koloniju u Atlanti. Ove sezone Independijente je stigao do polufinala Liga kupa, ali je zaustavljen od Kolona (0:2), kasnijeg šampiona drugog izdanja takmičenja.

DOŠLI: Andreas Roa (Deportivo Kali, 800.000), Honatan Erera (Johor, pozajmica do kraja godine, 180.000), Sebastijan Sosa (Mazatlan, pozajmica do kraja godine), Hoakin Laso (Rosario).

OTIŠLI: Alan Franko (Atlanta, 2.550.000), Sesilio Domingez (Ostin, 2.270.000), Aleksander Barboza (Libertad, 1.400.000), Huan Sančoz Minjo (Estudijantes), Martin Benitez (Sao Paulo, pozajmica do kraja godine, 250.000).

VELEZ – OSIPANJE SARSFILDA, PELEGERINI PRODUŽIO UGOVOR

Velez Sarsfild u novi šampionatu ulazi oslabljen. Klub su napustili Luis Abram, Aleksander Domingez, Ernan de la Fuente, Pablo Galdames i Ramiro Kaseres. Njima je istekao ugovor sa ekipom iz Buenos Ajresa. Pored njih tešku povredu kolena doživeo je Hoakin Garsija i njega uskoro očekuje operacija i oporavak od minumum šest meseci.

Na startu prvenstva trener tima it prestonice Maurisio Pelegrini neće moći da računa na Fransiska Ortegu i Tijaga Almadu koji će braniti boje Argentine na Olimpijskim igrama u Tokiju. Protekle nedelje je trener Maurisio Pelegrini obnovio ugovor sa Velezom do 30. juna naredne godine. Velez je dobio Barselonđu uz Gvajakila sa 1:0 u prvom meču osmine finala Kopa Libertadores i najavio da, iako oslabljen, da će biti u vrhu argentinskog fudbala i ove godine.

DOŠLI: Santijago Kaseres (Viljareal, pozajmica do kraja godine), Karlos Lampe (Olvejz Redi, pozajmica do kraja godine), Huan Martin Lusero (Tihuana, pozajmica do kraja godine, 205.000).

OTIŠLI: Luis Abram (?), Aleksander Domingez (?), Ernan De la Fuente (?), Pablo Kaldames (?), Ramuiro Kaseres (?).

ESTUDIJANTES LA PLATA - STUDENTI VREBAJU IZ DRUGOG PLANA

Studenti iz La Plate su stali u četvrtfinalu plej-ofa Liga kupa od Independijentea pre nekoliko meseci. Zimus je klub platio čak 2.080.000 eva za vezistu Banfilda Horhea Rodrigeza. Na klupi je od 12. januara Rikardo Zijelinski, iskusni 61-godišnji stručnjak. Iz Taljeresa je na pozajmicu stigao Leonardo Godoj. Iskusni napadač Martin Kauterukio pojačao je Aldosivi.

Estudijantes nije u prvom ešelonu kandidata za titulu, ali bi mogao da se umeša makar za plasman u Kopa Libertadores.

Subota, 02.15: (3,50) Sarmijento Henin (3,00) Estudijantes (2,30)

DOŠLI: Horhe Rodrigez (Banfild, 2.080.000), Augustin Rohel (Tuluz, pozajmica), Nikolas Paskini (Lanus, pozajmica), Leonardo Godoj (Taljeres, pozajmica), Nahuel Estevez (Specija), Fernando Zukui (Malatija, pozajmica), Leonardo Diaz (Atletiko Tukuman).

OTIŠLI: Fakundo Mura (Kolon), Fakundo Sančez (Panatimnaikos), Honatan Šunke (Aldosivi), Ivan Erguiga (Urakan), Martin Kauterukio (Aldosivi, pozajmica).

ARGENTINOS JUNIORS - GABRIJEL MILITO PUCA VISOKO

Tim iz Buenos Ajresa sa stadiona Dijego Armando Maradona ima velike ambiciije ove sezone. U prvom meču osmine finala Kopa Libertadores je ostvaren odličan rezultat na Monumentalu protiv Rivera (1:1). Početkom godine na klupu Argentinosa je seo Gabrijel Milito. Nije imao dobru sezonu u Liga kupu. Tim iz prestonice nije uspeo da izbori četvrtfinale plej-ofa. U napadu igraće Paragvajac Gabriel Avalos. Nije bilo značajnijh dolazaka, ali i odlazaka, ali Argentinos po tradiciji zaslužuje gornji deo tabaele.

DOŠLI: Franko Mojano (San Lorenco), Honatan Gomez (Sport Resife), Lusijano Gomez (Banfild, pozajmica), Enco Kalinski (Estudijantes La Plata), Gabrijel Karbahal (Union, pozajmica), Franisko Iljaregi (Platense, kraj pozajmice), Nikolas Renijero (Rasing, pozajmica).

OTIŠLI: Damijan Batalini (San Luis, 200.000), Franko Ibora (Atlanta, 2.730.00), Honatan Galvan (Union)

LANUS - NEUNIŠTIVI HOSE SAND

Hose Sand (©Reuters)Hose Sand (©Reuters)

Mladi stručnjak Luis Zubeldija već treću godinu sedi na klupu Lanusa. Prošle sezone je igrano finala Kopa Sudamerikana, ali je trofej završio u vitrinama Defense i Hustisije. Duša tima i dalje je neuništivi veteran Hose Sand. Iako je napunio 41 godinu, napadač je nezamenjiva karika u timu. Krajem prošle godine klub je dobro naplatio odlazak Marselina Morena, koga je Atlanta platila čak 6.360.000 evra. Nije bilo velikih promena u ekipi. Dovođeni su igrači na pozajmice, a tim je dopunjen sa igračima iz drugog tima.

DOŠLI: Lukas Akosta (Belgrano), Dijego Bragijeri (San Lorenco), Horhe Morel (Guarani), Ignasio Malkora (Atlas), Anhel Gonzalez (Estiudiajntes La Plata).

OTIŠLI: Lautaro Valenti (Parma), Fakundo Kinjon (Dalas), Nikolas Paskini (Estudijantes), Gaston Lodiko (Aldosivi).

DEFENSA I HUSTISIJA – VERA U NOVO ČUDO

Sebastijan Bekasese (©Reuters)Sebastijan Bekasese (©Reuters)

Početkom godine malena Defensa i Hustisija sa Ernanom Krespom na kormilu stigla je do titule u Kopa Sudamerikeni, drugorangiranom takmičenju na tlu kontinenta. Legendarni as je otišao na klupu Sao Paula, a zemenio ga je Sebastijan Bekasese koji je doneo klubu drugi trofej, Rekopa Sudamerikanu, odnosno Supekup Južne Amerike posle trijumfa u dvomeču pritiv Palmeirasa.

Dobra sezona je uticala na odlazak nekoliko nosilaca igre, pre svega Brajana Romera koji je pojačao River Plejt. Defensa igra osminu finala Kopa Libertadores sa Flamengom. U prvom meču na svom terenu je poražena sa 1:0 i blizu je eliminacije. Ove godine tim je promenjen, teško će ponoviti prošlu sezonu, ali maleni klub iz Buenos Ajresa veruje u novo čudo. Najzvučnije pojačanje je napadač iz Boke Valter Bou. U jakoj konkurenciji na Bombonjeri za nega nije bilo mesta, pa sada želi da se vrati u formu u redovima gradskog rivala.

DOŠLI: Valter Bou (Boka Juniors, pozjamica do kraja godine), Emanuel Britez (Union, pozajmica do kraja sezone, 300.000), Franko Paredes (River Plejt, pozajmica do kraa godine), Fernando Meca (Atlanta, pozajmica do kraja godine), Tomas Kardona (Godoj Kruz), Aleksis Soto (Rasing, pozajmica do kraja godine), Brajan Rivero (Njuels Old Bojs), Rodrigo Kontreras (Aldosivi), Lukas Barios (Himnsija La Plata).

OTIŠLI: Brajan Romero (River Plejt, 2.120.000), Ruben Bota (?), Rafael Delgado (Kolon), Nelson Asevedo (Godj Kruz), Nahuel Galjardo (River Plejt), Nestor Brajtenbruh (Defensa i Hustisija).

GODOJ KRUZ – POZAJMICAMA DO LUKE SPASA

Fudbaleri Godoj Kruza (©Reuters)Fudbaleri Godoj Kruza (©Reuters)

Godoj Kruz je ove godine doveo veliki broj igrača na pozajmice. Iz River Plejta je došao Augusto Agire, iz Estudijantesa Leonel Gonzalez… Na kormilu tima je mladi 44-godišnji stručnjak Sebastijan Mendez. Klub iz Mendoze nije se proslavio u Liga kupu Argentine ove godine, bio je tek na 10. mestu u Grupi A, pa ga čeka verovatno donji deo tabele i bitka za opstanak u eliti. Godoj Kruz trenutno najgore stoji na zbirnoj tabeli za ispadanje.

DOŠLI: Giljermo Ortiz (Tukuman, 420.000), Augusto Agire (River Plejt, pozajmica do kraja sezone), Leonel Gonzalez (Estudijantes, pozajmica do kraja sezone), Jan Eskobar (Taljeres), Nestor Brajtenbruh (Defensa i Hustisija), Manuel Ljano (Njuels Old Bojs, pozajmica), Nelson Asevedo (Defensa I Hustisija), Martin Oheda (Rasing, pozajmica do kraja sezone), Kristijan Kolman (Dalas, pozajmica da kraja sezone), Matijas Ramirez (Oeste).

OTIŠLI: Tomas Kardona (Las Palmas, 150.000), Huan Bruneta (Parma, 150.000), Alil Elijas (San Lorenco), Haime Ajovi (Gvajakil Siti).

TALJERES - LEGIJA STRANACA IZ KORDOBE

Nije se proslavio Taljeres ove sezone u Liga kupu Argentine. Ispao je u četvrtfinalu od Kolona, a nije uspeo da se plasira u osminu finala Kopa Sudamerikane. Prethodnih godina ekipa iz Kordobe je uspevala da proda igrače za velike sume. Mladi Nahuel Bustos je prodat Mančester Sitiju za 6.500.000, a kaliće se u Đironi, novom članu španske elite. U timu su čak sedmorica stranaca, najviše u ligi. Na početku prvenstva neće igrati Matijas Kordoba zbog povrede. U timu je i napadač iz River Plejta Karlos Auzgui koji će do kraja sezone da bude na pozajmici. Dve godine na klupi Taljeresa je 42-godišnji Urugvajac Aleksander Medija.

Subota, 20.45: (2,70) Njuels Old Bojs (3,05) Taljeres Kordoba (2,80)

DOŠLI: Hulijan Velaskez (Tihuana, kraj pozajmice), Federiko Tores (Banfild), Ektor Fertoli (Rasing, pozajmica), Samjuel Sosa (Alkorkon, kraj pozajmice), Karlos Auzgui (River Plejt, pozajmica do kraja sezone).

OTIŠLI: Nahuel Bustos (Mančestr Siti, 6.500.000), Tomas Poketino (Ostin, 2.270.000), Franko Frapanj (Minesota, 1.640.000).

PATRONATO - GRČEVITA BORBA ZA OPSTANAK

Iza Patronata je skromna sezona u drugom izdanju Liga kupa Argentine. Posle 13 kola samo četiri pobede i devet poraza. Početkom godine na kormilo tima je stigao Ivan Delfino. Cilj je opstanak. Stiglo je nekoliko igrača na pozajmice iz velikih klubova. Fudbaleri Patronata su najmanje vrednovani od svih timova u elitnoj ligi prema proceni portala Transfermarkt što nagoveštava grčevitu borbu za ostanak među 26 najboljih timova u Argentini.

DOŠLI: Matijas Mansilja (Moron, pozajmica), Fakundo Kobos (Sol de Amerika), Tijago Banega (Rasing, pozajmica), Nikolas Delgadljo (Velez Sarsfild, pozajmica), Martin Garaj (Estudijantes Buenos Ajres), Hunior Arijas (Taljeres, pozajmica).

OTIŠLI: Matijas Abero (Rentistas), Herman Rivero (Fero), Ugo Silveira (Keretaro), Kristijan Šimino (Rafaela).

ALDOSIVI - FERNANDO GAGO PEČE TRENERSKI ZANAT

Fernando Gago (©AFP)Fernando Gago (©AFP)

Nekadašnji fudbaler Reala i Boke Juniors Fernando Gago tokom karijere je imao mnogo problema s povredama. U dresu Veleza je prošle godine definitvno okačio kopačke o klin, a od 16. januara je na klupi Aldosivija, tima iz Mar del Plate. Nije se proslavio nekadašnji reprezentativac Argentine u debitantskom takmičenju, Liga kupu. Aldosivi je bio poslednji u Grupi A. Najveće pojačanje ovo leta je dolazak iz Estudijantesa iskusnog napadača Martina Kauterukija. On će biti na pozajmici do kraja sezone.

DOŠLI: Hose Deveki (Almagro, pozajmica), Martin Kauterukio (Estudijantes La Plata), Emilijano Insua (Los Anđeles Galaksi), Emanuel Insua (AEK, pozajmica do kraja sezone), Gustavo Aranda (Nueva Čikago).

OTIŠLI: Lukas Viljalba (Argentinos Juniors), Felipe Evangelista (Estudijantes Buenos Ajres), Leonel Galeano (Aakas).

ATLETIKO TUKUMAN - OMAR DE FELIPE VODI SAMO GAUČOSE

Za Atletiko Tukuman igraju samo domaći igrači. Početkom godine na klupu je seo iskusni stručnjak Omar de Felipe. Početkom godine klub je uspeo da prihoduje 1.500.000 od Unam Pumasa za vezistu Favija Alvareza. Ekipa je skromnog kvaliteta i trebalo bi da se nađe u donjem delu tabele.

Subota, 20.45: (1,95) Lanus (3,45) Atletiko Tukuman (4,20)

DOŠLI: Santijago Vergini (San Lorenco), Marselo Ortiz (Boka Unidos), Kiro Rjus (Defensa i Hustisija), Renco Tesuri (Godoj Kruz), Kristijan Menendez (Everton, Čile).

OTIŠLI: Favio Alvarez (Unam Pumas, 1.500.000), Leandro Diaz (Estudijantes), Honatan Kabral (Njuels Old Bojs, 50.000), Lukas Melano (San Lorenco), Arijel Rohas (Sentral Kordoba).

BOKA JUNIORS - NAVIKAVANJE NA ŽIVOT BEZ KARLOSA TEVEZA

Kristijan Pavon (©Reuters)Kristijan Pavon (©Reuters)

Boka Juniors, baš kao i njen najveći rival River Plejt, dva najmoćnija tima u zemlji, turnire uvek započinju kao kandidati za titulu. Izuzetak nije ni predstojeća kampanja Primere, uprkos tome što su Đenovljani pretrpeli značajne gubitke na transfer tržištu, među njima i svog idola i kapitena Karlosa Teveza, koji je otišao jer više nije psihički spreman da se nosi sa izazovima u klubu poput Boke.

U međuvremenu, dok je Primera pauzirala, igrala su se dva izdanja Liga kupa, čije premijerno izdanje je osvojio tim sa Bombonjere, dok nedavno nije uspeo da odbrani titulu u novoformiranom takmičenju. Završila je drugoplasirana u svojoj grupi, potom je u četvrtfinalu savladala River kojeg je desetkovao korona virus, ali je u polufinalu eliminisan na penale od Rasinga.

23.55: (3,00) Union Santa Fe (3,00) Boka Juniors (2,55)

Trener Migel Anhel Ruso kritikovan je zbog neuspeha, ali je ostao na klupi. Moraće da nauči da živi bez vođe Teveza, koji se povukao, dok je značajan gubitak odlazak golmana Andrade, koji je prešao u Monterej za 5.000.000 evra, kao i Nikolasa Kapalda koji je za 4.500.000 evra pojačao Salcburg. Stigle su zamene u vidu Nikolasa Orsinija iz Lanusa, Norberta Brijaska iz Urakana i Estebana Rolona iz Urakana za zbirno skoro pet miliona. Tu su i dalje Roho, Kardona, Salvio, Iskijerdos, Pavon i ostali, pa je jedini prihvatljivi cilj navijača, naravno, osvajanje titule.

DOŠLI: Norberto Brijasko (Urakan, 2.900.000 evra), Nikolas Orsini (Lanus, 1.450.000), Esteban Rolon (Urakan, 412.000)

OTIŠLI: Esteban Andrada (Monterej, 5.000.000), Nikolas Kapaldo (Salcburg, 4.500.000), Ivan Markone (Elče, 4.000.000), Lukas Olaza (Valjadolid, 2.000.000), Karlos Tevez, Mauro Zarate, Emanuel Mas

KOLON - SABALEROSI SE UPISALI U KNJIGE, HOMOGENOST NAJOPASNIJE ORUŽJE

Proteklu kampanju Primere Kolon je okončao na 23. poziciji, a da mu je prijao odmor od ligaškog sistema dokazao je osvajanjem Liga kupa, prvog velikog pehara u klupskoj istoriji. Bilo je to veliko iznenađenje u režiji Sabalera, koji ne samo da su završili kao prvoplasirani na tabeli svoje grupe i prešli u sledeću fazu, već su i dominantno osvojili titulu. U finalu je sastav Eduarda Domingeza sa 3:0 preslišao Rasing i upisao se u istorijske knjige.

Kormilar Domingez je rešio da nastavi da radi posao u Kolonu, uprkos tome što je sigurno svestan da će mu biti veoma teško da ponovi nešto slično. Ipak, Sabalerosi su puni samopouzdanja, nisu mnogo menjali igrački kadar i imaće homogenost kao najopasnije oružje. Vredan pominjanja je dolazak Maura Formike iz Njuelsa, dok je navijačima najteže pao odlazak legendarnog Luisa Pulge Rodrigeza, koji se pridružio Himnasiji.

DOŠLI: Nauel Galjardo (River Plejt, pozajmica), Mauro Formika (Njuels)

OTIŠLI: Luis Rodrigez (Himnasija La Plata), Gonzalo Eskobar, Lukas Asevedo (Platense, pozajmica)

SAN LORENCO - PAOLO MONTERO DOŠAO DA UGASI POŽAR

Anhel Romero (©Reuters)Anhel Romero (©Reuters)

Poslednjih godina San Lorenco nikako ne uspeva da napravi iskorak. Još direktnije, nije ni blizu velikog ostvarenja nalik onima koje je pravio sredinom minule dekade, kada je osvojio titulu prvaka i popeo se na tron Južne Amerike. U maju mesecu je elininisan u grupnoj fazu Kopa Sudamerikane, dakle, ne igra nijedan međunarodni kup, te može da se koncentriše isključivo na Primeru.

Da bi se nadao boljoj kampanji tim iz Boeda bi morao što pre da zaboravi učešće na prethodnom turniru Liga kupa. Bio je to još jedan debakl, jer se od Kuervosa očekivalo da prođu makar u nokaut fazu. Međutim, izgubili su poslednju utakmicu takmičenja po grupama sa 2:0 od Rasinga, i završili su na petom mestu, bez prolaska u završnicu. Kormilar Dijego Dabove je bio taj koji je platio ceh, a zamenio ga je Urugvajac Paolo Montero, nekadašnji štoper San Lorenca, koji je ime napravio noseći dres Atalante i Juventusa. Montero je potpisao ugovor do decembra 2022, a cilj mu je da završi u gornjem domu. Angažovao je je iskusnog vezistu Nestora Ortihosu iz Estudijantesa iz Rio Kuarta, dok je iskusni Fabrisio Koloćini prešao u Aldosivi.

DOŠLI: Nestor Ortihosa (Estudijantes Rio Kuarto), Ezekjel Seruti (Koritiba, pozajmica)

OTIŠLI: Dijego Bragijeri (Lanus), Fabrisio Koloćini (Aldosivi), Viktor Salazar (Olimpija Asunsion)

NJUELS OLD BOJS - SVE GORI I GORI, IZLAZ NIJE NA VIDIKU

Katastrofalna kampanja je iza Leproznih. Proteklo izdanje Liga kupa Argentine videlo je ono najlošije od strane Njuela Old Bojsa, koji je završio na poslednjem mestu na tabeli druge grupe. Navijači tima iz Rosarija su bili van sebe, organizovali su i proteste i zahtevali da neko podnese osgovornost za očajne rezultate. Sve što se desilo je smena trenera, pošto je Fernando Gamboa zamenio Ermana Burgosa.

Velikih akvizicija nije bilo. Huan Garo je stigao na pozajmicu iz Urakana, dok je nekoliko igrača otišlo, uključujući jednog od najboljih Manuela Ljanoa. Takvim potezima teško da će izbeći poslednja mesta u novom šampionatu.

DOŠLI: Huan Garo (Urakan, pozajmica), Gabrijel Kompanjuči (Tigre)

OTIŠLI: Mauro Formika (Kolon), Manuel Ljano (Godoj Kruz, pozajmica), Hulijan Marsioni (Platense, pozajmica), Brajan Rivero (Defensa i Hustisija), Matijas Orihuela, Santjago Đentileti (penzija)

Ponedeljak, 23.00: (3,50) Sentral Kordoba (3,00) Banfild (2,30)

BANFILD - NEMA ZAPINJANJA, KOPA SUDAMERIKANA JE OSIGURANA

Nešto više od sredine tabele ne bi trebalo očekivati od Banfilda u novoj sezoni Primere, jer bi sve bolje od toga moglo da se okvalifikuje kao senzacija. El Taladro je prosečan sastav, bez većih zvezda koje garantuju bljesak. A, dodatna činjenica da nema razloga da zapinje leži u tome da je već osigurao mesto u grupnoj fazi Kopa Sudamerikane kroz plej-of prvog izdanja Liga kupa.

Iza njega je osrednja kampanja u drugoj epizodi Liga kupa, gde je kasno uhvatio ritam. Sa dve vezane pobede protiv River Plejta i Godoj Kruza u finišu grupne faze nije uspeo da se probije do mesta u plej-ofu. Završio je na šestom mestu, a i pored toga trener Havijer Sanguineti je drugu godinu ostao na kormilu.

DOŠLI: Gustavo Kanto (Patronato), Valentin Barbero (Belgrano, pozajmica), Hoel Sonjora (Taljeres)

OTIŠLI: Lusijano Gomez (Argentinos Juniors, pozajmica), Ivan Arboleda

HIMNASIJA LA PLATA - BARIOSA ZAMENIO PULGA, A TRENERSKI TANDEM VERUJE U BOLJE DANE

Luis Pulga Rodrigez (©AFP)Luis Pulga Rodrigez (©AFP)

Navijači Himnasije iz La Plate neće imati čega da se sećaju sa nedavnog izdanja Liga kupa. Napravili su Vukovi osrednji rezultat, završili na osmom mestu u drugoj grupi i nisu impresionirli.

Trenerski tandem u sastavu Marijano Mesera i Leandro Martini je izrazio optimizam za napredak tima u predstojećoj kampanji Primere. Nadaju se boljem izdanju usled nekolicine besplatnih akvizicija, mada je realno da završe u donjem domu. Klub je napustio Lukas Barios, nekadašnji napadač Borusije Dortmund, Spartaka iz Moskve, Palmeirasa, a pokušaće da ga zameni omaleni Luis Pulga Rodrigez...

DOŠLI: Luis Pulga Rodrigez (Kolon), Manuel Insauralde (San Lorenco, pozajmica), Giljermo Frata (Rentistas, pozajmica), Fransisko Herometa (Union, pozajmica), Nikolas Kolaso

OTIŠLI: Horasio Tijanović (Platense), Lukas Barios (Aldosivi), Viktor Ajala (Sol de Amerika)

UNION SANTA FE - USPEH KOLONA JE ZABOLEO, ALI TEŠKO DA ĆE BITI BOLJI OD NJEGA

Neočekivano osvojena kruna u Liga kupu Argentine mrskog Kolona najveći je udarac koji su navijači Union Santa Fea primili u skorijem periodu. Smetalo im je radovanje velikog rivala, naravno, mnogo više od činjenice što njihov tim nije uspeo da se plasira u nokaut fazu turnira.Sa materijalom kojim trener Huan Manuel Askonsabala raspolaže, uostalom, nisu ni mogli da imaju veće zahteve, a isto važi i za novi turnir. Crveno-beli su ojačali kadar sa dve kupovine iz rezervnog tima Boke Juniors, a nedostatak bi mogao da se oseti odlaskom napadača Franka Trojanskog, koji je prešao u meksički Atlas.

Sve utakmice prvenstva Argentine

možete da pratite u direktnom prenosu na sajtu mozartbet.com.

Dovoljno je samo da budete registrovani,

a registracija je besplatna.

DOŠLI: Martin Kanjete (Boka Juniors II, 420.000), Mauro Luna Dijale (Boka Juniors, 420.000), Nikolas Kordero (Urakan, pozajmica), Emanuel Britez (Defensa i Hustisija, pozajmica)

OTIŠLI: Franko Trojanski (Atlas, pozajmica 200.000), Nelson Asevedo (Godoj Kruz), Fransisko Herometa (Himnasija La Plata, pozajmica)

PLATENSE - NEOČEKIVANA SMENA TRENERA KAO ŠOK TERAPIJA

Povratnik u najbolje društvo nije briljirao u minulom izdanju Liga kupa, ali je imao priliku da se kroz njega spremi za ono pravo - Primeru. Nije bio najlošiji u svojoj grupi i to je pozitivna stvar za Kalamarese, koji su videli da mogu da se nose sa ekipama iz najjače divizije. Takmičenje su okončali ubedljivom pobedom nad Rosario Sentralom 4:1, ali čak ni sve ovo nije uspelo da zadrži trenera Huana Manuela Ljopa na kormilu.

Odluka administracije da Ljopa zameni Leonardom Madelonom izazvala je oprečne reakcije. Ostaje da se vidi da li je na igrače taj potez delovao kao šok terapija.

DOŠLI: Fakundo Kardoso (Ol Bojs), Brajan Mansilja (Rasing, pozajmica), Horasio Tijanović (Himnasija La Plata), Augusto Šot (Taljeres, pozajmica), Ivan Gomez (Estudijantes, pozajmica), Lukas Asevedo (Kolon, pozajmica), Hulijan Marsioni (Njuels, pozajmica)

OTIŠLI: Brajan Ljuj (Panetolikos), Aleksis Medidoro

SARMIJENTO - DONJI DOM ČEKA VERDOLAGU, SVE DRUGO JE NAUČNA FANTASTIKA

Sarmijento je proslavio povratak u najkvalitetnije društvo, ali je brzo shvatio koliko će biti teško zadržati se u njemu. Mogao bi da se opiše kao tim koji voli da deli plen, jer je u svojih 13 mečeva u Liga kupu imao šest remija. I pored tog učinka nije završio kao poslednji u grupi, jer je lošiji bio Njuels, kojeg je Sarmijento nedavno izbacio iz Kupa Argentine.

Ugovor trenera Marija Skijakua ističe u decembru, pa će mu naredni meseci biti ključni po pitanju ostanka u klubu. Ekipa je bila aktivna na tržištu i pokupila je nekolicinu igrača mahom na pozajmicu, ali i pored toga biće naučna fantastika ostvariti bolji plasman od donjeg doma.

DOŠLI: Hervasio Nunjez (Bluming), Hulijan Čiko (Boka Juniors II), Guido Mainero (Velez, pozajmica), Patrisio Kuči (Atletiko Nasional, pozajmica), Rodrigo Salinas

OTIŠLI: Sebastijan Rinkon (Urakan), Guido Vadala

ARSENAL SARANDI - NIJE MOGUĆE DRŽATI "DVE LUBENICE POD MIŠKOM"

Serhio Rondina (©AFP)Serhio Rondina (©AFP)

Slikovito rečeno, Arsenal nije uspeo da drži "dve lubenice pod miškom". Izuzetno se dobro snašao u Kopa Sudamerikani, gde je završio na vrhu grupe. Međutim, isto se nije dogodilo sa domaćem turniru. Kraj ligaškog dela sezone zatekao ga je na 12. mestu, dok je u Liga kupu zakazao završivši na pretposlednjem mestu u grupi.

Trener Serhio Rondina troši treću sezonu na klupi i ima poverenje uprave, a pokušaće da ga opravda bolji rezultatima u predstojećoj sezoni. Posao će mu biti otežan odlaskom napadača Jonatana Kandije u Urakan, ali probaće El Arse to da nadomesti sa Nikolasom Macolom koji je stigao iz grčkog Panetolikosa. 

DOŠLI: Danijel Sapa (Estudijantes, pozajmica), Nikolas Macola (Panetolikos), Dardo Milos (Volos), Valentin Laralde (Defensa i Hustisija, pozajmica)

OTIŠLI: Marko Abreljano (San Martin, pozajmica), Jonatan Kandija (Urakan), Hesus Soraire (Sentral Kordoba), Lukas Nesul, Nikolas Navaro

SENTRAL KORDOBA - TRENER PRED SMENOM MORA DOBRO DA STARTUJE

Prethodni turnir je dobro počeo sa tri pobede u prvih pet utakmica, ali nije uspeo da održi performanse na visokom nivou, a zatim je Liga kup završio na devetom mestu u prvoj grupi. Ništa neočekivano kada je Sentral Kordoba u pitanju.

Šuška se da je trener Gustavo Koleoni pred smenom, to znači da je tim iz Santjago del Estera pod pritiskom da startuje dobro. U klub je stigao golman Sesar Rigamonti, kojeg je Belgrano pustio na slobodu, a suprotno tome iskusni Francisko Sero je otišao u Aldosivi. Generalno, nema Kordoba materijala za nešto više od sredine tabele.

DOŠLI: Sesar Rigamonti (Belgrano), Hesus Soraire (Arsenal Sarandi), Lukas Arzamendija (Boka Juniors II), Alehandro Martinez (Defensores, pozajmica), Matijas Mjer (Independijente Medeljin, pozajmica), Lautaro Tores (Fero, pozajmica)

OTIŠLI: Fransisko Sero (Aldosivi), Ugo Vera Ovijedo

ROSARIO SENTRAL - KILI GONZALES ĆE MORATI DA ROTIRA ZBOG SUDAMERIKANE

Kili Gonzales (©AFP)Kili Gonzales (©AFP)

Sastav Kilija Gonzalesa nije impresionirao u prethodnom takmičenju. Završio je na osmom mestu na tabeli prve grupe Liga kupa, sa osvojenih 18 bodova iz 13 mečeva. Cilj za novo prvenstvo je da napravi pristojan kurs, a 47-godišnji trener i legendarni as Valensije i Intera, ostaće na čelu. Suviše je zadužio Rosario da bi brzo bio "potrošen".

Ligašku kampanju, odnosno njen početak, moglo bi da zakomplikuje to što Akademija učestvuje u nokaut fazi Kopa Sudamerikane. To znači da će Kili morati da dozira i odmara igrače po potrebi, a iz tog razloga je doveo dvostruko više fudbalera od onih koji su otišli. Nedostajaće prvi golman Heremijas Ledezma, koji je otišao u Kadiz za 1.800.000 evra. Sa druge strane, Rosario je ojačao ofanzivnu liniju akvizicijom iskusnog Miltona Karalja, kojeg je Atlas pustio na slobodu.

DOŠLI: Milton Karaljo (Atlas), Leandro Desabato, Rikardo Garaj (Nasional Asunsion, pozajmica), Hoakin Perejra (Famalikao, istekla pozajmica)

OTIŠLI: Heremijas Ledezma (Kadiz, 1.800.000), Hoakin Laso (Independijente)

URAKAN - BIĆE TEŠKO BEZ DVOJICE NAJBOLJIH IGRAČA

Učinak Urakana u Liga kupu Argentine bio je osrednji, pošto je završio na devetom mestu u poretku druge grupe, samo jedan bod iznad Patronata, Defense i Hustisije i Sarmijenta. I pored "mršavog" ostvarenja šef struke Frank Kudelka dobio je priliku da predvodi ekipu iz južnog dela Buenos Ajresa.

Nedelja, 18.30: (2,80) Urakan (3,05) Defensa i Hustisija (2,70)

Da će mu biti lako - neće. Prevashodno jer je ostao bez nekoliko prvotimaca, odnosno dva najbolja fudbalera, pošto je klub rešio da zaradi "neki dinar". Norberto Brijasko je otišao u Boku Juniors za 2.900.000 evra, dok je u istom smeru otišao i Esteban Rolon u transferu vrednom 412.000. Dobra stvar za Kudelku je činjenica da je ekipu preuzeo krajem marta, već se dobro upoznao sa mogućnostima sastava, i mogao je da ga dopuni. Koncentrisao se mahom na ofanzivce.

DOŠLI: Jonas Asevedo (Kilmes, 150.000), Jonatan Kandija (Arsenal Sarandi), Hose Luis Gomez (Lanus), Enrike Triverio (Toluka), Lukas Vera (Lanus, pozajmica), Markos Dijaz (Taljeres), Sebastijan Rinkon (Sarmijento), Fabijan Enrikez (Godoj Kruz, pozajmica)

OTIŠLI: Norberto Brijasko (Boka Juniors, 2.900.000), Esteban Rolon (Boka Juniors, 412.000), Huan Garo (Njuels, pozajmica), Nikolas Kordero (Union, pozajmica), Andres Čavez, Renato Siveli (penzija), Dijego Mendoza

ARGENTINA 1 – 1. KOLO

Petak

23.55: (3,00) Union Santa Fe (3,00) Boka Juniors (2,55)

Subota

02.15: (3,50) Sarmijento Henin (3,00) Estudijantes (2,30)

18.30: (2,45) Aldosivi (2,95) Patronato (3,30)

20.45: (1,95) Lanus (3,45) Atletiko Tukuman (4,20)

20.45: (2,70) Njuels Old Bojs (3,05) Taljeres Kordoba (2,80)

23.00: (2,05) Himnasija La Plata (3,20) Platense (4,00)

Nedelja

01.15: (2,45) Velez Sarsfild (3,00) Rasing (3,20)

18.30: (2,80) Urakan (3,05) Defensa i Hustisija (2,70)

20.45: (2,95) Arsenal Sarandi (3,20) San Lorenco (2,50)

23.00: (1,65) River Plejt (3,80) Kolon (5,50)

Ponedeljak

01.15: (2,25) Independijente (3,10) Argentinos Juniors (3,50)

23.00: (3,50) Sentral Kordoba (3,00) Banfild (2,30)

Utorak

01.15: (2,85) Godoj Kruz (3,10) Rosario (2,60)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE

Priredili: Željko MUTAVDŽIĆ i Milan CAKIĆ


tagovi

ArgentinaArgentina 1Južna AmerikaRiver PlejtBoka juniorsEstudijantes La PlataIndependijenteUnion Santa FeKolonRasing KlubVelez SarsfildArgentinos JuniorsLanusMarselo GaljardoKarlos Tevez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara