Fudbaleri PSV-a (©AFP)
Fudbaleri PSV-a (©AFP)

Van Nistelroj od PSV-a napravio mašinu za davanje golova, Ajaks dobro podnosi turbulencije

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.09.22. | 13:20

Eredivizija: Filipsovci igraju derbi 5. kola sa Tventeom u Enshedeu

Vodeći holandski klubovi počeće sledeće nedelje grupnu fazu evropskih kupova i zato će svi danas da igraju prvenstvene duele 5. kola Eredivizije. Ajaks je favorit protiv Kambura, PSV Ajndhoven putuje u Enshede, a Fajenord igra protiv Go Ahead Iglsa...

Derbi runde obezbediće dve ekipe koje su prošle godine bile među četiri najbolja, a ove su se borile za grupnu fazu nekog od kontinentalnih takmičenja, ali je to uspeo samo favorit iz Ajndhovena. Pod vođstvom novog trenera Ruda van Nistelroja, PSV jasno pokazuje da ima samo najviše ciljeve i da je i dalje sto posto među holandskom elitom, ali ga sada čeka prvi teži test protiv Tventea na strani.

Izabrane vesti

Domaća ekipa je prošle godine šokirala sve osvajanjem četvrtog mesta, zahvaljujući kojem je obezbedila učešće u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Najpre je dva puta savladala srpski Čukarički (3:1, 4:1), ali potom nije mogla da iznenadi italijansku Fjorentinu, da bi u plej-ofu konačno ispala posle početnog poraza od 1:2 i naknadnog remija bez golova. Do sada je u ligi Tvente osvojio devet poena i peti je na tabeli, a jedini neočekivani poraz zabeležio je na terenu novajlije iz Volendama (0:1).

18.45: (4,90) Tvente (3,60) PSV (1,75)

Minule srede Tvente je glatko pobedio Ekscelzior rezultatom 4:0.

"Grupna faza Lige konferencije nije bila daleko, ali sada više ne razmišljamo o neuspehu i pokušaćemo da ponovimo prošlogodišnju ligašku kampanju. Pobeda nad Ekscelziorom nam je dala samopouzdanje koje nam je bilo potrebno i verujem da ćemo da prenesemo naše dobro raspoloženje u duel sa PSV-om, čak iako je protivnik u odličnoj formi i njegova golgeterska forma izaziva poštovanje", rekao je trener Ron Jans.

Iako su gosti ostali bez željene Lige šampiona i nisu bili uspešni u plej-ofu protiv škotskih Rendžersa u poslednjem kolu (2:2 i 0:1), i dalje igraju odlično u Erediviziju. U četiri duela tim iz Ajndhovena nije izgubio ni bod, a u prethodna dva meča pobedio je Ekscelzior (6:1) i Volendam (7:1). PSV od Tventea nije poražen više od osam godina, a prošle sezone je sa rivalom iz Enshedea odigrao dve veoma žestoke borbe i osvojio četiri boda (5:2, 3:3).

Češki napadač Vaclav Černi, koji je postigao dva gola protiv Ekscelziora, mogao bi da se pojavi u prvih jedanaest domaćih, s druge strane, njegov sunarodnik Mihal Sadilek neće startovati zbog povrede prepone. Na spisku su i Stejn, Plegesuelo i Vlap. U međuvremenu, Van Nistelroj ne može da računa na usluge Van Hinkela, Maura Žuniora, Maduekea, Boskalja kao i startnog napadača Luka de Jonga.

16.30: (1,10) Ajaks (11,0) Kambur (19,0)

Ajaks gradi novu eru pod komandom Alfreda Šrojdera posle odlaska uspešnog trenera Erika ten Haga. A letnji prelazni rok, koji je podrazumevao i turbulentne promene za amsterdamski klub, definitivno je zapečatio i sumirao čitavu situaciju. Kao rezultat toga, Kopljanici za sada dobro rade, nisu izgubili nijedan bod u Erediviziji, a ne nameravaju da dozvole ni kiks protiv Kambura.

Odlazak sa Johan Krojf arene o kojem se najviše raspravljalo prethodnih nedelja desio se poslednjih dana prelaznog roka. Antoni se pridružio Ten Hagu u Mančester Junajtedu za vrtoglavu sumu od oko sto miliona evra. Inače, Lisandro Martinez je takođe tokom leta pojačao Crvene đavole.

"Svakako ne bih ovo nazvao zabavnim vremenom. Ima mnogo zanimljivih i fascinantnih, ali i zahtevnih uspomena. Nekima nedostaju takva osećanja, ali ja više volim mir i sigurnost", rekao je Edvin van der Sar, izvršni direktor Ajaksa.

Transfer brazilskog napadača bio je svojevrsni šlag na tortu, što se Van der Saru ionako nije mnogo dopalo.

"Ništa posebno se nije dogodilo. Prvu ponudu smo dobili e-mejlom, prvi put kada smo reagovali bilo je da kažemo ne Mančesteru. Nismo imali planove da prodamo Antonija. Međutim, iznos ponekad dostiže toliko visok nivo da se led jednostavno probije. Fudbal treba da bude na prvom mestu, ali i Ajaks je posao. Naravno, voleli bismo da zadržimo Antonija u timu, ali ne živimo u savršenom svetu", objasnio je Van der Sar filozofski.

Domaćin je trenutno na drugom mestu prvenstvene tabele, pošto vodeći PSV ima znatno bolji gol-količnik. Ukoliko Amsterdamersi žele da ga prestignu, borba sa Kamburom im je idealna prilika da suštinski poprave odnos postignutih i primljenih golova.

Gostujući strateg Henk de Jong ima samo jedan zadatak od rukovodstva tima iz Leuvardena, a to je da spase tim i ostavi ga u najjačem rangu drugu godinu zaredom. Svaki bodovni uspeh iz ove utakmice za njega bi bio izuzetno vredan rezultat, međutim, u poslednjem gostovanju u Amsterdamu doživeo je žestok debakl primivši devet golova.

Što se kadrovske situacije tiče, nova akvizicija Florijan Grilič je povređen, baš kao i Setford, dok je srpski internacionalac Dušan Tadić spreman da sa kapitenskom trakom oko ruke povede Kopljanike u duel sa autsajderom.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

EREDIVIZIJA - 5. KOLO

Petak

Fortuna Sitard - Utreht 3:4 (0:0)

/Gut 67, Jilmaz 82pen, Noslin 90 - Dost 64, Duvikas 70pen, 77, 86/

Subota

16.30: (1,10) Ajaks (11,0) Kambur (19,0)

18.45: (4,90) Tvente (3,60) PSV (1,75)

20.00: (1,65) Sparta (3,80) Volendam (5,50)

21.00: (7,75) Go Ahed (4,80) Fajenord (1,40)

Nedelja

12.15: (1,75) RKC (3,60) Ekscelzior (4,90)

14.30: (3,90) Emen (3,50) AZ Alkmar (1,95)

14.30: (2,05) Herenven (3,45) NEC (3,60)

16.45: (2,50) Groingen (3,35) Vitese (2,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaPSV AjndhovenAjakskamburTvente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara