Biće navijača na Vindzor parku (©Reuters)
Biće navijača na Vindzor parku (©Reuters)

Vatrenih 1.060 Iraca pomoć na putu do EP

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.11.20. | 13:19

Slovačka dolazi u Belfast u baražu za plasman na šampionat Starog kontinenta. Domaća selekcija imaće podršku sa tribina. Kajl Laferti igra i pored porodične tragedije. Hamšik adut gostiju

Reprezentacije Severne Irske i Slovačke sa identičnim ciljem i podjednakim šansama za uspeh ulaze u finalnu utakmicu plej-ofa za odlazak na EP – da se drugi put zaredom nađu na završnoj smotri najboljih nacionalnih timova Starog kontinenta.

Uprkos tome što su pre četiri godine u Francuskoj bili među pet debitanata domogli su se eliminacione faze u kojoj su ih zaustavili Vels, odnosno Rusija, a u ovaj duel ulaze sa neznatno izmenjenim sastavima u odnosu na pomenuti turnir, ali i novim selektorima.

Izabrane vesti

Majkla O'Nila, koji je tokom devetogodišnjeg mandata izvukao Severnu Irsku sa margina fudbalske mape letos je nasledio Englez Ijan Baraklaf i još nema pobedu (dva remija i tri poraza), ali sa izuzetkom Norveške i Bosne i Hercegovine, koju su njegovi puleni izbacili u polufinalu baraža uz mnogo sreće zeleno-belu armiju nisu nadigrali ni Austrijanci, ni Rumuni. Njegov slovački kolega Štefan Tarkovič je u nezahvalnijem položaju, budući da mu je ovo debi. Nekadašnji asistent Jana Kozaka, selektora sa minulog EURA rešio je da odigra na sigurno, te je na spisak uvrstio fudbalere koji su i izneli kvalifikacije, ali i posle dve godine vratio u ekipu „zabludelog sina“ Vladimira Vajsa. Sa njim će gosti dodatno dobiti na kreativnosti i probojnosti, a imaju i još jednu prednost: do Vindzor Parka došli su preko Republike Irske koja gaji isti stil kao komšije i znaće šta im je činiti.

Adut Slovaka biće i nekadašnji kapiten Napolija Marek Hamšik, koji ne može da se pohvali dobrom sezonom u redovima kineskog Dalijena. Njemu će ovo biti 124. meč u dresu sa državnim grbom, a čak 54 puta je bio kapiten Slovačke. Ogroman ulog isključuje goleadu, čak i tradicija nagoveštava tvrdu i neefikasnu partiju.

Severna Irska nije pobedila Slovačku na poslednje tri utakmice, odnosno od 1998. godine kada je slavila sa 1:0. Domaćin neće biti kompletan. Fudbaler Rendžersa Džordan Džons je prekršio striktni COVID-19 protokol na Ostrvu i neće moći da pomogne saigračima u ovom važnom duelu. Zbog povreda van stroja su Džoel Kuper, Trevor Karson, Kori Evans i Meti Kenedi.

Protiv Slovačke će igrati i Kajl Laferti, koji je pretrpeo porodičnu tragediju. Njemu je preminula sestra prošle nedelje. Međutim, stigao je u Belfast i staviće se na raspolaganje selektoru Baraklafu. U konkurenciji za tim je i Džordž Sevil.

Na Vindzor parku biće prisutno 1.600 gledalaca, toliko je dozvoljeno od kapaciteta stadiona u Belfastu - 18.500. Biće striktno rastojanje između svakog od srećnika koji će uživo da bodri svoju selekciju. Glas i dlanove vatreni Irci sigurno neće da štede.

BARAŽ ZA PLASMAN NA EP – JEDAN MEČ

Četvrtak

18.00: (2,65) Gruzija (2,75) Severna Makedonija (3,20)

20.45: (2,45) Mađarska (3,05) Island (3,15)

20.45: (2,70) Severna Irska (2,75) Slovačka (3,10)

20.45: (1,90) Srbija (3,40) Škotska (4,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

baraž za epreprezentacija Severne Irskereprezentacija Slovačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara