©Reuters
©Reuters

Za Junajted više ne navijaju ni klupske legende, ali Ten Hag slavi novo finale

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.04.24. | 10:57

Crveni đavoli na meti kritičara, nekadašnji premijerligaški fudbaleri saglasni: Biće čudo ako Holanđanin preživi leto

Dvocifreni bodovni zaostatak u odnosu na pet trenutno najboljih premijerligaša, eliminacija iz Evrope već posle grupne faze Lige šampiona i generalno veoma bled utisak tokom čitave sezone uticali su da FA kup ostane slamka spasa za Mančester Junajted i sezonu koja će očigledno vrlo brzo otići u zaborav.

Delovalo je posle slavlja nad Liverpulom da je Crvenim đavolima otvoren put do finala i da će susret sa Koventrijem predstavljati rutinsko zagrevanje za finale protiv gradskog rivala, ali je Junajted još jednom uspeo da odigra ispod očekivanja, već spuštenih veoma nisko. Tri gola prednosti nagoveštavala su rasplet na Vembliju kakav je najavljivan, ali je potom tim Erika ten Haga pokazao drugo lice, ono koje su navijači kluba sa Old Traforda (na njihovu žalost) gledali prečesto ove sezone.

Izabrane vesti

Uspeo je premijerligaš da ispusti tri gola vođstva i da pruži publici dodatnih 30 minuta fudbala. Tokom tih pola sata Crveni đavoli su delovali potpuno dezorijentisano i samo je sreća razlog što su dočekali penale na kojima su sprečili senzaciju. Pogađali su igrači Koventrija prečku i mrežu (gol nije priznat zbog ofsajda), ali je Junajted na kraju pobegao sa giljotine i ostao u trci za treofej. Izdanje koje su prikazali Ten Hagovi izabranici ne uliva optimizam pred finale sa Sitijem, a ogorčene klupske legende istakle su da ni eventualni trofej neće ostaviti u senci blede igre.

"Ne sviđa mi se ono što vidim od ovog tima Junajteda. Teško je voleti ih, igraju samo na mahove. Ne vidim liderstvo i karakter među igračima. Na kraju su imali sreću. U produžecima je delovalo da je Koventri tim iz Premijer lige, a Junajted iz Čempionšipa", rekao je Roj Kin.

Bivši kapiten Mančester Junajteda nije štedeo kritike.

"Megvajer je posle utakmice rekao da su pokazali sjajan karakter, ali ja ne vidim karakter u ovoj grupi igrača. Dolazim do faze u kojoj ih skoro ne volim. Kvaliteti koje imaju su jasni, ali kada imaju dobijenu utakmicu - skidaju nogu sa gasa. Kao da se plaše da pobede. Potrebno je da pokažu malo hrabrosti".

Na početku ere Aleksa Fergusona Škot se takođe našao u nezavidnoj situaciji u FA kupu, ali mu je kartu spasa doneo upravo sadašnji trener Koventrija Mark Robins čijim je golom je Junajted eliminisao Oldam. Ponavljanje istorije iz perspektive Džejmija Karagera, nekadašnjeg igrača Liverpula, nije realan scenario, naprotiv.

"Mark Robins je slavno zadržao posao treneru Mančester Junajteda, dok mislim da je poslednji rezultat upravo koštao stratega Mančester Junajteda posla. Ne vidim kako će Erik ten Hag ostati. Pretpostavljam da je u svlačionici bila najnelagodnija atmosfera viđena u pobedničkim redovima posle neke utakmice. Verujem da igrači nisu znali da li da slave ili da sumiraju greške. Ne vidim šta je to što Ten Hag može da donese Junajtedu da bi mu bilo ukazano poverenje i naredne sezone.

Poslednji korak u FA kupu Ten Hagov tim će napraviti 25. maja za kada je zakazana repriza prošlogodišnjeg finala. Gradski rivali su se za trofej borili i prethodne sezone, a tada je pehar završio u posedu Sitija pobedom 2:1. Igre koje mančesterski klubovi prikazuju ne ostavljaju previše šansi za drugačiji rasplet za mesec dana, a pesimistične procene izneo je i Geri Nevil.

"Zbunjen sam, ne znam u kojoj smo fazi zacrtanog puta i kakva je ideja u smislu stila igre. Još uvek ne znamo kuda idemo. Imali smo ovakvu situaciju i ranije pre 10,12 godina. Rukovodstvo će doneti odluku o menadžeru i igračima na kraju sezone, ali nikada neće otpustiti Ten Haga usred prvenstva".

I dok nekadašnji istaknuti premijerligaški fudbaleri ističu niz problema, holandski strateg je zadovoljan samim plasmanom u finale.

"Dva puta u finalu za dve godine, to je dobar učinak, uz sve neuspehe koje smo imali ove sezone. Jasna su pomešana osećanja, ali veliko je dostignuće biti dva puta u finalu FA kupa za dve godine", rekao je Ten Hag i dodao:

"Naravno, kada imate kontrolu i vodite sa 3:0, trebalo bi da to rutinski završite. Način na koji smo došli do finala nije bio dobar".

Strateg Junajteda je potom istakao da je ekipa pokazala karakter.

"Možemo da igramo na veoma visokom nivou, ali u istom meču možemo da se spustimo na veoma nizak nivo. To je neobjašnjivo. Ima veze sa vođenjem igre, preuzimanjem odgovornosti, organizovanjem i donošenjem ispravnih odluka. Izvukli smo se protiv Koventrija, ali to nije sramota, već ogromno dostignuće".


tagovi

Mančester JunajtedErik ten HagRoj KinGeri NevilPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara