Poljud spreman za još jedan derbi (©AFP)
Poljud spreman za još jedan derbi (©AFP)

Večiti derbi Hrvatske: Dinamo za titulu i "izbacivanje" Hajduka iz Evrope posle 14 godina

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.05.21. | 11:22

Splićani su pobedom nad Rijekom u subotu došli u situaciju da se eventualnim trijumfom nad Zagrepčanima uključe u borbu za 4. mesto u prvenstvu

Da komšiji crkne krava – fraza u srpskom jeziku koja se neretko izuzetno precizno opisuje odnose u svim balkanskim državama. Ovog puta i u Hrvatskoj, gde se sastaju omraženi fudbalski rivali, Hajduk iz Splita i Dinamo iz Zagreba. Ova dva tima će u sredu od 18.00 na Poljudu odigrati zaostali meč 22. kola hrvatskog šampionata.

Odnos snaga između ova dva ogromna rivala godinama je isti. Dinamo se bori za titulu i gotovo izvesno će je i osvojiti, kao uostalom i najčešće prethodnih godina, dok će Hajduku premija da bude izlazak na međunarodnu scenu. Plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija Splićanima je trenutno daleko kao Istanbul, grad u kojem je letos odigrao svoju poslednju međunarodnu utakmicu, protiv Galatasaraja.

Izabrane vesti

18.00: (3,70) Hajduk (3,25) Dinamo (2,00)

Velika je verovatnoća da ćemo prvi put od sezone 2006/07 gledati evropske kvalifikacije bez Hajduka, a praktično idealnu priliku da ubaci klin u točkove belih ima Dinamo. Najpre, ukoliko ga savlada u 227. Večitom derbiju Hrvatske, zatim ukoliko u sledećem kolu u nedelju ne savlada Rijeku, a naposletku i to samo da li će 4. pozicija da vodi u Evropu zavisi od Modrih, odnosno toga da li će 19. maja savlati Istru u finalu Kupa Hrvatske.

Ipak, pođimo zasad od pretpostavke da nećemo tada da vidimo senzaciju, pa da trofej ode u ruke trenutno najslabijeg prvoligaša naših zapadnih komšija. U tom slučaju će sva tri predstavnika u Ligi konferencija iži iz lige, klubovi koji zauzmu od druge do četvrte pozicije na tabeli.

Dinamo na Poljudu ima priliku da praktično osigura, 22. od kako igra prvenstvo Hrvatske. Ujednu i četvrtu uzastopnu. Pobedom bi povećao razliku u odnosu na drugoplasirani Osijek na ogromnih devet bodova, četiri kola pre kraja šampionata.

"Stvorili smo sebi gotovo komotnu poziciju. Šest bodova više i utakmica manje, to je izuzetno dobra situacija sa psihološkog aspekta. Idemo u Split rasterećeni, sa velikom željom da već tamo učinimo prvenstvo izvesnim, što se tiče prvog mesta", rekao je trener Dinama Damir Krznar.

Hajduku u ovom večitom derbiju „igra“ samo pobeda. Njom bi prišao četvrtoplasiranoj Rijeci na tabeli na samo dva boda zaostatka, pa bi se do kraja šampionata borio za izlazak na međunarodnu scenu. Međutim, u novijoj istoriji imao je mnogo problema protiv Dinama. Čak i na svom Poljudu.

Zagrepčani su u Splitu slavili na tri od poslednja četiri meča, odnosno na šest od poslednjih devet. Hajduk je u tom periodu trijumfovao samo jednom, u avgustu 2019. godine sa 1:0. Na četiri od poslednjih pet večitih derbija, gledano sve utakmice, Dinamo je bio pobednik. Nedavno, 25. aprila je trijumfom sa 2:0 došao do 101. pobede nad Hajdukom u svim takmičenjima, a 46. u prvenstvu Hrvatske.

"Istina, pobedili smo na tri od poslednje četiri utakmice, ali ja ne volim da jurim brojke i tradicije. Svaka utakmica je posebna za sebe, mi sad gledamo samo ovu. Uvek moramo da pružamo maksimum, samo to daje rezultat", istakao je Krznar.

Strateg Modrih će imati na raspolaganju gotovo najjači sastav. Samo se Moharami još nije oporavio od povrede, dok je Mario Gavranović rovit i izvesno je da će ostati na klupi u Poljudu.

Što se tiče sastava Hajduka, verovatno neće pretrpeti velike izmene u odnosu na tim koji je uspeo da savlada Rijeku (3:2) u subotu.

OČEKIVANI SASTAVI:

HAJDUK (3-4-2-1): Kalinić – Vušković, Simić, Mujakić – Todorović, Fossati, Jurić, Čolina – Livaja, Biuk - Ljubičić

DINAMO (4-2-3-1): Livaković – Ristovski, Theophile, Lauritsen, Gvardiol – Jakić, Ademi – Ivanušec, Majer, Oršić - Petković

HRVATSKA 1 - Zaostali meč 22. kola

Sreda

18.00: (3,70) Hajduk (3,25) Dinamo (2,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Dinamo ZagrebHajduk SplitHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara