Vinko Marinović (©YouTube/FK Borac Banja Luka)
Vinko Marinović (©YouTube/FK Borac Banja Luka)

Vinko Marinović debituje na klupi Borca, Zrinjski konačno krenuo sa utakmicama u Premijer ligi

Vreme čitanja: 6min | sre. 31.08.22. | 11:37

BiH 1: Danas na rasporedu četiri preostala duela 8. kola

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle sinoćnjih pobeda Sloge i Sarajeva, nova uzbuđenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine biće nastavljena danas. Na rasporedu su četiri preostala susreta 8. kola. Svakako je zanimljivo da će se od pomenuta četiri čak tri igrati na neutralnom terenu, što je bio slučaj i na sinoćnjim utakmicama.

Izabrane vesti

BORAC – ZRINJSKI (16:30)

Kada je početkom leta za novog trenera Borca imenovan Nenad Lalatović, javnost u BiH je odmah svrstala Banjalučane u red kandidata za titulu. Međutim, da u BiH definitivno nije lak trenerski hleb, najbolji je pokazatelj da je temperamentni stručnjak na klupi izdržao svega sedam kola. Pride, jednom je odbijena njegova ponuđena ostavka. Lalatović je upisao po tri pobede i poraza uz jedan remi, a 10 bodova na kontu očigledno nisu bili dovoljni da zadovolje apetite niti čelnika, a niti srbijanskog stručnjaka. Iz tog razloga, putevi su im se razišli, a Borac je ekspresno reagovao.

Stigao je Vinko Marinović. Čovek koji je već sedio na klupi Banjalučana i to u sezoni 2014/2015. Tokom svoje trenerske karijere osvojio je dve titule u Premijer ligi BiH, a bio je i selektor mlade reprezentacije BiH. Provereno trenersko ime koje definitivno ima kvalitet da se Borac svrsta u red pretendenata za šampionski pehar. Mada, debi će mu biti jako težak. Vatreno krštenje za Marinovića, jer u goste stiže aktuelni šampion. Kao i do sada, Borac domaće utakmice igra u Novom Gradu. Ono što svakako može biti otežavajuća okolnost jeste činjenica da je tim selektirao Nenad Lalatović.

Mnogo igrača koji su nastupali u Super ligi Srbije trenutno nosi plavo-beli dres i bili su standardne role tokom Lalatovićevog mandata, ali je pitanje da li će i koliko imati poverenje Vinka Marinovića. Sve u svemu, vremena mu treba jasno je kao dan, ali ako na svom debiju može bolje motivisati igrače to je onda dolazak aktuelnog šampiona u goste. Marinović je miljenik navijača u Banjaluci i bez sumnje će imati veliku podršku, što će svakako biti značajan podatak za današnji debi u derbiju.

Pred sobom imamo ekipu koja je prošle sezone napravila velike uspehe, a evo i sada u Evropi. Igraju zaista dobro i kvalitetno. Ono što je prioriet jeste popraviti odnos prema igri. Moramo biti prava ekipa, jer ako nemate energiju i želju za pobedom, onda sve ostalo pada u vodu. Pokušali smo nešto u ova dva dana koliko smo skupa, da uigramo i da prenesem na ekipu, i nadam se da će se to odraziti na utakmici“, istakao je Marinović uoči svog povratničkog debija na klupi Borca.

16.30: (2,75) Borac (2,95) Zrinjski (2,65)

Iako je ovo meč 8.kola za Zrinjski će ovo biti tek treća utakmica u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Većinu mečeva Plemići su odgodili zbog nastupa u Evropi, pa je pred njima jedan ubrzani ritam utakmica kako bi se sve to stiglo i nadoknadilo. Zaista je čudno videti Zrinjski na samom dnu tabele, ali s obzirom na tu činjenicu, sasvim je logično. U dve odigran utakmice imaju polovičan učinak. Savladali su Leotar 4:1, dok su poraženi od Željezničara 1:2. Sigurno je da Plemići imaju ogroman kvalitet, ali se postavlja pitanje da li su i koliko umorni od svega i da li imaju dovoljno energije da stignu konkurente u ovom ubrzanom ritmu. Upravo će to biti glavni problem za njih u predstojećem periodu, ali ekipa Zrinjskog je već pokazala da može srušiti sve barijere i predrasude.

Svoju šansu Plemići vide u činjenici da je Borac promenio trenera i da je iza njih jedan turbulentan period.

Sigurno da će sada biti mobilizacija, ali inače kada Zrinjski dolazi bilo kome uvek je mobilizacija. Očekujem dobru takmičarsku utakmicu. Naravno, mi ćemo tražiti šansu da napravimo pozitivan rezultat. Imam osećaj da teren nije u bajnom stanju, ali moramo se prilagoditi. Neće ići roviti igrači, imamo ih par koji su osetili tegobe od utakmice protiv Slovana, ali ima nas dovoljno i smatram da svi koji su zdravi mogu dati maksimum kako bismo ispunili cilj", dodao je Jakirović.

TUZLA SITI – ŠIROKI BRIJEG ( 17:00)

Još jedan od derbija ovog kola biće odigran u Banovićima gde se sastaju četvrtoplasirana i drugoplasirana ekipa prvenstva. Tuzla Siti je u tekućoj sezoni polako ali sigurno pokazala da može konkurisati za vrh tabele. Bez puno pompe, ekipa Dragana Jovića se prikrala u vrh tabele i ima nameru da tu ostane. Tuzlaci su poraženi samo na Grbavici, dok su upisali tri uverljive pobede. Da im odgovara teren u Banovićima gde igraju svoje utakmice, najbolji pokazatelj su prethodna dva domaća susreta, jer su savladali Posušje 3:0 i Leotar 4:1. Dakle, Tuzlaci su jako efikasni kao domaćini i nema sumnje da će i danas igrati na gol više.

Ako Tuzla Siti igra na gol više, Široki brijeg je ekipa koja igra jako tvrdo. Jedini su tim u Premijer ligi koji nema niti jedan poraz do sada. Imaju po tri pobede i remija, uz gol razliku 6:2. Dakle, jasno je da tim sa Pecare postiže malo ali i prima malo golova. Ukoliko trijumfuju, zadržaće čelnu poziciju što bi svakako bio novi veliki uspeh za širokobriježane koji se sigurno nisu nadali ovakvom startu.

IGMAN – SLOBODA (17:30)

Nakon lošeg starta i dva uvodna poraza, Igman je krenuo sa dobrim rezultatima, trijumf nad Sarajevom i remi sa Veležom, da bi onda usledio remi sa Posušjem te domaći poraz od dobojske Sloge. Tim iz Konjica je opet pao pri dno tabele, te su sada pretposlednji. Jasno je da će se oni boriti za opstanak, ali će utakmice sa direktnim

konkurentima morati igrati mnogo bolje. Jedna od takvih situacija je upravo danas, gde im u goste stiže ekipa koja ima potpuno identičan omjer, pa bi u slučaju trijumfa, Igman bar za kratko bio rasterećeniji.

17.30: (2,50) Igman (2,70) Sloboda (3,20)

Sloboda je pokazala dva lica do sada. Dobre igre protiv favorizovanih protivnika (trijumf nad Borcem i remi sa Sarajevom), uprskali su domaćim porazom od Posušja pa ih je to opet dovelo u neugodnu situaciju. Definitivno je tim iz Tuzle pokazao da poseduje kvalitet, ali nikako da to pokažu protiv ravnopravnih ekipa. Jedino su blistali u pomenutim utakmicama sa Sarajevom i Borcem, ali ako žele da što ranije prebrinu brige oko opstanka u društvu najboljih, ovakve utakmice će morati igrati mnogo bolje.

POSUŠJE – ŽELJEZNIČAR (17:30)

U jednom trenutku Posušje se bilo dovelo u situaciju da budu na samom dnu tabele. Međutim, četiri boda iz poslednja dva kola dovela su ih na bezbrižnu poziciju i u sredinu tabele. Potpuno dovoljno da se u predstojeći period uđe nešto mirnije i rasterećenije. Tim koji sa klupe predvodi hrvatski stručnjak Ferdo Milin igra jako lepo. Skockali su sasvim solidan tim, te bi i oni bili presrećni da što ranije prebrinu te brige. Uz dobro poznatu atmosferu sa stadiona i krcatih tribina, podrška neće izostati, a to će biti jako važan faktor za domaći tim da dođe do pobede.

17.30: (2,25) Posušje (3,15) Željezničar (3,15)

Željezničar je sezonu počeo bolje od očekivanog, ali su u poslednje vreme u nešto lošijoj formi pa je sve to prouzrokovalo padom na sedmo mesto na tabeli. U timu sa Grbavice ne mogu biti nezadovoljni gledajući celokupnu situaciju, ali daleko od toga da mogu biti preterano rasterećeni. Željo igra jako dobro kod kuće gde nemaju poraza, ali je u gostima to malo veći problem. Iako su na startu odneli velika tri boda Zrinjskom, u naredna dva poraženi su od Veleža i Borca, pa se nastavila praksa gostujućih utakmica iz prošle sezone.

Željezničar se sigurno ima čemu nadati mada su u prošloj sezoni na gostovanju kod Posušja oba puta ostali poraženi.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

BIH 1 - 8. KOLO

Utorak

Sloga - Velež 3:0 (1:0)

/Krstovski 43, Milanović 54, Janković 81/

Sarajevo - Leotar 3:0 (2:0)

/Ikić 19, Mulahusejnović 22, Varešanović 73/

Sreda

16.30: (2,75) Borac (2,95) Zrinjski (2,65)

17.00: (2,00) Tuzla Siti (3,20) Široki Brijeg (3,70)

17.30: (2,50) Igman (2,70) Sloboda (3,20)

17.30: (2,25) Posušje (3,15) Željezničar (3,15)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeVinko MarinovićBorac Banja LukaBorac BanjalukaZrinjskiTuzla SitiŠiroki BrijegSloboda TuzlaPosušjeŽeljezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara