Rodri proslavlja pogodak sa saigračima (©Reuters)
Rodri proslavlja pogodak sa saigračima (©Reuters)

Vest Hem oštri Građane za Zvezdu, Njukasl traži izlaz iz tunela i Junajtedove muke s Brajtonom

Vreme čitanja: 8min | sub. 16.09.23. | 11:55

Sedam susreta ove subote u 5. kolu Premijer lige

Sedam subotnjih mečeva ponudiće peto kolo Premijer lige. Mančester Siti ostaje jedini bez poraza, i nastojaće da održi taj status protiv neporaženog Vest Hema. Totenhem je u formi i suočiće se sa novajlijom Šefild Junajtedom, dok će Liverpul stići na stadion Molinju kao favorit. Mančester Junajted želi da podigne raspoloženje protiv Brajtona, Njukasl je domaćin Brentfordu...

Premijer liga se vraća posle međunarodne pauze, a peto kolo otvara duel Vulverhemptona i Liverpula. Prošli put su izabranici Jirgena Klopa savladali Aston Vilu sa 3:0, dok su Vulvsi, s druge strane, izgubili bodove protiv Kristal Palasa.

Izabrane vesti

Menadžer Vukova Geri O'Nil napustio je London pre dve nedelje nezadovoljan. Njegovi igrači nisu igrali najbolje u prvom poluvremenu meča protiv Kristal Palasa, i Orlovi su zasluženo pobedili 3:2. Vukovi nisu uspeli da nadograde dve uzastopne pobede nad Evertonom i Blekpulom u avgustu i pali su na 15. poziciju posle poraza na Selhurst Parku. Uz to, malo ko očekuje išta od predstojeće utakmice protiv Crvenih.

Navijači Liverpula su mnogo raspoloženiji, posebno posle prethodnog meča sa Aston Vilom. Relativno lako su se Redsi nosili sa nestalnim i kvalitetnim protivnikom, Dominik Soboslaj i Mohamed Salah su postigli gol, a defanzivac Vilansa Meti Keš je nažalost dodao treći gol za Liverpul.

13.30: (5,70) Vulverhempton (4,10) Liverpul (1,58)

U međunarodnoj pauzi velikan sa Enfilda je uspeo da zadrži ključnog igrača. Egipatsko krilo Mohamed Salah odoleo je primamljivoj ponudi Al Itihada iz Saudijske Arabije, i bar do zimskog prelaznog roka biće igrač Liverpula, koji je posle četiri kola osvojio 10 bodova od 12 mogućih i nalazi se na trećem mestu prvenstvene tabele. Osim Mančester Sitija, samo je Totenhem bolji od Redsa, zahvaljujući nešto boljem rezultatu.

Što se tiče izostanaka, Klop neće moći da računa na Tijaga Alkantaru, kapiten Virdžil van Dajk je takođe van, a nedostajaće i njegov zamenik Trent Alekander-Arnold koji je imao problema sa butinom. S druge strane, Vulverhempton na raspolaganju nema Hodža.

16.00: (6,25) Vest Hem (4,00) Mančester Siti (1,63)

Dva još neporažena tima Premijer lige koji su trenutno među prva četiri sastaju se na Olimpijskom stadionu u Londonu u subotu popodne. Vest Hem će na svom terenu da ugosti aktuelnog šampiona Mančester Sitija. Dok bi Čekićari želeli da prvi put posle skoro dve godine dobiju četvrtu ligašku utakmicu zaredom, Građani se nadaju da će da održe stopostotni rekord u kampanji, i da pri tome ostanu na vrhu tabele.

Vest Hem, koji još jaše na talasu trijumfa u Ligi konferencije u junu, napravio je iznenađujuće snažan start pokupivši 10 bodova u prve četiri utakmice. Posle prvog remija sa Bornmutom usledile su pobede nad Čelsijem, Brajtonom i Lutonom.

Čekićari nisu imali bolji početak prvenstva od sezone 1999/2000, kada je na čelu bio Hari Rednap, a sadašnji strateg Dejvid Mojes počastvovan je nominacijom za nagradu menadžera meseca za avgust zajedno sa Pepom Gvardiolom. Vest Hem ima za cilj da održi niz bez poraza za vikend, ali to će biti težak zadatak protiv Mančester Sitija, pošto je pretrpeo 12 poraza u poslednjih 15 susreta sa njim, a tri preostala meča su završila nerešenim rezultatom.

Pošto je pre internacionalne pauze pobedio Njukasl i Šefild Junajted sa golom razlike, Man Siti je kod kuće deklasirao Fulam sa 5:1. Erling Haland postigao je prvi het-trik u sezoni, a istakli su se još Hulijan Alvarez i Natan Ake.

I Vest Hem i Mančester Siti očekuju povratak u evropske vode, jer Građani će sledećeg utorka igrati prvu grupnu utakmicu Lige šampiona protiv Crvene zvezde, a zatim protiv RB Lajpciga i Jang Bojsa. Londonski klub učestvovaće u Ligi Evrope, a u grupi će se sastati sa srpskim TSC-om, nemačkim Frajburgom i grčkim Olimpijakosom.

Što se tiče odsustva igrača Mančester Sitija, Kevin De Brujne je i dalje van terena, a neizvestan je status Džona Stounsa, Džeka Griliša i Matea Kovačića.

16.00: (2,30) Mančester Junajted (3,60) Brajton (2,95)

Mančester Junajted je izgubio od Arsenala u poslednjem meču i ima šest bodova iz četiri meča u sezoni. Crveni đavoli u 5. kolu neće imati lak zadatak, pošto će Brajton gostovati na Old Trafordu, a on je trenutno na šestom mestu i nije izgubio od Junajteda u tri prvenstvene utakmice zaredom.

Mančester Junajted, kao i prošle godine, nije idealno počeo sezonu i mora da se nosi sa drugim problemima poslednjih nedelja. Prvo je Džejdon Sančo prigovorio na kritike kormilara Erika ten Haga na društvenim mrežama, koji je za engleskog krilnog igrača rekao da ne daje sve od sebe na treninzima. Na kraju, klub je rešio situaciju tako što je Sanču dao individualni plan treninga i za sada će se pripremati sam, van prvog tima.

Bruno Fernandes (©Reuters)Bruno Fernandes (©Reuters)

Da stvar bude gora, Junajted je privremeno pustio na slobodu brazilskog vezistu Antonija, koji je optužen za porodično nasilje. Nepotrebno je reći da je Mejson Grinvud ranije ispaštao zbog istog prekršaja, i da je trenutno na pozajmici u Hetafeu.

Junajted nije imao baš lak raspored u ranoj fazi, ali je sigurno zamišljao da će imati više od šest poena posle četiri kola. Mančester je izgubio od Totenhema i Arsenala, a ten Haga je mora da je rastužio dobro odigran meč sa Tobdžijama. U narednom kolu Crveni đavoli čeka imaju posla sa Brajtonom, kojeg tri puta zaredom nisu uspeli da slome u ligi.

Brajton se iskupio za gostujući poraz od Vest Hema u prethodnom kolu, savladavši na svom terenu Njukasl sa 3:1. U igri je zablistao irski tinejdžer Evan Ferguson koji je postigao sve golove Galebova. Irski talenat dobro gura na početku sezone i drugi je na listi najboljih strelaca Premijer lige sa četiri gola, odmah iza Erlinga Halanda sa šest. Italijanski strateg Roberto De Zerbi preferira napadački stil fudbala, a Brajton posle četiri odigrane utakmice ima više datih golova od bilo kog tima u Engleskoj. Galebovi će se takođe osloniti na veoma dobar rezultat protiv Mančester Junajteda. Gosti nisu izgubili od subotnjeg protivnika u Premijer ligi od maja 2022. godine.

16.00: (1,90) Aston Vila (3,60) Kristal Palas (4,50)

Pre nego što Aston Vila krene sa grupnom fazom Lige Evrope, prvo će se suočiti sa Kristal Palasom u ligi, koji do sada dobro deluje i samo je izgubio od Arsenala. Aston Vila je trenutno u sredini tabele. Poslednje kolo pre internacionalne pauze nije prošlo prema planu Unaja Emerija i njegov tim je izgubio od Liverpula na Enfildu 0:3. Birmingemski sastav igra protiv Kristal Palasa u drugoj utakmici kod kuće u sezoni.

Kristal Palas je uspešno ušao u novu sezonu i posle četiri odigrana kola zauzima sedmo mesto. U timu se ističe francuski napadač Odson Eduar, koji je već tri puta tresao mrežu. U poslednjem meču, izabranici Roja Hodžsona radovali su se protiv Vulverhemptona kod kuće sa 3:2, iako ni sam engleski trener nije bio u potpunosti zadovoljan učinkom svojih igrača, bar u prvom poluvremenu.

16.00: (1,75) Fulam (3,70) Luton (5,40)

Fulam juri prvu ligašku pobedu od maja u Krejven Kotedžu, kada u subotu u Londonu dočeka novopromovisani Luton Taun. Ekipa Marka Silve je pre dva vikenda izgubila od šampiona Mančester Sitija sa 5:1, a gosti još čekaju prve bodove u najvišem rangu.

Pred međunarodnu pauzu, Fulam je posetio stadion Etihad, gde je osetio moć Erlinga Halanda, koji je het-trikom doprineo visokoj pobedi Građana. Kotidžersi su trenutno na 13. mestu i jedan su od dva tima koja su primila dvocifrenci broj golova u Premijer ligi ove sezone, a preostali je Barnli.

Navijači Lutona su konačno mogli da vide utakmicu kod kuće na Kenilvort Roudu u prošlom kolu. Ipak, u relativno izjednačenom meču, Šeširdžije su izgubile od londonskog Vest Hema sa 1:2, ali su prvi put u sezoni barem dali gol iz igre, kada je danski štoper Mads Andersen pogodio metu. Uz Barnli, Luton je na dnu tabele posle četiri kola bez ijednog poena.

16.00: (1,28) Totenhem (6,00) Šefild Junajted (9,50)

Totenhem je na drugom mestu posle četiri utakmice u novoj kampanji i tražiće da produži niz bez poraza kod kuće protiv Šefild Junajteda. Novajlija u takmičenju loše je počeo sezonu i još čeka na trijumf.

Domaći fudbaleri igraju dobro i posle četiri kola zaostaju za Sitijem samo dva koraka. Spursi su udobno savladali Barnli sa 5:2 u svojoj prethodnoj ligaškoj utakmici. U meču je briljirao južnokorejski ofanzivac Son koji je postigao het-trik. Tim je generalno uspešan u napadu i postigao je najmanje dva gola u svakom duelu.

Heung Min Son (©AFP)Heung Min Son (©AFP)

Australijski trener grčkog porekla Angelos Postekoglu za sada može da bude izuzetno zadovoljan kako je sklopio mozaik. Totenhem je pobedio Mančester Junajted u prvom duelu kod kuće, a u subotu će se suočiti sa Šefildom. Nije prošlo toliko vremena otkako su se dva tima sastala u FA kupu. U martu, Oštrice su iznenađujuće slavile sa 1:0 i izbacili Totenhem iz osmine finala FA kupa.

Šefild je osvojio prvi bod u sezoni u poslednjoj utakmici, remizirajući kod kuće sa Evertonom 2:2. Posle tri poraza u nizu, ekipa se privremeno odlepila sa dna i sada je na 17. poziciji. Nije bilo velikih pojačanja u letnjem prelaznom roku i nekoliko važnih igrača je otišlo.

18.30: (1,65) Njukasl (3,90) Brentford (6,00)

Iza Njukasla je loš start i u narednom kolu će ga testirati Brentford, koji još nije izgubio u Premijer ligi. Strateg Svraka Edi Hau mora da se nosi sa neprijatnim problemima na početku sezone. Njukasl je u novu kampanju uleteo sa samopouzdanjem, ali nije nastavio kako se očekivalo, naročito posle početne visoke pobede protiv Aston Vile, pošto je posle toga izgubio tri meča zaredom.

S druge strane, Svrake su naletele na teškaše u vidu Mančester Sitija i Liverpula. U poslednjem meču pre reprezentativne pauze, Njukasl nije bio uspeo da se odupre Brajtonu. Domaći tim će želeti da se iskupi vernim navijačima protiv Brentforda, kojeg je pobedio u poslednja tri odmeravanja.

Neprobojna odbrana domaćeg tima je prošlost i Svrake su u uvodna četiri meča već primile sedam golova. Uprkos svim neuspesima, Edi Hau i dalje ima veoma jak tim sa velikim potencijalom. Pored toga, Njukasl još nije izgubio od Brentforda u ligi.

Brentford može da bude zadovoljan ulaskom u novu sezonu, jer se još nije desilo da bude nasamaren. Igrači Tomasa Franka su jednom pobedili i tri puta remizirali u četiri dosadašnja meča. U minuloj ligaškoj utakmici protiv Bornmuta, Pčele su sačuvala bod tek u dodatnom vremenu, kada je Mbeumo zatresao mrežu. Kamerunski napadač je pokretačka snaga tima i sa četiri pogotka je najbolji strelac ekipe. Pčele su prošle sezone izgubile obe direktne utakmice protiv Njukasla sa negativnim skorom 2:7.

PREMIJER LIGA - 5. KOLO

Subota

13.30: (5,70) Vulverhempton (4,10) Liverpul (1,58)

16.00: (1,90) Aston Vila (3,60) Kristal Palas (4,50)

16.00: (1,75) Fulam (3,70) Luton (5,40)

16.00: (2,30) Mančester Junajted (3,60) Brajton (2,95)

16.00: (1,28) Totenhem (6,00) Šefild Junajted (9,50)

16.00: (6,25) Vest Hem (4,00) Mančester Siti (1,63)

18.30: (1,65) Njukasl (3,90) Brentford (6,00)

Nedelja

15.00: (4,60) Bornmut (3,60) Čelsi (1,80)

17.30: (6,25) Everton (4,20) Arsenal (1,52)

Ponedeljak

20.45: (2,30) Notingem Forest (3,45) Barnli (3,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiverpulVulverhemptonAston VilaKristal PalasFulamLuton TaunMančester JunajtedBrajtonTotenhemŠefild junajtedVest HemMančester SitiNjukaslBrentford

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Junajted
Man. Siti
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara