Vladimir Stojković ©MN Press
Vladimir Stojković ©MN Press

Veče čudesnih akrobacija u Kamenolomu, najbolja utakmica Vladimira Stojkovića na golu Crvene zvezde

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.09.21. | 15:11

Nestvaran debi u crveno-belom dresu dugogodišnjeg reprezentativnog čuvara mreže

Ime portugalske Brage na ovogodišnjem žrebu za grupnu fazu Lige Evrope probudilo je snažne emocije među navijačima Crvene zvezde. U prvom planu našao se onaj revanš prvog kola Kupa UEFA na Kamenolomu, koji je crveno-belima doneo iščekivani plasman u grupnu fazu takmičenja iz sezone 2005/2006, nakon čega su usledili oni čuveni okršaji sa Romom i Strazburom. Taj meč i ta sezona doneli su more radosti, ali i veliku tugu, iznedrili brojne heroje, ali i na kraju doneli i tragičan ostanak bez evropskog proleća. Ipak, sve je to bio sastavni deo Zvezdinog evropskog bitisanja s početka novog milenijuma.

Tadašnjem treneru Valteru Zengi, posle beogradskih 0:0, kao da je bilo jasno da će mu u revanšu biti potreban faktor iznenađenja. Tajni adut, koji bi mogao da napravi prevagu u okršaju sa kvalitetnim i prekaljenim protivnikom. Kec iz rukava je bio, tada talentovani čuvar mreže, Vladimir Stojković. Spoznao je Zenga da se iskuni čuvar mreže Ivan Ranđelović ne nalazi u najboljem psihološkom momentu, gurnuo je u vatru Stojkovića, iako je bio debitant, učinio ga herojem utakmice i lansirao mu karijeru u vasionu.

Izabrane vesti

"Znate li kako je Stojković debitovao za prvi tim Crvene zvezde? Gostovali smo Bragi, a do tada je mesto među stativama bilo rezervisano za iskusnog Ranđelovića. Odem ja kod Piksija, priđem mu i kažem: 'Predsedniče, ja bih da probam sa ovim malim Vladom na golu. Mislim da vredi rizikovati'. Piksi mi je odgovorio: 'Ti biraš, kouč (treneru). Ti najbolje znaš, i sam si bio golman. Tada je svima postalo jasno o kakvom je golmanu reč", rekao je jednom prilikom Zenga za Alo.

Stojković i Zengas ©MN PressStojković i Zengas ©MN Press

Crvena zvezda bez Nikole Žigića u timu nije uspela da dođe do zalihe u prvom meču (0:0), iako je bila nešto bolji rival pred 40.000 gledalaca na stadionu Rajko Mitić. Ostala je tada žal za prečkom, tada mlađanog, Milana Purovića, iz 15. minuta utakmice, posle sjajnog centaršuta Marka Perovića. Kao i za topovskim udarcem Boška Jankovića iz finiša utakmice, kada je Paulo Santos krajnjim naporom prebacio loptu preko prečke. Braga je već u Beogradu pokazala da je izuzetno iskusan i "namazan" tim, a domaćin je još u 10. minutu utakmice mogao da doživi hladan tuš, kada je Vandinjo zatresao prečku Ranđelovićevog gola.

(2,45) CRVENA ZVEZDA (3,35) BRAGA (3,10)

Crveno-belima je bilo jasno da ih čeka izuzetno težak posao u revanšu, ali su sa druge strane imali u podsvesti meč sa Kjevom iz Verone, dve sezone ranije, u kojem se takođe iz beogradske "nule" otišlo na Bentegodi po prolaz u narednu fazu takmičenja.

Početak utakmice u Bragi nije nagoveštavao da bi Zvezda mogla da prođe kroz pravu golgotu na ovoj utakmici. Beograđani su krenuli izuzetno ofanzivno i motivisano, što su krunisali pogotkom Milan Purovića u 11. minutu. Sve je krenulo od Dušana Baste, koji je pronašao Nikolu Žigića, ovaj glavom prebacio loptu na drugu stativu gde je usledio udarac iz prve i lopta je odsela u mreži Paula Santosa.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da domaćin krene sa žestokim naletima, a Vladimir Stojković sa serijom sjajnih odbrana. Mladi čuvar mreže je prvo Maksijev zicer, a potom i udarac iz daljine Uga Leala, pa još jednu stopostotnu šansu Hosea Nunjesa. Izjednačenje je visilo u vazduhu, a li je sa druge strane i Stojkovićevo samopouzdanje raslo kao kvasac. Domaći su već u prvom poluvremenu ušli u nervozu, usled potpune napadačke nemoći, ali su nastavili sa uraganskim naletima.

Legendarni Žezualdo Fereira je u drugom poluvremenu uveo i agresivnog Adrijana Rosata, ali je i njegov sjajan pokušaj s početka drugog poluveremena maestralno uspeo da zaustavi Stojković. Domaća publika je počela da slavi, ali je lopta zahvaljujući Zvezdinom golmanu završila u korneru. Braga je do izjednačenja u 86. minutu stigla uz pomoć sreće. Rosato je izveo slobodan udarac iz velike daljine, loptu je na putu ka golu glavom zakačio Žaime Žunior i Stojković tu jednostavno nije mogao ništa.

Iako je utakmica bila u samom finišu, ta četiri minuta, plus još tri u nadoknadi, pretvorili su se u pravu večnost. Zvezda je gubila tlo pod nogama, Portugalci pokušavali iz svih mogućih situacija, tražili penal, a na kraju je priliku iz slobodnog udarca dobio i Žaime Žunior. Ipak, usledio je projektil daleko od gola, pa je slavlje gostiju moglo da počne. Zvezda je prvi put u istoriji zaigrala u Ligi Kupa UEFA, a sve ostalo je deo istorije.

"Zenga me je stavio na gol. Kad ti on nešto priča, uživaš dok ti objašnjava. Bio je pošten prema igračima. Tada sam bio mlađi, pa je hteo na utiče na psihu. Svaku utakmicu je bio ljut, dizao veštačku tenziju da se mi ne bi opustili jer smo bili mladi. Onaj meč protiv Rome i penal protiv Rome već nisu bili važni kao ovo protiv Brage. Bilo je možda lepo za oko, ali ono protiv Brage nam je bilo bitnije jer se radilo o prolazu", rekao je Stojković svojevremeno u intervjuu za Mozzart Sport.

Sa druge strane Braga nikada nije, ali i neće, dostići visine koje u porugalskom fudbalu imaju Porto, Benfika i Sporting, ali već od sezone 2006/2007. ovaj odlični klub je probio barijeru i postao ozbiljan faktor evropskom fudbalu. Ne samo da su grupne faze takmičenja postale konstanta, već i same završnice Lige Evrope. Braga je konstatno u nokaut fazi, jednom je završila u četvrtfinalu, a u sezoni 2010/2011. igrala je i finale, kada je poražena od Porta u Dablinu (0:1). Zvezda će se definitivno sastati sa ozbiljnim protivnikom, ali bi eventualnom pobedom, mogla sebi da napravi idealnu podlogu za napad na novo evropsko proleće.



tagovi

Vladimir Stojković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara