Havijer Tebas (©AFP)
Havijer Tebas (©AFP)

Voze po šest ferarija, hoće i sedmi! Perez priča o piramidi, a misli na terasu

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.04.21. | 16:07

Havijer Tebas, predsednik La lige, oštro po bogatima uz napomenu da mu je predsednik Fife Đani Infantino ozbiljno sumnjiv

Bogati su navukli gnev cele Evrope, ali verovatno nigde toliki kao u Engleskoj, Španiji i Italiji. Barem ne u krugovima onih koje su osnivači Superlige procenili kao “nedostojne” učešća. Havijer Tebas, prvi čovek La lige, zato se bez dlake na jeziku obrušio pre svega na Realovog Florentina Pereza, pa onda i na Barselonu, dok je Atletiko – pomilovan.

Na konferenciji za novinare na kojoj je bio uz predstavnike Sevilje (Hose Kastro), Betisa (Anhel Haro), Levantea (Kiko Katalan), Valensija (Anil Murti) i Viljareala (Fernando Roig) Tebas je istakao i da je projekat Superlige definitivno umro, ma šta pričali Perez i predsednik Barselone Đoan Laporta, mada uz ogradu mu je vrlo sumnjv prvi čovek Fife Đani Infantino.

Izabrane vesti

Infantinova uloga me brine. Njegov govor je bio dobar, ali činjenice se ne slažu sa onim što on priča. Klubovi Superlige su sami govorili da imaju Infantinovu podršku. Moraće da kaže da to nije tačno, ali da kaže to jasno. Infantino mi je ozbiljno sumnjiv”, rekao je Tebas.

(1,42) Atletiko (4,30) Ueska (8,50)

A španski klubovi? Tebas kaže da Primera nije odustala od njih – objektivno ni ne može – mada je stao u odbranu Atletika.

Migel Anhel Hil Marin nije bio u nikakvim tajnim pregovorima. Zvali su ga u poslednjem minutu da se pridruži i verujem da Atletiko nije učestvovao ni u kakvim pregovorima oko Superlige. Razgovaraću sa njim kad sve prođe… Atletiko svakako više nije u Superligi. Sa Florentinom Perezom dugo nisam pričao na ovu temu”.

Kad smo već kod Florentina i njegove izjave da “niko neće da gleda Elče Valjadolid”, koja je direktno ukmerena protiv La Lige…

Svako tržište je drugačije. U Španiji je duel Eibara i Osasune mnogo gledaniji nego Mančester junajted – Everton. Pre dve nedelje, utakmicu Reala i Liverpula je gledalo samo 100.000 ljudi više nego okršaj Barselone i Vljadolida. To su zvanični podaci. To je realnost”.

Zašto je onda Florentino toliko zapeo?

Mislim da je Real samo hteo novac za neko supergalaktičko pojačanje. Ali piramida o kojoj Florentino priča nije piramida, već balkon sa kojeg povremeno nešto padne pa slučajno dohvati onaj koji prolazi ispod… Mogu već sada da kažem da neće biti galaktičkih pojačanja, možda nešto, ali neće biti velikih stvari. Najvažnije na tu temu je da se Pari Sen Žermen i Mančester Siti ne jave i počnu da rade čudne stvari sa finansijskim fer plejom”.

Barselona?

Laporta je pre nekoliko nedelja, tokom izborne kampanje, pričao nešto sasvim drugo: Superliga je beznadežan projekat, da je koncetrisan na finansijske problem koje mora da reši. Sada je brani”.

Predsednik Sevilje Hose Kastro tu se ubacio.

Sevilja nije bila pozvana. Mi samo želimo da naše mesto zaradimo na terenu”.

Sve skupa…

Cela priča se razvodnjila, ali poslali su negativnu sliku. Ne mogu da nam pričaju da su sve radili kako bi nas izbavili iz ruševina, jer to nije tačno. Ne mogu da nam pričaju da neće da naštete državnim šampionatima, jer hoće, ekonomski i sportski… Superliga bi bila kraj La Lige. A zašto da menjamo nešto što raste? Da bismo zadovoljili pohlepu pojedinaca koji hoće još poneki lamporgini? Na kraju: Ako je sve tako dobro, zašto ste radili u tajnosti?”, pita se Tebas.

Uveren da je cela priča zaista beznadežna posle svega.

Engleski i nemački klubovi nikad neće ući u ovo takmičenje, pa ne mogu da naprave ono što su želeli. Kako stvari stoje, Superliga je mrtva. Hajde da budemo realni – mrtva je. To što nam sada kucaju na vrata da pregovaramo je krajnje cinično”.

A ta priča da će fudbal “umreti” ako Uefa ne dozvoli velikima da zarade i za male?

Moj stav je uvek bio jasan: nisu problem prihodi, već racionalizacija troškova. A oni pričaju da je problem to što prihodi nisu toliki da igrači umesto šest imaju sedam ferarija. Nije to. Problem je distribucija”, odgovara Tebas.

Dodaje i da učesnici ovog zavereničkog projekta neće biti izbačeni iz Uefinih takmičenja, ali ne odbacuje sasvim mogućnost da oni sami to izaberu, ako ostanu pri ideji Superlige. Koju je, podsetimo još jednom, već proglasio mrtvom. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je već rekao da će se ova sezone Lige šampiona normalno završiti kako ne bi bilo kazni zbog TV prava, ali je ostavio i mogućnost da u narednoj sezoni ne bude pomenutih “izgrednika”. Tebas pak pojašnjava, ne zbog kazni, već zbog…

Čeferin je već rekao da su šanse da ih izbacimo minimalne. Ali je mislio na drugi detalj: oni moraju na dobrovoljnoj bazi da se prijave za učešće i to pod uslovima koje Uefa diktira. To se radi u maju, nije mnogo vremna ostalo. Mislim da je Čeferin na to mislio”.

I na kraju, reč-dve o Pari Sen Žermenu, klubu koji je preko noći stekao simpatije javnosti, jer je odbio Superligu. I klubu koji je Tebas često napadao baš kako bi branio interese Reala i Barselone.

I dalje mislim isto o klubovima koje vode države. Znam da poslednjih godina radili ništa strašno, ali to ne znači da je Naser Al Kelaifi heroj. Samo je dosledan sa onim što radi u Evropskom udruženju klubova”.


tagovi

Florentino PerezHavijer Tebas

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara