Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Verkself u Berlinu leči rane iz Dablina

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.05.24. | 14:30

Kajzerslautern nema šta da izgubi u finalu Kupa Nemačke protiv Leverkuzena

Na prvi pogled se čini da je ovo jednostavna stvar. Međutim, finala obično budu neugodna. Leverkuzen sigurno neće želeti da izgubi poslednju utakmicu u sezoni u kojoj je osvojio istorijsku titulu prvaka Nemačke. Nasuprot tome, Kajzerslautern bi mogao da igra na činjenicu da nema šta da izgubi. Sve u svemu, spektakl u Berlinu na Olimpijskom stadionu ne bi trebalo da izostane (20.00).

Otkako se igra DFB kup, od 1952. godine, 10 puta se događalo da do finala dogura tim koji ne igra u najvišem nemačkom rangu. I samo jednom uspeo je da se raduje trofeju. Bio je to Švarc Vajs Esen 1959.

Izabrane vesti

Kajzerslautern ima dva trofeja u najmasovnijem takmičenju. Drugi je osvojio 1996, kasnije u jesen odigrao je čuveni dvomeč sa Crvenom zvezdom u Kupu pobednika kupova, međutim tu godinu Đavoli pre svega pamte po ispadanju iz Bundeslige. I ove godine došli su do završnice DFB kupa, ali malo je nedostajalo da ispadnu iz Cvajte.

Ovaj podatak valjda najbolje oslikava koliki je Bajer Leverkuzen zapravo favorit u ovom finalnom okršaju. Istina, Verkself će da bude emotivno iscrpljen posle teškog poraza u finalu Lige Evrope od Atalante pre tri dana, pa opet, nema sumnje da će trener Ćabi Alonso pokušati da pronađe način da podigne svoje momke i dovede ih do duple krune, čime bi bio stavljen šlag na izuzetnu sezonu kluba sa Baj Arene.

20.00: (14,0) Kajzerslautern (8,00) Leverkuzen (1,20)

Kajzer u timu ima nekoliko bivših bundesligaških igrača, poput Marlona Ritera, Bena Zolinskog, Jana Cimera, Fila Klementa... Međutim možda i najozbiljniji adut mogao bi da mu bude iskusni vuk na klupi Fridhelm Funkel. Njemu će ovo biti drugo finale DFB kupa. Prvo je izgubio sa Ajntrahtom 2006. od Bajerna.

Tim predvođen Funkelom, koji ima trenersko iskustvo i na nivou Budneslige, završio je na 13. mestu Cvajte. Na putu do finala Kupa naišao je na samo jednog protivnika iz višeg rang, ali sledeće godine će ponovo dočekati Keln, pošto pretposlednje mesto na tabeli znači ispadanje.

Polufinale sa Sarbrikenom, koji je na putu do četiri najbolja eliminisao Bajern Minhen, Ajntraht iz Frankfurta i Borusiju Menhengladbah, bilo je prilično teško. Patuljak, koji je prkosio gigantima, savladan je tek posle dva gola u drugom poluvremenu.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Klub iz pokrajine Rajnland-Palatinat će osmi put od početka takmičenja u sezoni 1952/1953, nastupiti u finalu, pošto je u prethodnim navratima izgubio pet puta i dva puta pobedio. Ovaj put definitivno nije favorit. Poslednji put Đavoli su igrali u Bundesligi u sezoni 2011/2012. Od tada su čak četiri godine proveli u trećem rangu.

"Pre svega, moram da se zahvalim mojim prethodnicima na klupi, odnosno Dimitriosu Gramozisu i Dirku Šusteru, koji su doveli ekipu do polufinala. Posle meča sa Sarbrikenom imali smo neopisiv osećaj da ćemo videti Berlin. Veoma se radujem meču sa Leverkuzenom", rekao je 70-godišnji Fridhelm Funkel.

Njegov 28 godina mlađi kolega, Ćabi Alonso, okusio je gorčinu poraza prvi put posle 51 duela sa svojom ekipom u sredu. Došlo je to upravo u poslednjoj utakmici Lige Evrope sa Atalantom iz Bergama, kada je bilo 3:0 za Boginju.

"Naravno da boli ovaj poraz, ali znam da ćemo bol iskoristiti na pozitivan način. Moramo da shvatimo da je ovo što smo uradili ove sezone izuzetno i da možemo da budemo ponosni na sebe. Sigurno ćemo naučiti. Nije ispalo onako kako smo planirali. Svi su igrali ispod svojih mogućnosti", ocenio je Alonso posle finala Lige Evrope.

Klupska dostignuća Bajera uključuju jedan Kup, iz 1993. Pre četiri godine Verkself je morao da se pokloni Bajernu u finalu. Ovog puta kreće u Berlin na legendarni Olimpijski stadion, sa namerom da ništa ne prepusti slučaju i ispuni ulogu favorita.

KUP NEMAČKE - FINALE (BERLIN)

Subota

20.00: (14,0) Kajzerslautern (8,00) Leverkuzen (1,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup NemačkeKajzerslauternBajer LeverkuzenFridhelm FunkelĆabi Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara