©Reuters
©Reuters

Đuričić: Srbi sve rade s dušom, naučio sam kroz ratne godine da nije važna snaga koja te napada, već ponos kojim se braniš

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.10.22. | 12:30

Srbi u prvom planu u Sampdoriji posle remija sa Bolonjom

Legendarna generacija Sampdorije koja se u sezoni 1990/1991 popela na državni tron, a godinu dana kasinje stala na korak od evropske krune porazom od Barselone u produžecima (0:1), ostala je na čelu sa tadašnjim strategom Vujadinom Boškovim zlatnim slovima upisana u istoriji kluba iz Đenove. Uspesi pod komandom srpskog stratega ostavili su otvorena vrata Srbima na stadionu Luiđi Feraris na kojem je nedavno raširenih ruku dočekan Dejan Stanković. Novi šef stručnog štaba sa komandnom palicom preuzeo je i odgovornu ulogu spasioca aktuelnog fenjeraša, a simboliku u specifičnoj vezi između Srba i Sampdorije upotpunio je Stankovićev sunarodnik, naš reprezentativac, Filip Đuričić koji je golom protiv Bolonje ukrasio premijeru novog šefa stručnog štaba i doneo treći bod klubu u aktuelnoj sezoni.

Utakmicu u Bolonji, odnosno gol i bod osvojeni na stadionu Renato Dalara, u italijanskoj javnosti okaraktrerisani su kao novi početak kluba iz Đenove, a iz te perspektive Filip Đuričić je kroz razgovor za Gazetu sumirao utiske i osvrnuo se na ambicije u nastavku sezone.

Izabrane vesti

"Novi početak, iako to nije u potpunom smislu jer je sezona već počela... Nismo uspeli da pobedimo, ali je u ovom trenutku najvažnije da misli i energiju usmerimo u pozitivnom smeru, ja prvi. Podvukli smo crtu i sve o čemu sada moramo da razmišljamo je opstanak, to je postao naš cilj", rekao je srpski reprezentativac na početku razgovora.

Projekcije uoči početka sezone i raspoložive snage nagoveštavale su bolji početak sezone za Sampdoriju koja je međutim osvojila samo tri boda u devet kola.

"Mnogi faktori su uticali na dosadašnji učinak, ali je suština da nismo reagovali na pravi način na poteškoće sa kojima smo se susreli. Imali smo težak raspored na početku, međutim nije trebalo da izgubimo od Salernitane, Verone, Specije i Monce. Sada smatram da sam na 110 odsto, nemam potrebu da se pravdam, ali smatram da sam mogao više da doprinesem u utakmici sa Moncom".

Na prvom Stankovićevom izazovu Đuričić je pokazao da bi mogao da bude jedan od glavnih aduta sunarodnika, a činjenica da dolaze iz iste države iz perspektive ofanzivca predstavljaće olakšavajuću okolnost u saradnji.

"Naravno da to što smo iz iste države može da pojednostavi određene situacije. Poznavao sam Stankovića još kao igrača, sada ga upoznajem kao trenera, ali znam da je on otvoren čovek, sa kojim je moguće razgovarati. Tu sam da pomognem".

Simbolika kada su u pitanju Srbi i Sampdorija je sijaset, između ostalog Đuričić se rodio 1992. godine upravo u vreme vrhunca pomenute generacije koju je predvodio Vujadin Boškov.

"Znam sve o tom timu Sampdorije. To je legenda, u Srbiji smo uvek pratili ovaj tim, koji je posle Boškova imao Mihajlovića, Živkovića, Sakića... Sampdoriju vidim kao veliki klub, bez obzira što u poslednjih 20 godina više nije na tom nivou".

Prilikom dolaska u tim iz Đenove Stanković je istakao kao važan faktor istoriju i veličinu kluba, a slično gledište imao je i Đuričić pri odluci da se vrati u tim za koji je igrao pre epizode u Sasuolu.

"Moja prva avantura ovde nije prošla baš najbolje, ali sam se vratio jer je Sampdorija veliki klub. Naučio sam kroz teške ratne godine da nije važna snaga koja te napada, već ponos kojim se braniš".

Zajedničko za Stankovića, Đuričića, ali i sve ostale srbe koji su prošli kroz ovaj klub je snažan osećaj pripadnosti svojim korenima.

"Mi smo stara škola, danas su se vremena promenila, ljudi razmišljaju drugačije. Sve što radimo radimo s dušom, ne samo u profesiji, ali to na poslu veoma pomaže. Pogledajte koliko vrhunskih sportista iz Srbije ističe svoju nacionalnost".

Poslednja pozicija razlog je zbog kojeg će Sampdorija svaki naredni susret dočekati uz imperativ osvajanja bodova, a takvu situaciju Stanković je opisao citirajući Murinja. "Finale se dobija, a ne igra. A za Sampdoriju će svaki meč biti finale", kazao je srpski strateg pred niz izazova od kojih je prvi upravo sa nekadašnjim učiteljem, sada kormilarom Rome, a aktuelnu poziciju kluba prokomentarisao je i Đuričić.

"Tabela je ogledalo našeg šampionata, moramo da znamo šta nam je sada potrebno. Peče me tabela, kada je pogledam, teško spavam, gubim san. Ne zaslužujemo da budemo poslednji sa tri boda i to bez pobede. Moramo da protiv svakog rivala izađemo sa verom u uspeh, pa tako i protiv Rome. Prvenstvo je izbalansirano, verujem da možemo do boda", kazao je Đuričić.


tagovi

Filip ĐuričićDejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara