Mikael Oliz (Reuters)
Mikael Oliz (Reuters)

Vijera krade Paunoviću drugog najboljeg pakera Čempionšipa

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.07.21. | 14:18

I to ispod cene budući da je 19-godišnji Mikael Oliz u poslednjoj godini ugovora

Stigao je Patrik Vijera pre tri dana u Kristal Palas nakon fijaska koji je u minuloj sezoni doživeo sa Nicom. Na Azurnoj obali nije uspeo da napravi konkurentan igrački mozaik, a u Kristal Palasu moglo bi da mu bude još teže imajući u vidu da je došao u, po mnogima, najzahtevnije prvenstvo Evrope i Sveta. Zato se Francuz odmah bacio na posao i naciljao sunarodnika iz Redinga pred kojim je svetla budućnost.

Orlovi su se nameračili na, ni manje, ni više, supertalentovanog vezistu koji je proteklu sezonu proveo pod dirigentskom palicom Veljka Paunovića. Reč je o 19-godišnjem Mikaelu Olizu, kojeg godine nisu sprečile da pruža blistave partije u drugom rangu engleskog fudbala. Tržišna vrednost tinejdžera je procenjena na 15.000.000 evra, ali će Palasu verovatno biti dovoljno 8.000.000 budući da je Oliz u poslednjoj godini ugovora.

Izabrane vesti

Zašto je cena tako visoka? Naime, do završnice Čempionšipa Reding se borio za mesto u plej-ofu, a onda počeo da gubi korak. Iako je bio drugi najmlađi fudbaler u ekipi, Oliz je ukupnoj brojci od 62 gola, doprineo sa sedam postignutih i čak 12 nameštenih pogodaka. Zbog toga je bio nominovan za igrača godine. Više golova saigračima u prethodnoj sezoni Čempionšipa napakovao je jedino Emilijano Buendija na kojem je Norič, prodavši ga Aston Vili zaradio pravo malo bogatstvo od 38.400.000 evra.

Kada se u drugom rangu profilišete kao sposoban plejmejker, put ka premijerligaškom fudbalu se ekspresno otvara. A sa ulaganjem od 8.000.000 rizik i nije tako veliki, pa deluje da je pred Palasom odličan posao.

Pred Vijerom i sportskim sektorom londonskog kluba je ozbiljan izazov popunjavanja igračkog kadra koji je ovog leta pretrpeo ogromne gubitke. Selhurst Park je napustio dvocifren broj fudbalera među kojima su Geri Kejhil, Skot Dan, Netejnijel Klajn, Andros Tauzend, Džoel Vord, Patrik van Anholt, Mamadu Sako, Konor Vikam, Vejn Henesi, Džejms Mekarti... Jednostavno, istekli su im ugovori i nije bilo obostrane želje za produžetkom.

Veliko je pitanje kako će ne baš iskusni Patrik Vijera uspeti da naštimuje orkestar koji je trenutno u izgradnji. Palas će uoči sezone nesumnjivo biti jedan od glavnih kandidata za seldbu u niži rang, ali ako uspešno realizuju transfer Oliza i nastave sa pametnim poslovanjem, mogli bi znatno da poprave šanse za duži boravak u engleskoj eliti.


tagovi

Veljko PaunovićRedingPatrik VijeraKristal Palas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara