Marko Kolaković (©MN Press)
Marko Kolaković (©MN Press)

Uzbekistan: Sogdijana na srpski pogon

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.04.21. | 10:38

Ekipa iz Žizaha odlično krenula u novi šampionat ove azijske države. Boje ovog kluba brane dvojica srpskih pečalbara Luka Čermelj i Marko Kolaković

Kada kažemo fudbal u Uzbekistanu pomislimo odmah na Dragana Ćerana koji ima status zvezde u ovoj zemlji. Iskusni Kikinđanin brani boje najboljeg kluba ove zemlje Pahtakora, a iz godine u godinu sve više naših pečalbara igra u Superligi ove azijske države.

Boje Sogdijane od ove zime brani Luka Čermelj, nekadašnji fudbaler Inđije, a već drugu sezonu je tu Marko Kolaković koji je stigao u tim iz grada Žizaha na severoistoku zemlje iz Javora iz Ivanjice. Obojica Srba su standardna ove sezone za Sogdijanu koja je prijatno iznenadila na startu sezone. Posle pet kola je na drugom mestu iza neprikosnovenog Pahtakora koji ima maskimanih 15 bodova i teško će i ove sezone neko da ga zaustavi na putu do nove krune.

Izabrane vesti

Sogdijana je prošle sezone bila šesta u elitnoj ligi Uzbekistana, a sada želi korak više. Prošle nedelje je iznenadila drugog velikana u zemlji, Bunjodkor. Bilo je 2:2 u Taškentu, prestonici ove zemlje.

15.20: (1,58) Sogdijana (3,50) Mašal Muborak (6,25)

U šestom kolu šampinata tim iz Žizaha dočekuje danas (15.20) Mašal Muborak, tim koji je loše startovao u novom šampionatu. Trentuno je pretposlednji sa samo četiri boda. Za ovaj tim igraju samo domaći igrači, a trener je Rus Aleksandr Homjakov.

Mreža Sogdijane se zatresla samo četiri puta ove sezone što je zasluga srpskih defanzivaca. U napadu najveće nade polažu se u raspucanog napadača Šokhruza Norkohonova koji je postigao pet od sedam golova svog tima.

Tradicija je ono što ne ide u prilog timu srpskih fudbalera. Mašal je prošle sezone oba puta dobio Sogdijanu. Na svom terenu ubedljivo sa 3:0, a u Žizahu je bilo 1:0 za goste. Pre toga je Sogdijana dva puta na svom terenu dobila Mašal Muborak, sa 3:1 i 3:0 pre tri, odnosno četiri godine.

Kokand je jedna od tri ekipe koja ove sezone nije poražena u šampionatu Uzbekistana zajedno sa Pahtakorom i Sogdijanom. Na svom terenu Kokand nema još trijumf. Obe utakmice je odigrao bez golova. Danas (13.15) dočekuje Metalurg koji je oba meča kao domaćin rešio u svoju korist, ali je sva tri duela na gostovanjima izgubio. Tradicija je na strani Bekabada koji je dobio četiri poslednje utakmice protiv današnjeg rivala. Kokand je bez gola protiv Metalurga na prethodna dva duela.

13.15: (1,95) Kokand (3,30) Metalurg Bekabad (3,80)

Šampion i vicešampion Uzbekistana plasiraće se u azijsku Ligu šampiona, dok iz lige ispadaju dve najslabije ekipe, dok će tim koji bude osvojio 12. mesto da igra plej-aut za opstanak.

UZBEKISTAN 1 – 6. KOLO

Četvrtak

13.15: (1,95) Kokand (3,30) Metalurg Bekabad (3,80)

15.20: (1,25) Nasaf Karši (5,20) Termez (11,0)

15.20: (1,58) Sogdijana (3,50) Mašal Muborak (6,25)

***kvote su podložne promenama

Petak

15.05: Navbahor - Turon

15.15: Lokomotiva Taškent - Bunjodkor

Utorak

AGMK – Kizilgum

Sreda

Pahtakor - Andiđan



tagovi

AzijaUzbekistanUzbekistan 1Luka ČermeljSogdijana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara