Marselino i Bordalas (©Reuters)
Marselino i Bordalas (©Reuters)

Veliko neprijateljstvo španskog fudbala

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.02.24. | 11:57

Treneri Marselino Garsija Toral i Hoze Bordalas ponovo će biti protivnici ovog petka od 21.00 časova, kada će se sastati njihovi Viljareal i Hetafe na otvaranju 25. kola Primere

Dvadeset godina već su španski treneri Marselino Garsija Toral i Hoze Bordalas protivnici na fudbalskim terenima, ali u poslednjih pet su baš pravi neprijatelji. Nije tajna da se ne vole, izbegavaju rukovanje i često vređaju jedan drugog preko medija. Sada, uoči njihovog novog susreta na otvaranju 25. kola Primere, kada će se sastati timovi koje oni treniraju Viljareal i Hetafe, prave se da su malo finiji. Međutim, svi znaju da su izjave koje su dali protokolarne i da je večeras obojici veoma mnogo stalo da trijumfuju.

Prvi put su njih dvojica bili protivnici još 2005. godine, kada su sedeli na klupama Rekreativa i Alisantea. Od tada su jedan protiv drugog vodili 12 utakmica, a odnos u pobedama je izjednačen – 4:4, uz još četiri remija.

Izabrane vesti

Rivalitet je prerastao u neprijateljstvo 2019. godine, uoči njihovog susreta u Kupu kralja. Marselino, koji je tada vodio Valensiju, prvi je napao Bordalasa na konferenciji za medije.

Mislim da Hetafe igra na ivici pravila, oni su ekipa koja je napravila najviše faulova u šampionatu“, poručio je Marselino, na šta mu godinu dana stariji Bordalas nije ostao dužan:

Znate već šta je Jirgen Klop rekao o Marselinu, tako da mislim da nema potrebe ništa više da dodajem“.

Aludirao je tada strateg Hetafea na u to vreme aktuelnu izjavu trenera Liverpula kako „Marselino nema puno prijatelja u fudbalskoj profesiji“. Znao je za nju i trener rođen u Karenjesu, pa je uzvratio rečima da bi mogao da citira ženu Kate Dijaza.

21.00: (2,10) Viljareal (3,40) Hetafe (3,60)

E sad, to je već slučaj koji vam verovatno nije poznat, ali je u Španiji nekoliko dana bio u centru pažnje. Naime, Bordalas je ušao u konflikt 2017. godine sa Dijazom, kojeg je tada trenirao, a u maniru žene-fudbalera željne pažnje Seleste Marcelja je dala izjavu koja je bila hit u tabloidima. Tom prilikom je nazvala Bordalasa, između ostalog, „prevarantom, izdajicom i kukavicom“, te da „zaslužuje da ga neko čvrsto stegne za vrat“.

Posle svega izrečenog, niko nije iznenađen što su Marselino i Bordalas odbili da se rukuju na početku obe utakmice u pomenutom kupu, a nisu se pozdravili ni na kraju. Marselino se posle novinarima pravdao kako je kasnio na utakmicu pa nije stigao, a Bordalas kako je gledao utakmicu pa nije video kolegu da je došao na teren.

Posle te sezone Marselino je dve godine bio bez posla, pa je javnost i zaboravila na ove incidente. Sve do sezone 2021/2022, kada je sadašnji strateg Viljareala preuzeo Atletik Bilbao, pa ponovo izašao na crtu Hetafeu.

Marselino, koji je uvek ljubazan sa svakim trenerom koji mu dolazi u goste, ponovo je odbio da se rukuje s Bordalasom. Njegov Bilbao je deklasirao Hetafe sa 5:1, iako su Madriđani poveli već u 1. minutu. Posle meča je Bordalas odjurio u svlačionicu, nije čestitao protivniku.

Žurio sam u kupatilo, bilo mi je hitno“, branio se tada.

Sve to bi moglo da bude i simpatično, da svoju netrpeljivost nisu preneli na igrače. Na poslednjih osam susreta ove dvojice trenera videli smo brojne grube duele, tuče, kartone… Ukupno igrači njihovih timova su sakupili 15 utakmica suspenzije, prednjače naravno Bruno Gonzalez i Dijakabi, koji su zbog tuče dobili po četiri meča… Ako su oni i bili poznati kao temperamentni fudbaleri, Dani Pareho je uvek važio za mirnog momka. Sve do 2018, kada je dobio crveni karton zbog nasilničkog ponašanja". Arambari je za dva minuta dobio dva žuta kartona, Damijan Suarez je namerno nagazio Kang In Lija 2019. godine… Definitivno, Marselino i Bordalas izvlače najgore iz svojih izabranika, nije to puko rivalstvo dvojice trenera.

Uvod u današnji meč 25. kola protekao je relativno mirno. Na konferenciji za medije Bordalas je u pozitivnom tonu pričao o protivniku.

Viljareal ima originalan, prepoznatljiv stil igre. Veoma poštujem njegovog trenera Marselina“, kazao je Bordalas, a kada su ga mediji pitali za sve ono što je prethodilo duelima njih dvojice, samo se našalio:

Ma dajte, ne sećam se ni šta sam juče jeo, a kamoli šta je bilo pre toga“.

I strateg Žute podmornice je, barem prividno, zakopao ratne sekire.

Hetafe ima veoma dobru ekipu. Igraju odličnu sezonu i moraćemo da odigramo na visokom nivou ako želimo da ostvarimo dobar rezultat“, prozborio je 58-godišnji trener.

Umanjio je svakako tenziju značaj ove utakmice. Viljarealu ostatak prvenstva Španije praktično ni nije bitan, nije baš da strepi za opstanak (13. je na tabeli sa 25 poena, osam više od „davljenika“ Kadiza), a mesto u Evropi mu je van domašaja. Hetafe je za osam bodova bolji, još može do Lige konferencije, ali mora da nadoknadi pet bodova zaostatka za Betisom, i da pritom prestigne i Real Sosijedad, Las Palmas i Valensiju. Ekipi za koju igra Nemanja Maksimović, a čiji član je do nedavno bio i Stefan Mitrović, Evropa ni nije glavni cilj. Posle tri uzastopne sezone u kojima se Hetafe borio za opstanak sada je cilj samo da se odigra jedno prvenstvo bez velike drame.

--------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------------

PRIMERA – 25. KOLO

Petak

21.00: (2,10) Viljareal (3,40) Hetafe (3,60)

Subota

14.00: (1,45) Atletiko Madrid (4,70) Las Palmas (8,00)

16.15: (1,80) Osasuna (3,40) Kadiz (4,90)

18.30: (4,10) Selta (3,50) Barselona (1,90)

21.00: (2,40) Valensija (3,35) Sevilja (3,25)

Nedelja

14.00: (5,70) Rajo Valjekano (3,80) Real Madrid (1,63)

16.15: (2,20) Granada (3,50) Almerija (3,50)

18.30: (3,05) Majorka (3,00) Real Sosijedad (2,55)

21.00: (2,10) Betis (3,30) Alaves (3,70)

Ponedeljak

21.00: (2,05) Atletik Bilbao (3,60) Đirona (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraMarselino Garsija ToralHose BordalasViljarealHetafe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara