Alfonso Dejvis (©Reuters)
Alfonso Dejvis (©Reuters)

Varniči u Konkakaf zoni: SAD, Meksiko i Kanada idu ka Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.10.21. | 22:54

Noćas na programu 5. runda kvalifikacija za Mundijal u Severnoj, Srednjoj i Karipskoj Americi

I dalje je velika trojka na vrhu tabele kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Konkakaf zoni koja ide u petu rundu, iako je redosled nešto drugačiji. Sjedinjene Američke Države i Meksiko dele prvo mesto sa osam bodova, dok je Kanada trećeplasirana sa šest. Rastojanje između tri selekcije i ostalih moglo bi da se poveća posle noćašnjih mečeva.

SAD je na vrhu tabele zbog bolje gol-razlike, ali izabranike selektora

Izabrane vesti

Grega Berhaltera očekuje težak duel u Panami, koja je a četvrtoj poziciji sa pet bodova. Meksiko će pokušati nadoknadi remi kod kuće protiv Kanade kada se suoči sa Hondurasom na Azteki, a s obzirom na dosad ostvarene rezultate, Kanada neće očekivati ništa manje od cela tri boda na gostovanju fenjerašu Jamajki.

23.55: (1,75) Kostarika (3,35) El Salvador (5,50)

Za Kostariku je predstojeći sudar sa El Salvadorom možda ključan. Pošto je u Hondurasu završeno nerešeno 0:0, očajnički joj je potrebna pobeda kod kuće protiv četvrtoplasiranog El Salvadora, kako bi nastavila borbi za nastup na Svetskom prvenstvu 2022. godine. S druge strane, pobeda ili remi El Salvadora potvrdili bi konkurentima da su plavo-beli Uga Pereza pravi pretendent na četvrto mesto, ako ne i više.

Podsetimo, tri najbolje ekipe osiguraće direktan plasman na Mundijal u Kataru, dok četvrtoplasirani tim dobija kartu za interkontinentalni baraž.

23.55: (4,80) Panama (3,45) SAD (1,80)

Posle snažne pobede od 2:0 protiv Jamajke do koje su dovela dva gola 18-godišnjeg napadača Rikarda Pepija, reprezentacija SAD nastaviće svoju kvalifikacionu kampanju za Svetsko prvenstvo duelom u Panami (23.55).

Prošli meč pružio je Berholteru još jednu priliku da na teren pošalje mlade snage u cilju sticanja dragocenog iskustva. Početna postava bila je druga najmlađa u istoriji selekcije sa 23 godine i 111 dana.

Domaća Panama se nada ponovnom učešću na Mundijalu, pošto je u prošlom ciklusu prvi put nastupila na Svetskom kupu. Los Kanalerosi u susret ulaze sa četvrtog mesta, a pre tri dana poklekli su u San Salvadoru. Posle nekoliko zgodnih odbrana golmana Luisa Mehije, Enriko Duenjas je u 37. minutu postigao jedini pogodak na utakmici, dok Panama nije umela da odgovori.

01.00: (1,25) Meksiko (5,80) Honduras (12,0)

Meksički fudbaleri nisu slavili na poslednja dva kvalifikaciona duela i moraju u potpunosti da to urade protiv Hondurasa (01.00). Posle nesrećnog poraza na Gold kupu od SAD-a Sombrerosi su završni deo kvalifikacija počeli sa dve pobede protiv Jamajke (2:1) i Kostarike (1:0). Međutim, u septembru su se spotakli u Panami (1:1) i sa istim rezultatom (1:1) započeli oktobarsku misiju kod kuće sa Kanadom. Pomalo neočekivano, bila je to izbalansirana utakmica i golman Očoa je morao nekoliko puta da pokaže svoje kvalitete.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Honduras se dva puta zaredom predstavljao na smotri najboljih na planeti, 2010. i 2014. godine, ali ga nije bilo 2018. kada nije prošao baraž protiv Australije. Trenutnu završnu fazu kvalifikacija izabranici selektora Fabijana Koita započeli su obećavajućim remijem u Kanadi (1:1), ali su posle remija bez golova u El Salvadoru (0:0) doživeli debakl sa SAD-om kod kuće (4:1).

Raul Himenez je u četvrtak odigrao ceo meč kao centralni napadač, što mu je bila prva akcija u ovoj kvalifikacionoj kampanji, dok je kapiten Andres Guardado odigrao 170. meč u dresu sa državnim grbom. U sastavu Herarda Martina nema Čičarita Ernandeza, kao ni Hosea Huana Masijasa.

23.55: (4,20) Jamajka (3,30) Kanada (1,95)

Jamajka doživljava veliko fudbalsko razočarenje. Na stadionu u Kingstonu noćas će da dočeka reprezentaciju Kanade, koja se trenutno nalazi na trećem mestu (23.55).

Rege bojsi su imali hrabre ambicije u kvalifikacijama i svakako su želeli više od jednog boda posle četiri meča sa skorom 2:8, pri čemu su plasirani na poslednjem mestu Konkakaf kvalifikacione zone.

Aktuelna pandemija nije pomogla Jamajki, koja opet nije mogla da računa na važnije igrače predvođene napadačem Majklom Antonijem, a timu fali i krilni napadač Leon Bejli, koji je povređen. Jamajka je u poslednjem meču izgubila od SAD (2:0).

S druge strane, kanadski tim je mnogo bolje raspoložen i trenutno treće mesto bi mu garantovalo odlazak na Mundijal. Naravno, tek je četiri kola odigrano, ali Crveni još nemaju poraz u ovom kvalifikacionom ciklusu. Ostvarili su pobedu i tri remija do sada. Na računu imaju šest bodova, a u poslednjem meču osvojili su veoma vredan remi na tlu Meksika (1:1).

Kanada računa na sve važne adute sem prvog golmana Milana Borjana, čuvara mreže Crvene zvezde, koji je se oporavlja od virusa korona. U sastavi su najveća zvezda Alfonso Dejvis, koji igra jednu od ofanzivnih uloga u reprezentaciji, a ispred njega je mladi napadač Džonatan Dejvid.


tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoKvalifikacije za SP 2022.konkakafReprezentacija Kanadereprezentacija SADreprezentacija Meksika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara