Andrija Balić, Aleksandar Čavrić i Vladimir Vajs (©Shutterstock, ©Reuters, ©Starsport)
Andrija Balić, Aleksandar Čavrić i Vladimir Vajs (©Shutterstock, ©Reuters, ©Starsport)

Vajs vodi Slovan do četvrte krune u nizu, DAC i Trnava vrebaju iz prikrajka, Žilina se digla iz pepela

Vreme čitanja: 11min | pet. 23.07.21. | 08:55

Na skeneru je novi šampionat Slovačke, koji startuje ovoga petka. Prvenstvo otvara duel Trenčin – Zlate Moravce od 20 časova

Slovačka Fortuna liga se može okarakterisati kao veoma atraktivno prvenstvo. Na velikom broju utakmica poprilično dolaze golovi, ekipe su ofanzivno orjentisane, pruža se prilika mladim i neafirmisanim domaćim, ali i stranim igračima (prevashodno sa afričkog kontinenta). Tu je i nekoliko iskusnih igrača, bivših reprezentativaca Slovačke, koji su poznati široj fudbalskoj javnosti. Ono što daje dodatnu draž ovom takmičenju jesu i prelepi stadioni, uglavnom mali i ušuškani, ali perfektno sređeni i sve to ostavlja utisak jedne zanimljive lige za praćenje. Od ove sezone koristiće se i VAR.

Duplu krunu brani najveći slovački klub Slovan iz Bratislave, nekadašnji osvajač i Kupa pobednika kupova. Slovan je već tri godine uzastopno šampion Slovačke i utisak je da se ova ekipa pretplatila na žetvu trofeja u domaćoj ligi. Najveći konkurent će i ove sezone biti mađarsko čedo u Slovačkoj - Dunajska Streda. Iz senke vreba najveći rival Slovana – Spartak Trnava, kao i mladi tim Žiline. Ova četiri kluba predstavljaju Slovačku na evropskoj sceni. Iz lige je prošle sezone ispala Nitra, koja je imala velikih finansijskih problema od marta, što se osetilo i na rezultate, pa su prošle sezone u plej-aut ušli sa osme pozicije, a na kraju su završili kao ubedljivo poslednji. Uz to, ekipa nije dobila licencu za takmičenje u drugoj ligi i postavlja se pitanje kakva je budućnost ove ekipe, jedne od najstarijih u istoriji slovačkog fudbala. Promociju iz druge lige i pravo da se takmiči sa najboljima ostvario je Liptovski Mikulaš.

Izabrane vesti


VEČITI ŠAMPION SLOVAN PRVI FAVORIT I OVE SEZONE

Prvi pretedent za osvajanje titule, Slovan iz Bratislave je u novu sezonu ušao sa iskusnim slovačkim stručnjakom Vladimirom Vajsom. Imao je Vajs uspešan mandat kao selektor Slovačke, kada je 2010. godine ovu reprezentaciju odveo do osmine finala Svetskog prvenstva. Takođe, značajne rezultate je ostvario u kazahstanskom Kairatu, gde je umalo stigao do grupne faze Lige Evrope u sezoni 2015/16. Dolazi u klub da nastavi plodno ubiranje titula u ligi, ali i da Slovan uvede u neko evropsko takmičenje. Iako ovogodišnja kampanja u Evropi nije baš najsjajnije startovala, gde se Slovan teškom mukom izborio sa irskim Šamrokom, ipak je u prvoj utakmici drugog kola pružio odličan otpor Jang Bojsu. Ukoliko i ispadnu od Jang Bojsa, dvomeč protiv gibraltarskog Linkolna bi mogao da im donese minimum plasman u novoformiranu Ligu konfederacija.

18:00: (8.50) Liptovski Mikulaš (4.50) Slovan Bratislava (1.35)

Klub je napustio golman Dominik Graif, koji se preselio u Majorku, a njegovo mesto je zauzeo Adrian Hovan, koji je ovo leto stigao iz Zlate Moravce. Pored Graifa, klub je napustio marokanski levokrilni napadač Moha, zatim španski veznjak Nono i Slovenci koji su prosleđeni na pozajmicu – Kenan Bajrić (Pafos), Žan Medved (Celje) i Alen Ožbolt (Hapoel Haifa). Nije Slovan sedeo skrštenih ruku, pa su stigle i zamene za ove igrače. To su dva iskusna Gruzina Jaba Kankava i Guram Kašija, a najveće pojačanje je stiglo iz Breše Jaromir Zmrhal, povremeni reprezentativac Češke. Klub je zadržao glavne igrače iz prošle sezone - Vladimira Vajsa mlađeg, najboljeg strelca ekipe Rafaela Rataa, Davida Holmana, a videćemo da li će ove godine punu afirmaciju doživeti mladi napadač David Strelec. Tu su i dva srpska igrača – Aleksandar Čavrić i Dejan Dražić.

DAC, ŽILINA I TRNAVA VREBAJU IZ PRIKRAJKA

Najveći konkurent Slovanu za titulu će i ove sezone biti Dunajska Streda. Nada se mađarska populacija u Slovačkoj da će DAC stići do prve titule u svojoj istoriji. Poznata je velika privrženost između kluba i navijača, te je na domaćim utakmicama atmosfera ovog tima uvek vatrena. Ipak, Dunajska Streda će najverovatnije u novu sezonu ući bez svog najboljeg strelca i jedno od otkrovenja slovačke lige – Erika Ramireza, koji bi prema svim najavama uskoro trebao zvanično da potpiše za kijevski Dinamo. Do sada, što se tiče značajnijih odlazaka, klub su napustili štoper Janik Miler i zadnji vezni Mate Vida koji je postao slobodan igrač. Na mesto Milera došao je iz Senkt Peltena Ahmet Muhamedbegović, a klub su još pojačali Andrejs Ciganiks na poziciji levog beka i golman Martin Vantruba, koji je stigao iz praške Slavije kako bi odmenio povređenog Martina Jedlička. Sa izuzetkom Ramireza, svi ostali igrači DAC-a koji čine okosnicu su ostali. To je nekada veliki talenat Hajdukove škole Andrija Balić, kao i Mađari Andras Šafer, koji je učestovao na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu i drugi najbolji strelac tima Žolt Kalmar (neće biti u stroju do novembra zbog povrede). Očekuje se da Ramirezove golove pokrije mladi Marko Divković, koji je prošle sezone 12 puta zatresao mrežu, a da mu društvo u napadu pravi Abdulrahman Taivo.

17:00: (4.40) Mihalovce (3.40) Dunajska Streda (1.77)

Teško je Žilina podnela pandemiju. Umalo da klub sredinom 2020. godine bankrotira i ugasi se. Međutim, do toga na svu sreću nije došlo, ponajviše zahvaljujući angažovanju Pavola Stana za trenera početkom te godine. Ovaj mladi slovački stručnjak je stigao iz B tima i potpuno promenio koncepciju tima. Na kraju te sezone Žilinu su zbog teške situacije napustili svi značajniji igrači, a klub se pojačao uglavnom igračima iz svoje B ekipe, koja nastupa u drugom rangu takmičenja, a čije kvalitete igračkog kadra odlično poznaje Stano. To im je na kraju prošle sezone donelo plasman u Evropu. Prvo su završili na četvrtom mestu, a zatim su u plej-ofu za Ligu konferencije izbacili Seređ i Zlate Moravce. Igrački kadar čine igrači od 18-23 godine, sa izuzetkom kapitena Jakuba Paura koji ima 29. Za sada još niko nije stigao tokom ovog leta, a klub je napustio jedino najbolji strelac lige u prošloj sezoni Poljak David Kurminovski, koji se preselio u danski Orhus. Ipak, tu je veliki broj talentovanih igrača, levi bek Sluka, štoper Kivior, desni bek Anang, veznjaci Bernat, Fazlagić, Bičahčjan, Gono, te napadači Đuriš, Kapralik, Jibril. To je ekipa koja će sigurno igrati lepršavo i poletno, ali koja će zbog mladosti imati i puno oscilacija.

Trećeplasirana ekipa iz prošle sezone Spartak Trnava nije bajno počela sezonu, jer su jedva u prvom kolu kvalifikacija prošli Most sa Malte. Ipak, ova ekipa ima konstantnost u vidu igračkog kadra. Nije bilo odlazaka, zadržan je ceo tim, kojem je pridodato nekoliko novih igrača. To je desni bek Matej Čurma koji je stigao iz Ružomberoka, zatim se iz poljskog Gornjika u slovački fudbal vratio Roman Prohazka, a poziciju desnog krila pojačao je Aleks Ivan iz Seređa. Trnava je potpisala i dva napadača – Kelvina Boatenga iz portugalskog Aveša i Milana Ristovskog, čiji su ugovor otkupili od Rijeke nakon šestomesečne pozajmice. Ono gde je Trnava najjača jesu krila, dva dvadesetogodišnjaka će biti vrlo važna za ovu sezonu, Brazilac Kabral i Nigerijac Bamidele. Sve u svemu, u Trnavi se potajno nadaju da će ova sezona biti slična kao ona 2017/18, kada su postali iz prikrajka šampioni svoje zemlje.


TRENČIN - NAGAZNA MINA

Trenčin možemo posmatrati kao trenutno petu ekipu slovačkog fudbala, ali ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi ugrabili i koju poziciju više. Trenčin se mahom oslanja na mlade snage uz nekoliko iskusnih igrača. Takva je već nekoliko godina klupska politika, gde se pored domaćih, obraća velika pažnja i na inostrane mlade igrače, pogotovo iz Afrike, gde imaju odličnu saradnju sa tamošnjim akademijama. Jedan od primera ovakvog rada je i odlični fudbaler Genta Bukari, koji je u Belgiju stigao upravo iz Trenčina. Ipak, u ovu sezonu ulaze delimično oslabljeni. Klub je napustio najbolje strelac tima iz prošle sezone Hamza Ćataković. Pored njega, iz kluba su otišli i Ašraf El Mahdiui u poljsku Vislu, kao i Ante Roguljić i Ruben Ligeon, koji su još uvek bez kluba. Još jedan od problema može biti što su otišla i tri golmana, pa je Trenčin ostao samo na jednom, mladom Mihalu Kukučki. U klub su do sada stigla samo dva igrača. Iskusni bivši slovački reprezentativac Erik Jendrišek, koji bi trebao da odmeni Ćatakovića i na pozajmicu iz Brage, bivši omladinac Zvezde Đorđe Jovičić.

ZLATNA SREDINA

Svoje mesto u plej-of zoni će tražiti Zlate Moravce, Ružomberok i Seređ. Zlate Moravce je prošlu sezonu završio na petom mestu, ali će imati veliki hendikep u ovoj. Ekipu su napustila dva najvažnija igrača. U pitanju je krilo David Hrnčar, koji se vratio sa pozajmice u Slovan Bratislavu i četvrti najbolji strelac lige prošle sezone Filip Balaj, koji je kao slobodan igrač otišao u Krakoviju. Takođe, standardni golman Adrijan Hovan je odlučio da se preseli u redove slovačkog šampiona. Bilo je tu još odlazaka iz kluba, ali oni neće toliko uticati na fizionomiju tima. U klub je došlo nekoliko igrača: golman Matuš Kira iz Košica, krila Mondek iz Opave i Hobot na pozajmicu iz Slovana, zadnji vezni Bednar iz DAC-a, ofanzivni vezni Gamboš iz Senice i napadač Jilmaz iz poljske Korone.

Ružomberok je takođe promenio sportsku politiku, pa je počeo sve više da se oslanja na mlade igrače, i to domaće. Eksploatisali su situaciju u Nitri, pa su iz tog kluba doveli jedina tri pojačanja ovog leta. Reč je o veznom Fabišu i dvojici krila Šefčiku i Tanciku. Iz kluba je za skoro pola miliona evra otišao mladi napadač Ladislav Almasi u češki Banjik. Pored njega još i desni bek Čurma u Trnavu i štoper Filinski u Liptovski Mikulaš. Ipak, u klubu su zadržali odličnog ofanzivnog veznog Tihomira Kostadinova, kao i najboljeg strelca ekipe iz prošle sezone napadača Martina Regalija.

20:00: (1.67) Trenčin (3.60) Zlate Moravce (4.90)

U Seređu je veoma prometno tokom ovog leta. Veliki broj igrača pristiže, ali i odlazi iz kluba. Osmorica fudbalera zadužila su dres ovog kluba, dok ih je duplo više razdužilo. To nam pokazuje da izvesno možemo očekivati još dolazaka u ovaj sasvim stabilan klub od kad je ostvario promociju u najviši rang pre tri godine. Klub je napustio iskusni napadač i najbolji strelac ekipe iz prošle sezone Miloš Lačni, te će on ove sezone nositi dres Pohronija. Od važnijih odlazaka treba spomenuti Dina Špehara (Olimpija), Aleks Ivan (Trnava), Fabri (DAC, istekla pozajmica), Bušnja (Rijeka, istekla pozajmica). Međutim, stigle su i zamene: Urtado (Parana), Roberto Diaš i Nikola Gatarić (Ermis), Dominik Radić (Sigma), Mihajlo Popović (Komarno), Roman Hasa (Karvina), Dominik Križ (Plzen, pozajmica). Deluje da se Seređ pojačao nešto kvalitetnijim igračima, u odnosu na prošlu sezonu, pa se može očekivati i da ponove uspeh od pre tri sezone kada su se našli među šest najboljih.

Mihalovce su imale odlične dve sezone, 18/19 i 19/20, završili su kao šesti i peti, što je bilo van svakih očekivanja. Međutim, prošla sezona nije tekla glatko, pa su tek u poslednjem kolu obezbedili opstanak, kao deseta ekipa u ligi. Ipak, očekuje se da i ove sezone obezbede status prvoligaša, pa makar to bilo kroz plej-aut baraž dvomeč. Najveći udarac za ovu ekipu predstavlja odlazak španskog štopera Jana Solera, koji se preselio u redove Zaglembje Lublina. Bilo je tu još odlazaka, kao npr. golmana Mateja Markovića, beka Siopisa, krilo Dijara i napadač Tandir. Neki igrači su se nakon pozajmice vratili u matične klubove, iako su imali značajnu ulogu u timu prošle sezone. Ali, radilo se i na dovođenju novih igrača. Bilo je tu dosta dolazaka iz klubova druge lige, stigao je iskusni Španac Atarbe, štoper iz Nitre Šula, ali i na pozajmicu zamena za Markovića među stativama Benjamin Saraz iz DAC-a.

Pohronije su ekipa kojoj borba za opstanak ne predstavlja ništa strano. Držali su fenjer u regularnom delu sezone, ali od kako se liga podelila na plej-of i plej-aut, zaigrali su odlično, te su u deset utakmica osvojili 15 bodova, čime su bezbrižno priveli kraj sezone. Prvo mesto na listi klupskih strelaca delili su Englez Džejms Vir i Švajcarac Adler Da Silva. I dok je prvi otišao u mađarski MTK, Pohronije su uspele da otkupe ugovor Da Silve od švajcarskog Niona. Ipak, klub su napustili još neki važni igrači: Toma Erto, Eli N’Zeji, Petr Galuška (svi slobodni igrači), a u matične klubove su se vratili: odlični štoper prošle sezone Petr Pavlik i Ondržej Hveja (Brno). Stigle su i zamene, Lačni iz Sereda, Zahumenski iz Brna, kao i talentovani poljski štoper Palušek iz Gornjika. Videćemo da li će klub uspeti da do kraja prelaznog roka zadrži i talentovanog Gambijca Aliju Faderu, možda i najboljeg igrača ove ekipe.

PONOVO SE SENICI SMEŠI BORBA ZA OPSTANAK, MIKULAŠ POTPUNA NEPOZNANICA

Senica je dugo bila sinonim za stabilnog slovačkog prvoligaša. Njen status u najjačoj ligi se nije dovodio u pitanje, a neretko je završavala na drugom mestu. Ipak, poslednjih godina dolazi do promene i ovaj tim jedva uspeva da se zadrži u konkurenciji najboljih. Prošle sezone su morali taj status da overe u baražu protiv Banske Bistrice. Uspeli su u tome, ali pitanje je dokle će se izvlačiti na samom kraju. Zbog toga je Senica jedan od kandidata za ispadanja, možda čak i prvi kandidat. Čak 20 igrača je napustilo ekipu tokom ovog leta, veoma značajni igrači za ovaj tim. Doveli su nekoliko fudbalera, ali pitanje je da li će to biti dovoljno da se izbori opstanak. Jedan od njih je i Petr Pavlik koji je nastupao za Pohronije prošle sezone. Klub je napustio i najbolji strelac ekipe Tomaš Malec. Teški dani čekaju Senicu, a ova sezona definitivno može biti prekretnica za klub i da odredi njegovu dalju budućnost.

18:00: (1.68) Ružomberok (3.50) Senica (5.00)

Svoju prvu promociju u najjači rang slovačkog fudbala ostvarila je ekipa Liptovski Mikulaš. Ona može predstavljati potpuno nepoznanicu u ovosezonskom takmičenju. Samim tim može napraviti iznenađenje i osigurati status prvoligaša i za sledeću sezonu. Ipak, moraće mnogo da rade, kako bi svoj cilj ostvarili. Ispred sebe imaju nekoliko ekipa sličnog kvaliteta kao što je njihov. Međutim otežavajuća okolnost za ovaj tim, jeste što će svoje domaće utakmice igrati u 50-ak kilometara udaljenom Popradu. U timu nema preterano poznatih imena, potpisani su ugovori sa osam novih igrača, tu su i četiri mlada fudbalera iz Južne Koreje, ali i srpski napadač Dragan Andrić. Zadržan je kapiten i najbolji strelac ekipe iz prošle sezone Rihard Bartoš, koji igra na poziciji centralnog veznog.

SLOVAČKA 1 - 1. KOLO

Petak

20:00: (1.67) Trenčin (3.60) Zlate Moravce (4.90)

Subota

18:00: (8.50) Liptovski Mikulaš (4.50) Slovan Bratislava (1.35)

18:00: (1.68) Ružomberok (3.50) Senica (5.00)

Nedelja

17:00: (4.40) Mihalovce (3.40) Dunajska Streda (1.77)

18:00: (1.50) Žilina (4.10) Seređ (5.80)

20:00: (1.72) Spartak Trnava (3.50) Pohronije (4.70)

***kvote su podložne promenama

TABELA ZA SEZONU 2020/21



tagovi

SlovačkaSlovačka 1Slovan BratislavaŽilinaTrenčinSpartak TrnavaDunajska StredaRužomberokSenicaVladimir Vajs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara