Vagner Lav (©AFP)
Vagner Lav (©AFP)

Vagner Lav vodi Resife do krune

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.01.23. | 23:03

Legendarni napadač produžio ugovor sa Lavovima i biće njihova udarna igla u šampionatu Pernambukano

Posle više od dva meseca, klupski fudbal se vratio na terene širom Brazila. Prethodnog vikenda, ali i tokom ove nedelje startovaće gotovo svi šampionati saveznih država. Ipak, njihova popularnost ne može da se poredi sa nacionalnim nadmetanjima bilo koje kategorije. S druge strane, to su prva organizovana ligaška takmičenja, a pojedina imaju kontinuitet duži od 120 godina, stoga njihovi trofeji imaju izvesnu težinu. Opet, zavisno od klubova koji nastupaju paralelno u regionalnom i globalnom takmičenju, određuje se i kvalitet saveznog prvenstva.

Poznato je da su takmičenja koja se održavaju u onim saveznim državama koje izlaze na obalu Atlantika, daleko popularnija i kvalitetnija u odnosu na ona iz centralnog Brazila, kao što su Paulista, Karioka, Gaušo ili Mineiro. Dok se nadmetanja poput Baijana, Gojana, Searensea, Paranaense i drugih smatraju dosta slabijim, što je srazmerno broju klubova koji nastupaju u Seriji A, a koji dolaze iz ovih oblasti. Jedno od takvih prvenstva, ništa manje interesantnije od vodećih, jeste i šampionat savezne države Pernambuko, poznatiji kao Pernambukano.

Izabrane vesti

Trka za 109. trofej u istoriji ovog takmičenja počela je proteklog vikenda, a noćas startuju i dva od tri pretendenta na ovogodišnju titulu. Dok Sport Resife putuje u obližnji gradić Bonito na megdan lokalnom Mažuariju, Nautiko će u nešto ranijem terminu na svom terenu da ugosti Karuaru.

01.00: (5,90) Mažuari (3,80) Sport Resife (1,55)

Nakon što je debitovao porazom u takmičenju kao gost protiv Salžeira, Mažuari će prvi put igrati uz podršku svojih navijača. S druge strane, veliki favorit za titulu, popularni Lavovi prvi put će ove godine nastupiti u takmičenju nakon odloženog debija protiv Ibisa. Duel koji važi za drugo kolo prve faze šampionata Pernambukano u sezoni 2023, odigraće se na stadionu Artur Tavares de Melo u Bonitu sa početkom od 01.00 po srednjoevropskom vremenu.

Mažuari je mali lokalni klub, poznat po tome što je bio prvi šampion druge lige šampionata Pernambukano, sa titulom koju je osvojio 1977. šest godina posle osnivanja. Međutim, trijumf u nižem takmičenju tih godina, nije nužno podrazumevao napredak u sistemu, tako je klub tek prošle godine osvajanjem Serija 2 Pernambukano postao član najjačeg saveznog ranga. Ekipa koju predvodi trener Nilson Korea nije tako loše nastupila u debiju protiv Salžeira, uprkos porazu. Suočavajući se sa ne toliko jačim, ali sigurno iskusnijim rivalom, ekipa Roda iz Bonita, kako glasi nadimak ovog kluba, primila je gol u 18. minutu prvog poluvremena i nije uspela da do kraja dođe do izjednačenja, izgubivši tako minimalnim rezultatom.

Pošto je debi protiv Ibisa odložen, Leaov tim na ovo gostovanje stiže kao jedan od velikih favorita za titulu u tekućoj sezoni elitne divizije Pernambuka. Najtrofejniji klub sa 42 osvojene krune, ulaskom u Novu godinu pristao je da produži ugovor sa glavnim igračem u prošloj sezoni, legendarnim napadačem Vagnerom Lavom, koji će u timu igrati do kraja 2023. godine i to bez prava na raskid ugovora sa obe strane.

Iako je to tim sa najviše trofeja u državi Pernambuko, Resife će pokušati da zaboravi na lošu kampanju iz minule sezone, koja se smatra jednom od najgorih u poslednjih nekoliko godina. U saveznom šampionatu uspeli su da se plasiraju u drugu rundu, sa četvrtog mestu u prvoj fazi. U plej-ofu su rano eliminisani, kada ih je u četvrtfinalu iznenadio Salžeiro rezultatom 3:2. Pored toga, Lavovi nisu uspeli da se vrate u Seriju A, posle ispadanja u sezoni 2021. Ipak, u zaista velikoj konkurenciji ostvarili su dobar učinak i veoma se približili elitnoj diviziji, ali su završili na sedmom mestu šampionata Serije B, ne napredujući u najjači rang za samo šest bodova manje u odnosu na četvrtoplasiranu Baiju.

BRAZIL, PERNAMBUKO - 2. KOLO

Sreda

Petrolina - Salžeiro U TOKU

Nautiko - Karuari U TOKU

23.55: (5,30) CA Porto (3,30) Central PE (1,70)

Četvrtak

01.00: (5,90) Mažuari (3,80) Sport Resife (1,55)

19.00: Belo Žardim - Retre

23.55: Santa Kruz - Afogados

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Sport ResifeBrazilJužna AmerikaVagner Lav

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara