Stadion Koševo (©Reuters)
Stadion Koševo (©Reuters)

Za Sarajevo spas sezone, Banjalučani nanišanili duplu krunu

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.03.24. | 10:01

Kup Bosne i Hercegovine: Borac na pragu titule, a danas (17.30) na Koševu želi i polufinale protiv tima koji predvodi slovenački stručnjak Simon Rožman. Kapiten Almedin Ziljkić napustio nekadašnjeg šampiona zbog loše atmosfere u klubu

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Pošto je dobojska Sloga nastavila da oduševljava javnost u Bosni i Hercegovini plasmanom u polufinale Kupa, danas će biti poznata još dva učesnika ove faze najmasovnijeg takmičenja. Fokus će biti u Sarajevu, dok će se poslednji učesnik čekati do sutra, kada će u Mostaru igrati Velež i Široki Brijeg.

Izabrane vesti

Ova sezona za Sarajevo može se nazvati košmarnom, jer su rezultati daleko ispod očekivanog. U ligi im plasman u Evropu izmiče iz ruku, jer je tek na petom mestu, pa se velike nade polažu u Kup. Osim loših rezultata u poslednje vreme, u klubu se dešavaju turbulencije.

Doskorašnji kapiten Almedin Ziljkić sporazumno je raskinuo ugovor s klubom, a sve zbog loše atmosfere unutar svlačionice, ali i klupskih rukovodilaca. Odrazilo se to definitivno na igru, jer Sarajevo od početka proleća zaista nije odigralo niti jedan meč onako kako ume. Porazi u ligi od Širokog Brijega, Zvijezde, Željezničara, te remi sa Igmanom miljama su daleko ispod renomea kluba.

17:30: (2,25) Sarajevo (3,15) Borac (2,70)

Sarajevo ima i najskuplju ekipu lige, pa onda ovaj podatak još više boli navijače bordo kluba. Treneru Simonu Rožmanu, ali i sportskom direktoru Senijadu Ibričiću vreme je skoro pa odbrojano, pa se, čini se, samo čeka novi neuspeh kako bi se krenulo u potragu za njihovim naslednicima. Iako iz kluba poručuju kako stručni štab ima podršku, teško da će se trpiti loši rezultati, jer bi u suprotnom još jedna sezona otišla u zaborav.

Stoga, bordo tim mora krenuti sa uzlaznom formom. Ono čime bi se bar na kratko doneo mir u kuću, jeste prolazak u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine, pa je ova utakmica idealna prilika da se vrati samopouzdanje, ali i poverenje u igrače i stručni štab. U prvoj utakmici u Banjaluci, Sarajevo je uspelo u svojim namerama da ostane neporaženo. Iako su mogli u revanš poneti i pozitivniji rezultat, sa remijem 0:0 mogu biti zadovoljni.

Pred svojim navijačima imaće priliku da eliminišu velikog rivala i tako dodatno prokrče put ka finalu i šampionskom peharu, kojeg u klubu iz Titove ulice silno žele.

Znamo sve jedni o drugima, mora se naglasiti da smo mi jedini u ovoj ligi koje oni nisu pobedili tako da očekujem da će biti jako neizvesno. Verujem da ćemo imati podršku, navijači su nam dali vetar u leđa što može biti presudno u meču koji će biti jako neizvestan. Imamo strategiju napravljenu, verujemo u ekipu, poslednja utakmica je pokazala mnogo dobrog, žao mi je zbog igrača što nas nije nagradilo, ali sam sadržaj je bio dobar. Mislim da smo mi ti koji možemo njima stati na put i sve utakmice su bile dobre, na kraju bih htio da odluči fudbal, a ne neke druge stvari na koje ja kao trener i moji igrači ne možemo uticati", rekao je Rožman.

Svestan je Slovenac da neće biti lako probiti granitnu odbranu Banjalučana.

"Jako disciplinovana ekipa u fazi odbrane, teško ih je probiti dva na dva, vidi se njihovo samopouzdanje u odbrani. Mislim da se ističe Lukić, a i Kvržić je lider ekipe. Mislim da su i neke druge stvari uticale da ne napravimo dobar rezultat. Ja sam pogledao utakmice sa stručnim štabom i sve smo analizirali, ali se pita i protivnik", istakao je Simon Rožman, trener Sarajeva.

Borac je već jednom rukom prigrlio pehar u Premijer ligi, jer trenutno ima 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, a do kraja je ostalo još deset kola. Teško da će Banjalučani to prokockati, jer igraju u fantastičnoj formi. Samo jedan poraz i to u prvom kolu je za svaki respekt, ali se u timu iz Platonove ulice neće zadovoljiti jednim trofejom.

Cilj je dupla kruna što su jasno i glasno najavili pred četvrtfinalni dvomeč sa Sarajevom. Ako je neko osporavao lidersku poziciju Borca, posle nedeljneg trijumfa u Mostaru nad Zrinjskim to više niko ne može reći, jer savladati direktnog konkurenta u gostima znači da ste kvalitetni.

Dobru formu Borac želi da iskoristi i u Kupu, pogotovo što u Ligi imaju prostora da malo odahnu. Vinko Marinović je napravio mašineriju koja ne planira da zakoči niti da stane, pa je samo pitanje koje su granice. Ako je prethodnih godina Zrinjski bio dominantan u BiH ligi, ove sezone je to definitivno Borac, pa će u taboru Borca pokušati to da iskoriste.

Nisu u Banjaluci uspeli da savladaju Sarajevo, ali pred revanš na Koševu imaju solidan rezultat koji im daje šanse za plasman u polufinale. Da znaju igrati na strani protiv jakih rivala, pokazali su minulog vikenda, pa će isti recept pokušati primeniti i sada.

Posle utakmice sa Zrinjskim nismo imali puno vremena i najviše smo se fokusirali na oporavak igrača. Smatram da nema nekih velikih nepoznanica. Dobro znamo kako Sarajevo igra, a i oni su upoznati sa nama. Mi smo u dobroj formi, u dobrom smo ritmu. Pokazali smo to i protiv Zrinjskog. U ekipi vlada odlično raspoloženje, puni smo samopouzdanja i želimo da ostvarimo svoj cilj“, istakao je Vinko Marinović.

15:30 (1,05) Zrinjski (12,0) Jedinstvo Bihać (22,0)

Ove sezone Sarajevo i Borac su tri puta odmerili snage i sva tri puta nije bilo pobednika. Po 1:1 bilo je u ligi u Banjaluci i na Koševu, te pomenuti duel bez golova u Kupu. I danas se očekuje tvrd meč bez pogodaka, a ne bi iznenadilo i da nastave sa tradicijom nerešenih rezultata.

KUP BIH – ČETVRTFINALE (REVANŠ)

Utorak

Sloga Doboj – Posušje 2:0 (2:0), prvi meč: 2:3

Sreda

15:30 (1,05) Zrinjski (12,0) Jedinstvo Bihać (22,0), prvi meč: 1:0

17:30: (2,25) Sarajevo (3,15) Borac (2,70), prvi meč: 0:0

Četvrtak

Velež – Široki Brijeg, prvi meč: 1:2

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1Borac BanjalukaBorac Banja LukaFK SarajevoSarajevoVinko Marinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara